CBSE NET Archaeology December-2013 Solved Paper III

  1. Soil associated with human association is called (A) Palaeosol (B) Anthrosol (C) Calisol (D) Archaeosol

    Answer: b

  2. Beginning of Holocene is not characterised by

    1. Present day fauna

    2. Appearance of Homo-sapiens

    3. Beginning of the long climatic cold-warm circles

    4. Beginning of the annual climatic cycles

    Answer: d

  3. Which of the following is a correct statement?

    1. Burzhom had a well-developed iron technology.

    2. Burzhom had a well developed bone tools industry.

    3. Burzhom had produced five quality of copper tools.

    4. Five hand-axes were manufactured at Burzhom.

    Answer: b

  4. Who were exponents of three ages system in Indian archaeology?

    1. P. E. Suhm and Christian Thomsen

    2. Jacob Worsaae

    3. V. Gordon Childe

    4. George Turner

    Answer: a

  5. Muchchatla Chintamani Gavi, an upper Palaeolithic cave site is situated in

    1. Karnataka

    2. Kerala

    3. Andhra Pradesh

    4. Tamil Nadu

    Answer: c

  6. With which State the Savalda culture is associated?

    1. Gujarat

    2. Maharashtra

    3. Madhya Pradesh

    4. Chhattisgarh

    Answer: b

  7. To which techno-cultural phase perigordina culture belongs?

    1. Upper Palaeolithic

    2. Mesolithic

    3. Neolithic

    4. Lower Palaeolithic

    Answer: a

  8. Domesticated barley, wheat and other crops appear in Ganga plain

    1. 4th millennium B. C.

    2. 3rd millennium B. C.

    3. 2nd millennium B. C.

    4. 1st millennium B. C.

    Answer: b

  9. Rice husk clot is found in 7th millennium B. C. In the mid-Ganga plain at

    1. Malhar

    2. Damdama

    3. Kunjhun

    4. Lahuradeva

    Answer: d

  10. Which of the following sites has yielded the oldest remains of Ostrich egg-shell beads in India?

    1. Bhimbetka

    2. Chambal valley

    3. Patne

    4. Attirampakkam

    Answer: c

  11. Hoof marks of Sambar indcating a Sambar walking through the Mesolithic habitation were found at

    1. Mahadaha

    2. Chopani mando

    3. Baghor – 2

    4. Paisra

    Answer: c

  12. The date for lower Palaeolithic Achsulian in India is

    1. 2, 00, 000 B. P.

    2. 1, 50, 000 B. P.

    3. 3, 00, 000 B. P.

    4. 1, 03, 800 B. P.

    Answer: d

  13. The brick core of the largest stupa, known as Stupa No. I or Great Stupa at Sanchi was built during times of

    1. Kanishka – I

    2. Ashoka

    3. Pushyamitra Sunga

    4. Menander

    Answer: b

  14. Hoyashaleshwara Temple is located at

    1. Beluru

    2. Halebidu

    3. Badami

    4. Hampi

    Answer: b

  15. Who among the following is the author of The Roots of Ancient India?

    1. Stuart Piggot

    2. Walter Fair

    3. V. G. Childe

    4. A. Ghosh

    Answer: b

  16. Karle Rock-cut Cave was excavated in

    1. 2nd Century B. C.

    2. 1st Century B. C.

    3. 1st Century A. D.

    4. 2nd Century A. D.

    Answer: b

  17. The name of goddess Uma appears on the coins of which dynasty?

    1. Indo-Greeks

    2. Sakas

    3. Kushanas

    4. Guptas

    Answer: c

  18. Which of the following inscriptions states that generation of mutual respect among people of different communities was an important aspect of Dhamma?

    1. Pillar Edict-V

    2. Rock Edict-XIII

    3. Rock Edict-XII

    4. Rummindie Pillar Inscritpion

    Answer: c

  19. A terracotta boat model was found from

    1. Lothal

    2. Kalibangan

    3. Bhirrana

    4. Farmana

    Answer: a

  20. From which of the following site a cloth impression on a silver jar found?

    1. Prabhas patan

    2. Alangirpur

    3. Banawali

    4. Mohenjodaro

    Answer: d

  21. In early Harappan stage pit-dwellings have been reported from which of the following site?

    1. Farmana

    2. Bhirrana

    3. Harappa

    4. Dholavira

    Answer: b

  22. Two silver seals with the unicorn motif were discovered at

    1. Mohenjodaro

    2. Harappa

    3. Kalibangan

    4. Suktagendor

    Answer: a

  23. Identify the two Mesolithic sites of Europe:

    1. Gravettian

    2. Maglemosian

    3. Aurignacian

    4. Star Carr

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 2 and 4

    4. 3 and 4

    Answer: c

  24. Identify sites of OCP culture:

    1. Jodhpura

    2. Saipai

    3. Jhinjhana

    4. Gilund

    Codes:

    1. 1, 3, 4

    2. 1, 2, 3

    3. 2, 3, 4

    4. 2 and 3

    Answer: b

  25. Copper harpoons have been found from which sites?

    1. Nasirpur

    2. Shishupalgarh

    3. Hastinapur

    4. Lal Qila

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: b

  26. Pots of black slippedware were identified at

    1. Rajghat

    2. Dwarka

    3. Agiabir

    4. Koldihwa

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: b

  27. Which of the following sites are in Ludhiana district (Punjab)?

    1. Noh

    2. Agroha

    3. Sanghol

    4. Sunet

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 4 and 2

    Answer: c

  28. The coins of Chandragupta-II were issued in:

    1. Gold

    2. Copper

    3. Silver

    4. Bronze

    Codes:

    1. 2 and 4

    2. 1 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: b

  29. Archaeological sites of Quetta valley are

    1. Kili-Gul Mohamad

    2. Kulli

    3. Rana Ghundai

    4. Damb Sadaat

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: c

  30. Mortimer Wheeler has excavated following sites:

    1. Brahmagiri

    2. Sangankallu

    3. Arikamedu

    4. Alagarai

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: b

  31. Which of the following sites have revealed Mesolithic remains?

    1. Birbhanpur

    2. Burzhom

    3. Baghor

    4. Patpara

    Codes:

    1. 1 and 3

    2. 1 and 2

    3. 1 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: a

  32. Which of the following Neolithic sites are dated to 6 – 7 millenium B. C.

    1. Jhusi

    2. Lahuradeva

    3. Chirand

    4. Mahagara

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 2 and 4

    4. 3 and 4

    Answer: a

  33. Which of the following excavated Mesolithic sites have yielded evidence of flexed burial?

    1. Lekhahia

    2. Baghaikhor

    3. Damdama

    4. Langhnaj

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 4 and 1

    Answer: c

  34. The discovery of grains of sorghum is reported from

    1. Daimabad

    2. Nevasa

    3. Belur

    4. Inamgaon

    Codes:

    1. 1 and 4

    2. 1 and 3

    3. 1, 2 and 3

    4. 2, 3 and 4

    Answer: a

  35. Identify the characteristic tools of Upper Palaeolithic phase:

    1. Bladelet

    2. Burin

    3. Pear-shaped hand axe

    4. Bone harpoon

    Codes:

    1. 1 and 3

    2. 1, 2 and 3

    3. 1, 2 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: c

    • Assertion (A): There can be no question of a single-centre origin of agriculture and animal domestication in India.
    • Reason (R): Evidence of early farming and animal domestication have been found from Senuwar, Bihar.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true and R is correct explanation of (A).

    3. A is false and R is correct.

    4. Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): In the Senai Tal, micro-charcoal and cultural pollens deposits are indication of human occupation and agricultural activity since 14000 B. P.
    • Reason (R): The floods in the Tal might have deposited pollens from the adjoining area, as such, there is no clear indication of agricultural activity.
    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): The majority of Upper Palaeolithic sites belong to the open air type.
    • Reason (R): Rallakalava of Chittoor area is an open air site.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is false and R is true.

    4. Both A and R are true and R is not the correct explanaton of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): Carpentry implements are important part of Neolithic tool-kit.
    • Reason (R): Adze made of stone is a carpentry implement.
    1. A is wrong, R is correct and R is correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct and R is correct explanation of (A).

    3. A is correct, R is wrong and R is not correct explanation of (A).

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): There is hardly any Mohenjodaro/Harappa type Mother Goddess at Lothal.
    • Reason (R): Saurashtra Harappans did not worship Mother Goddess.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is wrong and R is correct.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Harappan people had a body of systematic scientific knowledge in various fields.
    • Reason (R): Evidences of weights and scales have been found from Harappan civilization.
    1. A is correct and R is false.

    2. A and R are correct and R is correct explanation of (A).

    3. A and R are not correct.

    4. A is not correct and R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): The Punch-marked coins do not have any legend.
    • Reason (R): The art of writing was not known at that time.
    1. A is correct, but R is false.

    2. Both A and R are correct.

    3. Both A and R are false.

    4. R is correct, but A is false.

    Answer: a

    • Assertion (A): The Gupta period is known as the Golden Age.
    • Reason (R): It was due to the discovery of gold mines in the Gupta period.
    1. A is false, but R is correct.

    2. A is correct, but R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): The number of gold coins started decreasing after Kumaragupta – I.
    • Reason (R): Gold was not available in India in abundance.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. A is wrong, but R is correct.

    3. Both A and R are correct, but R is incorrect explanation.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): The King Priyadarsin, the beloved of the gods, does not consider either fame or renown here as of great value in the life hereafter.
    • Reason (R): It is that all people may be saved from the danger of bad living.
    1. A is correct, but R is false.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is false, but R is correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Roman coins have been found from a large number of early historic cities in South India.
    • Reason (R): Early historical rulers of South India had maintained flourishing trade with the Roman world.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. A is wrong, R is correct and R is not correct explanation.

    3. Both A and R are correct and R is correct explanation.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): On the top of the Besnagar Pillar Inscription of Heliodorus there is a surmounting figure of Garuda.
    • Reason (R): It indicates the respect of foreigners for Vaishnavism.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): There are thirty rockcut caves at Ajanta.
    • Reason (R): There is no Chaitya Hall at Ajanta.
    1. A is wrong R is correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. Both A and R are correct.

    4. A is correct R is wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): In the mid Ganga valley, the beginning of the Neolithic cultural group is dated about middle of the 7th millennium B. C.
    • Reason (R): Thus, the beginning of chalcolithic culture is the middle of 4th millennium B. C. In this region.
    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

  36. Arrange the following tools in the chronological order of their use:

    1. Trapaze

    2. Pick

    3. Handaxe

    4. Scraper

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 3, 4, 2

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 3, 4, 1, 2

    Answer: d

  37. Arrange the following human ancestors in chronological order:

    1. Ramapithecus

    2. Australopithecus afraensis

    3. Dryopithecus

    4. Australopithecus anamensis

    Codes:

    1. 3, 2, 4, 1

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 4, 3, 1

    4. 3, 1, 4, 2

    Answer: d

  38. Arrange the following in order as they appear in archaeological record:

    1. Intensive agriculture

    2. Incipient agriculture

    3. Intensive foraging

    4. Intensive hunting

    Codes:

    1. 2, 4, 1, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: d

  39. Arrange the distribution of following sites of middle Ganga plain from west to east:

    1. Sohgaura

    2. Agiabir

    3. Prahladpur

    4. Jhusi

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 4, 2, 3, 1

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: c

  40. Arrange the following techniques as per their use for making stone tools in chronological order:

    1. Block-on-Block technique

    2. Grinding and polishing technique

    3. Punch technique

    4. Cylindrical hammer technique

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 1, 4, 3, 2

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 4, 1, 3, 2

    Answer: b

  41. Arrange the following in chronological order:

    1. Gangavatran scene from Mahabalipuram

    2. Shivalinga from Gudimallam

    3. Shivalinga from Matangeshwar Temple

    4. Trimurti image from Elephanta

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 1, 3, 4, 2

    Answer: c

  42. Arrange the following in chronological order:

    1. Dancing girl from Mohenjodaro

    2. Saraswati image from Mathura

    3. Surya image from Bhita

    4. Buddha image from Sarnath

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 3, 2, 4

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: b

  43. Arrange the following coins in chronological order:

    1. Karshapana

    2. Gadahiya

    3. Krishnaraja Rupak

    4. Bent Bars

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 1, 4, 3, 2

    3. 4, 2, 3, 1

    4. 3, 1, 2, 4

    Answer: b

  44. Arrange the following in chronological order:

    1. Lumbini Inscription

    2. Hathigumpha Inscription

    3. Sarnath Buddha Image Inscription

    4. Aihole Pillar Inscription

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: b

  45. Arrange the following inscription in time sequence:

    1. Rock Edict-XIII

    2. Sohgaura Copper Plate Inscription

    3. Pillar Edict-V

    4. Mahasthan Inscription

    Code:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: c

  46. Arrange the following inscriptions in chronological order:

    1. Harsha Inscription

    2. Aphsad Stone Inscription of Aditya Sena

    3. Ganjam Copper Plate of the reign of Sasankaraja.

    4. Banskhera Copper Plate Inscription

    Codes:

    1. 3, 4, 2, 1

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 3, 2, 4

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: a

  47. Arrange the use of following scripts in chronological order:

    1. Brahmi

    2. Deonagri

    3. Kutila

    4. Greek

    Codes:

    1. 4, 3, 1, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 2, 4, 3

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: d

  48. Arrange the following inscriptions in chronological order:

    1. Girnar Rock Inscription of Rudradamana

    2. Mathura Stone Inscription of Huviska

    3. Ara Stone Inscription of Kanshka-II

    4. Andhau Stone Inscription of the reign of Rudradamana-I

    Codes:

    1. 4, 2, 1, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 2, 4, 3, 1

    Answer: a

  49. Match the item of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. AMS

    2. SEM

    3. Thermolum – inescence

    4. Florin Test

    1. To date bones

    2. To date pots

    3. To date rock art

    4. Determining the concentration of C14

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  50. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Sarutaru

    2. Daojali Hading

    3. Selbalgiri

    4. Marakdola

    1. A microlithic level

    2. Round butted axes

    3. Fossil wood axes

    4. Wheel made pottery of fine Kaolin clay

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  51. Match the Mesolithic sites of List-I with State of List-II:

    List-I List-II
    1. Tilwara

    2. Kanewal

    3. Mahadaha

    4. Paisra

    1. Bihar

    2. U. P.

    3. Gujarat

    4. Rajasthan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  52. Match the items of List-I with the List-II:

    List-I List-II
    1. Fire alters

    2. Assembly Hall

    3. Terracotta plough

    4. Anchor

    1. Lothal

    2. Banawali

    3. Kalibangan

    4. Mohenjodaro

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  53. Match the items of List-I with the List-II:

    List-I List-II
    1. Beads factory

    2. Source of copper

    3. Stadium

    4. College of priests

    1. Khetri

    2. Mohenjodaro

    3. Chanhudaro

    4. Dholavira

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: a

  54. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Budihal

    2. Senuar

    3. Narhan

    4. Watgal

    1. Jim Shaffer and Devaraja

    2. Purushottam Singh

    3. K Paddayya

    4. BP Singh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  55. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. The Oxford Companion to Indian Archaeology

    2. Agrarian Structure in Central India and Northern Deccan (AD 300 – 500) A Study of Vakataka Inscriptions

    3. Archaeology Theory, Methods and Practice

    4. Indian Epigraphy

    1. KM Shrimali

    2. Dilip Kumar Chakrabarti

    3. DC Sarkar

    4. Renfrew, Colin and Paul Behn

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  56. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Chakravikrama type coin

    2. Apratigha type coins

    3. Asvamedha type coins

    4. King and Queen type coins

    1. Chandragupta-I

    2. Samudragupta

    3. Chandragupta-II

    4. Kumaragupta-I

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  57. Match the names of authors of List-I with the books of List-II and select correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. DP Agrawal

    2. B Allchin and F. R. Allchin

    3. DK Chakrabarti

    4. A Ghosh

    1. Origin of a Civilization

    2. Man and Environment in India Through Ages

    3. Jain Art and Architecture

    4. The Archaeology of Ancient Indian Cities

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  58. Match the books of List-I with their authors of List-II:

    List-I List-II
    1. Pleistocene Fauna of India

    2. The Megaliths, their Culture, Ecology, Economy and Technology

    3. Prehistoric Rock Panting of Bhimbetka

    4. Ancient Indian Folk Cults

    1. SB Deo

    2. GL Badam

    3. VS Agrawal

    4. Y Mathpal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: a

  59. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Dynastic Art of the Kushanas

    2. Age of the Kushanas A Numismatic Approach

    3. Ancient Indian Numismatic

    4. Catalogue of Gupta Gold Coins in the Banyana Hoard

    1. AS Altekar

    2. J Rosenfield

    3. Bhaskar Chattopadhyay

    4. SK Chakravorty

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  60. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Lakulisa

    2. Sayana

    3. Hariti

    4. Saptamatrika

    1. Vaishnava

    2. Buddhism

    3. Saiva

    4. Sakti

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  61. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Ardokso

    2. Laksmi

    3. Shiva

    4. Karthikeya

    1. Kumaragupta-I

    2. Kanishka-I

    3. Chandragupta-II

    4. Samudragupta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b