CBSE NET Comparative-Studies December-2013 Solved Paper III

  1. The reception of Romanticism in Hindi poetry has been studied by ____ (A). T. S. Satyanath (B) Ramchandra Shukla (C) Namvar Singh (D) Anisur Rehman

    Answer: c

  2. The term “translation zone” has been coined by _______.

    1. Michael Cronin

    2. Michael Wood

    3. Emily Apter

    4. Harry Levin

    Answer: c

  3. Charlotte Bronte's Jane Eyre has been re-visioned in

    1. Wide Sargasso Sea

    2. After Leaving Mrs. Mackenzie

    3. Black Spring

    4. Changing Heaven

    Answer: a

  4. A colonial era detective fiction writer whose reception and translation was widespread in India was _______.

    1. R. Austin Freeman

    2. Mrs. Henry Wood

    3. Sheridan Le Fanu

    4. G. M. W. Reynolds

    Answer: d

  5. Who among the following has coined the term “thick translation” to designate a model of a culturally informed and context-dependent practice of translation?

    1. Kwame Anthony Appiah

    2. George Steiner

    3. Abdelkebir Khatibi

    4. Philip E. Lewis

    Answer: c

  6. British colonial entry creates the backdrop of ________.

    1. Shame

    2. Things Fall Apart

    3. A House for Mr. Biswas

    4. The God of Small Things

    Answer: b

  7. Bharatendu Harishchandra's essay entitled “Nataka” (1883) ________.

    1. Launches a virulent attack on ancient Indian dramaturgy.

    2. Makes a fresh study of the rules and processes of ancient Indian dramaturgy.

    3. Takes issue with rules of contemporary drama.

    4. Investigates the lyrical elements in ancient Indian drama.

    Answer: b

  8. While comparing Valmiki's epic with Kamba's Ramayanam, critics have commented, as the most striking difference between the two works, on the following aspect _______.

    1. Valmiki's massive and rambling structure versus Kamban's tight, chiselled out, tripartite structure.

    2. Valmiki's stress on Rama as a warrior – hero against Kamban's stress on Rama's divinity.

    3. Valmiki's indifferent, even chauvinist attitude to women characters versus Kamban's sensitive and empathetic portrayal of women.

    4. Valmiki's stress on Kingship duties of Rama as against Kamban's emphasis on Rama's compassion.

    Answer: a

  9. The dialogue – “Bless thee Bottom, bless thee, thou art translated.” – “I see this knavery, this is to make an ass of me.” occurs in the play ________.

    1. As You Like It

    2. Cymbeline

    3. Twelfth Night

    4. A Midsummer Night's Dream

    Answer: d

  10. Whose play has been translated into Englsh as Encounter in Umbugland?

    1. Mohan Rakesh

    2. Girish Karnad

    3. Vijay Tendulkar

    4. Indira Parthasarathy

    Answer: c

  11. Who among the following writers was not a part of the Progressive Movement in Indian Literature?

    1. Premchand

    2. Basheer

    3. Nirmal Verma

    4. K. A. Abbas

    Answer: c

  12. Which of the following literary texts is about the transformative power of music in the middle of a political siege?

    1. Ann Patchett, Bel Canto

    2. Vikram Seth, An Equal Music

    3. Joanna Trollope, The Choir

    4. Leo Tolstoy, “The Kreutzer Sonata”

    Answer: a

  13. Which of the following features cannot be applied to most of the Bhakti writers and movements?

    1. They problematised the institution of priesthood by directly addressing God.

    2. They privileged the written tradition against the oral.

    3. They gave up Sanskrit and chose to compose in regional languages and dialects.

    4. Many of them travelled widely and were multi-lingual.

    Answer: d

  14. Film as Social Practice is written by ________.

    1. Robert Sklar

    2. Timothy Corrigan

    3. Susan Hayward

    4. Graeme Turner

    Answer: d

  15. It is generally believed that motives relate to ________.

    1. form

    2. characters

    3. content

    4. situation

    Answer: d

  16. Georges Bernanos'Diary of a Country Priest has been adapted to cinema by _______.

    1. Robert Bresson

    2. Jean-Luc Goddard

    3. Jean Cocteau

    4. Jean Renoir

    Answer: a

  17. Who among the following has been associated with the “Veronica theme”

    1. Thomas Mann

    2. Robert Musil

    3. Franz Kafka

    4. Marcel Proust

    Answer: b

  18. A sociology of translation may include two of the following. Identify the correct combination from the following options: Code Factors

    1. The stratification of text levels

    2. Publishing policy

    3. Expressive propensities of the text

    4. Cultural Interrelations

    The correct combination according to the codes is:

    1. 2 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: a

  19. The only reference to ‘thematology’ in Theory of Literature is in the chapter entitled ________.

    1. “Literature and Society”

    2. “Literature and Ideas”

    3. “Literary History”

    4. “Literature and Other Arts”

    Answer: c

  20. Which Tamil poet, among the following, wrote a long poem focusing on the episode of the disrobing of Draupathi in the Mahabharata?

    1. Kannadasan

    2. Bharathidasan

    3. Subramanya Bharathi

    4. Vinayagam Pillai

    Answer: c

  21. Which of the following novels by E. M. Forster uses Beethoven's Fifth Symphony?

    1. Maurice

    2. Where Angels Fear to Tread

    3. Howard's End

    4. A Room with a View

    Answer: b

  22. The Soviet terror of the 1930s does not serve as the context of which of the following works?

    1. Victor Sergi's The Case of Comrade Tulayev

    2. Arthur Koestler's Darkness at Noon

    3. Andre Malraux's Days of Hope

    4. Evgenia Ginzburg's Into the Whirlwind

    Answer: c

  23. Which of the following novels has a painter as a character?

    1. To The Lighthouse

    2. A Farewell To Arms

    3. A Portrait of the Artist as a Young Man

    4. The Grapes of Wrath

    Answer: a

  24. In his influential theory of romanticism, René Wellek failed to accommodate _______.

    1. Byron

    2. Wordsworth

    3. Shelley

    4. Keats

    Answer: a

  25. Michel Foucault posits that history is ________.

    1. Both Linear and teleological

    2. Neither linear nor teleological

    3. Linear but not teleological

    4. Not linear but teleological

    Answer: b

  26. A major translator of Tamil Dalit Literature is ________.

    1. Mini Krishnan

    2. Akilan

    3. Lakshmi Holmstrom

    4. Jayakanthan

    Answer: c

  27. In his important essay “What is Enlightenment?” Immanuel Kant defined Enlightenment not only as a philosophical concept but ________.

    1. as a metaphysical enigma

    2. as a particular moment in history

    3. as a spiritual credo

    4. as a birth of new knowledge

    Answer: b

  28. If the theme is “a specific expression of a motif” (Trousson), then what motif is utilised when the situation is identified as jealousy and theme as Othello?

    1. Two men and one woman triangle

    2. Damsel in Distress

    3. The beauty and the beast

    4. Sacrificial friend

    Answer: a

  29. Who among the following initiated the concept of “imagined communities”

    1. Margaret Mead

    2. Clifford Geertz

    3. Benedict Anderson

    4. Pierre Bordieu

    Answer: c

  30. Texts are shaped not by an imminent time, but by the play of divergent temporalities. Such a statement fits in with ________.

    1. The Formalist position

    2. The Structuralist position

    3. The Post-structuralist position

    4. The New-critical position

    Answer: c

  31. Premchand's Godan was made into a film directed by _________.

    1. Shyam Benegal

    2. Trilok Jetley

    3. Mani Kaul

    4. Ketan Mehta

    Answer: b

  32. The theme of waiting is an important aspect of _______.

    1. Shakuntata! Court Chalu Aahe

    2. Adhe Adhure

    3. Indulekha

    4. Dakghar

    Answer: d

  33. An important attack on Neo-classical theory of drama came in the 19th century France from ________.

    1. Dumas

    2. Zola

    3. Hugo

    4. Flaubert

    Answer: c

  34. Match the following:

    List-I (Themes) List-II (Theoreticians)
    1. The Study of Rituals and Myths

    2. The Oedipus Complex

    3. Inherited Archetypes

    4. Historical Determinism

    1. Jung

    2. Marx

    3. Freud

    4. Frazer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  35. Which story with a widow theme was turned into a film?

    1. Hazar Churasi Ma

    2. Ghatashraddha

    3. Gone with the Wind

    4. Padosan

    Answer: b

  36. Aristotle excludes Aeschylus from his analysis of great tragedy writers because _______.

    1. He believed tragedy had not found its natural level with Aeschylus.

    2. He personally disliked Aeschylus.

    3. Aeschylus did not obey the rule of unity of space and time.

    4. Aeschylus was incapable of evoking eleos and phobos.

    Answer: a

  37. Russian formalism stressed that themes tend to _______.

    1. became automatized

    2. be defamiliarized

    3. collapse into motifs

    4. distinguish between the trivial and the worthwhile

    Answer: a

  38. The founding fathers of British culture studies are Code:

    1. IA Richards

    2. Richard Hoggart

    3. Raymond Williams

    4. Terry Eagleton

    The correct combination according to the code is

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: b

  39. Which noted twentieth century scholar among the following does Ronald Inden criticise for a romantic-orientalist view of Indian Literature?

    1. Francois Gautier

    2. Koenraad Elst

    3. Alain Danielou

    4. Mircea Eliade

    Answer: d

  40. It is now widely acknowledged that the seeds of the modern story lie in _______.

    1. Drama

    2. Novel

    3. Folklore

    4. Epic

    Answer: c

  41. The scholar who argues that Marxist literary historiography need not depend on a mechanical base-superstructure model is _______.

    1. G. V. Plekhanov

    2. Raymond Williams

    3. D. D. Kosambi

    4. Eric Hobsbawm

    Answer: b

  42. Who among the following describes kinship systems “as like a language”

    1. Levis-Strauss

    2. Saussure

    3. Barthes

    4. Malinowski

    Answer: a

  43. In Tolkappiam, the concept of iraicchi is described by commentators as a technique that _____.

    1. creates a sense of recognition in readers, which leads them to the inner meaning.

    2. causes the reader to perceive something that is dfferent from what the words of the poem describe.

    3. points to a particular object while, in reality, aiming at a different object.

    4. provokes laughter in the reader, but in actuality, indicates something serious.

    Answer: a

  44. Which of the following space will not be subsumed under Foucault's concept of heterotopia?

    1. Prisons

    2. Public parks

    3. Schools

    4. Mental asylums

    Answer: b

  45. The first period of modern Hindi poetry is ________.

    1. Dwivedi period

    2. Chaya vaad (Chāyāvād)

    3. Ritikaal

    4. Pragativaad

    Answer: a

  46. Tolkien's Lord of the Rings has been viewed as a typical example of the genre of fantasy. Which modern fantasy writers break away from the medievalist influence of his “Horizon of Expectation” Codes:

    1. Lewis

    2. Donaldson

    3. Rowling

    4. Mieville

    The right combination according to the code is

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: d

  47. The name of Bakhtin is associated with which of the terms below? Codes:

    1. Heteroglossia

    2. Zones of characters

    The right answer according to the code is

    1. 1 is the correct answer.

    2. 2 is the correct answer.

    3. 1 and 2 is the correct answer.

    4. None of them is the correct answer.

    Answer: c

  48. Which of the following texts does not contribute towards an inventory of methodological assumptions of a cultural studies text?

    1. Hoggart's The Uses of Literacy

    2. Williams'Culture and Society

    3. Hall's “Race, Culture and Communication”

    4. Arnold's Culture and Anarchy

    Answer: d

  49. Writing literary history by moving away from the author to the way the work is received at different moments is the method developed by _______.

    1. Rene Wellek

    2. Roman Jakolyon

    3. Victor Shklovsky

    4. Hans Robert Jauss

    Answer: d

  50. Bhartrhari belonged to the _______.

    1. 6th century

    2. 7th century

    3. 8th century

    4. 9th century

    Answer: a

  51. Literary history offers examples of transformation of generes. The ancient satyr play is re-classified as the modern satire. This is effected through a process of _______.

    1. Influence

    2. Imitation

    3. Contamination

    4. Adaptation

    Answer: c

  52. In which stage of the prehistory of Comparative Literature did the gradual emergence of the idea of world literature gain acceptance?

    1. First stage

    2. Second stage

    3. Third stage

    4. Fourth stage

    Answer: b

  53. Melic poetry generally designates _______.

    1. Non-canonic poetry

    2. Canonic poetry

    3. Erotic poetry

    4. Religious poetry

    Answer: a

  54. The first Chinese translations of poems from the Gitanjali were by ______.

    1. Chen Duxiu

    2. Lu Hsun

    3. Zhong Shaoli

    4. Dong Youchen

    Answer: a

  55. “The ultimate issue for cultural studies is not what information is presented but whose information it is.” This assertion about culture studies was made by _______.

    1. Tejaswini Niranjana

    2. Stuart Hall

    3. Marshall McLuhen

    4. Julia Kristeva

    Answer: b

  56. Prithviraj Raso, ascribed to Chand Bardai, is composed in ______.

    1. Maithili

    2. Maithili and Bhojpuri

    3. Sandhyabhasa

    4. Standard Hindi

    Answer: c

  57. The latest International Comparative Literature Association Conference (2013) had as its theme ______.

    1. Comparative Literature Today

    2. Comparative Literature and Culture Studies

    3. Comparative Literature Methodology

    4. Comparative Literature as a Critical Approach

    Answer: d

  58. The World Republic of Letters is written by _______.

    1. Djelal Kadir

    2. Franco Moretti

    3. Pascale Casanova

    4. Wai Chee Dimock

    Answer: c

  59. In Valmiki Rāmāyāna, Rāma appears as a warrior-hero. He appears as an incarnation of God in _______.

    1. Ramcharitmanas by Tulsidas.

    2. Meghnad Badh kavya by Michael Madhusudan Dutt

    3. Prince of Ayodhya by Ashok K. Banker

    4. ‘Lakshmaner’ SaktisēL'by Sukumar Ray

    Answer: a

  60. A good deal of cultural studies is centred on questions of _______.

    1. exploitation

    2. representation

    3. field work

    4. application

    Answer: b

  61. Who had suggested the term “The Comparative Study of Literature” in lieu of “Comparative Literature”

    1. Harry Levin

    2. Rene Wellek

    3. Lane Cooper

    4. Rene Etiemble

    Answer: c

  62. The narration of the story ‘Kholstomer’ through the perspective of the horse is cited as an example of what by Viktor Shklovsky?

    1. Transformation of the Horizon of Expectation.

    2. The creation of a proletarian hero.

    3. The Oedipus Complex.

    4. The use of defamiliarization.

    Answer: d

  63. Who among the following has proposed a radical ‘decentring of the subject’

    1. Foucault

    2. Jameson

    3. Derrida

    4. Baudrillard

    Answer: c

  64. Identify the author of the statement – “It is impossible to draw a line between Comparative Literature and general literature, between say, the influence of Walter Scott in France and the rise of the historical novel. Besides, the term ‘general literature’ lends itself to confusion; it has been understood to mean literary theory, poetics, the principles of literature.”

    1. Guillen

    2. Wellek

    3. Prawer

    4. Brunetière

    Answer: b

  65. The Frankfurt school scholars were keen to revitalize or re-claim which ‘tradition’

    1. Christian

    2. Liberal

    3. Fascist

    4. Enlightenment

    Answer: d

  66. Who among the following discussed a “wave motion” model of literary influence wherein texts travel “across wide stretches of space and time”

    1. Georges Gusdorf

    2. Claudio Guillen

    3. David Damrosch

    4. Earl Miner

    Answer: c

  67. The point that ‘influence’ as often as not, implies ‘impulsion’ rather than ‘imtation’ was forcibly made by ________.

    1. Schleiermacher

    2. Novalis

    3. Schlegel

    4. Tieck

    Answer: d

  68. In 2007, a commentator wrote: “Increasingly now, comparative studies of literature across languages have become the concern of Translation Studies, it is the translation tail now that wags the comparative dog.” Identify the commentator.

    1. Susan Basnett

    2. Harish Trivedi

    3. Emily Apter

    4. Gayatri Spivak

    Answer: b

  69. Hermeneutics is the study of ______.

    1. Interpretations

    2. Linguistics

    3. Ancient History

    4. Being

    Answer: a

  70. In the 1990s the Sahitya Akademi planned a multi volume History of Indian Literature projected to contain ________.

    1. Ten volumes

    2. Nine volumes

    3. Eight volumes

    4. Five volumes

    Answer: a

  71. The concept of “distance reading” has been proposed by

    1. Edward Said

    2. Franco Moretti

    3. Gayatri Spirak

    4. David Damrosch

    Answer: b

  72. Identify the Tamil short story writer whose story “Sapa Vimochanam” is cited as a remarkable example of the rendition of the Ahalya episode from the “Balakanda” of the Ramayana, as part of the focus on the subalterns in modern Tamil fiction.

    1. Ku. Pa. Rajagopalan

    2. Thi Janakiraman

    3. Pudumaippithan

    4. Mouni

    Answer: c

  73. Who among the following was not one of the contributors to the book Aspects of Comparative Literature: Current Approaches edited by Chandra Mohan and published in 1989?

    1. Harish Trivedi

    2. Gerald Gillespie

    3. K. Chellappan

    4. Rene Wellek

    Answer: d

  74. Na d'Souza's Dweepa has recently been translated into English by _______.

    1. Joy Braganza

    2. Susheela Punitha

    3. K. Srilatha

    4. Mini Krishnan

    Answer: b

  75. Who among the following uses the metaphor – a monument in the making – about world literature?

    1. Geoethe

    2. Bankim Chatterjee

    3. Tagore

    4. Herder

    Answer: c