CBSE NET Comparative-Studies June-2012 Solved Paper II

  1. Identify the incorrect statement (A). ‘Prophet’ means ‘the messenger’ (B). ‘Messiah’ means ‘the anointed one’ (C) ‘Avtar’ means ‘the fighter’ (D) ‘Guru’ means ‘the teacher’

    Answer: c

  2. ‘Agnosticism’ is

    1. Approval of God

    2. Disapproval of God

    3. Disapproval of Gods

    4. None of the above

    Answer: d

  3. ‘Avesta’ is the scripture of which religion?

    1. Bahaism

    2. Ahamadiyas

    3. Zoroastrianism

    4. Taoism

    Answer: c

  4. Match the following List-I and List-II and identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. Max Weber

    2. Max Mullar

    3. Emile Durkheim

    4. James Frazer

    1. The elementary forms of religious life

    2. The Protestant ethics and spirit of Capitalism

    3. The Golden Bough

    4. The Sacred Books of the East Identify the correct combination

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: d

  5. Which one of the following is not correct combination?

    1. Hinduism – Transmigration of Soul

    2. Sikhism – Guru Granth Sahib

    3. Buddhism – God

    4. Christianity – Trinity

    Answer: c

  6. Read the following:

    1. Amritsar 1. Takhat Hazur Sahib

    2. Mecca 2. Alexandria

    3. Bathlahem 3. Kaba

    4. Varanasi 4. Jagannath Temple Identify the correct combination.

      1. 1 – 4

      2. 2 – 3

      3. 3 – 1

      4. 4 – 2

      Answer: b

  7. Vedic hymns were revealed in the hearts of

    1. R. Is

    2. Munis

    3. Saints

    4. Acaryas

    Answer: a

  8. Satpath Brahman is the main source scripture of

    1. Mathematics

    2. Sociology

    3. Ethics

    4. Rituals

    Answer: d

  9. The author of Yoga-Sutra is

    1. Patanjali

    2. Pa ini

    3. Vyas

    4. Kapil

    Answer: a

  10. Vedokhilo Dharmamoolam is mentioned in

    1. Manu Smr. Ti

    2. Mahabharata

    3. Ramaya a

    4. R. Igveda

    Answer: a

  11. “Vasudhaiva Kutumbakam” is the declaration of

    1. Bahahi culture

    2. Boudh culture

    3. Communism culture

    4. Vedic culture

    Answer: d

  12. The ‘ADI KAVI’ of Sanskrit literature is recognised as

    1. Valmiki

    2. Dandi

    3. Magha

    4. Kalidas

    Answer: a

  13. Read the following lists: 1st List

    1. Sursagar

    2. Ramcaritmanas

    3. Satyarth Prakas

    4. Sankhya-Darsan

    2nd List

    1. Tulasidas

    2. Swami Dayanand

    3. Mah 1 Kapil

    4. Surdas Identify the correct combination:

      1. 1 and 2

      2. 2 and 4

      3. 3 and 1

      4. 4 and 3

      Answer: d

  14. The name of twenty third Tirtha kar is

    1. R. Abhadev

    2. Mahavir

    3. Neminath

    4. Parsvanath

    Answer: d

  15. The text Praman. Amima~ nsa is written by

    1. Hem Chandra

    2. Malli e a

    3. Haribhadra

    4. Kundakunda

    Answer: a

  16. The language of Tattvarthasutra is

    1. Prakrit

    2. Sanskrit

    3. Punjabi

    4. Bengali

    Answer: b

  17. Lord Mahavir died at

    1. Kailash

    2. Champapuri

    3. Girnar

    4. Pavapuri

    Answer: d

  18. The chief Teaching of Lord Mahavir is

    1. Pratitya-Samutpada

    2. Satkaryavada

    3. Apargrahvada

    4. Sunyavada

    Answer: c

  19. Saptabha gavada is the Doctrine of

    1. Buddhism

    2. Brahma ism

    3. Jainism

    4. Ajivakism

    Answer: c

  20. The Kha dagiri-Udayagiri Jain caves are situated in the State of

    1. Rajasthan

    2. Orissa

    3. Uttar Pradesh

    4. Karnataka

    Answer: b

  21. The birth place of Lord Buddha is

    1. Kashi

    2. Kapilvastu

    3. Gaya

    4. Shravasti

    Answer: b

  22. The Lavikavatarasutra is related to the religious tradition of

    1. Jainism

    2. Hinduism

    3. Sikhism

    4. Buddhism

    Answer: d

  23. The Mahayanasutras are written in

    1. Pali

    2. Prakrit

    3. Sanskrit

    4. Tamil

    Answer: c

  24. Vij~nanavada Doctrine was propagated by

    1. Asa ga

    2. Nagasena

    3. Nagarjuna

    4. Buddhaghosa

    Answer: a

  25. Sanchi Baudha-Stupa is situated in the State of

    1. Bihar

    2. Karnataka

    3. Rajasthan

    4. Madhya Pradesh

    Answer: d

  26. Buddhism in Thailand is known as

    1. Mahayana

    2. Theravada

    3. Mahasa ghika

    4. Sarvastivada

    Answer: b

  27. The number of texts in the Abhidhammapitaka is

    1. 7 (seven)

    2. 9 (nine)

    3. 15 (fifteen)

    4. 5 (five)

    Answer: a

  28. Old Testament of the Bible was written in

    1. Greek

    2. Latin

    3. Hebrew

    4. Syriac

    Answer: c

  29. New Testament contains the books of

    1. Gospels

    2. Prophets

    3. Genesis

    4. Psalms

    Answer: a

  30. Twelve Apostles of Christ were from amongst

    1. Romans

    2. Egyptians

    3. Jewish people

    4. Greeks

    Answer: c

  31. Abraham of Old Testament is a father of

    1. Egyptians

    2. Romans

    3. Persians

    4. Jews, Christians and Muslims

    Answer: d

  32. Scriptures of Christians are collectively known as

    1. Gospels

    2. Prophets

    3. Bible

    4. New Testament

    Answer: c

  33. Identify the correct chronological order.

    1. Arrival of Vasco da Gama in India

    2. Arrival of St. Thomas in India

    3. Arrival of Thomas of Cama in India

    4. Anglican Missionaries in India

    Select the correct code:

    1. 3, 2, 1, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 2, 3, 1, 4

    4. 1, 2, 4

    Answer: c

  34. Match the following and identify the correct choice:

    List-I List-II
    1. Baptism

    2. Crucifixion of Christ

    3. Christmas

    4. Day of Pentecost

    1. Golgotha

    2. Sacrament of Initiation

    3. Birth of Chrstianity

    4. Birth of Christ Identify the correct choice.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  35. Yathrib was the old name of

    1. Mecca

    2. Madina

    3. Taif

    4. Cairo

    Answer: b

  36. The first wife of the Prophet Muhammad was

    1. Hafra

    2. Aisha

    3. Khadija

    4. Maimuna

    Answer: c

  37. The pact of Hudaybiah was exacted by the Prophet Muhammad with

    1. Ansar

    2. Quraish

    3. Jews

    4. Christians

    Answer: b

  38. Arrange the following juristic schools in order in which they appeared. Use the code given below:

    1. The Maliki School

    2. The Shafii School

    3. The Hanafi School

    4. The Hanbali School

    Codes:

    1. 3, 1, 2, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 4, 3, 1, 2

    Answer: a

  39. Which one of the following is correctly matched?

      • Caliph Abu Bakr
      • 630
      • 635
      • Caliph Umar
      • 637
      • 644
      • Caliph Uthman
      • 644
      • 656
      • Caliph Ali
      • 656
      • 666

    Answer: c

  40. Which one of the following is not correctly matched?

      • Al
      • Ghazali
      • Ihya Ulum al
      • Din
      • Shah Wali
      • Allah
      • Hujjatullah al
      • Balighah
      • Maulana Maududi
      • Fathul Bayan
      • Maulana Abul Kalam Azad
      • Tarjumanul Quran

    Answer: c

  41. Author of the book Al-Muwatta was

    1. Malik bin Anas

    2. Ibn Arabi

    3. Shaikh Ahmad Sirhindi

    4. Abdul Qadir Jilani

    Answer: a

  42. With whom Rai Bullar was associated

    1. Bhai Nand Lal

    2. Bhai Gurdas

    3. Guru Nanak Dev

    4. Guru Arjan DevIII

    Answer: c

  43. Name the place where Guru Nanak-Dev received first revelation?

    1. Talwandi

    2. Kartarpur

    3. Nanakana Sahib

    4. Sultanpur

    Answer: d

  44. Match the following List-I and List-II and identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. Udasi

    2. Nirmala

    3. Sewa Panthi

    4. Nirankari

    1. Pandit Tara Singh Narotam

    2. Baba Jagtaji

    3. Baba Gurditaji

    4. Baba Dayalji Identfy the correct choice

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: c

  45. Match the following List-I and List-II and identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. Baba Ram Rai

    2. Baba Atal

    3. Baba Dhirmal

    4. Baba Ram Singh

    1. Kartarpur

    2. Dehradun

    3. Bhaini

    4. Guru Hargobind Identify the correct choice

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  46. Who was the first president of Shiromani Gurdwara Prabandhak Committee?

    1. Master Tara Singh

    2. Baba Kharak Singh

    3. Prof. Gurmukh Singh

    4. S. Sunder Singh Majithia

    Answer: d

  47. Identify the correct chronological order of the following:

    1. Talwandi, Anandpur, Khadoor, Kartarpur

    2. Rai Bular, Guru Amardas, Bhai Lehna, Bhai Bidhi Chand

    3. Gurbani, Janamsakhi, Dasam Granth, Gur-pratap Suraj

    4. Sukhmani, Asa di Var, JAB Sahib, Anand Sahib

    Answer: c

  48. Sikhism does not believe in

    1. God

    2. Caste system

    3. Law of Karma

    4. Transmigration of Soul

    Answer: b

  49. ‘Shaman’ is a person who is supposed to

    1. Control the supernatural powers

    2. Heal the diseases

    3. A and (B)

    4. None of the above

    Answer: c

  50. ‘Arunta’ is a

    1. Tribe of Australia

    2. Name of God in Africa

    3. Roman Goddess

    4. None of the above

    Answer: a