CBSE NET Criminology June-2012 Solved Paper II

  1. Father of scientific criminology is

    1. Cesare Beccaria

    2. Jeremy Bentham

    3. Cesare Lombroso

    4. Enrico Ferri

    Answer: a

  2. Match the List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Hedonism

    2. White collar crime

    3. Atavism

    4. Oedipus Complex

    1. Sutherland

    2. Sigmund freud

    3. Cesare Beccaria

    4. Lombroso

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  3. The error in the assumption that there is necessarily a distinctive difference between two groups: Criminals and non-criminals is called:

    1. Dark figure

    2. Normative fallacy

    3. Dualistic fallacy

    4. Moralistic fallacy

    Answer: c

  4. Which of the following elements of crime mean ‘guilty mind’

    1. Concurrence

    2. Harm

    3. Actus reus

    4. Mens Rea

    Answer: d

  5. A perspective on the study of criminal justice that assumes that the systems sub-components work together harmoniously, to achieve the social product is called ‘Justice’ is

    1. Consensus model

    2. Conflict model

    3. Civil justice

    4. Public order

    Answer: a

  6. A criminal Justice perspective that emphasizes on individual rights at stages of justice system is

    1. Trial model

    2. Jury model

    3. Due process model

    4. Crime control model

    Answer: c

  7. Serial killing is a form of

    1. Organized crime

    2. Violent crime

    3. Hate crime

    4. Property crime

    Answer: b

  8. The attempt to categorise, understand and predict the behavior of certain types of offenders based on behavioural clues they provide is

    1. Psychological profiling

    2. Sociological profiling

    3. Jail Profiling

    4. Reaction formation

    Answer: a

  9. Match the item in List-I with items in List-II.

    List-I List-II
    1. Frangy Joseph Gall

    2. Jeremy Bentham

    3. William Sheldon

    4. Cesane Lombroso

    1. Atavsm

    2. Somatotypes

    3. Phrenology

    4. Hedoninstic Calculous

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  10. Karl Marx wrote a book entitled.

    1. Dax Vivindi

    2. Vox Vivindi

    3. Das Capital

    4. Pax Mundi

    Answer: c

  11. “… Deviation and criminality are shaped by society's larger structure of power and institutions” Who among the following, has formulated this approach.

    1. Sutherland and Cressey

    2. Taylor, Walton and Young

    3. Sykes and Matza

    4. Barnes and Teeters

    Answer: b

  12. Lie Detector or polygraph is

    1. An aid to investigation officer

    2. Admissible as evidence in court

    3. Partially admissible

    4. Not admissible

    Answer: a

  13. Under Probation of Offenders Act, the pre-sentence report is submitted to

    1. Probation officer

    2. Police officer

    3. Judicial officer

    4. Prosecution officer

    Answer: c

  14. A criminal justice perspective that emphasizes on the arrest and conviction of criminal offenders is

    1. Trial model

    2. Jury model

    3. Crime control model

    4. Due process model

    Answer: c

  15. Among the following who has explained crime in terms of intelligence quotient (IQ)?

    1. Allport

    2. H. J. Eysenck

    3. Sheldon

    4. Maslow

    Answer: b

  16. Parole or premature release is granted by which authority?

    1. Police

    2. Court

    3. Prison officers

    4. Parole Committee/Board

    Answer: d

  17. In India, Probation is granted under which laws?

    1. Immoral Traffic (Prevention) Act

    2. Juvenile Justice Act

    3. Protection of Human Rights Act

    4. Probation of offender Act Find the correct combination using the codes given below:

      1. 1 and 2 are correct

      2. 3 and 4 are correct

      3. 2 and 4 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: c

  18. Which of the following pairs is correctly matched:

      • Child welfare committee
      • For children in need of care and protection
      • Juvenile Justice Board
      • For children in need in care & protection
      • Children's Home
      • For children in conflict with law
      • Special Home
      • For children in need of care & protection

    Answer: a

  19. Which is the administrative authority controlling Juvenile Justice Board?

    1. Police Department

    2. Judicial Department

    3. Prosecution Department

    4. Social Welfare Department

    Answer: d

  20. What is meant by truancy?

    1. Thrown away chldren

    2. Children in terrorist areas

    3. Children habitually absenting from school/home

    4. Children in conflict with law

    Answer: c

  21. At the community level, examples for social disorganization are

    1. Prostitution

    2. Gambling

    3. Beggary

    4. All of the above

    Answer: d

  22. Alcoholism means

    1. Festive drinking

    2. Occasional drinking

    3. Habitual drinking

    4. Ceremonial drinking

    Answer: c

  23. Which country among the following is a part of Golden Triangle?

    1. India

    2. Burma

    3. China

    4. Russia

    Answer: b

  24. Which type of prisoners are admitted to open air jails?

    1. Educated Prisoners

    2. Skilled Prisoners

    3. Prisoners who have completed a portion of their term

    4. Political prisoners

    Answer: c

  25. Reduction in sentence in prison administration is called

    1. Remission

    2. Parole

    3. Furlough

    4. Premature release

    Answer: a

  26. ‘Eye for an Eye’ and ‘Tooth for a Tooth’ reflects which theory of punishment?

    1. Self-expiation

    2. Retribution

    3. Reformation

    4. Deterrence

    Answer: b

  27. Open air jails are setup under what philosophy?

    1. Incarceration

    2. Protection of society

    3. Reformation of prisoners

    4. Retribution

    Answer: c

  28. The change from Agrarian society to Industrial society is called

    1. Social problem

    2. Social Disorganisation

    3. Social change

    4. None of the above

    Answer: c

  29. Experimental research design is used for

    1. Studying cause and effect

    2. Describing a phenomenon

    3. Determining the number of occurrences

    4. Observing a process

    Answer: a

  30. The use of control groups is associated with

    1. Descriptive research design

    2. Explanatory research design

    3. Experimental research design

    4. Formulative research design

    Answer: c

  31. Which one of the following is not a random sampling design?

    1. Cluster sample

    2. Stratified random sample

    3. Quota sample

    4. Simple random sample

    Answer: c

  32. Among the following options, when ‘observation technique’ cannot be used by a researcher for data collection?

    1. Rape

    2. Child sexual abuse

    3. Wife battering

    4. All of the above

    Answer: d

  33. The fore-runner of Imitation Theory is

    1. John pauly

    2. Gabriel Tarde

    3. Robert Seidman

    4. Freda Adler

    Answer: b

  34. Which of the following is not an Integrative Theory?

    1. Self-Derogation theory

    2. Development & Life Cause (DLC) theories

    3. Control Balance theory

    4. Learning theory

    Answer: d

  35. ‘Prison statistics in India’ is annually published by which organisation?

    1. National Institute of Social Defence

    2. Bureau of Police Research & Department

    3. National Crime Records Bureau

    4. Registrar General of India

    Answer: c

  36. In Prakash Singh V/s Union of India, the Supreme Court has set out direction for

    1. Prison Reforms

    2. Police Reforms

    3. Judicial Reforms

    4. None of the above

    Answer: b

  37. Under the Probation of Offenders Act, Pre-sentence Report is prepared by

    1. Police officer

    2. Prosecution officer

    3. Probation officer

    4. Prison officer

    Answer: c

  38. ‘The act of taking revenge upon a criminal perpetrator’ is known as:

    1. Sentencing

    2. Incapacitation

    3. Deterrence

    4. Retribution

    Answer: d

  39. Bentham's philosophy of ‘utilitarianism’ means

    1. Greatest sadness for the greatest number of people

    2. Greatest sadness for the smallest number of people

    3. Greatest happiness for the greatest number of people

    4. Smallest sadness for the greatest number of people.

    Answer: c

  40. Incarcerating serious offenders and dealing with minor offenders in less restrictive ways is known as

    1. Unusual punishment

    2. Selective incapacitation

    3. Castration

    4. Revenge

    Answer: b

    • Assertion (A): Deterrence is the effect of punishment that prevents an individual from committing crimes.
    • Reason (R): Deterrence is based on the assumption that punishing individuals who are convicted of crimes will stop them from commtting further crimes. Being rational persons and wishing to avoid pain, they will not violate the law.
    1. A is correct but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

  41. The belief that criminal behaviour is related to body type is linked to

    1. William H. Sheldon

    2. Glueck & Glueck

    3. Erust Kretschmer

    4. Charles Goring

    Choose the correct combination using the codes given below

    1. 2 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: b

  42. In the year 2010, how many offences under the Indian Penal Code were registered by the police in India?

    1. 15 – 20 lakhs

    2. 20 – 25 lakhs

    3. 25 – 30 lakhs

    4. More than 30 lakhs

    Answer: b

  43. Concentric circle theory of ecological school was propounded by

    1. Lombroso and Ferri

    2. Bentham and Beccaria

    3. Park and Burgess

    4. Sutherland and Cressey

    Answer: c

  44. Who among the following is competent to grant commutation of death sentence in to life imprisonment.

    1. President of India

    2. Supreme Court of India

    3. High Court

    4. Chief Minister of the state

    Answer: a

Read the following passage and answer question no. 46 to 50:

Research in the 1980s and 1990s provided information on how victims react to crime. Findings of this research have lead to significant changes in the criminal justice system. Victim reaction, however, has been a key factor in these changes. Two commissions were appointed in 1982 and 1984. Both commissions interviewed crime victims and others. Most of the victims spoke negatively about their treatment in criminal justice system. The criminal justice system's reaction to some crime victims means that they are victimized twice: Once by the criminal and once by the system in a variety of ways. First, the victims may be blamed. Then, the victims may perceive that police and others will not be sympathetic to crimes committed by persons known to the alleged victims, that they view those actions as domestic problems. Finally some victims feel that the system favours defendants over victims.

  1. Which was the key factor in victim oriented changes in the system.

    1. System

    2. Victims reactions

    3. Judiciary

    4. Police

    Answer: b

  2. How does the victims of crime feel about their treatment by the criminal justice system.

    1. Neutral reaction

    2. Positive

    3. Negative

    4. All of the above

    Answer: c

  3. According to the author, ‘Crime Victims’ are victimized.

    1. Once

    2. Twice

    3. Thrice

    4. Four times

    Answer: b

  4. According to the author victims are also victimized by

    1. System

    2. Committees

    3. Commissions

    4. Subjects workers

    Answer: a

  5. When the victim knows the offenders, the police sometimes treat it as a

    1. Criminal case

    2. Domestic issue

    3. Civil case

    4. None of the above

    Answer: b