CBSE NET Comparative-Studies June-2012 Solved Paper III

  1. In France, the term ‘Comparative Literature’ came into use in the early 19th century in emulation of _____ (A). Cuvier's Anatamie Comparée (B) Friedrich Schlegel's Sammttiche Werke (C) Dámaso Alonso's Poesia Espa–nola (D) Phillippe Van Tieghem's Les Influences

    Answer: a

  2. Utnapishtim is a character in

    1. The Book of Dead

    2. Gilgamesh

    3. The Old Testament

    4. The Aeneid

    Answer: b

  3. The aesthetician who assigns to ‘dhvani’ a supreme position in poetry and at the same time emphasizes the significance of ‘Vakrokti’ is ________.

    1. Bhavabhuti

    2. Asvagho a

    3. Bhoja

    4. Kuntaka

    Answer: c

  4. The idea that the unconscious is structured ‘like a language’ was introduced by _________.

    1. Carl Jung

    2. Sigmund Freud

    3. Jaques Lacan

    4. Ferdinand de Saussure

    Answer: c

  5. Who, according to Weisstein, was a great influence on Pushkin?

    1. Keats

    2. Byron

    3. Shelley

    4. Wordsworth

    Answer: b

  6. Who has attempted to show Saul Bellow's awareness of Weltlteratur and to relate his work to European and American traditions?

    1. Peter Demetz

    2. Tony Tanner

    3. James Boyd

    4. D. R. Haggis

    Answer: b

  7. The book, Landmarks in French Literature written by Lytton Strachey, sets to compare _______.

    1. Shakespeare and Rimbaud

    2. Shakespeare and Mallarme

    3. Shakespeare and Racine

    4. Shakespeare and Beaudalaire

    Answer: c

  8. The Colour Purple is a literary text by

    1. Alice Walker

    2. Toni Morrison

    3. Maya Angelou

    4. Jean Rhys

    Answer: a

  9. Who among the following composed an exhaustive text on Indian dramaturgy?

    1. Patanjali

    2. Bhasa

    3. Kalidasa

    4. Bharata

    Answer: d

  10. The person who made a film version of Premchand's ‘Shatranj Ke Khiladi’ is _______.

    1. Sai Paranjpe

    2. Satyajit Ray

    3. Shyam Benegal

    4. Girish Karnad

    Answer: b

  11. Chandrashekar Kambar who was honoured this year with the Jnanpeeth Award belongs to the State of ______.

    1. Tamil Nadu

    2. Kerala

    3. Karnataka

    4. Andhra Pradesh

    Answer: c

  12. Jonathan Dallimore is associated with _______.

    1. Cultural Materialism

    2. Futurism

    3. Reader-Response Theory

    4. Structuralist Marxism

    Answer: a

  13. In his highly influential essay, “The Work of Art in an Age of Mechanical Reproduction” Walter Benjamin puts forward his theory of _______.

    1. beauty

    2. aura

    3. truth

    4. utility

    Answer: b

  14. Gilbert and Gubar's The Madwoman in the Attic is a “rewrite” of ______.

    1. Wuthering Heights

    2. Pamela

    3. Adam Bede

    4. Jane Eyre

    Answer: d

  15. “Great books, classics and the best that has been written in the world” constitute _______.

    1. Comparative Literature

    2. World Literature

    3. Classical Literature

    4. National Literature

    Answer: b

  16. According to Ananda K. Coomarasamy the whole of Indan aesthetics hinges on ______.

    1. Vakrokti

    2. Riti

    3. Dhvani

    4. Rasa

    Answer: d

  17. The literary work, The Types Approach to Literature (1945) was written by _______.

    1. Anna Balakian

    2. Irwin Ehrenpreis

    3. Irene Behrens

    4. Von Wiese

    Answer: b

  18. The term ‘mode’ was popularized by _______.

    1. Northrop Frye

    2. Austin Warren

    3. Joel Spingarn

    4. Alex Preminger

    Answer: a

  19. The essay, “Parody, Travesty and Burlesque: Imitations with a Vengeance” is written by _______.

    1. Germain Bree

    2. Roy Pascal

    3. Harry Weber

    4. Ulrich Weisstein

    Answer: b

  20. “In thematological studies, the poetic creation is no longer viewed as an independent, self-contained work of art but is seen only in terms of its component parts.” Who says this?

    1. Harry Levin

    2. Wolfgang Kayser

    3. Julius Wiegand

    4. Paul Marker

    Answer: b

  21. Who calls the Hundred Years War a ‘motif’ but the Joan of Arc, Stoff, and a theme?

    1. Frenzel

    2. Etiemble

    3. Baldensperger

    4. Trousson

    Answer: d

  22. Satyajit Ray's “Sonar Kella” is a film based on a story by ______.

    1. Rabindranath Tagore

    2. Premchand

    3. Satyajit Ray

    4. Bankim Chandra Chattopadhyay

    Answer: c

  23. Orlando Furioso was written by _______.

    1. Miguel Cervantes

    2. Ludovico Ariosto

    3. Giovanni Boccaccio

    4. Niccolo Machiavelli

    Answer: b

  24. The basic discourse of orientalism was presented by _______.

    1. Edward Said

    2. William Jones

    3. A. W. Schlegel

    4. Hermann Hesse

    Answer: a

  25. In ‘Free Translation’ or ‘paraphrasing’

    1. matter is more important than the language.

    2. language is more important than the matter.

    3. rhythm is the most important factor.

    4. cultural specificity is not taken into account.

    Answer: a

  26. The first Greek New Testament was published by

    1. G. Chapman

    2. D. Erasmus

    3. G. Steiner

    4. J. Denham

    Answer: b

  27. The basic tenets of European Renaissance are found in ______.

    1. Virgil's The Aeneid

    2. Dante's The Divine Comedy

    3. Machiavelli's The Prince

    4. Vittorio's Saul

    Answer: c

  28. ‘Haiku’ is traditional Japanese

    1. fable

    2. poem

    3. one-act play

    4. short story

    Answer: b

  29. According to Rene Wellek, ‘Universal Literature’ is the terms that compete with the meaning of _______.

    1. Comparative Literature

    2. Classical Literature

    3. General Literature

    4. National Literature

    Answer: a

  30. The tradition of the pcaresque novel in Europe was born during the

    1. Medieval period

    2. Renaissance period

    3. Romantic period

    4. Neo-classical period

    Answer: b

  31. Hermeneutics is the study of

    1. spirituality

    2. linguistics

    3. theory

    4. interpretation

    Answer: d

  32. Phenomenology is a philosophy associated with

    1. J. P. Sartre

    2. I. Kant

    3. M. Heidegger

    4. P. Hazard

    Answer: c

  33. Which of the following texts does not contain a flood episode?

    1. Gilgamesh

    2. The Golden Ass (Apuleius)

    3. The Old Testament

    4. Metamorphoses (Ovid)

    Answer: b

  34. What is an ‘epinicia’

    1. A song of lamentation

    2. A love song

    3. A victory song

    4. A song of longing

    Answer: c

  35. “Toba Tek Singh” is written by _____.

    1. Ismat Chughtai

    2. Sadat Hasan Manto

    3. Kishan Chander

    4. Vaidehi

    Answer: b

  36. Which work of Thomas Mann is based on an Indian source?

    1. The Magic Mountain

    2. The Holy Sinner

    3. The Transposed Heads

    4. The Beloved Returns

    Answer: c

  37. Which among the following epics contains the most number of lines?

    1. The Ramayana

    2. The Mahabharata

    3. The Iliad

    4. The Odyssey

    Answer: b

  38. Die leiden des jungen Werther is

    1. An epistolary novel

    2. A historical novel

    3. A mystery novel

    4. A heroic novel

    Answer: a

  39. Who wrote Dhvanyaloka Locanam?

    1. Anandavardhana

    2. Bharata

    3. Abhinavagupta

    4. Bhasa

    Answer: c

  40. Hardayalu Singh's Dvaityavansha in Ravana Mahakavya was inspired by

    1. Ramacaritamanas

    2. Valmiki's Ramayana

    3. Meghnadvadh Kavya

    4. Ram ki Shaktipuja

    Answer: c

  41. Ratnavali is an example of

    1. Bhana

    2. Natika

    3. Prahasana

    4. Kavya

    Answer: b

  42. The notion of ‘closet drama’ was initiated by

    1. Seneca

    2. Sophocles

    3. Aristophanes

    4. Molière

    Answer: a

  43. The Varkari poets were so called because

    1. They were Vaisnavas.

    2. They undertook an annual pilgrimage.

    3. They went to war.

    4. They used to write protest poetry.

    Answer: b

  44. Tulsidas wrote the Ramacaritamanas in

    1. Awadhi

    2. Brajbhasha

    3. Hindawi

    4. Maithili

    Answer: a

  45. ‘Bezbaroar Kal’ is considered a distinct literary period in the history of

    1. Bangla literature

    2. Ahomiya literature

    3. Oriya literature

    4. Gujarati literature

    Answer: b

  46. Indian literary history, according to which scholar, can be seen in terms of periodic and at the same time recurring cycles?

    1. Swapan Majumdar

    2. Amiya Dev

    3. Ganesh Devy

    4. Sisir Kumar Das

    Answer: a

  47. The idea of the Nirguna Brahma and the Saguna Brahma is asserted in

    1. The Valmiki Ramayana

    2. The Ramacaritamanas

    3. The Krittibas Ramayana

    4. The Old Javanese Ramayana

    Answer: b

  48. The romantic renaissance in Kerala, said to be the result of Kerala's contact with the West, also started with the translation of the Sanskrit text ______.

    1. Jayadeva's Gita Govinda

    2. Bharavi's Kiratarjuniya

    3. Kalidasa's Sakuntalam

    4. Bhasa's Sapnavasabdatta

    Answer: b

  49. Hindi Sahitya ka Itihas, a crucial work in the making of the borders of Hindi, was written by _______.

    1. Suryakant Tripathi ‘Nirala’

    2. Namvar Singh

    3. Ramachandra Shukla

    4. Mahavir Prasad Dwivedi

    Answer: c

  50. Identify the set that has the correct chronological order:

    1. Cervantes, Voltaire, Günter Grass, Mark Twain

    2. Cervantes, Voltaire, Mark Twain, Günter Grass

    3. Voltaire, Cervantes, Mark Twain, Günter Grass

    4. Voltaire, Mark Twain, Cervantes, Günter Grass

    Answer: b

  51. Match the terms in List-I with the one's in List-II and choose the right code from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Racine

    2. Lamartine

    3. Chekhov

    4. Kaiser

    1. Romanticism

    2. Realism

    3. Expressionism

    4. Neo-classicism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: d

  52. “Sanskrit has a wonderful structure more perfect than Greek, more copious than the Latin …” Identify the author of this statement.

    1. T. B. Macaulay

    2. Sir William Jones

    3. J. J. Clarke

    4. Lord Bentinck

    Answer: d

  53. Name the comparatist who says that the two-way relationship of ‘emitter’ and ‘receiver’ is essential to any understanding of literary fortunes.

    1. Harry Levin

    2. S. S. Prawer

    3. Graham Hough

    4. C. L. Waterhouse

    Answer: b

  54. Identify the true statement:

    1. The first volume of Marcel Proust's Remembrance of Things Past is entitled Swann's Way.

    2. Marcel Proust wrote a novel in many volumes entitled Swann's Way.

    3. Marcel Proust imitated James Joyce when he wrote in the stream of consciousness manner.

    4. Dorothy Richardson inspired Marcel Proust to write Swann's Way.

    Answer: a

  55. Identify the true statement from the following:

    1. Neo-classicism originated in Germany.

    2. The Neo-classical “movement” in literature had its origins in France and from there it spread to countries like England and Germany.

    3. Neo-classicism was confined to France.

    4. Neo-classicism came to England via Germany.

    Answer: b

  56. The Renaissance and particularly the baroque style, according to Wellek and Warren, flooded the whole of Eastern Europe, but hardly touched _______.

    1. Rome

    2. Poland

    3. Russia

    4. Greece

    Answer: c

  57. Thomas Wolfe's book Look Homeward, Angel celebrates ______ culture.

    1. German

    2. Russian

    3. Greek

    4. Roman

    Answer: a

  58. “The early practitioners of Comparative Literature were folklorists… who studied the origins of literature, its diversification in oral literary forms and its emergence into the early epic, drama and lyric.” Who says this?

    1. Wellek and Warren

    2. Remak and Weisstein

    3. Baldensperger and Balakian

    4. Pollock and Leibnitz

    Answer: a

  59. “The literary historian must be a critic even in order to be an historian.” Identify the author of the statement.

    1. Benedetto Croce

    2. Van Tieghem

    3. Norman Foerster

    4. Hans Naumann

    Answer: c

  60. Who is the author of Mimesis?

    1. Aristotle

    2. Erich Auerbach

    3. Plato

    4. Longinus

    Answer: b

  61. The prominent scientific work of the 19th century that profoundly influenced contemporary literature was _______.

    1. The Origin of Species

    2. Principia Mathematica

    3. Dialogue on the Two Greatest Systems

    4. Civilization and its Discontents

    Answer: a

  62. Which of the following is not a North American author?

    1. Hemingway

    2. Saul Bellow

    3. Salinger

    4. Garcia Marquez

    Answer: d

  63. Which member of the Harlem Renaissance authored the book, Shakespeare in Harlem?

    1. Zora Neale Hurston

    2. Longston Hughes

    3. Countee Cullen

    4. James Weldon Johnson

    Answer: b

  64. Mäori writers have played an important role in the cultural renaissance in _______.

    1. Australia

    2. South Africa

    3. New Zealand

    4. Jamaica

    Answer: c

  65. Identify the popular performing art form which is not from India.

    1. Tamasha

    2. Jatra

    3. Kabuki

    4. Nautanki

    Answer: c

  66. August Strindberg's play The Ghost Sonata is modelled on a piece by _____.

    1. Beethoven

    2. Bach

    3. Mozart

    4. Brahms

    Answer: a

  67. Utilitarianism was castigated in the following novel:

    1. Vanity Fair

    2. Hard Times

    3. Middlemarch

    4. Far from the Madding Crowd

    Answer: b

  68. Walter Veit's essay, “Topics in Comparative Lterature” has appeared in ______.

    1. Literary History

    2. Comparative Literary Studies

    3. Jadavpur Journal of Comparative Literature

    4. New Literary History

    Answer: c

  69. With reference to his novel, A Wilderness of Mirrors, Max Frisch coined the term, ______.

    1. exponential pattern

    2. patternless pattern

    3. experimental pattern

    4. experiential pattern

    Answer: d

  70. The study of thematology has been resurrected by _______.

    1. Trousson, Goethe and Tieghem

    2. Trousson, Frenzel and Levin

    3. Levin, Wellek and Warren

    4. Goethe, Etiemble and Weisstein

    Answer: b

  71. Identify the author of the statement: “Themes, like symbols… are polysemous: That is, they can be endowed with different meanings in the face of differing situations. This is what makes an enquiry into their permutations an adventure into the history of ideas.”

    1. Ulrich Weisstein

    2. Harry Levin

    3. Benedetto Croce

    4. David Mayer

    Answer: b

  72. The only references in the Theory of Literature to thematology are found in the chapter entitled _______.

    1. Literary Genres

    2. Evaluation

    3. Literary History

    4. Literature and Ideas

    Answer: c

  73. Identify the comedy from the following plays:

    1. The Miser

    2. Phaedra

    3. Andromache

    4. Le Cid

    Answer: a

  74. Who wrote La Vita Nuova?

    1. Petrarch

    2. Dante

    3. Boccaccio

    4. Chretien de Troyes

    Answer: b

  75. The first printing press in Europe was set up by ______.

    1. Gutenberg

    2. Caxton

    3. Sir Thomas More

    4. Erasmus

    Answer: a