CBSE NET Arab-Culture June-2013 Solved Paper III

  1. The sea-port of Jeddah is located on the

    1. Eastern Coast of Arabia

    2. Western Coast of Arabia

    3. In the Indian Ocean

    4. Persian Gulf

    Answer: b

  2. Marib dam is located in the country

    1. India

    2. Egypt

    3. Iraq

    4. Yemen

    Answer: d

  3. The chief deity of al-kaabah during the pre-Islamic period was

    1. Al-Lat

    2. Al-Manat

    3. Hubl

    4. Al-uzza

    Answer: c

  4. The annual fair in which the poetic masterpieces were selected was held at

    1. Mecca

    2. Madina

    3. Yemen

    4. Ukaz

    Answer: d

  5. Al-Mufaddaliyat was compiled by

    1. Al-Dabbi

    2. Al-Dhabi

    3. Imraul Qays

    4. Al-Aghani

    Answer: a

  6. Which of the following pair is not matched correctly?

    1. Capital of the Abbasids – Kufa

    2. Capital of the Umayyads – Damascus

    3. First Muslim Capital – Madina

    4. Capital of the Fatimids – Cairo

    Answer: a

  7. The first slave who accepted Islam was

    1. Zayd bin Harith

    2. Hazrat Bilal

    3. Usama

    4. Hatim al-Tair

    Answer: b

  8. Prophet Muhammad accompanied his uncle Abu-Talib on a caravan journey to

    1. Palestine

    2. Egypt

    3. Syria

    4. Habsha

    Answer: c

  9. ‘Isra’ the nocturnal journey of Prophet Muhammad took place when he was in

    1. Mecca

    2. Madina

    3. Taif

    4. Cairo

    Answer: a

  10. The oldest account of Prophet Muhammad's life is avalable in

    1. Sirah ibn-Ishaq

    2. Sirat al-Nabi

    3. Muhammad-e-Arabi

    4. Al-Rahiq ul-Makhtum

    Answer: a

  11. After Prophet Muhammad received his first revelation there was a brief interval which is called

    1. Sanat al-Wufud

    2. Laylat al-Qadr

    3. Ihsan

    4. Fatrah

    Answer: d

  12. The compulsory acts in Islam are called

    1. Faraid

    2. Nafil

    3. Sunnat

    4. Sunnat-i Nuwakkida

    Answer: a

  13. Zakat is to be paid by the will to do Muslims at the rate of

    1. 3 %

    2. 6 %

    3. 10 %

    4. 2½ %

    Answer: d

  14. The Bayat-i Rizwan took place at

    1. Mecca

    2. Hudaybiyah

    3. Madina

    4. Taif

    Answer: b

  15. Which of the following statement is correct?

    1. Mamluk dynasty was established by Shajar al-dur

    2. Abbasid dynasty was founded by Harun al-Rashid

    3. Baghdad was the capital of Umayyads

    4. Mohd. Abduh was a native of Istanbul

    Answer: a

  16. The office of the caliphate became hereditary from the times of

    1. Muawiyah

    2. Yazid-II

    3. Al-Saffah

    4. Al-Amin

    Answer: a

  17. As per the Christian calendar the period of rightly guided caliphate is of

    1. 39 years

    2. 40 years

    3. 29 years

    4. 58 years

    Answer: c

  18. Non-Muslims living in an Islamic State are called

    1. Ahl al-Zimma

    2. Ahl al-Madina

    3. Ahl al-Zahir

    4. Ahl al-Batin

    Answer: a

  19. Hazrat Ali was assassinated by

    1. Abu Lulu Firoz

    2. Hulaqu Khan

    3. Ibn Muljam

    4. Il-Khan

    Answer: c

  20. Which of the following statement is wrong?

    1. Sura-i Baqara is the 2nd Chapter of the Quran

    2. Sura-i Nisa is the Fifth Chapter of the Quran

    3. Sura-i Al-e Imran is the 3rdChapter of the Quran

    4. Sura-i Fatheha is the 1stChapter of the Quran

    Answer: b

  21. The Riddah wars took place during the caliphate of

    1. Ali

    2. Umar

    3. Abu Bakr

    4. Uthman

    Answer: c

  22. The battle of Siffin took place between

    1. Aysha and Ali

    2. Prophet Muhammad &Quraysh

    3. Ali & Muawiyah

    4. Haroon al-Rashid & Qalawun

    Answer: c

  23. The Umayyid Caliph Abdul-Malik introduced

    1. The Arbieization of public registers

    2. Postal system

    3. The Dept. Of Shurta

    4. Baytul-Mal

    Answer: a

  24. The founder of the Mutazilite School was

    1. Al-Farabi

    2. Al-Kindi

    3. Wasil bin AtA'

    4. Hasan al-Banna

    Answer: c

  25. The Asharte school was founded by

    1. Abu Musa

    2. Ghafari

    3. Al-Walid

    4. Abul Hasan

    Answer: d

  26. The Science of Hadith criticism was evolved by

    1. Mufassirun

    2. Muhadithun

    3. Fuqaha

    4. Rationalists

    Answer: b

  27. Abu Muslim was the leader of

    1. The Khurasanis

    2. Jabarites

    3. Qadarites

    4. Shiites

    Answer: a

  28. Match the following correctly:

    1. Umayyad Dynasty– Al-Majusi

    2. Abbasid Dynasty – Al-Jahiz

    3. Mamluk Dynasty – Ubaidullah Sindhi

    4. Mughal Dynasty – Marghinani

    Answer: b

  29. The concept of Al-Sultan Zillullah-I fil Ard was propounded by

    1. Mawardi

    2. Al-Majusi

    3. Kindi

    4. Nizamul Mulk Tusi

    Answer: d

  30. Diwan ul-Kharāj during the Abbasid period looked after matters of

    1. Finance

    2. Postal system

    3. Judiciary

    4. Administration

    Answer: a

  31. Kitab al-Tibb al-Mansuri, in the field of medicine was written by

    1. Al-Razi

    2. Ibn-Ishaq al-Samani

    3. Ibn Sina

    4. Al-Majusi

    Answer: b

  32. The title of al-muallim al-thani was given to

    1. Abu Nasr al-Farabi

    2. Ibn Sina

    3. Al-Ghazali

    4. Al-Hamadani

    Answer: a

  33. Kitab al-Hind, was written by

    1. Sulaiman the Merchant

    2. Ibn Battutah

    3. Al-Biruni

    4. Al-Battani

    Answer: c

  34. Jamaat-i Islami was established by

    1. Maulana Maududi

    2. Ashraf Ali Thanwi

    3. Dr. Sir Iqbal

    4. Maulana Zakariya

    Answer: a

  35. The famous book entitled ‘Tazkirah’ was authored by

    1. Dr. Sir Iqbal

    2. Sir Sayyid Ahmad Khan

    3. Abul Kalam Azad

    4. Ashraf Ali Thanwi

    Answer: c

  36. Which of the following do not match correctly?

    1. Ibn Haitham– Kitab al-Manazir

    2. Ibn Muqaffa – Kalilahwa Dimnah

    3. Abul Faraj Isfahani – Kitab al-Aghani

    4. Ibn Rushd – Al-Fawz al-Kabir

    Answer: d

  37. Jamial-Bayan fi Tafsir al-Quran, was written by

    1. Imam Bukhari

    2. Mohd. Ibn-Jarir al-Tabari

    3. Ibn Qutaybah

    4. Al-Yaqubi

    Answer: b

  38. Siha Sitta, the six canonical books of Hadith literature were compiled during the period of

    1. Ummayid period

    2. Abbasid period

    3. Khilafat-i Rashida

    4. The Ottoman period

    Answer: b

  39. The Qiyas was extensively used in legislation by

    1. Abu Hanifa

    2. Malik ibn Anas

    3. Idris al-Shafii

    4. Ahmad ibn Hanbal

    Answer: a

  40. Abu Yousuf was the student of

    1. Imam Zahir

    2. Ahmad ibn Hanbal

    3. Idris al-Shafii

    4. Abu Hanifa

    Answer: d

  41. The Mehr which is pad promptly is called

    1. Mehr-i Muajjal

    2. Mehr-i Muwajjal

    3. Mehr-i Mithil

    4. Mehr-i Fatimi

    Answer: a

  42. Ihya al-ulum was written by

    1. Al-Ghazali

    2. Al-Kindi

    3. Al-Farabi

    4. Mohd. Ibn Abdul Wahab

    Answer: a

  43. Shah Waliullah authored

    1. Sirat al-Nabi

    2. Sirat-i Mustaqim

    3. Bayan al-Arab

    4. Izalat al-Khafa

    Answer: d

  44. Arrange the following scholars in chronological order. Use the code given below:

    1. Badiuzzaman Nursi

    2. Ibn Taymiyyah

    3. Ibn Bajja

    4. Ibn Khaldun

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 1 2 4 3

    3. 3 2 4 1

    4. 4 3 2 1

    Answer: c

  45. The Sufis of which order flourished in India during the Sultanate period?

    1. The Chishtis

    2. The Rifai's

    3. The Naqshbandis

    4. The Qadris

    Answer: a

  46. Baba Faridud-Din Ganj Shakar was the Khalifah of

    1. Shaikh Shihab ud-Din Suhrawardi

    2. Shaikh Ahmad Sirhindi

    3. Bakhtyar Kaki

    4. Bandanawaz

    Answer: c

  47. Futuhat-i Makkiyyah was written by

    1. Al-Ghazali

    2. Ibn al-Arabi

    3. Al-Kindi

    4. Ibn-Rushd

    Answer: b

  48. The concept of Wahdat al-Wujud was propounded by

    1. Al-Shibli

    2. Al-Ghazali

    3. Shaikh Ahmad Sirhindi

    4. Ibn al-Arabi

    Answer: d

  49. The term ‘Anal Haq’ was pronounced by

    1. Al-Hamid

    2. Al-Hallaj

    3. Bayazid Bistami

    4. Shibli

    Answer: b

  50. The Bhakti movement was founded by

    1. Ramanuja

    2. Premchand

    3. Jaisi

    4. Tulsidas

    Answer: a

  51. The Ismailis are also known as

    1. Sabai's

    2. Jafaris

    3. Dawoodis

    4. Imamis

    Answer: a

  52. Arrange the following movements in chronological order and use the code given below:

    1. Al-Bath Party

    2. Sabai's

    3. Wahabis

    4. Tablighi Jamat

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 3 4 1

    3. 4 3 2 1

    4. 3 2 1 4

    Answer: b

  53. Sanusia order was established by

    1. Mohd. Bin Abdul Wahab

    2. Ahmad Sharif

    3. Shaikh Zahid Gilani

    4. Mohd. Bin Ali

    Answer: d

  54. Futuh ul-Ghayb, was written by

    1. Shaikh Shihab ud-Din

    2. Abdul Qadir Gilani

    3. Shaikh Nizam ud-Din Auliya

    4. Junaid of Baghdad

    Answer: b

  55. Al-Manar party was established by

    1. Jamaluddin Afghani

    2. Muhammad Abduh

    3. Rashid Rida

    4. Ali Abdur Raziq

    Answer: c

  56. Abdur Rahman al-Kawakibi was the champion of

    1. Egyptian Nationalism

    2. Arab Nationalism

    3. Turkish Nationalism

    4. Indian Nationalism

    Answer: b

  57. The term ‘Nizam i Jadid’ refer to the times of

    1. Salim – I

    2. Bayazid – I

    3. Salim – II

    4. Salim – III

    Answer: d

  58. The era of ‘Tanzimat’ belongs to the period of

    1. Mahmud – II

    2. Muhammad the Fatheha

    3. Salim – I

    4. Murad – I

    Answer: a

  59. Constantinople was conquered by

    1. Sulaiman the Magnificent

    2. Murad – I

    3. Mohammad – II

    4. Muhammad – I

    Answer: c

  60. The shrine of the Qadiri Sufi, Shaykh bandagi Muhammad Ghouth is located in

    1. Utch-Multan

    2. Delhi

    3. Lucknow

    4. Mahrauli

    Answer: a

  61. Maulana Maududi the founder of Jamaat-i Islami was born at

    1. Delhi

    2. Hyderabad

    3. Aurangabad

    4. Lahore

    Answer: c

  62. The Faraidi movement worked among the peasants of

    1. Bengal

    2. Delhi

    3. Lucknow

    4. Bhopal

    Answer: a

  63. Which of the following statement is correct?

    1. Sindh was captured by Mohd. Bin Qasim in 1206 A. D.

    2. Nizam al-Mulk Tusi was theVazir of the Saljuq Kingdom during the reign of Malik Shah.

    3. Abul Abbas al-Saffah was the founder of the Umayyad Kingdom.

    4. Kitab al-Aghani, was written by Ibn Khaludun.

    Answer: b

  64. The founder of modern Egypt was

    1. Mohammad Shah

    2. Riza Shah

    3. Nasir ud-Din

    4. Mohd. Ali Pasha

    Answer: d

  65. The early Arab traders came and settled on the

    1. Western coast of India

    2. U. P.

    3. Bhopal

    4. Calcutta

    Answer: a

  66. Which of the following statement is correct?

    1. Nasir ud-Din Shah Qachar was the founder of modern Iran.

    2. Mohd. Ali worked in Iraq.

    3. Ibn Taymiyah was a poet.

    4. Shah Waliullah migrated to Turkey and died there.

    Answer: a

  67. The earliest religio-political sect established in the history of Islam was

    1. Shiites

    2. Kharijites

    3. Qadarites

    4. Murjiites

    Answer: b

  68. Which of the following statement is wrong?

    1. The Qadiri order was established by Shaykh Abdul Qadir Gillani.

    2. Awarif al-Maarif was written by Abdul Qadir Gilani

    3. The Chishti order in India was established by Khwaja Moinuddin Chishti.

    4. The dome of the rock is located at Jerusalem.

    Answer: b

  69. The author of ‘Athar al-Sanadid’ is

    1. Abul Kalam Azad

    2. Mohd. Iqbal

    3. Sir Sayyid Ahmad

    4. Shah Waliullah

    Answer: c

  70. The Surah of the Quran which begins without Bismillah is:

    1. Sura-i Taubah

    2. Sura-i Baqarah

    3. Sura-i Ikhlas

    4. Sura-i Namal

    Answer: a

  71. Muwatta was written by Numan bin Thabit (B). The cities of Mecca & Madina are located in Hijaz province (C). Tijaniya order operated in Iran (D). Al-Waqāial-Misriya was published from Pakistan.

    Answer: b

  72. Suleiman the merchant was the author of

    1. Kitab al-Hind

    2. Silsila al-Tawarikh

    3. Tuhfat al-Mujahidin

    4. Rehla

    Answer: b

  73. The Islamic revolution of Iran by Ayatullah Khomeini took place in the year

    1. 1979

    2. 1969

    3. 1959

    4. 1971

    Answer: a

  74. Which of the following statement is correct?

    1. Tahrik-i Mujahdin was a reformist movement.

    2. The capital of Saudi Arabia is Jeddah.

    3. Kamal Ataturk abolished caliphate in 1857.

    4. Mughal Empire was established in 1206.

    Answer: a

  75. Arrange the following personalities in chronological order and use the code given below:

    1. Hasan Basari

    2. Bayazid Bistami

    3. Ibn al-Arabi

    4. Shaykh Nizamuddin Auliya

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 2 3 1

    3. 3 2 1 4

    4. 1 2 4 3

    Answer: a