CBSE NET Education December-2013 Solved Paper III

  1. When the findings of an experimental research are generalized to target population, the research is said to possess

    1. Internal validity

    2. Concurrent validity

    3. External validity

    4. Predictive validity

    Answer: c

  2. Which of the following do lay the foundation for curriculum?

    1. Societal Priorities, Government and Resources

    2. Philosophy, Sociology and Psychology

    3. Study materials, Training facilities and Societal needs

    4. Psychological bases of Education

    Answer: b

  3. Which of the following is an example of Summative Evaluation for Standard IX?

    1. Quarterly Examination

    2. Half-yearly Examination

    3. Annual examination

    4. Mid-Term Tests

    Answer: c

  4. Multiple choice question is an example of which of the following method of studying the process of remembering and forgetting?

    1. Recall

    2. Re-learning

    3. Recognition

    4. Reconstruction

    Answer: c

  5. The concept of advance organised was developed by

    1. Bruner

    2. Ausubel

    3. Erikson

    4. Kohlberg

    Answer: b

  6. Strong's Vocational Interest Blank Test consists of

    1. 100 items

    2. 200 items

    3. 300 items

    4. 400 items

    Answer: d

  7. Which of the following correct order comes under Maslow's hierarchy of needs?

    1. Self actualization, safety, love, esteem

    2. Physiological need, self actualisation, esteem, safety

    3. Physiological need, safety, love, esteem

    4. Physiological need, esteem, self actualization, love

    Answer: c

  8. The Web. 2 technologies which are helping in acquiring multiple knowledge are:

    1. U-Tube

    2. Face Book

    3. Wikkipedia

    4. All the above

    Answer: d

  9. The word cybernetics was first used by

    1. Norbert Wiener

    2. Claude E. Shannan

    3. Warren Weaver Model

    4. Aristotle

    Answer: a

  10. Education does not include the following resources

    1. Human resources

    2. Material resources

    3. Water resources

    4. Financial resources

    Answer: c

  11. Phenomenology is a method bascally used in

    1. Educational research

    2. Philosophical research

    3. Historical research

    4. Experimental research

    Answer: b

  12. The status-quo of a situation in research can be studied through:

    1. Experimental research

    2. Survey research

    3. Historical research

    4. Phenomenological research

    Answer: b

  13. Which of the following is incorrect as a measure of dispersion?

    1. Quartile Deviation

    2. Range

    3. Standard Deviation

    4. Sampling Error

    Answer: d

  14. Selection Test for admission to teacher training program was suggested by

    1. NCTE

    2. NAAC

    3. NPERC

    4. NCERT

    Answer: c

  15. NCTE was established by an act of Parliament in

    1. 1975

    2. 1995

    3. 1996

    4. 1986

    Answer: b

  16. A reliability coefficient cannot be negative because:

    1. It is a square of a correlation coefficient.

    2. Negative reliability is meaningless.

    3. It is a self-correlation of the test.

    4. It does not measure different things.

    Answer: c

  17. Which of the following cannot be used as a synonym of reliability?

    1. Accuracy

    2. Precision

    3. Dependability

    4. Relevance

    Answer: c

  18. Mobility and orientation training is linked with

    1. Students with Hearing Impairment

    2. Students with Mental Retardation

    3. Students with Visual Impairment

    4. Students with Learning Disability

    Answer: d

  19. Idiots are labelled as having an IQ range of

    1. 100 − 125

    2. 0 − 25

    3. 120 − 160

    4. 60 − 90

    Answer: b

  20. National Knowledge Commission is headed by

    1. D. S. Kothari

    2. Amartya Sen

    3. Sam Pitroda

    4. Azim Premji

    Answer: c

  21. The sources of knowledge (Pramanas) in Advaita Vedanta are

    1. two

    2. three

    3. four

    4. six

    Answer: d

  22. The value commended by existentialism is

    1. liberation

    2. self-realisation

    3. harmony with nature

    4. authenticity

    Answer: d

  23. When a poor rural girl hailing from a socially disadvantaged family gets scholarship for higher studies and then lands in a high paid job in a city it is not an instance of education becoming

    1. a vehicle for social mobility

    2. a tool for gender justice

    3. a vehicle for geographical mobility

    4. an instrument for social stratification

    Answer: d

  24. The policy of reservation of seats in higher education and in Government employment is an example for

    1. Sponsored mobility

    2. Contest mobility

    3. Cultural mobility

    4. Geographical mobility

    Answer: a

  25. What does the Counsellor do in “Observation for Recording” and “Observation for Rating”

    1. In Observation for Recording, the Counsellor acts like a versatile camera.

    2. In Observation for Recording, the Counsellor records everything unmindful of the distraction caused to the client.

    3. In Observation for Rating, the Counsellor does not observe the client while indulged in rating.

    4. In Observation for Rating, the Counsellor judges and rates the brain, while still observing the client.

    Choose the correct answers from the code given below:

    Codes:

    1. 1 and 4

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 3 and 4

    Answer: a

  26. A face to face, informal interaction is considered the best technique for collecting information about the client and his/her problem. How?

    1. It helps to get first hand information about the client and his/her problem.

    2. It is very easy to organise and conduct an interview with the client.

    3. The interview can be video graphed.

    4. It is flexible and makes the client feel comfortable.

    Answer: a

  27. What is meant by the term “curriculum”

    1. The subject of study offered by an educational institution.

    2. Theory and Practical courses to be completed to qualify for a level of education.

    3. Organised whole of learning and other experiences provided by educational institutions, to realize set goals.

    4. The prescribed syllabi in the various subjects, plus practical courses and project/dissertation.

    Answer: c

  28. What are the uses of System Analysis, when applied to classroom instruction as a sub system of the curriculum?

    1. It helps to design classroom instruction differently.

    2. It helps to assess the effectiveness of the existing instructional design.

    3. It helps the teacher to verify results and get feedback.

    4. It helps as a novel method of reviewing classroom instruction.

    Choose the correct answers from the code given below:

    Codes:

    1. 3, 4 and 1

    2. 1, 2 and 3

    3. 4, 1 and 2

    4. 2, 3 and 4

    Answer: b

  29. Tests that do not require the use of language of the subjects but responses are in the form of activities are called as

    1. Verbal tests

    2. Non-verbal tests

    3. Performance tests

    4. None of the above

    Answer: c

  30. Match the following & select the correct answers from the codes given below:

    List-I (Psychological Test) List-II (Psychologist)
    1. Intelligence Test

    2. Interest Test

    3. Personality Test

    4. Creativity Test

    1. Rorschach

    2. Torrance

    3. Binet

    4. Strong

    5. Likert

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5
      • 5
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  31. Which of the following is not an example of inter-individual difference?

    1. The child is black in colour.

    2. The child is fat.

    3. The child likes potato.

    4. The nose of the child is sharp.

    Answer: c

  32. Identity versus role confusion is a characteristic of

    1. Childhood stage

    2. Adolescence stage

    3. Infancy stage

    4. Early childhood stage

    Answer: b

  33. The effectiveness of a multi-media approach in teaching can be answered through

    1. Experimentation

    2. Survey

    3. Case-studies

    4. Longitudinal studies

    Answer: a

  34. In 1974 − 75 NCERT used Radio-vision lessons, Television Discussions and Activities to train inservice primary school teachers in Science. This is an example of

    1. Integrated Approach

    2. Group-oriented Approach

    3. Multi-Media Approach

    4. Team Teaching Approach

    Answer: c

  35. What is the important objective of economic planning?

    1. Planned development

    2. Eradication of poverty

    3. Total employment

    4. More per capita income

    Answer: a

  36. The system analysis relates to

    1. Input aspect

    2. Product aspect

    3. Process aspect

    4. Resource aspect

    Answer: b

  37. The control of extraneous variables in experimental research after the treatment is given can be done through a technique called

    1. Statistical Regression

    2. Post-Test

    3. One-way ANOVA

    4. Analysis of Co-variance

    Answer: d

  38. Which of the following is incorrect pairing?

    1. Product moment coefficient of correlation r

    2. Chi Square χ2

    3. Multiple correlation R

    4. Standard deviation ρ

    Answer: d

  39. A survey of population is equivalent to

    1. Census Survey

    2. Sample Survey

    3. Group Survey

    4. None of the above

    Answer: a

  40. The book “Learning – The Treasure Within” is authored by

    1. J. S. Rajput

    2. N. Bennett

    3. J. Delors

    4. J. Halak

    Answer: c

  41. Operation Black-Board Programme was introduced to improve

    1. Teacher Education

    2. Primary Education

    3. Secondary Education

    4. Higher Education

    Answer: b

  42. An investigator conducted the factor-analysis of tests to be used in research. It means, he was interested in

    1. Content validity

    2. Criterion validity

    3. Construct validity

    4. Predictive validity

    Answer: c

  43. Special Education Courses are controlled by

    1. Special Education Council of India

    2. Rehabilitation Council of India

    3. National Council of Teacher Education

    4. Medical Council of India

    Answer: b

  44. Students with Hearing Impairment require

    1. Auditory Training

    2. Language Training

    3. Speech Training

    4. All the above

    Answer: d

  45. The main purpose of Navodaya Vidyalayas is to give education to

    1. Rural talented students

    2. Urban students

    3. Girls students only

    4. Rural students

    Answer: a

  46. The idea of Four Pillars of Education was suggested by

    1. UNICEF

    2. UNESCO

    3. NCTE

    4. UGC

    Answer: b

  47. Aims of education are closely related to

    1. Metaphysics

    2. Axiology

    3. Logic

    4. Epistemology

    Answer: b

  48. The ceiling fixed by the Supreme Court for reservation for the socially and economically disadvantaged sections is

    1. 19%

    2. 22%

    3. 49%

    4. 50%

    Answer: d

  49. The first Committee to be constituted after independence by the Government of India on Women's Education was

    1. Dr. Radhakrishnan Commission

    2. The Mudaliar Commission

    3. The Shri Sri Prakasa Committee

    4. Dr. Durgabai Deshmukh Committee

    Answer: d

  50. What type of Guidance Service is facilitated by the application of given battery of standardized objective type tests, on normal individuals?

    1. Remedial and Preventive

    2. Preventive and Developmental

    3. Developmental and Remedial

    4. General Guidance and Counselling

    Answer: b

  51. What is the most essential requirement for providing Guidance Services in schools?

    1. Guidance and Counselling Rooms

    2. Standardized Tests for Appraisal of Students

    3. Time

    4. Professionally qualified and adequately trained personnel

    Answer: d

  52. Equating through matched pairs is the method used in

    1. Survey Research

    2. Experimental Research

    3. Sociological Research

    4. Trend Research

    Answer: b

  53. Which of the following is a case of Formatve Evaluation of Curriculum?

    1. Conducting an evaluation of the curriculum concerned before the course is completed.

    2. Evaluating the curriculum concerned, getting it appraised by students and teachers.

    3. Evaluating the curriculum concerned, in the middle of the course, collecting the views of students, teachers and parents and providing feedback.

    4. Evaluating the curriculum concerned by teachers based on the performance of students.

    Answer: c

  54. The teacher teaches a straight line by placing several points in a particular direction is an example of

    1. Law of proximity

    2. Law of closure

    3. Law of common direction

    4. Law of simplicity

    Answer: c

  55. A baby sucking her thumb is an example of

    1. Regression

    2. Aggression

    3. Displacement

    4. Withdrawal

    Answer: a

  56. A child who reads dog as god falls in which category of learning disability?

    1. Dyslexia

    2. Dysgraphia

    3. Dyspraxia

    4. Dysplasia

    Answer: a

  57. The two most important characteristics of a standardised test are

    1. objectivity and reliability

    2. reliability and validity

    3. reliability and usability

    4. practicability and usability

    Answer: b

  58. The qualitative judgments about a teaching media can take place through

    1. Measurement

    2. Evaluation

    3. Interpretation

    4. Description

    Answer: b

  59. Which is the universal objective of education?

    1. Liberation

    2. Total development

    3. Character

    4. Vocation

    Answer: b

  60. The main focus of educational supervision is

    1. Administration

    2. Decision making

    3. Educational services

    4. Discipline ensuring

    Answer: c

  61. Which one of the following variables is controlled in experimental research?

    1. Independent variables

    2. Moderate variables

    3. Dependent variables

    4. Extraneous variables

    Answer: d

  62. One of the tools that can be used for in-depth data collection is

    1. Test

    2. Interview

    3. Rating Scale

    4. Observation

    Answer: b

  63. Deductive reasoning helps in

    1. Sample Selection

    2. Hypothesis Generation

    3. Problem Identification

    4. None of the above

    Answer: b

  64. Which of the following Committee recommended for improvement of Teacher Education Programme?

    1. Reddy Committee

    2. Ramamurti Committee

    3. Yashpal Committtee

    4. Mehrotra Committee

    Answer: b

  65. The meaning of Universalisation of Primary Education is to provide

    1. Education to all

    2. Education to all girls children

    3. Free and compulsory education to all children

    4. Free and compulsory education to the children of 6 – 14 years age

    Answer: d

  66. The rational equivalence type of reliability is determined by the method of:

    1. Test-retest

    2. Parallel Forms

    3. Split-half

    4. K-R Methods

    Answer: b

  67. Which of the following is not a correct matching?

    1. Class roll numbers – Nominal Scale

    2. Relative position in a group – Ordinal Scale

    3. Heights of cricket players – Interval Scale

    4. Weights of students – Ratio Scale

    Answer: c

  68. Learning Disability is related to

    1. Poor environment is a contributing factor to learning disability.

    2. Learning disabilities are related to mental retardation.

    3. Learning disability is related to emotional disturbance.

    4. Learning-disabled children have perceptual problems.

    Answer: a

  69. Teacher education is considered as a technical education in

    1. U. S. A.

    2. U. K.

    3. U. S. S. R.

    4. India

    Answer: a

  70. In which year IGNOU was established?

    1. 1964

    2. 1985

    3. 1992

    4. 2002

    Answer: b

  71. The pathway to liberation in Buddhism consists of

    1. two steps

    2. four steps

    3. six steps

    4. eight steps

    Answer: d

  72. A modern Indian educationst who was very much naturalist is

    1. Swami Vivekananda

    2. Rabindranath Tagore

    3. Sri Aurobindo

    4. J. Krishnamurti

    Answer: b

  73. Which of the following is not true? Liberalisation of the economy has led to

    1. steeper stratification

    2. more open social structure

    3. greater mobility

    4. greater equalisation of educational opportunity

    Answer: d

  74. What is meant by Multiple Counselling?

    1. Counselling by Professionals and Paraprofessionals

    2. Counselling given to two or a few individuals, or a small homogeneous group

    3. Counselling by Professionals, Paraprofessionals and Media

    4. Counselling given to Complex and Multiple Problems on the part of the client.

    Answer: c

  75. Match List-I with List-II with correct meaning:

    List-I List-II
    1. Constructivism

    2. Scaffolding

    3. Situated learning

    4. Anchored Instruction

    1. Paradigm for technology based learning

    2. Real world is not like studying in school

    3. That allows the students to grow in independence as a learner

    4. A view that emphasises the active role of the learner in building understanding and making sense of information

    5. Learner learns the cognitive strategies and meta-cognitive skills

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 5
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 5

    Answer: c