CBSE NET Defence-Studies June-2013 Solved Paper II

  1. Clausewitz is associated with which of the following statements?

    1. War is desirable but periodically.

    2. War stems from economic necessity.

    3. War is a continuation of policy by other means.

    4. War indicates the direction of the politics.

    Answer: c

    • Assertion (A): As per realist theory, State exists in an anarchic international system, characterised by the absence of an authoritative hierarchy.
    • Reason (R): States in international system can rely only on themselves.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation.

    Answer: d

    • Assertion (A): The Nation-State is the foundation for national self-determination.
    • Reason (R): Nations are spread among several States.
    1. Both A and R are true and R is the logical conclusion of (A).

    2. A is true, but R is false.

    3. A is false, but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  2. India's Satellite Launchng Centre is located at

    1. Trivandrum

    2. Kavaratti

    3. Sriharikota

    4. Chandipur

    Answer: c

  3. Which one of the following is not the Pakistani nuclear missile?

    1. Jericho

    2. Shaheen

    3. Ghauri

    4. Ra-ad

    Answer: a

  4. Match the following:

    List-I List-II
    1. Iraqi invasion in 1990

    2. Civil War in Bosnia and Kosovo

    3. Glasnost and Perestroika

    4. Terrorist acts against US

    1. Al Qaeda

    2. Russia

    3. Kuwait

    4. Disintegrated Yugoslavia

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  5. Which one of the following is not the means of Coercive settlement of disputes?

    1. Blockade

    2. Arbitration

    3. Arms Embargo

    4. Sanctions

    Answer: b

  6. Match the following missiles with their respective countries.

    List-I List-II
    1. Shaheen

    2. Patriot

    3. Prithvi

    4. Dong Feng

    1. India

    2. Pakistan

    3. China

    4. USA

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: b

  7. The United Nations'Organisation (UNO) declared the Indian Ocean as a Zone of Peace in

    1. 1981

    2. 1971

    3. 1961

    4. 1972

    Answer: b

  8. During World War II the important event that took place on 7thDecember, 1941 was when

    1. Germany invaded Russia.

    2. Britain and France declared war on Germany.

    3. Japanese attack on Pearl Harbour.

    4. A second front was launched by the Allied Powers.

    Answer: c

  9. ‘Durand Line’ is a border demarcation between

    1. India-Afghanistan

    2. Pakistan-Afghanistan

    3. China-Russia

    4. China-Pakistan

    Answer: b

  10. Treaty of Westphalia mainly deals with

    1. Plural State

    2. Principle of Sovereignty

    3. Principle of Equality

    4. Democratic State

    Answer: b

    • Assertion (A): The national security percepton of a nation-state is the product of interaction of security awareness and suggestive nature of its citizen and information gathering mechanism of the government.
    • Reason (R): The common citizen of India, by and large, lack security awareness and think that it is the responsibility of the government to look after the process of national security.
    1. Both A and R are logical and A is the reason of (R).

    2. Both A and R are illogical and A is the reason of (R).

    3. A is logical, but R is illogical & A is not the reason of (R).

    4. A is illogical, but R is logical & A is the reason of (R).

    Answer: a

    • Assertion (A): NGOs are primary actors at the grass root level in mobilizing individuals to act.
    • Reason (R): NGOs played a key role at Rio Conference of 1992 on environment and development.
    1. A is true, but R is false.

    2. A and R both are false.

    3. A and R both are true, but R is not the proper explanation of (A).

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  11. ‘Parcel Island’ dispute is between which of the following countries?

    1. South Korea – North Korea

    2. China – Japan

    3. China – Philippines

    4. Malaysia – Indonesia

    Answer: b

  12. Which of the following security force is deployed on Sino-Indian border?

    1. Central Reserve Police Force (CRPF)

    2. Border Security Force (BSF)

    3. Indo Tibetan Border Police (ITBP)

    4. Seema Suraksha Bal (SSB)

    Answer: c

  13. Which of the following is not a principle of war?

    1. Concentration

    2. Surprise

    3. Logistics

    4. Mobility

    Answer: c

  14. Kautilya's Arthashastra is often compared to

    1. Machiavelli's “The Prince”

    2. Adam Smith's “Wealth of Nation”

    3. Leo Tolstoy “War and Peace”

    4. The Indian Constitution

    Answer: a

  15. Incident 26/11 denotes the terrorist attack on

    1. Indian Parliament

    2. Mumbai attack

    3. U. S. Embassy at Nairobi

    4. World Trade Centre-New York.

    Answer: b

  16. Match the following Personalities (Table I) with their weapons with which they are associated (Table II) and choose the appropriate code.

    List-I List-II
    1. Abdul Kalam

    2. Raja Ramanna

    3. Guderian

    4. Douhet

    1. Air Craft

    2. Messile

    3. Nuclear Bomb

    4. Tank

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  17. Which one of the following organization originated from GATT?

    1. O. E. C. D.

    2. N. I. E. O.

    3. W. T. O.

    4. U. N. C. T. A. D.

    Answer: c

  18. Identify the top four countries with highest military expenditure in recent time.

    1. USA, China, France, UK

    2. USA, Russia, Japan, Germany

    3. USA, France, Germany, Japan

    4. USA, Japan, Russia, UK

    Answer: a

  19. Which of the following is not the organ of UNO?

    1. Security Council

    2. International Court of Justice

    3. General Assembly

    4. Regional Security

    Answer: d

  20. Aksai Chin Road links

    1. Rangiya-Tawang

    2. Manali-Leh

    3. Tibet-Xin Xiang

    4. Leh-Nubra

    Answer: c

  21. Tashkent Agreement between Inda and Pakistan was signed in the year

    1. 1948

    2. 1962

    3. 1966

    4. 1971

    Answer: d

  22. Where is Diego Garcia located?

    1. Arctic Ocean

    2. Pacific Ocean

    3. Indian Ocean

    4. Atlantic Ocean

    Answer: c

  23. “String of Pearl” is concept of Naval Encirclement propounded by _____.

    1. Australia

    2. China

    3. Japan

    4. USA

    Answer: b

  24. Which of the following is pertinent to China's nuclear-weapon test site?

    1. Yarkand

    2. Khotan

    3. Kashgar

    4. Lop Nor

    Answer: d

  25. Which of the following country is not a member of ASEAN Group?

    1. Malaysia

    2. North Korea

    3. Indonesia

    4. Singapore

    Answer: b

  26. Which of the following country is not a member of Commonwealth Nation?

    1. India

    2. Australia

    3. Nepal

    4. Sri Lanka

    Answer: c

  27. Which one of former Soviet Union independent State is a fragmented State?

    1. Belarus

    2. Armenia

    3. Azerbaijan

    4. Georgia

    Answer: c

  28. Car Nicobar Island is located in

    1. Lakshadweep

    2. Andaman

    3. Palk Strait

    4. Strait of Malacca

    Answer: b

  29. Sino-Pak Nexus is pertaining to

    1. Rann of Kutch

    2. Chumbi Valley

    3. Karakoram Highway

    4. Wagha Border

    Answer: c

  30. Match the following battles theatre (Table I) with a particular war (Table II) and choose the appropriate code.

    List-I List-II
    1. Tawang

    2. Drass

    3. Khem Karan

    4. Baramula

    1. 1965 war

    2. 1962 war

    3. 1948 war

    4. 1999 Kargil war

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  31. The basic cause of break-up of Soviet Union was

    1. Socio-cultural aspects

    2. Economy

    3. Ethnic issues

    4. Pastoral moves

    Answer: b

  32. ‘Ichogil Canal’ is a man-made waterways located at

    1. India-Bangladesh Border

    2. India-China Border

    3. India-Pakistan Border

    4. India-Nepal Border

    Answer: c

  33. Which of the following is not taken as the instrument of National Security?

    1. Intelligence Services

    2. National Security Guard

    3. Para Military Forces

    4. Central Vigilance Commission

    Answer: d

  34. The AGNI Missile of India could be specified as

    1. Short Range Missile

    2. ICBM

    3. Medium Range Missile

    4. Air to Surface Missile

    Answer: b

  35. ‘Brahmos’ is the name of

    1. Submarine

    2. Aircraft

    3. Missile

    4. U. A. V.

    Answer: c

  36. Which of the following is one of the integral components of Confidence Building Measures?

    1. Negotiations on equal terms

    2. Absence of inimical postures and prevalence of transparency in relations

    3. Third party mediation

    4. Stable security as a condition for confidence building

    Answer: a

  37. What are the causes of rise of fundamentalism in Afghanistan?

    1. Religious Orthodoxy

    2. Poverty

    3. Illiteracy

    4. Regional Security Environment

    Answer: a

  38. Helsinki Conference (1975) also provided a new concept of peace making known as

    1. Collective Security

    2. South-North Co-operation

    3. Confidence Building Measures

    4. Nuclear Peace Initiative

    Answer: c

  39. Which one of the following oceans was known as the British Lake?

    1. Atlantic Ocean

    2. Arctic Ocean

    3. Indian Ocean

    4. Pacific Ocean

    Answer: c

  40. United Nations'Organisation (UNO) came into existence on

    1. October 24, 1944

    2. October 24, 1945

    3. June 26, 1945

    4. October 24, 1946

    Answer: b

  41. Which one of the following is not a land-locked State?

    1. Bhutan

    2. Nepal

    3. Egypt

    4. Mongolia

    Answer: c

  42. India's Continental Strategy is linked with

    1. India-Nepal

    2. Indo-Pak and Sino-Indian Border disputes

    3. Indo-Myanmar Border

    4. India-Bangladesh Border

    Answer: b

  43. Who amongst the following was the first Field Marshal in India?

    1. J. N. Chaudhary

    2. K. M. Carriappa

    3. S. H. F. J. Maneckshaw

    4. V. P. Malik

    Answer: c

  44. Which of the following is not an element of a Nation State?

    1. Territory

    2. Sovereignty

    3. Government

    4. Ethnicity

    Answer: d

  45. Neutrality is a condition that can exist only in times of

    1. Harmony

    2. Revolution

    3. War

    4. Peace

    Answer: c

  46. Propaganda is an essential element of

    1. Psychological warfare

    2. Cyber warfare

    3. Chemical warfare

    4. Economic warfare

    Answer: a