CBSE NET Defence-Studies December-2013 Solved Paper II

  1. Who among the following stated that ‘security can be approached both objectively (there is a real threat) and subjectively (there is a perceived threat)’

    1. K. Booth

    2. Arnold Wolfers

    3. John Mroz

    4. Raymond Aron

    Answer: b

  2. Which one of the following countries owns FATA?

    1. India

    2. U. S. A.

    3. Pakistan

    4. Afghanistan

    Answer: c

  3. Which one of the following countries is said to have encapsulated the ‘String of Pearls’ strategy against India in the Indo-Pacific region?

    1. U. S. A.

    2. China

    3. Japan

    4. Russia

    Answer: b

  4. ‘Steam-Roller Tactics’ was used in which of the followng wars?

    1. Arab-Israel War of 1967

    2. Suez War 1956

    3. Arab-Israel War 1973

    4. Gulf War – I

    Answer: a

  5. Which one of the following North-East States of India is surround by Bangladesh from three sides?

    1. Tripura

    2. Meghalaya

    3. Assam

    4. Arunachal Pradesh

    Answer: a

  6. Who among the following stated that ‘religion is not the opium of the people, but the vitamin of the weak’

    1. Regis Debray

    2. Karl Marx

    3. V. I. Lenin

    4. A. H. Nasution

    Answer: a

  7. Non-traditional security thread does not include

    1. Illegal Migration

    2. Terrorism

    3. Drug trafficking and Hawala

    4. Foreign Trade

    Answer: d

  8. Who among the following argued that “Terrorism is not like a disaster before which we are helpless”

    1. Obama

    2. George P. Shultz

    3. Bill Clinton

    4. G. W. Bush

    Answer: b

  9. The term ‘Equal Security’ is related with

    1. The UN High Commission for Refugees

    2. The UN Universal Declaration of Human Rights

    3. Security Council

    4. League of Nations

    Answer: b

  10. Who among the following stated that ‘Geopoltics is a pseudo-science, erecting the factor of geography into an absolute’

    1. Mackinder

    2. N. J. Spikman

    3. Carl Haushofer

    4. Hans J. Morgenthau

    Answer: d

  11. Who among the following thinkers propounded the concept of “Sublimited Nuclear War”

    1. H. Kissinger

    2. Andre Beaufre

    3. Richard Haas

    4. Liddell Hart

    Answer: b

  12. Which one of the following countries conducted a nuclear test in February, 2013?

    1. Israel

    2. China

    3. Iran

    4. North Korea

    Answer: d

  13. During the Cold War era, which one of the following trends was promoted by relaxation in military tensions?

    1. Entente between the Super Powers, the US and the USSR.

    2. Détente between the Super Powers, the US & the USSR.

    3. Closure of the military industrial complexes.

    4. Uninterrupted flow of military technology

    Answer: b

  14. The Strategic Defence Initiative (SDI) was conceived during the incumbency of one of the following US Presidents:

    1. Richard Nixon

    2. Ronald Reagon

    3. Bill Clinton

    4. Jimmy Carter

    Answer: b

  15. “Two Scorpions in a Bottle” is a saying related to one of the following

    1. Nuclear Deterrence

    2. Limited War

    3. Total War

    4. Low Intensity Conflict

    Answer: a

  16. Napoleon's strategic and tactical innovations were analysed by Jomini and Clausewitz. Clausewitz was interested in philosophical considerations of war whereas Jomini was interested in which one of the following?

    1. Mechanical aspects of strategy

    2. Strategy of decision

    3. Organization of military forces

    4. Concept of war strategy

    Answer: a

  17. Kautilya advocated six categories of troops, which of the following categories of troops constituted the standing army?

    1. MAULA Troops

    2. BHRITA Troops

    3. SRENI BAL

    4. ATAVIKA BAL

    Answer: a

  18. Who said, “If you win, you need not have to explain…… If you loose, you should not be there to explain”

    1. Adolf Hitler

    2. Winston Churchill

    3. Plato

    4. Napoleon

    Answer: a

  19. North Atlantic Treaty Organisation (NATO) has its headquarters in which of the following cities?

    1. Brussels

    2. Geneva

    3. Luxemburg

    4. Paris

    Answer: a

  20. Which two heads of the State signed the INF treaty?

    1. Reagan-Putin

    2. Putin-Bush

    3. Reagan-Gorbachev

    4. Gorbachev-Nixon

    Answer: c

  21. Which of the following system of governance offers maximum satisfaction to the people in the fulfilment of their basic needs?

    1. Bureaucracy

    2. Hierocracy

    3. Technocracy

    4. Democracy

    Answer: d

  22. Which of the following is not ratified by the United States?

    1. NPT

    2. MTCR

    3. CTBT

    4. CW Convention

    Answer: c

  23. ‘Jasmine Revolution’ took place in one of the followng countries:

    1. Tunisia

    2. Libya

    3. Egypt

    4. Syria

    Answer: a

  24. “Presslar Amendment” was related to one of the following:

    1. Nuclear non-proliferation needs

    2. Proliferation enhancing measures regarding nuclear arms

    3. Environmental pollution

    4. Nuclear threat reduction

    Answer: a

  25. The concept of ‘Cold War’ could be understood as one of the following:

    1. Propaganda War

    2. A condition of neither war nor peace

    3. A state of extreme political unfriendliness

    4. A hot peace

    Answer: c

  26. Which of the following two countries shall use India's Long Range Identification and Tracking (LRIT) facility in sea?

    1. Sri Lanka and Maldives

    2. Maldives and Mauritius

    3. Sri Lanka and Bangladesh

    4. Nepal and Bhutan

    Answer: a

  27. Golden Crescent Area is not famous for which of the following activities?

    1. Arms trafficking

    2. Human trafficking

    3. Drug trafficking

    4. Nuclear trafficking

    Answer: d

  28. The term “Pashupati to Tirupati” was used for which of the following?

    1. Red Corridor under the Left-Wing Naxalism

    2. Red Army of the erstwhile Soviet army

    3. PLA of the China

    4. Hagnah of Israel

    Answer: a

  29. The abbreviation CSCE stands for:

    1. Common Security & Common Economc Growth

    2. Conference on Security and Co-operation in Europe

    3. Collective System of Co-operation on Environment

    4. Collective Security in Conservation of Energy

    Answer: b

  30. Strategy of Indian Armed Forces to achieve cutting-edge technology is galvanised by the concept of:

    1. Regional Military Association

    2. Regional Maritime Act

    3. Revolution in Maritime Affairs

    4. Revolution in Military Affairs

    Answer: d

  31. Which one of the following is an external determinant of a defence budget of a Nation-State?

    1. National Interest

    2. Threat Perception

    3. Commitment to Ideologies

    4. Technological Competence

    Answer: b

  32. Gulf of Mannar is located between:

    1. India – Pakistan

    2. India – Sri Lanka

    3. India – Indonesia

    4. India – Bangladesh

    Answer: b

  33. India's only tri-service command is located at:

    1. Lakshadweep

    2. Kanyakumari

    3. Port Blair

    4. Karanjia Island

    Answer: c

  34. Which of the following organs of the Untied Nations has ceased to work?

    1. International Court of Justice

    2. Secretariat

    3. World Health Organisation

    4. The Trusteeship Council

    Answer: d

  35. UNCCD refers to

    1. United Nations Conference on Conventional Disarmament

    2. United Nations Convention on Combat Desertification

    3. United Nations Convention on Conflict Diffusion

    4. United Nations Conference on Combat Deforestation

    Answer: b

  36. Identify the emergence of the following organisations in a chronological order. Use the given code:

    1. NATO, SEATO, WTO, CENTO

    2. NATO, WTO, CENTO, SEATO

    3. WTO, CENTO, SEATO, NATO

    4. CENTO, SEATO, WTO, NATO

    Answer: a

  37. Arrange the following events in the chronological order they have occurred. Use the correct code given below:

    1. Panchsheel Agreement, Shimla Agreement, Tashkent Agreement, Lahore Agreement

    2. Panchsheel Agreement, Tashkent Agreement, Shimla Agreement, Lahore Agreement

    3. Lahore Agreement, Shimla Agreement, Panchsheel Agreement, Tashkent Agreement

    4. Shimla Agreement, Tashkent Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Agreement

    Answer: b

    • Assertion (A): The realist concept of power and its relation to security are located in the idea of international anarchy in the changing global strategic scenario.
    • Reason (R): Security dilemma gives rise to frequent use of military force.
    1. Both A and R are not true.

    2. Both A and R are true.

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Balance of terror was not only inevitable, but also essential stabilizing factor in the Nuclear Age.
    • Reason (R): The nature of nuclear weapons and the trends of nuclear proliferation have been essentially responsible for it.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are not correct.

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: a

  38. Match the following systems given in List-I with countries of their origin given in List-II with the help of the code given below:

    List-I List-II
    1. Westland Gazette

    2. INS Arihant

    3. C − 130 Hercules

    4. AMX-56 Leclerc

    1. USA

    2. France

    3. India

    4. UK

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  39. Match the following books with their respective authors with the help of the code given below:

    List-I List-II
    1. International Security

    2. People, State and Fear

    3. The Clash of Civilisations

    4. The Century of Total War

    1. Samuel P. Huntington

    2. Raymond Aron

    3. Michael Sheehan

    4. Barry Buzan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  40. Identify the following treaties regarding Nuclear Weapon Explosions in its chronological order. Use the correct code:

    1. Partial Test Ban Treaty, Threshold Test Ban Treaty, Peaceful Nuclear Explosion Treaty, PTBT Amendment Conference

    2. Peaceful Nuclear Explosion Treaty, Threshold Test Ban Treaty, Partial Test Ban Treaty, PTBT Amendment Conference

    3. Partial Test Ban Treaty, Peaceful Nuclear Explosion Treaty, Threshold Test Ban Treaty, PTBT Amendment Conference

    4. PTBT Amendment Conference, Partial Test Ban Treaty, Peaceful Nuclear Explosion Treaty, Threshold Test Ban Treaty

    Answer: a

  41. Match the Defence Public Sector Undertaking – DPSUs (List-I) with their Locations (List-II) and choose the appropriate code:

    List-I (DPSUs) List-II (Locations)
    1. Bharat Dynamics Ltd.

    2. Hindustan Aeronautics Ltd.

    3. Garden Reach Ship-builders

    4. Bharat Electronics Ltd.

    1. Hyderabad

    2. Bangalore

    3. Goa

    4. Bangalore

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  42. Match the following events in List-I with their concluding countries in List-II with the help of the code given below:

    List-I List-II
    1. Indus Water Treaty

    2. Ganges Water Treaty

    3. Kali River Treaty

    4. Dagachhu Power Project

    1. India-Bhutan

    2. Inda-Nepal

    3. India-Bangladesh

    4. India-Pakistan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  43. Match the following militant organizations (List-I) with their respective Indian State (List-II) and choose the appropriate code given below:

    List-I List-II
    1. ULFA

    2. UNLF

    3. ANVC

    4. ATTF

    1. Tripura

    2. Meghalaya

    3. Manipur

    4. Assam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  44. The creation of demilitarised areas and neutral states to prevent new wars in Europe was related to

    1. Treaty of Versailles

    2. Congress of Vienna (1814 − 15)

    3. League of Nations

    4. Treaty of Westphalia (1648)

    Answer: b

  45. The term ‘Preventive Diplomacy’ was coined by:

    1. George Bush

    2. Dag Hammarskjöld

    3. Kofi Annan

    4. Boutros – Boutros Ghali

    Answer: b

  46. Arrange the documents of confidence building measures in Europe in ascending chronological order:

    1. Helsinki CBM Document, Stockholm CSBM Document, Vienna CSBM Document, Helsinki Document

    2. Helsinki CBM Document, Vienna CSBM Document, Stockholm CSBM Document, Helsinki Document

    3. Helsinki Document, Helsinki CBM Document, Stockholm CSBM Document, Vienna CSBM Document

    4. Vienna CSBM Document, Helsinki Document, Helsinki CBM Document, Stockholm CSBM Document

    Answer: a

  47. Identify the Chemical and Biological Weapons Treaties in descending chronological order:

    1. Chemical Weapons Convention, US-Soviet Chemical Weapons Agreement, Biological Weapons Convention, Geneva Protocol.

    2. US-Soviet Chemical Weapons Agreement, Chemical Weapons Convention, Geneva Protocol, Biological Weapons Convention.

    3. Biological Weapons Convention, Geneva Protocol, Chemical Weapons Convention, US-Soviet Chemical Weapons Agreement.

    4. Geneva Protocol, Biological Weapons Convention, Chemical Weapons Convention, US-Soviet Chemical Weapons Agreement.

    Answer: a

  48. Who among the following is known as the father of India's Nuclear Programme?

    1. Vikram Sarabhai

    2. Homi Jahangir Bhabha

    3. C. V. Raman

    4. A. P. J. Abdul Kalam

    Answer: b