CBSE NET Folk-Literature December-2013 Solved Paper III

  1. The name of the discipline that deals with the laws of language is

    1. Grammatology

    2. Poetics

    3. Linguistics

    4. Lexicology

    Answer: c

  2. The author of ‘The Study of Folklore’

    1. Alan Dundes

    2. Franz Boas

    3. Victor Turner

    4. Sigmund Freud

    Answer: a

  3. Lauri Honko belongs to

    1. Denmark

    2. Norway

    3. Finland

    4. Sweden

    Answer: c

  4. The author of ‘Sacred Books of the East’ is

    1. Andrew Lang

    2. Axel Olrick

    3. Max Muller

    4. James Frazer

    Answer: c

  5. The martyrdom of Hazarat Imman Hussain is celebrated as

    1. Mohurram

    2. Milad-un-Nabi

    3. Ramzan

    4. Bakrid

    Answer: a

  6. Art of subversion is associated with

    1. Stith Thompson

    2. Alan Dundes

    3. E. B. Taylor

    4. Jack Zipes

    Answer: d

  7. The concept of Multiforms was advocated by

    1. Lauri Harvilathi

    2. Anna-Leena Siikala

    3. John Holbek

    4. Lauri Honko

    Answer: d

  8. Diffusion of Folktales is demonstrated by

    1. Max Muller

    2. Redfield

    3. Theodore Benfy

    4. Edward Taylor

    Answer: c

  9. The Hermeneutic method is a

    1. Utilitarian approach

    2. Textual approach

    3. Quantitative approach

    4. Developmental approach

    Answer: b

  10. The folk epic ‘Khamba Thoibi’ belongs to

    1. Meghalaya

    2. Manipur

    3. Mizoram

    4. Assam

    Answer: b

  11. ‘Folklore’ was adopted in place of the cumbersome phrase

    1. Popular Antiquities

    2. Peasant culture

    3. Volkskunde

    4. Popular culture

    Answer: a

  12. ‘The Legends of Punjab’ is authored by

    1. G. H. Damant

    2. R. C. Temple

    3. Jonas Balys

    4. Verrer Elwin

    Answer: b

  13. Which one of the following is a live presentation, that never repeats identically?

    1. Ritual

    2. Custom

    3. Habit

    4. Performance

    Answer: d

  14. ‘A body of Oral traditional narratives that are told by a people about themselves.’ –

    1. Folk History

    2. Personal Narratives

    3. Legend

    4. Myth

    Answer: a

  15. ‘Ardhanariswar’ stands for

    1. half male animal half female

    2. half male half female God

    3. half male half female

    4. half female half serpent

    Answer: c

  16. Oedipus Complex is

    1. Libidinal feelings of daughter towards father

    2. Libidinal feelings of son towards mother

    3. Libidinal feelings of sister towards brother

    4. Libidinal feelings of brother-in-law towards sister-in-law

    Answer: b

  17. Totem is a sacred entity stands for the

    1. Exogamous identify

    2. Endogamous identify

    3. Sacrificial feast

    4. Clan's sign

    Answer: d

  18. The ‘context’ refers to

    1. situation in which folklore text is written

    2. the environment in which folklore is recycled

    3. the environment in which the folklore text is embedded

    4. situation in which ‘folklore’ text is communicated.

    Answer: c

  19. Which are the Indian scholars on Folklore?

    1. Satyendra, Ravinder Bhramar, Premchand

    2. S. R. Sharma, Krish Dev Upadhyay, Gulab Rai

    3. Devendra Satyarthi, Satyendra, Shyam Parmar

    4. Hazari Prasad Dwivedi, Ram Chandra Shukla, Dharamveer Bharati

    Answer: c

  20. Devdasi dance is performed at

    1. Temples

    2. Fairs

    3. Festivals

    4. Carnival

    Answer: a

  21. The historical-geographical theories of folklore are

    1. Origin and Migration

    2. Solar mythology and Psychoanalysis

    3. Cultural Evolution and Neo-Darwinism

    4. Diffusion and Finnish method

      1. 1 and 2 are correct

      2. 3 and 4 are correct

      3. 2 and 3 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: d

  22. The concept of ‘rites of passage’ was studies by

    1. Milton Singer

    2. Van Gennep

    3. Bronislaw Malinowski

    4. Victor Turner

      1. 1 and 3 are correct

      2. 2 and 4 are correct

      3. 2 and 4 are correct

      4. 4 and 1 are correct

      Answer: b

  23. ‘Id’ in human mind functions on the

    1. Principle of Pleasure

    2. Principle of Reality

    3. Principle of Immediacy

    4. Principle of Self Actualization

      1. 2 and 3 are correct

      2. 1 and 2 are correct

      3. 1 and 4 are correct

      4. 3 and 4 are correct

      Answer: c

  24. ‘Folklorismus’ is defined as

    1. Folklore in the context

    2. Folklore in out of context

    3. Verbal art as performance

    4. Playful imitation of folkmotifs

      1. 2 and 4 are correct

      2. 1 and 3 are correct

      3. 2 and 3 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: a

  25. Victorian school of Folklorists led by

    1. Andrew Lang

    2. EB Taylor

    3. Edwin Sidney Hartland

    4. Alan Lomax

      1. 1 and 4 are correct

      2. 2 and 3 are correct

      3. 3 and 4 are correct

      4. 1 and 3 are correct

      Answer: d

  26. The first exponent of comparative philosophy and comparative mythology is

    1. German indologists

    2. T Benfy

    3. Orientalists

    4. Max Weber

      1. 1 and 4 are correct

      2. 2 and 3 are correct

      3. 2 and 4 are correct

      4. 1 and 3 are correct

      Answer: a

  27. Epic laws are

    1. Laws governing composition of prose narratives.

    2. Laws defining the structure of folk narratives.

    3. Laws pertaining to the patterning of events in folklore.

    4. Laws governing the composition of literary texts.

      1. 3 and 4 are correct

      2. 1 and 2 are correct

      3. 2 and 3 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: b

  28. In post-modern ethnography

    1. the subject and object divide is merged.

    2. no hierarchy of relationships

    3. mono authorship of the text

    4. boundaries are fixed

      1. 1 and 4 are correct

      2. 1 and 3 are correct

      3. 1 and 2 are correct

      4. 2 and 3 are correct

      Answer: c

  29. Paul Ricoeur Contributed to

    1. The question of narrative in contemporary historical theory.

    2. Interpretation theory: Discourse and surplus of meaning.

    3. The value of narratvity in the representation of reality

    4. Time and Narrative

      1. 2 and 4 are correct

      2. 3 and 4 are correct

      3. 1 and 4 are correct

      4. 1 and 3 are correct

      Answer: c

  30. Hermeneutics deals with

    1. Story telling

    2. Textual interpretation

    3. Narrative inquiry

    4. Language, reflections, understanding and self

      1. 1 and 4 are correct

      2. 2 and 3 are correct

      3. 3 and 4 are correct

      4. 2 and 4 are correct

      Answer: d

  31. The concept of myth-ritual is associated with

    1. Rodger Abrahams and Hans Moser

    2. Bronislaw Malinowski and E. B. Taylor

    3. Regina Bendex and Alan Dundes

    4. James Frazer and Mircea Eliade

      1. 2 and 4 are correct

      2. 1 and 3 are correct

      3. 3 and 4 are correct

      4. 2 and 3 are correct

      Answer: a

  32. C. P. Brown and J. A. Boyle are connected with

    1. Telugu Ballad Poetry

    2. Assamese Epic Collection

    3. Naga Oral Literature

    4. Andhra Epic Collection

      1. 3 and 4 are correct

      2. 1 and 4 are correct

      3. 1 and 3 are correct

      4. 2 and 4 are correct

      Answer: b

  33. Emic unit is

    1. Structural feature

    2. Tale type feature

    3. Insider's view

    4. Outsider's view

      1. 2 and 3 are correct

      2. 1 and 3 are correct

      3. 2 and 4 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: b

  34. Folkspeech includes

    1. Greeting

    2. Spoonerism

    3. Lyrics

    4. Lamentations

      1. 1 and 2 are correct

      2. 2 and 3 are correct

      3. 3 and 4 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: a

  35. The term ‘morphology’ is borrowed from which discipline and by whom?

    1. Zoology

    2. Botany

    3. VJ Propp

    4. Alan Dundes

      1. 2 and 3 are correct

      2. 3 and 1 are correct

      3. 2 and 4 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: a

  36. Identify the fixed phrase genres:

    1. Joke

    2. Proverb

    3. Curse

    4. Riddle

      1. 1 and 4 are correct

      2. 2 and 3 are correct

      3. 1 and 3 are correct

      4. 2 and 4 are correct

      Answer: d

  37. The concept of Intertextuality refers to what and theoritised by whom?

    1. Text leading to another text

    2. Text produced as interpretation to text

    3. Julia Kristeva

    4. Julius Khrone

      1. 2 and 4 are correct

      2. 1 and 3 are correct

      3. 2 and 3 are correct

      4. 1 and 4 are correct

      Answer: b

  38. Folkmedicine have

    1. Version and variation

    2. Primitive worldview

    3. Folkmedicine repertory

    4. Oral culture representation

      1. 2 and 3 are correct

      2. 3 and 4 are correct

      3. 1 and 4 are correct

      4. 2 and 4 are correct

      Answer: c

  39. Which of the following pair is not correct?

    1. Bengal – Chhau

    2. Uttar Pradesh – Raslila

    3. Gujarat – Nautanki

    4. Maharashtra – Tamasha

    Answer: c

  40. “What Bengalis did with their pen, the Bhojpuris did with their____”

    1. Sword

    2. Dance

    3. Music

    4. Stick

    Answer: d

    • Assertion (A): Ethnography method is ‘an attempt to grasp the native's point of view and see his world through his eyes’
    • Reason (R): Ethnography research is a method of studying cultures in which researches do not immerse themselves in a cultural life of the folk as the folk live because objectivity in observation is far from truth.
    1. Both A and R is false.

    2. Both A and R is true.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): The feminist folklore scholarship was initiated to identify and validate critically women's traditions paving the way for the utilization of feminist theory at all levels of data collection and analysis.
    • Reason (R): Conscious and unconscious gender biases, especially biases against women, have pervaded the discipline of folklore since its inception.
    1. A is false and R is not correct explanation.

    2. Both A and R are true and R is correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. Both A and R are true and R is not the correct explanation.

    Answer: b

    • Assertion (A): Field work information is gathered with various media: Note books, film and video cameras and audio recorders.
    • Reason (R): Because field work is the first hand observation and documentation of folklore.
    1. A is false and R is correct explanation.

    2. Both A and R are false and R is not the correct explanation.

    3. A is true and R is the correct explanation.

    4. A is false and R is not correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Gesture is the movement of the body including the face that expresses an idea or emotion.
    • Reason (R): The study of such movement is called kinesics and considered by folklorists as the paralinguistics of folklore performance.
    1. A is false and R is true.

    2. A and R is false.

    3. A is true and R is false explanation.

    4. A is true and R is correct explanation.

    Answer: d

    • Assertion (A): The works of linguists such as Roman Jacobson and Peter Bogatyrev served as the basis for the formation of the structural and semantic approach in folklore studies.
    • Reason (R): The works of linguists such as Sanssure and Chomsky served as the basis for the formation of the ethnography of communication approach in folklore studies.
    1. Both A and R is false.

    2. Both A and R is true.

    3. A is false but R is true.

    4. A is true but R is false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Magic is always religious, but religion is not always magical.
    • Reason (R): Religion is an institutional form and magic is the beliefs and practices of actual believers.
    1. Both A and R is false.

    2. A false and R is the correct explanation of the (A).

    3. A is true and R is false.

    4. A is true and R is the correct explanation of the (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): Indian Folklore itself identifies various folkgroup and assigns them stereotypical characteristics.
    • Reason (R): The phenomenon is an excellent example of metafolklore.
    1. Both A and R is correct.

    2. A is correct and R is not correct.

    3. A is false and R is correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): The true proverb is always a complete sentence, varies slightly in form, and usually expresses some general truth or wisdom.
    • Reason (R): Such sayings are termed ‘fixed phrase’ kinds of oral folklore and the variation comes in their meanings and uses in practical context.
    1. A is correct R is not correct.

    2. A is not correct R is correct.

    3. A is correct R is partially correct.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

  41. The Proppian analysis of Fairy tales observe the following sequence of functions:

    1. Interdiction, Violation, Reconnaissance, Absentation

    2. Absentation, Interdiction, Violation, Reconnaissance

    3. Violation, Interdiction, Absentation, Reconnaissance

    4. Reconnaissance, Violation, Absentation, Interdiction

    Answer: b

  42. The evolutionary stages of human society are put in a sequence by the social scientists as

    1. Ancient Society, Medieval Society, Modern Society

    2. Primitive Society, Tribal Society, Feudal Society, Industrial Society

    3. Medieval Society, Modern Society, Post Modern Society

    4. Primitive Society, Medieval Society, Modern Society

    Answer: a

  43. The ritual process is ordered as

    1. Separation, Transition, Liminality

    2. Liminality, Incorporation, Transition

    3. Separation, Liminality, Incorporation

    4. Transition, Incorporation, Liminality

    Answer: c

  44. Sequential order of the scholars contributed for the development of the folkloristic

    1. Max Muller, Edward Said, T. Benfy, Redfield

    2. Max Muller, Karle Krohn, Franz Boas, Alan Dundes

    3. Richard Dorson, William Bascom, Axel Orlik

    4. Stith Thompson, Richard Bauman, Ben Amos

    Answer: b

  45. Order the propounders – Max Muller, Stitch Thompson, V. J. Propp, Levi-Strauss with concepts below:

    1. Disease of Language

    2. My theme

    3. Function

    4. Tale-type

      1. 1, 4, 3, 2

      2. 4, 1, 2, 3

      3. 3, 2, 4, 1

      4. 2, 3, 1, 4

      Answer: a

  46. Identify the profounders of the concepts-Derrida, Barthes, Reoccur and Haden-White in the order of sequence:

    1. Deconstruction

    2. Readerly and writerly text

    3. Meta history

    4. Hermeneutic Interpretation

      1. 2 1 3 4

      2. 4 1 2 3

      3. 1 2 4 3

      4. 3 2 4 1

      Answer: c

  47. The folk song traditions Paddana, Oppari, Bhajana and Gobbi – belong to states of

    1. Andhra Pradesh

    2. Karnataka

    3. Uttar Pradesh

    4. Tamil Nadu

    Answer: b

  48. Identify the correct order of editors of the book, ‘Indian Folklore part-II’

    1. D. P. Pattanayak, Peter J. Claus, J. Handoo

    2. J. Handoo, Peter J. Claus, D. P. Pattanayak

    3. D. P. Pattanayak, J. Handoo and Peter J. Claus

    4. Peter J. Claus, J. Handoo and D. P. Pattanayak

    Answer: d

  49. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Tirukutta

    2. Jambapurana

    3. Baul

    4. Theyyam

    1. Andhra Pradesh

    2. Tamil Nadu

    3. Kerala

    4. Bengal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  50. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Cultural performance

    2. Communitas

    3. Etic and Emic

    4. Song style and musical cultures

    1. Victor Turner

    2. Alan Lomax

    3. Milton Singer

    4. Kenneth Pike

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4

    Answer: c

  51. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Multiculturalism

    2. Folklorismus

    3. Marchen

    4. Myth

    1. Public sphere

    2. Supernatural

    3. Ethnic diversity

    4. Folktale

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  52. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Bharat Ke Loknritya

    2. Folk literature of Gujarat

    3. Folklore research in India

    4. A bibliography of Indian Folk literature

    1. Jhaverchand Meghani

    2. Jawaharlal Handoo

    3. Shyam Parmar

    4. Sankar Sengupta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: c

  53. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Folklore Resources and Research Centre (FRRC)

    2. Regional Resources Centre for Folk Performing Arts (RRC)

    3. Centre for Folk Culture Studies (CFCS)

    4. Indira Gandhi National Centre for Arts (IGNCA)

    1. New Delhi

    2. Hyderabad

    3. Udupi

    4. Palayamkottai

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: a

  54. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Pakhangba

    2. Aiyanaar

    3. Beerappa

    4. Dakshina Roy

    1. Tamil Nadu

    2. Manipur

    3. West Bengal

    4. Andhra Pradesh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  55. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Metafolklore

    2. Performance

    3. Folklore

    4. Folklorism

    1. A live presentation

    2. Folklore about Folklore

    3. Manipulation of folklore taking out of context

    4. Cultural product of a folk group

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  56. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. The Star Husband Tale

    2. The forgotten language

    3. Texture, Text and Context

    4. Malady of language

    1. Alan Dundes

    2. Max Muller

    3. Stith Thompson

    4. Erich Fromm

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  57. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Folklore

    2. Applied folklore

    3. Folklore process

    4. Second life of folklore

    1. Life history of recycling folklore

    2. The recycling of folk material in an extended environment

    3. Folklore used for other purposes different from its original context

    4. Collective traditional knowledge

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: b

  58. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Deductive logic
      • Data analysis
      • Informant
      • Data collection
      • Voice recorder
      • Data documentation
      • Bibliography
      • Data taxonomy

    Answer: d

  59. Which one of the following pair is not correctly matched?

      • The Origin of Species
      • Charles Darwin
      • The Morphology of Folktale
      • V. Propp
      • Solar Mythology
      • Julius Jolly
      • The Savage Mind
      • Claud Levi
      • Strauss

    Answer: c

  60. Which one of the following is not correctly matched?

      • Repetition of a verse by accompanists
      • Chorus
      • Repeated independent elements attached to stanza
      • Refrain
      • Repeated smallest unit in a tale
      • Motif
      • Repeated rhythmic utterance in healing practice
      • Folk medicine

    Answer: d

  61. Which one of the following pairs is not correctly matched:

      • Alan Dundes
      • Motifeme
      • Alan Dundes
      • Morpheme
      • Alan Dundes
      • Allomotifs
      • Alan Dundes
      • Behaviourisms

    Answer: d

  62. Which one of following pairs is correctly matched:

      • The concept of thick description
      • Clifford Geertz
      • The concept of thick description
      • Clifford Anthony
      • The concept of thick description
      • E. B. Taylor
      • The concept of thick description
      • Michel Focault

    Answer: a

  63. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • ‘Orality and Literacy’ is authored by
      • Walter J. Ong
      • ‘Orality and Literacy’ is authored by
      • Jam Vansina
      • ‘Orality and Literacy’ is authored by
      • Alan Dundes
      • ‘Orality and Literacy’ is authored by
      • Peter Claus

    Answer: a

  64. The morphological model of V. Propp displaced

    1. the structural model of Levi-Strauss

    2. the formalistic model of Russia and America

    3. the taxonomic model of Anti Aarne

    4. the functional model of Linda Degh

    Answer: b

  65. The major contribution of sociolinguistics is towards the study of

    1. Urban Legend Process

    2. Primitive myth-making process

    3. Epic composition process

    4. Folklore communication process

    Answer: d

  66. Myth analysis illustrates _______

    1. Autochthonous origin of human kind

    2. Incestuous relations

    3. Etiology of belief

    4. Zoomorphic origin of mankind

      1. 1 and 3 are correct

      2. 2 and 3 are correct

      3. 3 and 4 are correct

      4. 2 and 4 are correct

      Answer: a

  67. The semeotic analysis is based on

    1. Discourse and signification

    2. Signifier and Signified

    3. Icon and Symbol

    4. Competence and Performance

      1. 1 and 4 are correct.

      2. 3 and 4 are correct

      3. II and 1 2 are correct

      4. 2 and 4 are correct

      Answer: c