CBSE NET Folk-Literature June-2013 Solved Paper II

  1. Folklore means “of the people, by the people and for the people” is commented by

    1. Stith Thompson

    2. Archer Taylor

    3. Theodor H. Gaster

    4. George M. Foster

    Answer: c

  2. Grimm brothers denoted “oral folk narratives” as

    1. Volkskunde

    2. Landeskunde

    3. Kulturkunde

    4. Herrenvolk

    Answer: a

  3. Analytical Psychology deals with

    1. Castration Complex

    2. Oedipus Complex

    3. Collective Unconscious

    4. Individual Consciousness

    Answer: c

  4. Ethnography is

    1. The study of social setting of folktale

    2. The study of village architecture

    3. The study of verbal folklore

    4. The study of a community

    Answer: d

  5. According to R. M. Dorson, the literary critic establishes relation with folk tradition through three evidences

    1. Biographical, internal, corroborative

    2. History, Geography, narrative

    3. Oral tradition, mythology, biography

    4. Personal narrative, oral history, corroborative

    Answer: a

  6. Oicotype is

    1. Globalization of tale tradition

    2. Localization of tale tradition

    3. Nationalization of tale tradition

    4. Internationalization of tale tradition

    Answer: b

  7. World Heritage Day is celebrated on

    1. 18 March

    2. 18 May

    3. 18 April

    4. 18 June

    Answer: c

  8. ‘Brihat Katha Sarit Sagar’ is written by

    1. Vishnu Sharma

    2. Subandhu

    3. Gunadhya

    4. Somadev

    Answer: d

  9. Folklore is an echo of the past but at the same time it is also the vigorous voice of the present, stated by

    1. Y. Lotman

    2. Sokolov

    3. Gorky

    4. Lenin

    Answer: b

  10. Alan Dundes is the author of

    1. The Morphology of North American Indian Folktales

    2. Savage mind and Myth in prmitive psychology

    3. Folktales of the Arabs

    4. The Study of Folklore

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: d

  11. Shamanism is related to

    1. Folk music

    2. Folk divination

    3. Folk healing

    4. Folk art

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: b

  12. Find out the correct Folk Genre group:

    1. Song, Narrative, Wisdom

    2. Material culture, Chant, Lyric

    3. Folk medicine, Short story, Folk game

    4. Epic, Riddle, Ethnic Slur

    Answer: d

  13. The characteristics of Folklore are

    1. Oracy

    2. Multiple existences

    3. Context free

    4. Authorial

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: a

  14. Richard Dorson's classification of Folklore is

    1. Oral Folklore

    2. Social Folk Custom

    3. Material Culture

    4. Performing Folk Arts

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. All are correct.

    Answer: d

  15. “Myth is like language. It is a higher level of communication, just as language can be analysed, myth can also be analysed” is the statement of

    1. Alan Dundes

    2. Dell Hymes

    3. Levi-Strauss

    4. Marcel Mauss

    Answer: c

    • Assertion (A): Millman Parry in order to understand the process of composition and performance in epics studied the Yugoslavian narrative poetry.
    • Reason (R): Only during rendition by the folk singers, the process of composition can be understood.
    1. A is false and R is correct explanation.

    2. A is true and R is correct explanation.

    3. Both A and R are false.

    4. A is true and R is false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Children folk games according to Marxists represent non-hegemonic structure.
    • Reason (R): Hegemonic structures reveal hierarchies and children games are not power centric.
    1. A is false and R is not correct explanation.

    2. A is true and R is false.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation.

    4. Both A and R are true and (R) is not the correct explanation.

    Answer: c

    • Assertion (A): According to Jung, the collective unconscious is universal.
    • Reason (R): It is shared by all human beings.
    1. A is false and R is true.

    2. A is true and R is false.

    3. A is correct explanation, but R is false.

    4. A is true and R is correct explanation.

    Answer: d

    • Assertion (A): The shadow constitutes the contents of the psyche which a person does not prefer to show.
    • Reason (R): Because, they are the parts of the self that are strong, presentable and socially acceptable.
    1. A is false and R is true.

    2. A is true and R is not correct explanation.

    3. A and R are true.

    4. A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Meta folklore is folklore about folklore.
    • Reason (R): Proverbial tales are Meta folklore.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false and R is true.

    4. A is true and R is false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Max Muller's concept of Malady of Language is derived from the Christian worldview.
    • Reason (R): According to Christian theology man is created in the image of God.
    1. Both A and R are false.

    2. A is false and R is true.

    3. A is false and R is the correct explanaton of (A).

    4. A is true and R is correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): ‘Museum of Man’ is meant for the preservation of artefacts.
    • Reason (R): Globalisation affects life styles and production of artefacts.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is false, but R is true.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: c

  16. Arrange the sequence of concepts in folklore studies:

    1. Active bearers, Oicotype, Oral formulae, Ritual process

    2. Ritual process, Active bearers, Oicotype, Oral Formulae

    3. Active bearers, Ritual process, Oral formulae, Oicotype

    4. Oicotype, Ritual process, Active bearers, Oral formulae

    Answer: a

  17. Identify the rivers in the order of geographical origin from north to south

    1. Ganges, Tamraparani, Krishna, Tapti

    2. Ganges, Tapti, Krishna, Tamraparani

    3. Tapti, Ganges, Krishna, Tamraparani

    4. Krishna, Ganges, Tamraparani, Tapti

    Answer: b

  18. Arrange the ritual dance forms from South to North:

    1. Theyyam, Bhutakola, Rasaleela, Bihu

    2. Bhutakola, Theyyam, Rasaleela, Bihu

    3. Rasaleela, Theyyam, Bihu, Bhutakola

    4. Theyyam, Bhutakola, Bihu, Rasaleela

    Answer: d

  19. Which one is the correct sequence?

    1. Film, print, computer, television

    2. Television, film, print, computer

    3. Print, film, television, computer

    4. Television, computer, print, film

    Answer: c

  20. Which one is the correct group of theories of folklore?

    1. Philological, Contextual, Mass cultural

    2. Folk-cultural, Oral-formulaic, Popular cultural

    3. Cross-cultural, Structural, Existential

    4. Functional, Psychoanalytical, Contextual

    Answer: d

  21. Sequence the pilgrim places from South to North:

    1. Rishikesh, Varanasi, Ujjain, Srisailam

    2. Varanasi, Rishikesh, Ujjain, Srisailam

    3. Srisailam, Ujjain, Varanasi, Rishikesh

    4. Rishikesh, Ujjain, Varanasi, Srisailam

    Answer: c

  22. Point out the chronological order of the books of Alan Dundes:

    1. Folklore Matters

    2. Interpreting Folklore

    3. Life is Like a Chicken Coop Ladder: A Portrait of German Culture through Folklore

    4. The Morphology of North American Indian Folktales

    Codes:

    1. 4, 2, 3, 1

    2. 1, 3, 2, 4

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 2, 1, 3, 4

    Answer: a

  23. Identify the concepts propounded by Derrida, Foucault, Ricour and Barthes in the order of sequence:

    1. Difference

    2. Death of the Author

    3. Meta-Archaeology

    4. Narrative Identity

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 1, 3, 2, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: a

  24. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Functional

    2. Historical reconstruction

    3. Historical Geographical

    4. Psychoanalytical

    1. Jacob Grimm

    2. Erich Fromm

    3. William Bascom

    4. Warren Roberts

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  25. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Motif

    2. Typology

    3. Function

    4. Motifeme

    1. V Propp

    2. Alan Dundes

    3. Stith Thompson

    4. Antti Aarne

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  26. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Proverb

    2. Riddle

    3. Myth

    4. Satire

    1. Validate conduct

    2. Release hostility

    3. Sharpen wit

    4. Means to instruct

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  27. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Clifford Geertz

    2. JG Frazer

    3. Richard Bauman

    4. Edward Said

    1. Performance Studies

    2. Cultural Studies

    3. Historical Studies

    4. Post-colonial Studies

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: a

  28. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Lotha

    2. Toda

    3. Chenchu

    4. Munda

    1. Nilgiri Hills

    2. Jharkhand

    3. Nagaland

    4. Andhra Pradesh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  29. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Folklore and Folkloristic

    2. Journal of Indian Folklorstic

    3. South-Indian Folklorists

    4. Indian Folklore Research Journal

    1. National Folklore Support Centre

    2. Folklore Resources and Research Centre

    3. Makbul Islam

    4. JL Handoo

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  30. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Dynamics of Folklore
      • Alan Dundes
      • Folklore and Folklife
      • Richard Bauman
      • Verbal Art as Performance
      • Ben-Amos
      • Foundations in Sociolinguistics
      • Dell Hymes

    Answer: d

  31. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Etymological Study
      • Word Origin
      • Paremiological Study
      • Proverb
      • Etiological Study
      • Origination
      • Ethnological Study
      • Language

    Answer: d

  32. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Harmonium
      • Percussion instrument
      • Shahanai
      • Wind instrument
      • Bansuri
      • Metal instrument
      • Chanda
      • String instrument

    Answer: b

  33. The book “Singer of Tales” deals with

    1. Oral narrative tradition

    2. Composition of oral epics by bards

    3. Memorization skills of bards

    4. Transmission of oral traditions

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  34. According to Neil R. Grobman there are three sources of Folklore in Literature:

    1. Indigenous, acquired, borrowed

    2. Verbal, lexical, oral

    3. Traditional, modern, innovative

    4. Myth, legend, proverb

    Answer: a

  35. According to Malinowski-myths are not viewed by the primitives as mere stories but as revealing

    1. The primitive basis of life

    2. The folk basis of life

    3. The secular basis of life

    4. The sacred basis of life

    Answer: d

  36. The context of folklore means

    1. The area where folklore event occurs

    2. The situation in which folklore event occurs

    3. The culture in which folklore event occurs

    4. The people among whom folklore event occurs

    Answer: b

  37. Ritual is a

    1. Social practice both structured and structuring

    2. Typical tradition of the whole nation

    3. Belief acted out in a symbolic action

    4. Historical practice and history producing

    Answer: c

  38. Oral literature is

    1. Spoken, sung and voiced forms of traditional utterance

    2. Written, sung and non-voiced form of utterance

    3. Telecasted through mass media to create tradition

    4. Orally performed in public sphere

    Answer: a

    • Assertion (A): Frany Boas had claimed that tribal narratives mirrored the ethnography of the culture.
    • Reason (R): His student Ruth Benedict countered with illustratons to show that the folklore often violated the cultural norms as a means of gratifying fantasies and expressing the hostilities of the culture bound.
    1. A is not correct but R is correct.

    2. A is correct, but R is incorrect.

    3. A is not correct, but R is correct explanation.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

Read the passage below and answer the questions (47 – 50):

Verbal art is composed and transmitted verbally, while literature is composed in writing and transmitted in writing. Yet it is obvious that these two traditions have not followed independent courses, but have intermingled and influenced one another. One result has been tales, proverbs, or other forms of verbal art which have been reworked and adapted to literary standards of style and propriety, and are thereafter transmitted by writing or printing. This would include not only the utilization of the materials of folklore but also the use of folktales from other lands for children in our own society. For the lack of a better term, these may be referred to as literary adaptations.

There are instances where materials from written or printed resources have been incorporated into the verbal tradition, and in the course of time have been reworked and modified in accordance with its standards. These we may call folkloriazation.

  1. Which is the correct idea?

    1. Verbal art and literature are independent and have their own influences drawn from within.

    2. Verbal art and literature are interdependent and hardly intermingled.

    3. Verbal art and literature have intermingled and not followed independent course.

    4. Verbal art and literature have taken independent course but have intermingled.

    Answer: c

  2. Influence of verbal art on literature and vice-versa can be seen in

    1. Proverbs

    2. Folktales

    3. Riddles

    4. All the above

    Answer: d

  3. What is folkloriazation?

    1. Reworked and modified performative forms incorporated into verbal tradition.

    2. Reworked and modified printed sources incorporated into verbal tradition.

    3. Reworked and modified print material entering into written tradition.

    4. Reworked and modified verbal tradition incorporated into printed tradition.

    Answer: b

  4. Literary adaptations are

    1. Utilization of folklore material through writing and printing

    2. Utilization of folklore material through verbal transmission

    3. Utilization of literary material through print transmission

    4. Utilization of verbal material through oral transmission

    Answer: a