CBSE NET Archaeology June-2013 Solved Paper III

  1. The famous Kailashnath Temple at Ellora was carved out during the time of (A) Cholas (B) Rashtrakutas (C) Pallavas (D) Guptas

    Answer: b

  2. Which one of the following places has recently yielded an inscribed sculpture of Ashok?

    1. Junagadh

    2. Delhi

    3. Hampi

    4. Sannati

    Answer: d

  3. Which of the following figure is mainly depicted on the coins of Gangeyadeva Kalachuri?

    1. Lakshmi

    2. Vishnu

    3. Saraswati

    4. Kartikeya

    Answer: a

  4. Which inscription mentions by name both Kalidasa and Bharavi?

    1. Allahabad Prashasti of Samudra Gupta

    2. Talagunda Pillar inscription of Kakustha Varma

    3. Girnar inscripton of Rudradaman

    4. Aihole inscription of Pulakesin – II

    Answer: d

  5. Who is the founder of Pashupata religion?

    1. Shantinatha

    2. Sreekara Pandita

    3. Purana Kashyappa

    4. Lukulish

    Answer: d

  6. Nalanda University was primarily a

    1. Shaiva Centre

    2. Vaishnava Centre

    3. Buddhist Vihara

    4. Jaina Centre

    Answer: c

  7. Main characteristic feature of the Vesara style of Architecture is

    1. Oval shape plan

    2. Square shape plan

    3. Stellate (star) shape plan

    4. Triangular shape plan

    Answer: c

  8. The main characteristic feature of megalithic culture is

    1. Large stone burials

    2. Large brick burials

    3. Large stone temples

    4. Large brick temples

    Answer: a

  9. The Buddha was first time represented anthropomorphically on the coins of

    1. Menander

    2. Kanishka I

    3. Huvishka

    4. Vasudeo

    Answer: b

  10. Who among the following introduced the gold coins?

    1. Demetrius

    2. Wema Kadphises

    3. Kanishka I

    4. Kujula – Kadphises

    Answer: b

  11. Who issued the coins depicting the King seated on a couch playing the vina?

    1. Chandragupta Maurya

    2. Kumara Gupta I

    3. Kanishka I

    4. Rudradaman

    Answer: b

  12. The earliest stone tools are known as

    1. Olduwan

    2. Acheulian

    3. Retouched tool

    4. Flake tool

    Answer: a

  13. The composer of Aihole Inscription of Pulakeshna II was

    1. Harisena

    2. Chapada

    3. Banabhatta

    4. Ravikirti

    Answer: d

  14. Which of the following was the most important river of Rig Vedic Age?

    1. Ganga

    2. Yamuna

    3. Saraswati

    4. Sindhu

    Answer: c

  15. Who allowed for the first time Indian Universities to take up archaeological excavation?

    1. A. Cunningham

    2. R. E. M. Wheeler

    3. A. Ghosh

    4. M. S. Vats

    Answer: b

  16. The half-life of Carbon-14 isotope present in organic matter is

    1. 5568 years

    2. 5598 years

    3. 5658 years

    4. 5698 years

    Answer: a

  17. Which of the following is the earliest copper plate grant?

    1. The Damodarpur Copper Plate Inscription

    2. Paharpur Copper Plate Inscription

    3. The Sohagaura Copper Plate Inscription

    4. The Ghugrahate Copper Plate Inscription

    Answer: c

  18. Attirampakkam is located in

    1. Andhra Pradesh

    2. Karnataka

    3. Tamil Nadu

    4. Orissa

    Answer: c

  19. The source of Lapislazuli (fine quality) was located in one of the following regions:

    1. Gujarat

    2. Rajasthan

    3. Punjab

    4. Afghanistan

    Answer: d

  20. Which of the following group of human beings is known as the most intelligent group?

    1. Homo habilis

    2. Homo erectus

    3. Homo sapiens sapiens

    4. Neanderthalensis

    Answer: c

  21. Megalithic people were unaware of one of the following:

    1. Pastoralism

    2. Agriculture

    3. Trade

    4. Urbanism

    Answer: d

  22. Identify one of the following: Sarnath is famous for

    1. Commercial centre

    2. Communal harmony

    3. Centre of education

    4. The first Sermon of Buddha

    Answer: d

  23. Which of the following is not associated with the South Indian Megaliths?

    1. Menhir

    2. Dolmenoid cist

    3. Cairn circle

    4. Cemetery-H

    Answer: d

  24. Who among the following depicted the symbol of a ship with mast on his coins?

    1. Vasisthiputra Pulumavi

    2. Rudradaman 1

    3. Gautamiputra Satakarni

    4. Simuka Satavahana

    Answer: a

  25. Jayal Formation in the Thar Deserthas yielded

    1. Lower Palaeolithic tools

    2. Upper Palaeolithic tools

    3. Mesolithic tools

    4. None of the above

    Answer: a

  26. Who has said that “the archaeological excavator is not digging things, he is digging up people”

    1. Sir John Marshall

    2. Sir Mortimer Wheeler

    3. Sir John Lubbock

    4. Gordon Childe

    Answer: b

  27. Where the earliest rock-cut caves were carved by Ashoka?

    1. Lomash Rishi Caves

    2. Vyagra Gumpha Caves

    3. Barabara Caves

    4. Ajanta Caves

    Answer: c

  28. A unique characteristic feature of the Mauryan art is

    1. Polishing the surface

    2. Minute decorative carvings

    3. Floral decoration

    4. None of the above

    Answer: a

  29. Which of the following scholars is the author of book entitled “The Personality of India”

    1. B. Subba Rao

    2. R. D. Banerjee

    3. V. D. Mahajan

    4. K. A. N. Sastry

    Answer: a

  30. Hoyasaleshwara Temple is situated at

    1. Beluru

    2. Halebidu

    3. Badami

    4. Hampi

    Answer: b

  31. Which of the following features is absent in North Indian Temples?

    1. Shikhara

    2. Mandapa

    3. Antarala

    4. Gopuram

    Answer: d

  32. Identify the two Mesolithic rock shelters in India out of the following:

    1. Bhimbethka

    2. Muchatla Chintamanu Gavi

    3. Morhanapahar

    4. Pachad

    Codes:

    1. 1 and 4

    2. 1 and 3

    3. 1 and 2

    4. 1, 2 and 4

    Answer: b

  33. Dendro chronology was frst developed by

    1. Willard F. Libby

    2. Prof. Zeuner

    3. A. E. Douglass

    4. H. H. Thomas

    Answer: c

  34. Which of the following dynasty constructed the Khajuraho Temples?

    1. Bundela

    2. Ikshavaku

    3. Chandella

    4. Scindia

    Answer: c

  35. Pearl millet is a native of one of the following continents:

    1. Africa

    2. Asia

    3. Australia

    4. America

    Answer: a

  36. Who is the author of the book ‘Ramayana Myth or Reality’

    1. B. Subba Rao

    2. H. D. Sankalia

    3. R. Allchin

    4. K. A. N. Shastri

    Answer: b

  37. Where is the upper Palaeolithic site Renigunta located?

    1. Andhra Pradesh

    2. Bihar

    3. Maharashtra

    4. Gujarat

    Answer: a

  38. Who is the author of the book “The Birth of Indian Civilization”

    1. M. Sheshadri

    2. H. D. Sankalia

    3. B. B. Lal

    4. B. R. Allchin

    Answer: d

  39. Who introduced the concept of ‘Three Age System’ in pre-history?

    1. H. D. Sankalia

    2. A. Ghosh

    3. B. L. Rice

    4. Christian Thomson

    Answer: d

  40. Ostrich egg shell beads have been found at

    1. Adamgarh

    2. Balathal

    3. Kayatha

    4. Patne

    Answer: d

  41. Which of the following inscription states that Ashoka paid a visit to Lumbini in the 20th year of his consecration as King?

    1. Sasaram Pillar Inscription

    2. Rummindei Pillar Inscription

    3. Bharhuta Inscription

    4. Bhabru Inscription

    Answer: b

  42. Which of the following Ashokan inscriptions refers to the ancient city of “ISILA”

    1. Maski rock edict

    2. Udegolam

    3. Brahamagiri

    4. Sanchi Edict

    Answer: c

  43. In which of the following periods fire was introduced?

    1. Lower Palaeolithic

    2. Middle Palaeolithic

    3. Upper Palaeolithic

    4. Mesolithic

    Answer: d

  44. Which of the following became known because of the practice of last rites?

    1. Copper Hoards Culture

    2. Painted Grey Ware Culture

    3. Megalithic Culture

    4. Northern Black Polished Ware Culture

    Answer: c

  45. Identify the year of Aihole inscription among the following:

    1. 630 A. D.

    2. 634 A. D.

    3. 638 A. D.

    4. 649 A. D.

    Answer: b

  46. Barley is a native of one of the following regions:

    1. Kashmir

    2. Baluchistan

    3. Anatolia

    4. Yellow river basin

    Answer: c

  47. Ethnographic parallels of worship of mother Goddess have been found at

    1. Baghor I

    2. Budihal

    3. Burzhom

    4. Patne

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: a

  48. The Architectural parts of a temple in the construction order are given below. Select the correct answer using the codes given below:

    1. Adhisthana, Bhitti, Kapota, Sikhara

    2. Kapota, Bhitti, Sikhara, Adhisthana

    3. Bhitti, Kapota, Adhisthana, Sikhara

    4. Sikhara, Kapota, Adhisthana, Bhitti

    Answer: a

  49. Which of the following prehistoric sites are OSL daters?

    1. Jwalapuram

    2. Bansghat

    3. Patpara

    4. Nevasa

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 3

    Answer: d

    • Assertion (A): The Indus Valley Civilization people did not build ships.
    • Reason (R): They did not have the knowledge of ship building technology.
    1. Both (A) and R are true.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): The punch marked coins do not have any legend.
    • Reason (R): The art of writing was not known at that time.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Good trade contact was between Arikamedu and Roman world.
    • Reason (R): Because Indian merchandse was in surplus.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false, but R is correct.

    4. R is false, but A is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Rock-cut caves were mainly excavated for the religions purpose in the ancient India.
    • Reason (R): It was for the purpose of propagating Buddhism, Brahmanism and Jainism.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct, but R is false.

    3. A is false, but R is correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): In the early-medieval temples of Cholas, the temple served the purpose of Bankers for helping the poor people.
    • Reason (R): Such Epigraphic evidences are available.
    1. Both A and R are false.

    2. A is correct, but R is false.

    3. A is partly correct, but R is false.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): The anthropomorphic figures of Copper Hoards seem to be ritual figure.
    • Reason (R): Because they bear resemblance with sacrificial axes of iron used by tribal people of Chhota Nagpur.
    1. A is correct, but R is false.

    2. A is false, but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Development of Palaeolithic Technology is worked out by economy of labour and raw material.
    • Reason (R): The increasing cranial capacity was responsible for it.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is correct and R is false.

    4. A is false, but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Increase in number of sites and extension of distribution area has been found during Mesolithic culture.
    • Reason (R): It is due to favourable climatic conditions and increase in human population in this period.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is wrong, but R is correct.

    3. A and R both are correct and R is correct explanation of (A).

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Megalithic monuments were built by Vedic people.
    • Reason (R): Large stone blocks for this purpose were used.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false, but R is true.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: c

    • Assertion (A): The layers on both sides of the pit are earlier than the pit.
    • Reason (R): Because these were accumulated before the pit was dug.
    1. A is correct and R is false.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is false and R is correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

  50. Arrange the following sites in chronological order:

    1. Mahabalipuram

    2. Arikamedu

    3. Belur

    4. Brahmagiri

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 4 2 1 3

    3. 2 1 3 4

    4. 3 4 2 1

    Answer: b

  51. Arrange the following sites in chronological order:

    1. Terdal

    2. Birbhanpur

    3. Samnapur

    4. Hathnora

    Codes:

    1. 1, 3, 4 and 2

    2. 2, 3, 4 and 1

    3. 4, 3, 2 and 1

    4. 3, 2, 4 and 1

    Answer: c

  52. We have four cultures, identify the correct chronological order:

    1. Acheulian

    2. Abbevillian

    3. Magdalonian

    4. Mousterian

    Codes:

    1. 4 3 2 1

    2. 3 2 1 4

    3. 1 4 3 2

    4. 2 1 4 3

    Answer: d

  53. Arrange the following in chronological order:

    1. Hindu Shahi coins of Afghanistan

    2. The Chakravikrama type coins of Chandragupta II

    3. The gold coins of KujulaKadphises

    4. Coins of Azes I

    Codes:

    1. 4 3 2 1

    2. 2 1 3 4

    3. 3 2 1 4

    4. 2 3 4 1

    Answer: a

  54. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Lothal

    2. Kalibanga

    3. Arikamedu

    4. Chirand

    1. BP Sinha

    2. R. E. M. Wheeler

    3. BB Lal

    4. SR Rao

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  55. Match the following sites of List-I with rivers of List-II:

    List-I List-II
    1. Maheshwar

    2. Kayatha

    3. Chandoli

    4. Nagda

    1. Chhoti Kali Sindh

    2. Bhima

    3. Narmada

    4. Chambal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  56. Middle Palaeolithic artefacts have been found from the rock shelters/caves of

    1. Lahariadih

    2. Bhimbethka

    3. Lekhahia

    4. Sanghao Cave

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: d

  57. Match the following Geographical areas of List-I with Pre-historians of List-II:

    List-I List-II
    1. Kashmir and the Sohan river valley

    2. Liddar Valley

    3. Potwar Plateau

    4. Beas and Banganga Valleys

    1. Sankalia and Joshi

    2. deTerra and Paterson

    3. Rendell and Dennel

    4. BB Lal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: c

  58. Match the following List-I with List-II and select the answer using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Burzahom

    2. Kumaranahalli

    3. Nevasa

    4. Kayatha

    1. Chalcolithic

    2. Neolithic

    3. Megalithic

    4. Palaeolithic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  59. Match the following rulers of List-I with their respective temples of List-II and select the correct answer using the codes given below the list:

    List-I List-II
    1. Brihadeshwar (Rajarajeshwara) Temple

    2. Badami Caves

    3. Ratha's at Mamallapuram

    4. Virupaksha Temple of Pattadakal

    1. Loka Mahadevi

    2. Rajaraj Chola

    3. Mangaleshwar

    4. Narasingh Varman

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  60. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Vikrama era

    2. Gupta era

    3. Harsha era

    4. Saka era

    1. 628 A. D.

    2. 78 A. D.

    3. 58 B. C.

    4. 319 A. D.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  61. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Chirand

    2. Pallavaram

    3. Birbhanpur

    4. Rajpur-Parasu

    1. O. C. P.

    2. Mesolithic

    3. Palaeolithic

    4. Neolithic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  62. Match the terms of List-I with the meanings of List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Virgin soil

    2. Sterile layer

    3. Baulk

    4. Ceiling layer

    1. Unproductive layer

    2. Free from human intervention

    3. Concealing the preceding one

    4. Section bearing portion

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  63. Match the sites of List-I with the regions of List-II and select the correct code given below:

    List-I List-II
    1. Bagasara

    2. Mahurjhari

    3. Manheru

    4. Agiabir

    1. Deccan

    2. Gujarat

    3. Uttar Pradesh

    4. Haryana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

  64. Match the Books of List-I with those of authors in List-II:

    List-I List-II
    1. The Archaeology of India

    2. The Roots of Ancient India

    3. The City in Early Historical India

    4. Archaeology of Soviet Central Asia and Indian Borderlands

    1. Fairservice W. A.

    2. Agrawal D. P.

    3. Gupta S. P.

    4. Ghosh A.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c

  65. Match the Books of List-I with those of authors in List-II:

    List-I List-II
    1. Prehistoric India

    2. Ancient Cities of the Indus

    3. Prehistory of India

    4. The Personality of India

    1. Possehl G. L.

    2. Piggott S.

    3. Subbarao B.

    4. Sankalia H. D.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b