CBSE NET Criminology June-2012 Solved Paper III

  1. Which one of the following is pre-classical explanation of criminal behaviour?

    1. Group conflict theory

    2. Differential association theory

    3. Demonological approach

    4. Ecological factors

    Answer: b

  2. ‘Commercial sex work’ was previously known as

    1. Probation

    2. Prostitution

    3. Destitution

    4. Restitution

    Answer: b

  3. Which of the following is an early set of legal principles, engraved on clay plates, established to ensure property and other rights?

    1. The Code of Hammurabi

    2. The Magna Carta

    3. Early Roman Law

    4. Ten Commandments

    Answer: a

  4. The examination in a court of the issues of fact and law in a case for the purpose of reaching a judgement is

    1. Charge sheet

    2. Trial

    3. Bail

    4. Summons

    Answer: b

  5. Crimes against Dalits are a form of

    1. Property crimes

    2. Organised crimes

    3. Violent crimes

    4. Hate crimes

    Answer: d

  6. The earlier terminology for Gender Harassment is

    1. Teasing

    2. Human Harassment

    3. Eve Teasing

    4. Adam Teasing

    Answer: c

  7. A socially pervasive condition of normlessness and a dysjunction between approved goods and means is

    1. Animism

    2. Atavism

    3. Anomie

    4. Anomaly

    Answer: c

    • Assertion (A): In a capitalist society, the State is the instrument used by persons in power leading to a criminogenic situation.
    • Reason (R): This approach questions everything critically and speaks in favour of a socialist society free from the oppressions produced by capitalism. The emphasis should be on the social reality of crime, looking for what ought to be and not what is:
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

  8. Who propounded the concept that crime is a by-product of class struggle?

    1. Darwin

    2. Sellin

    3. Karl Marx

    4. Sutherland

    Answer: c

  9. Who is the author of the book “The Outsiders”

    1. John Brathwait

    2. H. S. Becker

    3. Francis T. Cullen

    4. Edwin Lemart

    Answer: b

  10. ‘Torts’ refers to

    1. Criminal Wrong

    2. Moral Wrong

    3. Civil Wrong

    4. Social Wrong

    Answer: c

  11. Which country among the following does not have capital punishment?

    1. India

    2. The United States of America

    3. The United Kingdom

    4. Russia

    Answer: c

  12. Identify the correct order in which a case proceeds in the criminal justice system?

    1. Trial, Investigation, Chargesheet, Judgement

    2. Chargesheet, Investigation, Trial, Judgement

    3. Judgement, Investigation, Trial, Chargesheet

    4. Investigation, Chargesheet, Trial, Judgement

    Answer: d

  13. The main purpose of releasing an offender on probation is

    1. Reformation and Rehabilitation

    2. Concession to the wrong–doer

    3. Saving of public exchequer

    4. Utilization of family and community resources Find the correct combination using the codes given below:

    Codes:

    1. 1, 2 & 3 are correct.

    2. 1, 2 & 4 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: c

  14. How many members are there in the Juvenile Justice Board, including the Presiding Magistrate?

    1. Four

    2. Six

    3. Five

    4. Three

    Answer: d

  15. Which among the following is a form of a Social Disorganization?

    1. Drug Addiction

    2. Untouchability

    3. Dowry Custom

    4. Child Marriage

    Answer: a

  16. Which is the main law that deals with intoxicating drugs in India?

    1. Drugs Act

    2. Food Adulteration Act

    3. Police Act

    4. Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act

    Answer: d

  17. Which State in India, does not have an Open Air Prison?

    1. Andhra Pradesh

    2. Uttar Pradesh

    3. Tamil Nadu

    4. West Bengal

    Answer: b

  18. Match the items in List-I with items in List-II.

    List-I List-II
    1. Rigorous Imprisonment

    2. Simple Imprisonment

    3. Under trial

    4. Detenues

    1. No labour

    2. Unsentenced

    3. Political prisoners

    4. With hard labour

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  19. Which Committee first recommended the principle of reformation and rehabilitation of offenders?

    1. Justice V. R. Krishna Iyer Committee (1986)

    2. Indian Jails Committee (1919 − 1920)

    3. All India Jails Reform Committee (1980 − 83)

    4. None of the above

    Answer: b

  20. For studying recidivists in a jail, what type of research design cannot be adopted?

    1. Experimental research design

    2. Descriptive research design

    3. Exploratory research design

    4. Formulative research design

    Answer: a

  21. ‘Control group’ is used in Experimental Research Design for

    1. Description

    2. Counting

    3. Comparison

    4. None of the above

    Answer: c

  22. For studying phenomena assocated with children below seven years, the most suitable method of data collection would be

    1. Rating scale

    2. Structured interview

    3. Observation method

    4. Questionnaire

    Answer: c

  23. What is the main law dealing with prisons in India?

    1. The Transfer of Prisoners Act

    2. The Prisoners Act

    3. The Prisons Act

    4. None of the above

    Answer: c

  24. In Recklers's Containment Theory, the inner containment refers to the ability to direct oneself and this is related to

    1. Social ostracise

    2. Learning theory

    3. Massive impact

    4. Self concept

    Answer: d

  25. Shaming Theory was propounded by

    1. Albert Cohen

    2. Sutherland

    3. John Braithwaite

    4. David Matza

    Answer: c

  26. A combination of two or more preexisting theories into a single reformulated explanation of crime causation is called

    1. Graded theory

    2. Integrated theory

    3. Life-course theory

    4. Pre-existing theory

    Answer: b

  27. Who expanded the Differential Association theory to include the Principles of Modern Behaviour Theory?

    1. Albert Reiss

    2. Sutherland

    3. Ronald L. Akers

    4. Travis Hirschi

    Answer: c

  28. Who among the following is associated with Labelling Theories?

    1. Suzane Ageton

    2. Edwin Lemart

    3. Charles Tittle

    4. David P. Farrington

    Answer: b

  29. Which among the following is not a source of crime data?

    1. Uniform crime reports

    2. Crime in India

    3. National Crime Victimisation Survey of America.

    4. Census Report

    Answer: d

  30. Which one of the following is not a source of crime data?

    1. Bureau of Justice Statistics of America

    2. National Crime Records Bureau of India

    3. National Institute of Justice of America

    4. Census of India

    Answer: d

  31. Mala in se means

    1. Insistent wrong

    2. Inherent wrong

    3. Immediate wrong

    4. Indebted wrong

    Answer: b

  32. Constitutional theory is propounded by:

    1. R. H. Goddard

    2. E. H. Sutherland

    3. Cyril Burt

    4. John Howard

    Answer: a

  33. Who among the following is the main exponent of Psychoanalytic Theory?

    1. Murray

    2. Pavlov

    3. Sigmund Freud

    4. Catell

    Answer: c

  34. Anticipatory bail is granted by

    1. District Magistrate

    2. Chief Judicial Magistrate

    3. Sessions Judge

    4. Metropolitan Magistrate

    Answer: c

  35. Re-imposition of a Criminal Sanction by a Sentencing authority is

    1. Bail

    2. Sentencing

    3. Judicial Custody

    4. None of the above

    Answer: b

  36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). A: The punishment should fit the crime. Reason (R): Punishment should be assigned to each crime in a degree that results in more pain than pleasure derived from crime. In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A & R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A & R are wrong.

    Answer: b

  37. Match the items in List-I with items in List-II.

    List-I List-II
    1. Differential Opportunity Theory

    2. Routine Activity Theory

    3. Sub-Culture Theory

    4. Drift Theory

    1. Albert K. Cohen

    2. Sykes & Matza

    3. Cloward and Ohlin

    4. Cohen & Felson

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  38. The meaning of ‘radical’ in radical criminology is:

    1. Anomie

    2. Origin

    3. Abuse

    4. To get to the root of Choose the correct combination using the codes.

    Codes:

    1. 1 & 2 are correct.

    2. 2 & 3 are correct.

    3. 2 & 4 are correct.

    4. 3 & 4 are correct.

    Answer: c

  39. Learning theory is associated with

    1. Burgess

    2. Bandura

    3. Eysenck

    4. Sutherland

    Answer: b

  40. Among the following which country first started probation service for offenders?

    1. England

    2. India

    3. America

    4. France

    Answer: c

  41. Who postulated that ‘criminal behaviour is learnt’

    1. Mark Colvin

    2. John Hagan

    3. E. H. Sutherland

    4. Albert Bandura

    Answer: c

  42. In the year 2010 how many offences under the Juvenile Justice Act, 2000 were registered by the police?

    1. 15, 000 – 20, 000

    2. 20, 000 – 25, 000

    3. 25, 000 – 30, 000

    4. More than 30, 000

    Answer: b

  43. Given below are values of Arithmetic Mean (X) and Standard Deviation (SD). Which among these reflect the most normal distribution?

    1. X = 3.54; SD = 4.753

    2. X = 14.08; SD = 7.852

    3. X = 17.05; SD = 34.538

    4. X = 7.52; SD = 1.913

    Answer: d

  44. Who among the following can pass sentence of death?

    1. First Class Magistrate

    2. Session Judge

    3. Second Class Magistrate

    4. All the above

    Answer: b

  45. ‘Constitutional prohibition against a second tral for the same offence’ is called:

    1. Single Jeopardy

    2. Double Jeopardy

    3. Triple Jeopardy

    4. None of the above

    Answer: b

  46. Liability without fault or intention is known as

    1. Treason

    2. Criminal negligence

    3. Strict liability

    4. Reckless behavior

    Answer: c

  47. Arrange the following sequence in which they proceed in the Jail Administration Process. Use the codes given below:

    1. Quarantine

    2. Admission

    3. Classification

    4. Release

    Codes

    1. 2, 1, 3, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 2, 4, 3

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: a

  48. Arrange the following in the sequence in which it happens. Use the codes given below:

    1. Compulsive Drinker

    2. Chronic Alcoholic

    3. Ceremonial Drinker

    4. Curious Drinker

    Codes

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 4, 1, 2

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 4, 3, 1, 2

    Answer: d

  49. A Statement recorded by the Police Officer during investigation is

    1. Acceptable evidence

    2. Admissible evidence

    3. Inadmissible evidence

    4. All the above

    Answer: c

  50. Who among the following is not empowered to conduct ‘Summary Trials’

    1. Chief Judicial Magistrate

    2. Metropolitan Magistrate

    3. District Magistrate

    4. Additional Session Judge

    Answer: c

  51. ‘In camera trials’ are permitted in

    1. Murder cases

    2. NDPS cases

    3. Rape cases

    4. All the above

    Answer: c

  52. Which among the following statute gives the right to the victim to prefer an appeal against any adverse order passed by the trial court?

    1. Code of Criminal Procedure

    2. The Unlawful Prevention of Activities Act

    3. The Indian Penal Code

    4. All the above

    Answer: a

  53. Writ of Habeas Corpus requires

    1. Produce the person in the Police Station

    2. Produce the person in the Jail

    3. Produce the person in the Court

    4. None of the above

    Answer: c

  54. Match the List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Anomic

    2. Differential Abolition Theory

    3. Labelling Theory

    4. Differential Opportunity Theory

    1. Becker

    2. Cloward and Ohlin

    3. Merton

    4. Sutherland

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: c

  55. Law of ‘Criminal Saturation’ as enunciated by

    1. Charles Soring

    2. S. A. Hooten

    3. Ensico Ferri

    4. Gordon

    Answer: c

  56. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Subculture Theory
      • Ausbin T. Turk
      • Drift Theory
      • Frank Tannebaum
      • Classical School
      • William. J. Chambliss
      • Female Criminology
      • Freda Adler

    Answer: d

  57. An administrative action to remove a person from parole status in response to a violation of conditions is called

    1. Split sentence

    2. Probation revocation

    3. Parole revocation

    4. Parole restitution

    Answer: c

  58. Repetition of criminal behaviour is called

    1. Restitution

    2. Retribution

    3. Recidivism

    4. Reintesation

    Answer: c

  59. A State confinement facility having custodial authority over adults sentenced to confinement is called

    1. Observation Home

    2. Juvenile Justice Board

    3. Prison

    4. Special Home

    Answer: c

  60. The values and behavioural patterns characteristics of prison inmates is called

    1. Remission

    2. Prison population

    3. Prisonization

    4. Prison Sub-culture

    Answer: d

  61. The political alliance between terrorist organizations and drugsupplying cartels is called

    1. Political Nexus

    2. Drug Nexus

    3. Terrorist Nexus

    4. Narco Terrorism

    Answer: d

  62. One who studies crime and criminal Justice on a Cross-National level is called

    1. Procutorate

    2. Procurate

    3. Ethno Centricism

    4. Comparative criminologist

    Answer: d

  63. Fraudulent use of credt card is called

    1. Cheating

    2. White collar crime

    3. Embezzlement

    4. Cyber crime

    Answer: d

  64. The authorized seizure of money negotiable instruments, securities, or other things of value is called

    1. Interdiction

    2. Money laundering

    3. Forfeiture of property

    4. Legalization

    Answer: c

  65. What official committee is associated with the issue of corruption in India?

    1. Santhanam Committee

    2. Malimath Committee

    3. A. N. Mulla Committee

    4. Krishna Iyer Committee

    Answer: a

  66. What does the term ‘Kleptomania’ stand for

    1. Quarrelsome behaviour

    2. Stealing

    3. Sexual misbehaviour

    4. Repressing others

    Answer: b

  67. Till what age can a woman prisoner keep her child, with her in the prison?

    1. Upto 5 years

    2. Upto 7 years

    3. Upto 9 years

    4. Upto 11 years

    Answer: b

  68. Which of the following statistical technique can be used to find the relationship between two continuous variables?

    1. Correlation

    2. Standard deviation

    3. Median

    4. Regression

    Answer: a

  69. Match items of List-I with items of List-II.

    List-I List-II
    1. Relationship between two variables

    2. Experimental Research

    3. Scale

    4. Validity

    1. Interval scale

    2. Convergent validity

    3. Correlation

    4. Randomized two-group design

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  70. A construct that is evaluated by a group of experts, who look at a measuring technique and decide whether it measures what its name suggests is called

    1. Correlation

    2. Face validity

    3. Standard Deviation

    4. Reliability

    Answer: b

  71. The Jurisdiction of a Court is

    1. the geographic area it covers

    2. the subject matter it deals with

    3. its place in the hierarchy of the court system

    4. all of the above

    Answer: d

  72. Which one of the following is not a Judicial decision option in a case of child in conflict with law?

    1. Admonition

    2. Committee to an Institution

    3. Probation

    4. Life imprisonment

    Answer: d

  73. Which one of the following is not a victim Assistance Programme?

    1. Crisis intervention

    2. Follow up of case

    3. Counselling

    4. Bail

    Answer: d

  74. Arrange the following in the sequence in which they proceed in the Criminal Justice System. Use the codes given below:

    1. Sentencing

    2. Chargesheet

    3. FIR

    4. Admission to Jail

    Codes:

    1. 2, 3, 4, 1

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: c