CBSE NET Archaeology June-2012 Solved Paper II

  1. Vertical recording of an excavated trench is known as: (A) Section drawing (B) Drawing of plan (C) Contextual recording of artefacts on plan (D) Mapping geo-morphological features

    Answer: a

  2. Beginning of holocene is not characterised by:

    1. Present day fauna

    2. Appearance of Homo-sapiens sapiens

    3. Beginning of long climatic coldwarm cycles

    4. Beginning of annual climatic cycles

    Answer: c

  3. Main flaking of a micoquian handaxe is done by

    1. Acheulian technique

    2. Heavy stone hammer

    3. Pressure technique

    4. Anvil technique

    Answer: a

  4. The date for Pliocene-Pleistocene boundary is:

    1. 1.8 Million years

    2. 3 Million years

    3. 2 Million years

    4. 1 Million years

    Answer: b

  5. The earliest clay figurnes in Indian Subcontinent are found from

    1. Kaytha

    2. Harappa

    3. Koldihwa

    4. Mehergarh

    Answer: d

  6. Who is the author of the book – What Happened in History?

    1. A. L. Krober

    2. V. Gordan Childe

    3. B. Allchin & F. R. Allchin

    4. R. Bruce Foote

    Answer: b

  7. By which absolute dating method volcanic ash deposits of Olduvai gorge site has been dated?

    1. Radio Carbon

    2. Pollen analysis

    3. Potassium Argan

    4. Thermo luminescence

    Answer: c

  8. Which site has brought to light evidence for the origin of man?

    1. Olduvai gorge

    2. Chaukotien

    3. LaVallonet

    4. Attirampakkam

    Answer: a

  9. What is a morain?

    1. A deposit of flowing river

    2. A deposit of wind

    3. Lake side formation

    4. A deposit made by glacier

    Answer: d

  10. Which site has revealed complete sequence from the Neolithic to mature phase of Indus Civilization?

    1. Rahman Dheri

    2. Mehargarh

    3. Rakhigarhi

    4. Dholavira

    Answer: b

  11. Which Indo-Greek ruler has introduced bilingual coins in India?

    1. Agathocles

    2. Eucratides

    3. Philoxenus

    4. Demetrius

    Answer: d

  12. Out of the following which is not the part of Nagar temple style of architecture?

    1. Adhisthana

    2. Bhogmandapa

    3. Garbhgriha

    4. Shikhara

    Answer: b

  13. Hoysaleshwara temple is situated at:

    1. Beluru

    2. Halebidu

    3. Badami

    4. Hampi

    Answer: b

  14. Which among the following sites has sculptural evdence regarding the first representation of the Buddha in human form?

    1. Bharhut

    2. Mathura

    3. Sanchi

    4. Amaravati

    Answer: b

  15. The name of goddess Uma appears on the coins of which dynasty?

    1. Kunindas

    2. Indo-Greeks

    3. Kushanas

    4. Guptas

    Answer: c

  16. Damodarpur copper-plate inscription giving details of local administration belongs to whose period?

    1. Ramgupta

    2. Samudragupta

    3. Kumargupta

    4. Skandgupta

    Answer: c

  17. Brahmi script of the inscriptions of Ashoka was successfully deciphered at first by:

    1. William Jones

    2. Charles Wilkinson

    3. James Princep

    4. George Buhler

    Answer: c

  18. How much amount of money was spent by Kharavela for the construction of ‘Mahavijaya Palace’

    1. 27 Lacs

    2. 28 Lacs

    3. 33 Lacs

    4. 38 Lacs

    Answer: d

  19. According to the inscription, who was the Governor of Junagarh at the time of the construction of Sudarshan lake, in the reign of Chandragupta Maurya?

    1. Pushyagupta

    2. Vishakha

    3. Tusashpa

    4. Suvishakha

    Answer: a

  20. “Bhayavigalita-harsho-yen-chakari-Harshah” for the Pushyabhuti ruler Harsha is mentioned in

    1. Banskhera copper-plate inscription

    2. Madhuban copper-plate inscription

    3. Banaras-Kurukshetra copper-plate inscription

    4. Aihole stone inscription

    Answer: d

  21. Match the following sites of List-I with the name of the excavators of List-II.

    List-I List-II
    1. Kalambo Falls

    2. Olduvai Gorge

    3. Isimila

    4. Olorgessallie

    1. J D Clark

    2. G Isaac

    3. L S B. Leakey

    4. Clark Howell

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  22. Match the site of List-I with the Excavators of List-II.

    List-I List-II
    1. Chanhudaro

    2. Kalibangan

    3. Rangpur

    4. Surkotada

    1. J P Joshi

    2. S R Rao

    3. B B Lal

    4. E. J. H. Mackay

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  23. Match the following ancient places in List-I with the regions of List-II.

    List-I List-II
    1. Bagor

    2. Baghpat

    3. Bagh Caves

    4. Badli

    1. Dhar

    2. Bhilwara

    3. Mahendragarh

    4. Meerut

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  24. Match the ancient cities of List-I with the excavated remains of defence provision of List-II.

    List-I List-II
    1. Kausambi

    2. Varanasi

    3. Vaisali

    4. Pataliputra

    1. Rampart and moat

    2. Embankment

    3. Double fortfications

    4. None

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  25. Match the sites of List-I with the names of their excavators of List-II.

    List-I List-II
    1. Hastinapur

    2. Chopanimando

    3. Laughnaj

    4. Piparahwa

    1. K M Srivastava

    2. G R Sharma

    3. H D Sankalia

    4. B B Lal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  26. Match the structure remains of List-I with the period of their construction of List-II.

    List-I List-II
    1. Great Bath of Mohenjodaro

    2. Vishnu temple at Bhitari

    3. Pillared Hall at Kumrahar

    4. Settlement at Khairadih

    1. Gupta period

    2. Mauryan Period

    3. Harappa Period

    4. Kushan Period

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  27. Match the items of List-I with those of List-II.

    List-I List-II
    1. Dumar Lena Cave

    2. Bull Capital Pillar

    3. Sun Temple of Solankis

    4. Raja Rani Temple

    1. Modhera

    2. Bhuvneshwara

    3. Ellora

    4. Rampurva

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: c

  28. Match the items of List-I with those of List-II.

    List-I List-II
    1. Lichhavayah

    2. Sarvarajochhetta

    3. Apratiratha

    4. Apratigh

    1. Kacha

    2. Kumargupta

    3. Chandra gupta 1

    4. Samudra gupta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  29. Match the authors of List-I with the books of List-II.

    List-I List-II
    1. David Diringer

    2. C Sivaramamurti

    3. D C Sircar

    4. C S Upasak

    1. Indian Epigraphy

    2. The Alphabet

    3. The History and Palaeography of Mauryan Brahmi Script

    4. Indian Epigraphy and South Indian Scripts

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  30. Match the item of List-I with those of List-II.

    List-I List-II
    1. Junagarh inscription

    2. Allahabad inscription

    3. Aihole inscription

    4. Gwalior inscription

    1. Gupta

    2. Chalukya

    3. Saka-Kshatrapa

    4. Pratihara

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  31. Match the item of List-I with those of List-II.

    List-I List-II
    1. Saranath inscription

    2. Junagarh inscription

    3. Mehrauli inscription

    4. Sangli inscription

    1. Rock

    2. Stone Pillar

    3. Copper

    4. Iron

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  32. Match the items of List-I with those of List-II.

    List-I List-II
    1. Pista

    2. Bada

    3. Gandi

    4. Mastaka

    1. Shikhara

    2. Bedi

    3. Mandovara

    4. Jagati

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  33. Match the books given in List-I with authors given in List-II.

    List-I List-II
    1. Environment and Archaeology

    2. Models in Archaeology

    3. The Copper-Bronze Age in India

    4. Archaeology in the Field

    1. D L Clarke

    2. K W Butzer

    3. O. G. S. Crawford

    4. D P Agrawal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  34. Match the artifacts of List-I with their medium of List-II.

    List-I List-II
    1. Harpoon

    2. Needle

    3. Willendorf female figure

    4. Chatel Perronnian Knife

    1. Bone

    2. Ivory

    3. Autler

    4. Flint

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  35. Arrange the following sites in a chronological order:

    1. LAzil

    2. Willendorf

    3. Toralba-Ambrona

    4. LAbbeville

    Codes:

    1. 3, 1, 4, 2

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 4, 2, 1, 3

    Answer: b

  36. Arrange the following ceramics in chronological order:

    1. Ochre coloured pottery

    2. Black and Red ware

    3. Glazed ware

    4. Corded ware

    Codes:

    1. 4, 1, 2, 3

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 3, 2, 4, 1

    Answer: a

  37. Arrange the following in chronological order:

    1. Siddhamatrika

    2. Brahmi

    3. Oriya

    4. Gaudi

    Codes:

    1. 1, 4, 2, 3

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 1, 2, 4, 3

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: b

  38. Arrange the following in chronological order as per the year mentioned in the epigraphs:

    1. Rock Edict V

    2. Rock Edict XIII

    3. Pillar Edict VII

    4. Lumbini Pillar inscription

    Codes:

    1. 1, 2, 4, 3

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 4, 3, 1, 2

    Answer: b

  39. Arrange the following sites in chronological order.

    1. Tamluk

    2. Rangpur

    3. Kot Diji

    4. Alamgirpur

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 2, 4, 1

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: d

  40. Arrange the following in chronological order:

    1. Hoyasala coins

    2. Coins of Huvishka

    3. Coins of Gautamiputra Satakarni

    4. Kadamba coins

    Codes:

    1. 1, 4, 2, 3

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: d

  41. Arrange the following in chronological order:

    1. Teli-Ka-Mandir

    2. Lingraja temple

    3. Ladkhan temple

    4. Brihadisvara temple

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: c

  42. Arrange the following cultures in chronological order:

    1. Ochre coloured ware

    2. Black and Red ware with papal motif

    3. N B P. Ware

    4. P G Ware

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: b

  43. Arrange the following techniques as per their main use in chronological order:

    1. Anvil technique

    2. Pressure flaking

    3. Cylindrical hammer technique

    4. Grinding technique

    Codes:

    1. 1, 2, 4, 3

    2. 1, 3, 2, 4

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: b

  44. Arrange the following cultures in chronological order:

    1. Oldowan

    2. Magdalenian

    3. Sangoan

    4. Maglemosian

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 2, 4, 1, 3

    3. 1, 3, 2, 4

    4. 4, 1, 2, 3

    Answer: c

    • Assertion (A): The regions where Neolithic subsistence appears late it evidences migration of food producing technology.
    • Reason (R): Because origin of agriculture is of very early date in Deccan.
    1. A is false and R is partly correct.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are correct.

    4. A is correct, but R is false.

    Answer: d

    • Assertion (A): Several Kharoshthi characters were identified from the correspondences between the kings'names in the Greek and Kharoshthi scripts.
    • Reason (R): Large number of bilingual coins of the Indo-Greek and Indo-Scythian kings with Greek legends on the obverse Kharoshthi on the reverse were reported in Nneteenth century C. E.
    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Hiranyagarbha sculpture is a combination of Saiva, Vaishnava, Surya and Brahma.
    • Reason (R): Combination of Shiva, Vaishnava, Jaina and Buddha was also prevalent.
    1. A is false but R is correct.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are correct.

    4. A is correct but R is false.

    Answer: d

    • Assertion (A): Heleodorus has installed the Garuda-Pillar for the first time in India.
    • Reason (R): The rulers of other dynasties in India have not followed this practice.
    1. A is correct but R is false.

    2. A and R both are correct.

    3. A is false but R is correct.

    4. A and R both are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Banas and Malwa cultures form a Southern Nuclear Region shut-off from direct influence of the Indus Valley but open to such influence via Saurashtra.
    • Reason (R): The desert was a hindrance in the direct contact of the Harappan culture.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct but R is false.

    3. A is false but R is correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

The late Vedic period witnessed the progressive expansion of Aryan settlements down the northern corridor, first into the Doab and then into the Middle Ganges valley. The earliest Aryan homeland in India-Pakistan (Aryavarta or Brahmavarta) was in the Punjab and the valleys of the Saraswati and Drishadvati rivers in the time of the Rigveda. Thereafter is shifted into the Mid-land (Madhyadesa), the Doab (already regarded as the central territory in the Mahabharata), and yet later far to the east, to eastern Uttar Pradesh and Bihar. This development must have called for extensive clearance of the forests which formerly covered the Gangetic plains and is likely to have coincided with the general adoption of iron tools for purposes of agriculture. The archaeological evidence for the expansion is to be seen in the spread of Painted Grey ware and black-and-red ware sites and in the growth of cities.

Tick mark the correct answer.

The author is primarily concerned with

  1. Expansion of painted grey ware and black and red ware cultures.

  2. Expansion of Vedic culture in Madhyadesha.

  3. Process of migration of Vedic people from Saraswati and Drishadvati valleys to east.

  4. Division of Vedic culture into Rigvedic and Late Vedic.

    Answer: c