CBSE NET Folk-Literature June-2012 Solved Paper II

  1. Myth in Primitive Psychology (Malinowski), deals with

    1. Ritualistic context of folklore

    2. Social context of folklore

    3. Religious context of folklore

    4. Psychological context of folklore

    Answer: b

  2. The medium of nearly all folklore is

    1. Performer

    2. Orality

    3. Audience

    4. Tradition

    Answer: b

  3. The 31st, Session of ‘Indian Folklore Congress’ (IFC) was held at

    1. Santiniketan (West Bengal)

    2. Amritsar (Punjab)

    3. Chennai (Tamil Nadu)

    4. Thiruvananthapuram (Kerala)

    Answer: a

  4. Taboo is

    1. Beliefs in folklife

    2. Rituals in cultural life

    3. Customs in social life

    4. Donts in socio-cultural life

    Answer: d

  5. National Folklore Support Centre is situated at

    1. Kolkata

    2. Bangalore

    3. New Delhi

    4. Chennai

    Answer: d

  6. Small units of narrative occurring in oral circulation is called

    1. Myths

    2. Motifs

    3. Legends

    4. Motifemes

    Answer: b

  7. Jatak stories are related to

    1. Travels of Buddha

    2. Contemporary life of Buddha

    3. Spiritual life of Buddha

    4. Previous life of Buddha

    Answer: d

  8. Myth is based on

    1. Supernatural and religion

    2. History and religion

    3. Ethics and religion

    4. Legend and religion

    Answer: a

  9. Legend is based on

    1. History and religion

    2. Myth and religion

    3. Supernatural and religion

    4. Ethics and religion

    Answer: a

  10. The volume of collected articles on Indian folklore ‘Another Harmony: New essays of the folklore of India’ is jointly edited by

    1. Ramanujan and Stuart H. Blackburn

    2. Peter J. Claus and Stuart H. Blackburn

    3. Stuart H. Blackburn and A. K. Ramanujan

    4. A. K. Ramanujan and Peter J. Claus

    Answer: c

  11. Which one is the correct group of folklore theories

    1. Historical-reconstructional, ideological, anthropological

    2. Structural, geographic, oral formalstic

    3. Cross-cultural, folk cultural, mass-cultural

    4. Psychoanalytic, socio-cultural, formalistic

    Answer: c

  12. A description about a particular culture is

    1. Ethnology

    2. Ethnography

    3. Ethnohistory

    4. Ecology

    Answer: b

  13. Performance studies consider folklore

    1. in action

    2. in the past

    3. in the form of an idealized text

    4. in the fossilized text

    Answer: a

  14. The folklore which is taken out of context and used for some other purposes is called

    1. Function of folklore

    2. Folklorism

    3. Folklore process

    4. Application of culture

    Answer: b

  15. The nomenclature “Folk-lore” was adopted in place of the cumbersome phrase

    1. Popular culture

    2. Popular antiquities

    3. Material culture

    4. Popular folk traditions

    Answer: b

  16. Who has said folklore “essentially of the people, by the people and for the people”

    1. Mac Edward Leach

    2. Theodor H. Gaster

    3. Theodor Benfey

    4. Roger D. Abrahams

    Answer: b

  17. The term ‘Oediphs complex’ is related with

    1. A. J. Greimas

    2. Earnest Jones

    3. Sigmund Freud

    4. C. G. Jung

    Answer: c

  18. The relationships of folklore to culture is generally explored by

    1. Sociology

    2. History

    3. Anthropology

    4. Geography

    Answer: c

  19. ‘Lai Haraoba’ is a festival in the state of

    1. Mizoram

    2. Manipur

    3. Orissa

    4. Rajasthan

    Answer: b

  20. Richard M. Dorson outlined four broad categories of folklore

    1. Oral literature, Customary traditions, Dance forms and Customs

    2. Oral literature, Material culture, Customary traditions and Song genres

    3. Oral folkforms, Performing arts, Material culture and Social folk custom

    4. Oral literature, Material culture, Social folk custom and Performing folk arts

    Answer: d

    • Assertion (A): Richard Dorson's recommendations for the demonstration of folklore as a literature are for a folklorist seeking ethnographic data.
    • Reason (R): But they are not useful for a literary scholar interested in determining a ethodology to identify authentic folklore
    1. A is incorrect R is correct.

    2. A is correct R is incorrect.

    3. A is correct R is partially correct.

    4. Both A and R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Verbal art and literature are similar with regard to both the method of transmission and the method of creation.
    • Reason (R): Whereas the materials of folklore originate from the folk itself and that of literature with ‘pen in hand’
    1. A is correct R is incorrect.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is incorrect R is correct.

    4. A is correct R is partially correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Various terms were proposed in different Indian languages to refer the subject of folklore after the arrival of the British. The term Janapada often used in South Indian languages to refer to folklore, is a modern creation. So too is the Hindi lokvartha and lokayana and Bengali lok sahitya.
    • Reason (R): In part, these coinages can be seen simply as efforts to translate the English term ‘folklore’ If that is all that our concern were, it would be a relatively simple matter of choosing a ‘good Bengali term’ a ‘good Kannada term’ a ‘good Telugu term’ and so on, in the same manner as Thoms did.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are not true.

    3. A is true but R is not true.

    4. A is not true but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): We must be cautious in our universal application of the term folklore, for history teaches as that different people use the term in culturally specific ways, or they opt for other terms to replace it.
    • Reason (R): In Meso-America, Hispanic scholars consciously chose not to use the term ‘folklore’ because of its associations with colonial imperialism. Instead, they decided to adhere to the older definitions akin to ‘popular antiquities’
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are not true.

    3. A is true but R is untrue.

    4. A is untrue but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): A narrative folk poem is not only a poem that tells a story it is also a poem that has been transmitted primarily by word of mouth and changed in the process.
    • Reason (R): Therefore without additional, extraneous information no one can distinguish a narrative folk poem from any other sort of narrative poem.
    1. Both A and R are incorrect.

    2. A is correct R is incorrect.

    3. Both A and R are correct.

    4. A is incorrect R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Folk drama must use a wide variety of techniques to focus the attention of the audience on the performance.
    • Reason (R): These include clowning, dancing singing, instrumental music and bombastic speeches etc. All these are highly stylized as well as subtle techniques.
    1. A is correct R is partially correct.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is partially correct R is incorrect.

    4. A is incorrect R is partially correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Folklore is an echo of the past but at the same time it is also the vigorous voice of the present.
    • Reason (R): That is why Lenin and Stalin declared that folklore is an aid to understand the hopes and expectations of working masses.
    1. A is incorrect R is correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct R is incorrect.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): To our perception it seemed that folk culture is given lesser importance in the intellectual arena where classical culture is given primary importance.
    • Reason (R): But the real Indian cultural life remarkably reveals that both cultures along with the popular culture are found integrated with each other. This is the realistic cultural phenomenon which has been existing from the past to the present.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are not true.

    3. A is true but R is not true.

    4. A is not true but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Contextualist insst that the concept of folklore apply not to a text but to an extent in time in which a tradition is performed.
    • Reason (R): Therefore emphasis is on rigorous fieldwork i.e.. Multidimensional paradigm of the context of the event is to be recorded.
    1. A is not correct R is correct.

    2. Both A and R are correct.

    3. Both A and R are not correct.

    4. A is correct and R is not correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): The work of the folklorist is not merely the collection of texts, but also the study of the context of particular performances.
    • Reason (R): Therefore, the folklorist must attend folk performances, record and observe many of its aspects, hold interviews also, we may or may not take audience into consideration.
    1. A is incorrect and R is correct.

    2. A is correct and R is partially correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are incorrect.

    Answer: b

  21. Which one is the correct sequence of Folklore theories?

    1. Oral formulate, structural, contextual, functional

    2. Functional, structural, oral formulate, contextual

    3. Structural, functional, contextual, oral formulate

    4. Contextual, oral formulate, functional, structural

    Answer: b

  22. Which one is not the correct sequence of folklore scholars?

    1. Maria leach, Richard Dorson, Lauri Honko

    2. Franz Boas, Maria Leach, Stith Thompson

    3. Stith Thompson, Maria Leach, Franz Boas

    4. Maria Leach, Antti Aarne, Richard Dorson

    Answer: c

  23. The stages of the growth of Indian folklore studies have been identified by different periods. Find out correct sequence from the following:

    1. Academic, Missionary, Nationalistic

    2. Missionary, Academic, Nationalistic

    3. Nationalistic, Academic, Missionary

    4. Missionary, Nationalistic, Academic

    Answer: d

  24. Give the correct sequence of the books in which they appeared

    1. The study of folklore, folklore and folklife, the folktale, contributions to folkloristics

    2. Folklore and folklife, the folktale, the study of folklore, contributions to folkloristics

    3. The folktale, the study of folklore, folklore and folklife contributions to folkloristics

    4. The study of folklore, the folktale, contributions to folkloristics, folklore and folklife

    Answer: c

  25. The life-cycle ceremonies of all human kind have a sequence in their order. Find out the correct one from the following:

    1. Birth, Puberty, Marriage and Death

    2. Marriage, Birth, Puberty and Death

    3. Puberty, Marriage, Death and Birth

    4. Death, Birth, Puberty and Marriage

    Answer: a

  26. The young Turks emerged through the contextual movement have been mentioned by Dorson following an order. Find out the correct order from the following:

    1. Dan Ben-Amos, Alan Dundes, Robert Georges, Kenneth Goldstein, Roger Abrahams

    2. Roger Abrahams, Dan Ben-Amos, Alan Dundes, Robert Georges, Kenneth Goldstein

    3. Alan Dundes, Roger Abrahams, Dan Ben-Amos, Robert Georges, Kenneth Goldstein

    4. Kenneth Goldstein, Alan Dundes, Robert Georges, Dan Ben-Amos, Roger Abrahams

    Answer: b

  27. Match items of List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Oicotype

    2. Mytheme

    3. Folklorismus

    4. Motif

    1. Hans Moser

    2. Stith Thompson

    3. Von Sydow

    4. Levi Straus

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  28. Which one is correctly matched?

      • Holi
      • Karnataka
      • Music Festival
      • Jalandhar (Punjab)
      • Rath Yatra
      • West Bengal
      • Pushkar Fair
      • Haryana

    Answer: b

  29. Which one is not correctly matched?

      • Mahashivratri
      • Maharashtra
      • Onam
      • Andhra Pradesh
      • Pongal
      • Tamil Nadu
      • Rath Yatra
      • Puri (Orissa)

    Answer: b

  30. Match the following List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Another Harmony: New Essays on the Folklore of India

    2. Folkloristics and Indian Folklore

    3. Oediphs: A Folklore case book

    4. Indian Folklore I

    1. Peter J. Claus & D. P. Pattanayak

    2. Lowell Edmunds & Alan Dundes

    3. Peter J. Claus & F. J. Korom

    4. Stuart H. Blackburn & A. K. Ramanujan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  31. Match the following List-I with List-II

    List-I List-II
    1. S K Chattergee

    2. Kapila Vatsayayan

    3. Hem Barua

    4. Balwant Gargi

    1. Traditions of Indian Dance

    2. Folk Theatre of India

    3. Cultural Heritage of India

    4. Folk Songs of India

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  32. Match items of List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Siri

    2. Khamba Thoibi

    3. Annanmaar Sami Khathai

    4. Dullah Bhatti

    1. Tamil

    2. Punjabi

    3. Manipuri

    4. Kannada

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2

    Answer: d

  33. Match the following List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Ethnomusicology

    2. Meta folklore

    3. Folkloristics

    4. Ethnography

    1. Study of Folklore

    2. Description of a culture

    3. Folklore about folklore

    4. Study of Folkmusic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  34. Match the following List-I with the List-II

    List-I List-II
    1. Volkskunde

    2. Narod

    3. Popular antiquities

    4. Folklore

    1. America

    2. Latin America

    3. Russia

    4. Germany

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  35. Match items of List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Chenda

    2. Pena

    3. Udukku

    4. Dhol

    1. Tamil Nadu

    2. Punjab

    3. Manipur

    4. Kerala

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  36. Match the List-I with the List-II

    List-I List-II
    1. Satyendra

    2. Shyam Parmar

    3. Devendra Satyarthy

    4. J Handoo

    1. Theoretical essays in Indian Folklore

    2. Lok Sahitya Vigyan

    3. Bhartiya Lok Sahitya

    4. Dharti Gati Hai

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

Read the passage below and answer the questions (47 − 50)

……The traditional methods of agriculture are changing. Plough, manure and the traditional well (its simple and fascinating technology) are replaced by the buzzing tractor, chemical fertilizers and the electric powered tube-well. Folk architecture of the villages is disappearing fast and the new cement-steel structures are changing the skyline even in rural India. Utencils of stainless steel, brass and plastic-ware are replacing the traditional earthen, ceramic and bronzeware in the rural homes. The traditional folk decorative designing, which once adorned the domestic surroundings have disappeared. Traditional folk basketry; an important item of Indian material culture, is on its way out. Plastic basketry has not only replaced it but has also killed the art of making such basketry. Folk jewellery, which India has traditionally been proud of and through which Indian folk mind has, for centuries, been expressing the artistic genius of Indian mind in the form of most popular motifs of Indian art, is fast disappearing and unfortunately a good part of it has found its way into the unscrupulous foreign museums. So are our traditional modes of transportation, foods, cookery fishing and embroidery, etc. vanishing or undergoing changes and therefore becoming naturally the concern of a folklorist for various reasons. First, if we do not collect and preserve what ever is left of these vanishing artefacts of our national culture, we shall be losng a big part of our important cultural heritage. Second, without collecting and studying these artefacts we cannot obviously know much about the richness of our material culture. This becomes more important due to the fact that unlike other countries of the world, India has fascinating regional folk cultures which make the area of material culture more important and challenging.

Answer: b

  1. The author has empasized on

    1. The richness of our material culture

    2. The aesthetic elegance of our folk art

    3. The concern of the folklorists on the disappearance of traditional technology

    4. The protection of traditional folk culture

    Answer: c

  2. What are the material traditions through which the Indian folk mind has expressed its artistic genius?

    1. Idolatory

    2. Terracotta

    3. Jewellery

    4. Foods

    Answer: c

  3. What was the negative effect of the introduction of plastic basketry?

    1. The replacement of the traditional folk basketry

    2. Folk basket makers became as sellers of plastic utencils

    3. Plastic basketry killed the art of making traditional basketry

    4. All the above

    Answer: d

  4. What will be the great loss to our national heritage if our folklorists fail to collect and study the material traditions?

    1. We cannot know much about the richness of our material culture.

    2. It will be a loss to the field of folkloristics.

    3. We cannot fill our museums with the precious folk arts and crafts.

    4. We will be deprived to understand India's fascinating regional folk cultures which make material culture more important and challenging.

    Answer: d