CBSE NET Comparative-Studies December-2013 Solved Paper II

  1. Primitive people are known as:

    1. Atheists

    2. Aborigines

    3. Ascetics

    4. Essenes

    Answer: b

  2. Primitive people believed in:

    1. Pantheism

    2. Henotheism

    3. Monism

    4. Animism

    Answer: d

  3. Epic of Gilgamesh is included in:

    1. Egyptian Civilization

    2. Babylonian Civilization

    3. Chinese Civilization

    4. Greek Civilization

    Answer: b

  4. Which one of the following was not a part of Primitive religion?

    1. Ancestor Worship

    2. Witch Craft

    3. Monotheism

    4. Shamanism

    Answer: c

  5. Who was the exponent of Phenomenology of religion?

    1. Max Muller

    2. Paul Tillich

    3. G. Van der Leeuw

    4. Bronislaw Malinowski

    Answer: c

  6. Totem may be represented by:

    1. Temple

    2. Animal or Plant

    3. Ocean

    4. Mountain

    Answer: b

  7. The author of ‘The Golden Bough’ was:

    1. Edward B. Tylor

    2. G. W. F. Hegel

    3. James Frazer

    4. Martin Heidegger

    Answer: c

  8. Identify the correct match from List I with II:

    List-I List-II
    1. Rudolf Otto

    2. Emile Durkheim

    3. William James

    4. Edward B. Tylor

    1. Primitive cultures

    2. The idea of holy

    3. Elementary forms of relgion

    4. Varieties of religious experience

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

  9. This is the first scripture among the vedic samhitas

    1. Atharva veda

    2. Sam veda

    3. Rig veda

    4. Yajur veda

    Answer: c

  10. “Vedokhilo Dharma mu–lam” is found in this scripture

    1. Mahabharata

    2. Ramayana

    3. Upanishad

    4. Manu smriti

    Answer: d

  11. DaraShikola studied deeply this scripture

    1. Upanishads

    2. Abhi Dhamm pitaks

    3. Smritis

    4. Sanskrit Dramas

    Answer: a

  12. Which one of the following deals with law, justice and punishment process?

    1. Smritis

    2. Brahmans

    3. Aranyakas

    4. Upanishads

    Answer: a

  13. The author of Ramayana epic is

    1. Vyasa

    2. Shri Harsha

    3. Panini

    4. Valmiki

    Answer: d

  14. Who among the following believed in attribute-less and form-less God?

    1. Surdas

    2. Kabirdas

    3. Tulasidas

    4. Meerabai

    Answer: b

  15. Who among the following reformer was propounder of widow-marriage movement on the basis of vedic texts?

    1. Dayananda Saraswati

    2. Raja Ram Mohan Rai

    3. Jyotirba Phule

    4. Ishwar Chandra Vidya Sagar

    Answer: a

  16. Lord Mahavira attained Kevalajnana at the bank of

    1. Ganga

    2. Yamuna

    3. Kaberi

    4. Rjukula

    Answer: d

  17. Twenty second Tirthankara of Jainism is

    1. Neminatha

    2. Parsvanatha

    3. Naminatha

    4. Ajitanatha

    Answer: a

  18. Sthanakavasisect belongs to

    1. Digambar Jaina

    2. Svetambar Jaina

    3. Buddhism

    4. Sikhism

    Answer: b

  19. The author of Pravachanasara is

    1. Umaswati

    2. Haribhadrasuri

    3. Kundakunda

    4. Yativrshabha

    Answer: c

  20. ‘The multi view point of reality’ is known in Jainism as:

    1. Ratnatraya

    2. Kevalajnana

    3. Anekantavada

    4. Mahavratas

    Answer: c

  21. The period of the famous Jaina Khajuraho temples

    1. 9th century A. D.

    2. 12th century A. D.

    3. 8th century A. D.

    4. 10th century A. D.

    Answer: b

  22. Read the following:

    1. Samayasara 1. Mulasutra

    2. Uttara-dhyanasutra 2. Samaraiccakaha

    3. Dravyasangraha 3. Kundakunda-charya

    4. Haribhadrasuri 4. Nemichandra-charya

    Codes:

    1. 1 + 1

    2. 2 + 4

    3. 3 + 3

    4. 4 + 2

    Answer: d

  23. Lord Buddha obtained Maha-parnirvana at

    1. PAVA

    2. Bodha Gaya

    3. Kusinara

    4. Varanasi

    Answer: c

  24. Seven hundred Buddhist Monks participated in

    1. The First Buddhist Council

    2. The Fourth Buddhist Council

    3. The Third Buddhist Council

    4. The Second Buddhist Council

    Answer: d

  25. The propounder of the Vijnanavada theory in Buddhism was

    1. Vasubandhu

    2. Nagarjuna

    3. Nagasena

    4. Buddhagosa

    Answer: b

  26. The earliest Bodhisattva statue is found in the period of:

    1. Pusyamitra

    2. Milinda

    3. Kaniska

    4. Ashoka

    Answer: c

  27. The Sanchi Stupa is situated in

    1. Andhra Pradesh

    2. Bihar Pradesh

    3. Chhattisgarh

    4. Madhya Pradesh

    Answer: d

  28. Buddhism in Thailand is known as

    1. Sarvastivada

    2. Vajrayana

    3. Mahayana

    4. Theravada

    Answer: d

  29. Read the following:

    1. Sammaditti 1. Sanskrit

    2. Mogga-liputta Tissa 2. Suttapitaka

    3. Nyayabindu 3. Astarigi-kamarka

    4. Dighanikaya 4. Third Buddhist Council

    Identify the correct combination from

    1. 1 + 4

    2. 2 + 2

    3. 3 + 1

    4. 4 + 3

    Answer: c

  30. Identify the correct statement:

    1. Main Christian churches are: Catholic, Judaic and Protestant

    2. Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Orthodox

    3. Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Shia

    4. Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Sunni

    Answer: b

  31. “The Sermon on the Mount” was delivered by:

    1. St. Peter

    2. St. Paul

    3. St. Thomas

    4. Jesus Christ

    Answer: d

  32. This is a prophet of the Old Testament

    1. St. Paul

    2. St. Thomas

    3. Jeremiah

    4. Jesus

    Answer: c

  33. It is believed that this apostle of Christ came to India:

    1. St. Mathew

    2. St. Thomas

    3. St. John

    4. St. Mark

    Answer: b

  34. Abraham of Old Testament is a father of:

    1. Egyptians

    2. Romans

    3. Persians

    4. Jews, Christians and Muslims

    Answer: d

  35. The head of the Apostles was

    1. St. Peter

    2. St. Thomas

    3. St. John

    4. St. Paul

    Answer: a

  36. The ancient city of Jerusalem is important for the following religions:

    1. Christians, Muslims and Hindus

    2. Christians, Jews and Muslims

    3. Christians, Muslims and Sikhs

    4. Christians, Muslims and Jains

    Answer: b

  37. Who among the following was the uncle of the Prophet Muhammad?

    1. Hashim

    2. Abbas

    3. Masud

    4. Ahmad

    Answer: b

  38. Arrange the following in chronological order and use the code given below:

    1. Pact, al-Hudaybiyah

    2. Battle of Badr

    3. Migration to Abyssinia

    4. Miraj

    Codes:

    1. 3, 1, 2, 4

    2. 4, 2, 1, 3

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 3, 4, 1, 2

    Answer: c

  39. Who among the following accompanied the Prophet Muhammad in the journey of Hijrat?

    1. Abu Bakr

    2. Umar

    3. Uthman

    4. Ali

    Answer: a

  40. One of the non-Jewish trbes in Yathrib was

    1. Qainqa

    2. Quraiza

    3. Nazir

    4. Khazraj

    Answer: d

  41. Who among the following was also called as al-saffah?

    1. Al-Hadi

    2. Al-Mahdi

    3. Al-Mansur

    4. Abul Abbas

    Answer: d

  42. Who among the following was called by the Arabs as al-shaykh al-rais?

    1. Ibn-Sina

    2. Ibn-al-Abbas

    3. Ibn-Zakariya

    4. Ibn-Ishaq

    Answer: a

  43. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Ali
      • 656
      • 661
      • Ali
      • Battle of Siffin
      • Ali
      • Fata
      • Al
      • Arab
      • Ali
      • Battle of Camel

    Answer: c

  44. Panja Sahib is situated in the town of:

    1. Nankana Sahib

    2. Hasan Abdal

    3. Peshawar

    4. Rawalpindi

    Answer: b

  45. The compilation of ‘Chaupai’ is a part of:

    1. Bachittar Natak

    2. Chrittropakhian

    3. Akal Ustat

    4. Ramavtar

    Answer: b

  46. In Guru Granth Sahib, raga Jaijawanti was included by:

    1. Guru Nanak Dev

    2. Guru Ramdas

    3. Guru Arjan Dev

    4. Guru Gobind Singh

    Answer: d

  47. Gurmukhi script was evolved by:

    1. Sheikh Farid

    2. Guru Nanak Dev

    3. Guru Angad Dev

    4. Guru Arjan Dev

    Answer: c

  48. Who was considered Guru of Hindus and Pir of Musalmans?

    1. Sheikh Farid

    2. Guru Nanak Dev

    3. Bulleh Shah

    4. Guru Gobind Singh

    Answer: b

  49. Zafarnamah is included in:

    1. Guru Granth

    2. Diwan-i-Goya

    3. Gur Sobha

    4. Dasam Granth

    Answer: d

  50. Identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. Sarup Das Bhalla

    2. Kesar Singh Chibber

    3. Ratan Singh Bhangu

    4. Bhai Santokh Singh

    1. Suraj Prakash

    2. Panth Parkash

    3. Mahima Parkash

    4. Bansawali Nama

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c