CBSE NET Defence-Studies June-2013 Solved Paper II

  1. Which of the following discipline does not directly contribute to Criminology?

    1. Geography

    2. Economics

    3. Sociology

    4. Geology

    Answer: d

  2. What type of crime is committed by a Chartered Accountant who manipulates accounts of a business corporation?

    1. Smuggling

    2. Cyber Crime

    3. White Collar Crime

    4. Money Laundering

    Answer: c

  3. Which of the following is not an economic offence?

    1. Food adulteration

    2. Cheating

    3. Tax Evasion

    4. Money Laundering

    Answer: b

  4. Which of the following is not an offence against person?

    1. Rape

    2. Hurt

    3. Cheating

    4. Murder

    Answer: c

  5. Match the items in List-I with items in List-II:

    List-I List-II
    1. Born Criminal

    2. Anomie

    3. Sadism

    4. Differential Association

    1. Freud

    2. Merton

    3. Lombroso

    4. Sutherland

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  6. Who propounded the theory of hedonism in Criminology?

    1. Beccaria

    2. Lombroso

    3. Hooton

    4. Sigmund Freud

    Answer: a

  7. Who among the following is associated with the Cartographical School in Criminology?

    1. Joseph Gall

    2. Johannes Lange

    3. Malthus

    4. Quetelet

    Answer: d

  8. Who has postulated the concept that delinquency and crime are learnt in companionship groups?

    1. Merton

    2. Erickson

    3. Sutherland

    4. Parsons

    Answer: c

    • Assertion (A): Fast going up migration and mobility are causing social disorganisation, juvenile delinquency and crime.
    • Reason (R): Migrants are all the time concern with ther survival and accept few social responsibilities.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: a

  9. Who has given this definition: “Crime is both normal and functional.”

    1. Beccaria

    2. Emile Durkheim

    3. Freud

    4. Lombroso

    Answer: b

  10. Rejection of goals and acceptance of means are known as

    1. Ritualism

    2. Innovation

    3. Rebellion

    4. Socialization

    Answer: a

  11. The name of Franz Joseph Gall is associated with

    1. Body type

    2. Chromosomes

    3. Atavism

    4. Phrenology

    Answer: d

  12. The first study of ‘Family Tree’ examining hereditary aspects of criminal tendency was conducted in which country?

    1. England

    2. France

    3. Germany

    4. United States of America

    Answer: d

  13. Who among the following has developed the concept of ‘Inferiority Complex’

    1. Maslow

    2. Adler

    3. Cattel

    4. Cyril Burt

    Answer: b

  14. What does the term ‘Electra complex’ mean?

    1. Extraordinary attachment with father

    2. Extraordinary attachment with mother

    3. Extraordinary attachment with brother

    4. Extraordinary attachment with sister

    Answer: b

  15. What is the main purpose behind an experimental research design in criminological research?

    1. To describe and analyse a social phenomenon.

    2. To probe and find out occurrence of crime.

    3. To find out and analyse the frequency of a criminal occurrence.

    4. To study cause and effect relationship.

    Answer: d

  16. For setting up a probability sample, which method is used?

    1. Intelligent guess

    2. Random numbers

    3. Informed opinion

    4. Experience and insight

    Answer: b

  17. Among the following, on which study sample interview technique cannot be used for information gathering:

    1. Industrial workers

    2. Track drivers

    3. University students

    4. Nursery school children

    Answer: d

  18. What does the statistics of regression measure?

    1. Difference between variables

    2. Correlation between variables

    3. Association between variables

    4. Corresponding change in variables

    Answer: d

  19. Which one of the following is not a method of adaptation, according to Merton?

    1. Retreatism

    2. Conformity

    3. Intuition

    4. Rebellion

    Answer: c

    • Assertion (A): Visibility of crime is also a factor in determining whether a person is labelled criminal.
    • Reason (R): People who live in ghetto areas are more likely to be visible in committing a crime. They are also more likely to be visible after crimes are commtted because of their greater contact with public serviles.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  20. Containment theory has been propounded by

    1. Reckless and Dinis

    2. Reckless and Sutherland

    3. Sutherland and Dinis

    4. Reckless and Hirschi

    Answer: a

    • Assertion (A): Critical criminology is a theoretical perspective in criminology which borrows from conflict perspectives such as Marxism, feminism, political economy theory and radical approaches.
    • Reason (R): The focus of critical criminology is the genesis of crime and nature of ‘justice’ within the structure of ‘class’ and ‘status’ inequalities. Law and Punishment are viewed as connected to a system of social inequality.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

  21. Various sectors of Criminal Justice system are:

    1. Courts

    2. Police

    3. Prisons

    4. Special Homes

    Find the correct combination, using the codes given below:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 2 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: a

  22. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Guilty mind
      • Mens Rea
      • Physical act
      • Actus Reus
      • Eye for Eye
      • Lextalionis
      • Hedonism
      • Atavism

    Answer: d

  23. Which one of the following is correctly matched?

      • U. N. Standard Minimum Rules for the Administration of Juvenile Justice
      • Beijing Rules
      • Child Abuse
      • Crime syndicates
      • Children's home
      • Juvenile in conflict with law
      • Special home
      • Children in need of care and protection

    Answer: a

  24. The Juvenile Justice Act mainly deals with the following types of children:

    1. Children in Conflict with Law.

    2. Children in Foreign Countries.

    3. Children in Need of Care and Protection

    4. Non-Resident Indian Children

    Choose the correct answer, using the codes given below:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: c

  25. Match the items in List-I with items in List-II:

    List-I List-II
    1. Sutherland

    2. Young A.

    3. Cohen A.

    4. Becker

    1. Outsider

    2. Principles of Criminology

    3. Imagining crime

    4. Delinquent Boys

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: b

  26. According to Juvenile Justice Act ‘begging’ means

    1. Soliciting or receiving alms in a public place.

    2. Entering into any private premises for the purpose of soliciting or receive alms.

    3. Exposing or exhibiting any soar, wound, injury deformity or disease for extorting alms.

    4. All of the above

    Answer: d

  27. ‘Observation Home’ under the Juvenile Justice Act is established for

    1. Children in need of care and protection

    2. Juveniles in conflict with law

    3. Both A and B of above

    4. None of the above

    Answer: b

  28. Who was the Chairperson of the Commission which developed the Indian Penal Code?

    1. Dr. Ambedkar

    2. Lord Macaulay

    3. Colonel Sleeman

    4. Lord Curzon

    Answer: b

  29. Directive Principles of State Policy seek to make India

    1. Democratic State

    2. Secular State

    3. Welfare State

    4. Sovereign State

    Answer: c

  30. The concepts assocated with E. H. Sutherland are:

    1. Crime is learned.

    2. Born Criminal

    3. White Collar Crime

    4. All of the above

    Choose the correct combination using the codes given below:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 2 are correct.

    4. 4 is correct.

    Answer: a

  31. Which one of the following is considered as a contemporary form of crime?

    1. Beggary

    2. Commercial sex

    3. Cyber crime

    4. Dowry death

    Answer: c

  32. Which Section of the Code of Criminal Procedure deals with Victims Compensation Scheme?

    1. 3571

    2. 3751

    3. 3151

    4. 3511

    Answer: a

  33. The statement given by the victim, to the Court, regarding his/her victimization, its loses etc. is called

    1. Restorative Justice Statement

    2. Offender Impact Statement

    3. Victim Impact Statement

    4. None of the above

    Answer: c

  34. In India, how many prisons are functioning at present?

    1. About 400

    2. About 900

    3. About 1400

    4. About 1900

    Answer: c

  35. Who was the Chairperson of the ‘All India Committee on Prison Reforms 1980 − 1983’

    1. Justice M. N. Venkatachaliah

    2. Justice A. S. Anand

    3. Justice Krishna Iyyer

    4. Justice A. N. Mulla

    Answer: d

  36. What is the minimum time an offender has to spend in jail who has been sentenced to life imprisonment?

    1. 7 years

    2. 14 years

    3. 20 years

    4. 25 years

    Answer: b

  37. Which State in the country has the largest number of open-air jails?

    1. Maharashtra

    2. Punjab

    3. Rajasthan

    4. Uttrakhand

    Answer: c

  38. Which authority grants probation to offenders?

    1. Police

    2. Prosecution

    3. Court

    4. Jail authority

    Answer: c

  39. Which authority approves or grants “special remission” to jail inmates?

    1. Central Jail Supdt.

    2. I. G. Of Prisons

    3. Jail Minister

    4. All the above

    Answer: d

  40. Among Narcotic producing countries, which one is not a part of “Golden Crescent”

    1. Afghanistan

    2. Iran

    3. Pakistan

    4. Kazakhstan

    Answer: d

  41. First Information Report (FIR) can be lodged with

    1. Superintendent of Police

    2. Session Judge

    3. Officer-in-charge of the Police Station

    4. Inspector General of Police

    Answer: c

  42. Which school of thought used the concept of social disorganization in explaining juvenile delinquency?

    1. Classical school

    2. Positive school

    3. Chicago school

    4. None of the above

    Answer: c

Read the following passage and answer the questions No. 46 to 50:

Although there is no agreement among the experts about the characteristics of sociopaths, there are some generally recognized characteristics. One is the inability of the person to form warm, interpersonal relationships. Another is the lack of a feeling of guilt and disregard for community or group standards. Various others are lack of foresight; virtual absence of moral judgement; no super ego; no life plan; limited capacity for love and emotional involvement; sexual immaturty. Physiological, psychological, psychiatric and sociological explanations have been advanced in an attempt to explain the causes of sociopathy. It has been argued, that they have genetically abnormal brain. Psychologists have argued that early childhood experiences account for the development of this phenomenon.

  1. This paragraph deals with the understanding of

    1. Prostitutes

    2. Antisocial personality

    3. Criminals in general

    4. Suicides

    Answer: b

  2. The causes of the ‘Phenomenon’ mentioned in the para are

    1. Lack of guilt

    2. No regard for community

    3. Lack of super ego

    4. All of the above

    Answer: d

  3. The cause associated with the phenomenon described is

    1. Presence of life plan

    2. Presence of foresight

    3. Disregard for community

    4. all of the above

    Answer: c

  4. Which of the following cause the phenomena?

    1. Absence of a abnormal brain

    2. Presence of a genetically abnormal brain

    3. Presence of a brain

    4. None of the above

    Answer: b

  5. Find the odd one out-Sociopathy is explained by

    1. Psychological factors

    2. Physiological reasons

    3. Sociological reasons

    4. Economic reasons

    Answer: d