CBSE NET Folk-Literature June-2012 Solved Paper III

  1. ‘Who are the folk? Among others we are’ stated by

    1. Stuart Blackburn

    2. Rozar Abraham

    3. Barre Toelken

    4. Alan Dundes

    Answer: d

  2. ‘Wisdom of many and wit of one’ is a

    1. Riddle

    2. Folktale

    3. Proverb

    4. Folksong

    Answer: c

  3. The name of the discipline that deals with the laws of language is

    1. Sociology

    2. Literature

    3. Linguistics

    4. Psychology

    Answer: c

  4. The quest of identity is the thrust area of

    1. Folklore

    2. History

    3. Economics

    4. Psychology

    Answer: a

  5. Avanculocal custom of marriage is prevalent in

    1. Negroid

    2. Aryan

    3. Dravidian

    4. Mongoloid

    Answer: c

  6. The Malabar Muslims are known as

    1. Shaik

    2. Pathan

    3. Sayed

    4. Mapilla

    Answer: d

  7. The editor of ‘Folklore’

    1. Shankar Sengupta

    2. Jawaharlal Handoo

    3. L. P. Vidyarthi

    4. Vanamamalai

    Answer: a

  8. Kenneth Pike has stated that feature mode, manifestation mode and distribution mode are the characteristic features of

    1. Emic Unit

    2. Type

    3. Etic unit

    4. Motif

    Answer: a

  9. ‘The way a people characteristically looks outward upon universe’ is called as

    1. Wordview

    2. Folk Religion

    3. Folk Ritual

    4. Cosmogony

      1. 2 and 3 are correct.

      2. 1 and 2 are correct.

      3. 1 and 4 are correct.

      4. 3 and 4 are correct.

      Answer: c

  10. Ethno-Muscology is featured by

    1. Phonometrics

    2. Choriometrics

    3. Cantometrics

    4. Rhetoric

      1. 1, 2 and 3 are correct.

      2. 2, 3 and 4 are correct.

      3. 2 and 4 are correct.

      4. 1 and 3 are correct.

      Answer: a

  11. The fixed phrase genre is

    1. Proverb

    2. Curse

    3. Ethnic slur

    4. Saying

      1. 1 and 3 are correct.

      2. 1 and 4 are correct.

      3. 2 and 3 are correct.

      4. 3 and 4 are correct.

      Answer: b

  12. The concept of folklore process is associated with

    1. Ben – Amos

    2. Lauri Hanko

    3. Analina Sikala

    4. Theoder Benfey

      1. 1 and 2 are correct.

      2. 1 and 3 are correct.

      3. 2 and 3 are correct.

      4. 3 and 4 are correct.

      Answer: c

  13. Folklore in Mass Media:

    1. Public Folklore

    2. Fakelore

    3. Popularlore

    4. Applied Folklore

      1. 1 and 2 are correct.

      2. 1 and 3 are correct.

      3. 2 and 3 are correct.

      4. 3 and 4 are correct.

      Answer: b

  14. ‘Chhau’ is performed in

    1. Assam

    2. Bengal

    3. Jharkhand

    4. Odisha

      1. 1 and 2 are correct.

      2. 1 and 3 are correct.

      3. 1 and 4 are correct.

      4. 2, 3 and 4 are correct.

      Answer: d

  15. R. S. Boggs classification of folklore into Groups, Categories, Types and subdivisions is called

    1. Archival cataloguing system

    2. Library cataloguing system

    3. SPSS cataloguing system

    4. Artifact cataloguing system

    Answer: b

  16. The constant actions of variable characters are:

    1. Interdiction

    2. Liquidation

    3. Function

    4. Designation

    Answer: c

  17. The personality that one projects to the outside world to gain the approval of the society is termed as:

    1. Anima

    2. Super Ego

    3. Persona

    4. Extrovert

    Answer: c

  18. ‘Golden Bough’ is authored by

    1. A. S. Goldenweiser

    2. J. G. Frazer

    3. E. B. Taylor

    4. L. H. Morgan

    Answer: b

  19. The ‘Solar Mythology’ is associated with

    1. Malinowski

    2. Levi-Strauss

    3. Stith Thompson

    4. Max Muller

    Answer: d

  20. The concept of Liminality is associated with

    1. Alan Dundes

    2. Victor Turner

    3. Emilie Durkhiem

    4. Mircea Eliade

    Answer: b

  21. ‘Lai Haraoba’ is a festival of

    1. Assam

    2. Mizoram

    3. Manipur

    4. Nagaland

    Answer: c

  22. The case study method is

    1. Quantitative method

    2. Survey method

    3. Ethnography method

    4. Qualitative method

    Answer: d

  23. Proppian analysis is based on the genre of folklore:

    1. Fairy Tale

    2. Epic

    3. Ballad

    4. Myth

    Answer: a

  24. The concept of Allo-motifeme is propounded by

    1. Andrew Lang

    2. Franz Boas

    3. Alan Dundes

    4. Roman Jakobson

    Answer: c

  25. Identify which art form does not come under folk performance:

    1. Koodiyattam

    2. Terakuthu

    3. Gidha

    4. Bihu

    Answer: a

    • Assertion (A): ‘Folklore is artistic communication in small group.’
    • Reason (R): Folklore in the context has no dichotomy between process and product.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Folklore is consdered as the relics of the civilization by profounders of the Evolution Theory.
    • Reason (R): Civilization does not reflect advancement.
    1. A is false and R is correct explanation.

    2. Both A and R is false and R is not the correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): The pressures of the id and super-ego cause repression, which results in dreams.
    • Reason (R): Individual fantasies cause dreams.
    1. A is false and R is true.

    2. A is correct explanation and R is false.

    3. A is false explanation and R is correct.

    4. A is false and R is correct explanation.

    Answer: b

    • Assertion (A): Ethnographic method is the description of physical features of the earth.
    • Reason (R): Earth comprises all human races.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: d

    • Assertion (A): The study of Folklore is static.
    • Reason (R): Folklore archive is the depository of verbal and nonverbal genres.
    1. Both A and R are wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is false and R is not correct explanation.

    4. A is correct, but R is wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Legend is a narrative which is wholly created out of Fantasy.
    • Reason (R): Place and time referred in the legend are believed as true.
    1. A is wrong R is correct.

    2. A and R are correct.

    3. A and R are wrong.

    4. A is correct, R is wrong.

    Answer: a

    • Assertion (A): Durgapuja is the symbolic celebration of victory over evil.
    • Reason (R): The myth is the explanation for Durgapuja.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is correct and R is also correct.

    3. Both explanation A and R are wrong.

    4. A is wrong and R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Television is a Mass Communication Media.
    • Reason (R): Television as Mass Media is controlled by masses.
    1. A is correct and R is wrong explanation.

    2. A is wrong and R is correct explanation.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Proverb functioning as a sentence by itself whereas idiom is part of a sentence.
    • Reason (R): Proverb and idiom are not cultural derivatives.
    1. A and R are wrong.

    2. A is correct R is not correct.

    3. A is wrong R is correct.

    4. A is correct and R is correct explanation.

    Answer: b

    • Assertion (A): Memorisation of text by a ballad singer is governed by oral formulaic.
    • Reason (R): Oral formulaic is dictated by the audience.
    1. Both A and R are wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. A is correct and R is wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Finish method is basically diachronic.
    • Reason (R): Finish method consider only special texts for analysis.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct and R is wrong.

    3. A is wrong and R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): Authentication of the accepted norms is one of the functions of folklore.
    • Reason (R): Folk behaviour is based on tradition.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct and R is wrong.

    3. A is wrong and R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: a

  26. The book “Caste and Tribes of South India” is by

    1. Heimenderf

    2. Rangachary

    3. Edgar Thurston

    4. Gopal Naika

      1. 2 and 3 are correct.

      2. 1 and 4 are correct.

      3. 2 and 4 are correct.

      4. 1 and 3 are correct.

      Answer: a

  27. Saussurian Concepts are:

    1. Langere and Parole

    2. Diachronic and synchronic

    3. Conscious and unconscious

    4. Gross Constituent and Mytheme

      1. 4 and 3 are correct.

      2. 1 and 2 are correct.

      3. 2 and 3 are correct.

      4. 1 and 4 are correct.

      Answer: b

  28. Author of the ‘Savage Art’

    1. Theoder Benfey

    2. Malinowski

    3. Andrew Lang

    4. E. B. Tylor

    Answer: c

  29. Correct sequence of the concepts in ‘Folkloristics’ development.

    1. Solar Mythology, Structuralism, Performance centered, Cultural Metabolism

    2. Structuralism, Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism

    3. Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism

    4. Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism, Solar Mythology

    Answer: a

  30. Identify the order of ‘Young Turks’ of Folklore as given by Alan Dundes.

    1. Ben Amos, Roger Abrahams, Rchard Bauman

    2. Roger Abrahams, Ben Amos, Richard Bauman

    3. Richard Bauman, Roger Abrahams, Ben Amos

    4. Ben Amos, Richard Bauman, Roger Abrahams

    Answer: a

  31. Identify the sequence of Research Process.

    1. Data collection, Literature Survey, Analysis, Report Writing

    2. Literature Survey, Data collection, Analysis, Report writing

    3. Literature Survey, Analysis, Report writing, Data collection

    4. Report writing, Literature Survey, Data collection, Analysis

    Answer: b

  32. Find out the chronological order of the development of Folkloristics.

    1. Folklorism, Folklore, Popular Antiquities, Public Folklore

    2. Popular Antiquities, Folklorism, Folklore, Public Folklore

    3. Popular Antiquities, Folklore, Folklorism, Public Folklore

    4. Public Folklore, Folklorism, Folklore, Popular Antiquities

    Answer: c

  33. Sequence the folklorists who are connected with historic – geographical method.

    1. Kaarle Krohn

    2. C W Von SyDow

    3. Axel Orlik

    4. Julius Krohn

      1. 1, 2, 3, 4

      2. 1, 3, 2, 4

      3. 4, 1, 3, 2

      4. 4, 2, 1, 3

      Answer: c

  34. Arrange folklore classification as done by Richard M. Dorson

    1. Social Folk Custom

    2. Oral Folklore

    3. Performing Folk Arts

    4. Material Culture

      1. 1, 3, 2, 4

      2. 2, 1, 4, 3

      3. 2, 1, 3, 4

      4. 1, 4, 2, 3

      Answer: b

  35. Identify the order of cities having Kalamandalam, Manavsangrahalaya, Kalakshetra, Sangeet Natak Akadami.

    1. New Delhi

    2. Thrissur

    3. Chennai

    4. Bhopal

    Codes

    1. 2, 3, 1, 4

    2. 2, 4, 3, 1

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: b

  36. Arrange the order of wind, percussion, string and mixed instruments:

    1. Kinnera

    2. Sarangi

    3. Chanda

    4. Shehnai

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: c

  37. Sequence the festivals with places Rio, Madrid, San Francisco, Berlin:

    1. Mardi Gras

    2. Carnival

    3. La Tomatina

    4. Love Parade

    Codes:

    1. 2, 3, 1, 4

    2. 2, 4, 3, 1

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 1, 3, 4, 2

    Answer: a

  38. Sequence the folk performances associated with States: Mizoram, Manipur, Karnataka, Tamilnadu

    1. Doddatta

    2. Khuallam

    3. Thabal Chong ba

    4. Karagatam

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 4, 1, 2, 3

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 2, 3, 1, 4

    Answer: d

  39. In the following question Match List-I with List-II

    List-I (Art Form) List-II (State of Origin)
    1. Mohiniyattam

    2. Lavani

    3. Gotipua

    4. Kuchipudi

    1. Andhra Pradesh

    2. Odisha

    3. Kerala

    4. Maharashtra

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  40. In the following question Match List-I with List-II

    List-I (Concept) List-II (Profounder)
    1. Myth-Ritual

    2. Rites of Passage

    3. Orientalism

    4. Morphology of Folktale

    1. Van Gennp

    2. Edward Said

    3. Malinowski

    4. Vladimir Propp

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  41. In the following question Match List-I with List-II

    List-I (Approach) List-II (Scholars)
    1. Binary Opposition

    2. Comparative Philology

    3. Historical Geographical Method

    4. Performance Approach

    1. Kaarle Krohn

    2. Levi-Strauss

    3. Richard Bauman

    4. Max Muller

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  42. In the following question Match List-I with List-II

    List-I (Books) List-II (Author)
    1. An Outline of Indian Folklore

    2. Theoretical Essays in Indian Folklore

    3. Folklore and Folklife in India

    4. Folk Literature of Assam

    1. Sankar Sengupta

    2. Durga Bhagwat

    3. P D Goswami

    4. J Handoo

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  43. In the following question Match List-I with List-II

    List-I (Epic) List-II (States)
    1. Siri

    2. Prithwiraj Raso

    3. Khamba Thoibi

    4. Silappathikaram

    1. Rajasthan

    2. Manipur

    3. Tamil Nadu

    4. Karnataka

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  44. In the following question Match List-I with List-II

    List-I (Scholar) List-II (Area of Study)
    1. Homi Bhaba

    2. Hayden White

    3. Clifford Geertz

    4. Joel Sherzer

    1. Performance Studies

    2. Cultural Studies

    3. Historical Studies

    4. Post-Colonial Studies

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  45. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Panchatantra was translated into Hindi by
      • George Muller
      • Panchatantra was translated into English by
      • Theodore Benfey
      • Panchatantra was translated into German by
      • Max Muller
      • Panchatantra was translated into Hebrew
      • Roger Abrahams

    Answer: b

  46. Which one of the following pars is correctly matched?

      • Cauvery
      • Andhra Pradesh
      • Brahmaputra
      • Assam
      • Satluz
      • Uttar Pradesh
      • Mahanadi
      • Punjab

    Answer: b

  47. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Munda
      • Jharkhand
      • AO-Naga
      • West Bengal
      • Irula
      • Maharashtra
      • Khond
      • Kerala

    Answer: a

  48. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

      • ‘Folklore comes early an stays late in the lives of all of us’
      • Richard Bauman
      • ‘Folklore is the survival of the past refuses to die’
      • Francis Potter
      • ‘Folklore is the weapon of class conflict’
      • Y. M. Sokolov
      • ‘Folklore is a body of traditional belief, custom and expression, handed down largely by word of mouth’
      • B. A. Botkin

    Answer: a

  49. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

      • Objective investigation of facts attempts to expand the limits of knowledge
      • Basic research
      • Objective investigation of facts attempts to find the solution to a specific problem
      • Applied research
      • Objective investigation of facts is a myth
      • Field research
      • Objective investigation of facts
      • Individualistic

    Answer: d

  50. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

      • Folklorisation Process
      • Archer Taylor
      • Fakelore
      • Dorson
      • Folklore Process
      • Lauri Honko
      • Folklore
      • W. J. Thoms

    Answer: a

  51. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

      • Komal Kothari
      • Rajasthan
      • Haridas Bhatt
      • Karnataka
      • Rama Raju
      • Andhra Pradesh
      • Shankar Sengupta
      • Tripura

    Answer: d

  52. Sequence the order of Analysis in Levi-Straussian structuralism:

    1. Identifying gross constituents

    2. Reanalysing the units into horizontal and vertical order

    3. Finding the binary opposition.

    4. Rewriting the story of myth in to minimum sontences

      1. 1, 2, 3, 4

      2. 2, 3, 4, 1

      3. 3, 4, 2, 1

      4. 4, 2, 1, 3

      Answer: d

  53. Identify the pair which is not correct:

    1. Krishna: Janmastami

    2. Kali: Holi

    3. Jagannath: Rathyatra

    4. Balaji: Bramhotsava

    Answer: b

  54. Oral formulaic theory associated with

    1. Milman Parry

    2. Alan Lomax

    3. Walter Scott

    4. Edmund Leach

    Answer: a

  55. Which are the lexical items associated with ‘oral formulaic theory’

    1. Chorus

    2. Incremental repetition

    3. Refrain

    4. Melody

      1. 1 & 3

      2. 2 & 3

      3. 2 & 4

      4. 1 & 4

      Answer: b

  56. The concept of cultural hegemony is associated with

    1. Karl Marx

    2. Antonio Gramsci

    3. Althussar

    4. Laccan

    Answer: b

  57. Identify the correct pair:

    1. Motif Index – Stith Thompson

    2. Tale Type Index – Kaarle Krohn

    3. Epic Index – Albert B Lord

    4. Proverbial – Index Von Sydow

    Answer: a

  58. The Author of “Art of Subversion”

    1. Anti Arne

    2. Jacob Grimm

    3. Jack Zipes

    4. Jackobson

    Answer: c

Read the passage below and answer the question that follow based on the passage

Not all contacts with informants are made through participation in the community's activities. Though a large number will, of course, come through introductions and leads supplied by nonperforming folk whom the collector has met during the course of participation, some may have to be sought out by the collector using survey field methods. Many tradition bearers, especially passive ones, may not even be known as performers by their frends and neighbours. Visits to all the farms and rural households within a certain area may turn up some passive bearers from whom a collector may garner a fair amount of folklore. Occasionally, exceptional performers with extraordinary repertories who are not known for their talents by their fellow countrymen will be located by such a survey. Some traditional singers and storytellers are part of a private family tradition and while these talented folk would never think of performing for local people, they may consent to perform for a friendly stranger. In the case of a community which has not previously been covered by field work, or where the field worker has neither the time nor the inclination to avail himself of the many avenues to leads which will come from participation, the survey may be the only road to finding the tradition bearers in a given area. Whatever the reason may be for the collector seeking informants without leads, there can be no greater thrill than to discover by one's own initiative an unusually fine folklore informant. And since most communities at this late date have at most only one or a few really talented traditional performers (if they have any at all), the collector is indeed fortunate who makes even one such discovery on any field trip. For the field worker who can take advantage of participation, however, the road leading to most of his informants will be paved for him by one or another of his participant contacts.

  1. Which of the following method is useful for identifying passive bearers of tradition?

    1. Participant observation

    2. Survey field method

    3. Non-Participant observation

    4. Discovery method

    Answer: c

  2. Participant observation method is useful to

    1. Identify informants

    2. Find out traditional bearer

    3. Find out friends and neighbours

    4. Identify passive bearers

      1. 1, 2, 3 and 4 are correct.

      2. 1, 3 & 4 are correct.

      3. 1, 2 & 4 are correct.

      4. 3, 2 & 4 are correct.

      Answer: c

    • Assertion (A): Survey field method helps in locating exceptional and extra-ordinary performers and repertories.
    • Reason (R): They are non-performing artists.
    1. A is false and R is not correct explanation.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is correct and R is false.

    4. A is false and R is correct explanation.

    Answer: d

  3. Arrange the sequence of research activity to identify informants as per the passage.

    1. Participant observation.

    2. Discovery of folklore informant.

    3. Survey field method.

    4. Informant's contact.

      1. 1, 3, 2, 4

      2. 1, 3, 4, 2

      3. 2, 3, 1, 4

      4. 3, 4, 1, 2

      Answer: b

  4. Match the items:

    List-I (Group) List-II (Feature of Group)
    1. Traditional bearers

    2. Talented folk

    3. Passive bearers

    4. Collectors

    1. Performers

    2. Private family Tradition

    3. Non-Performing Folk

    4. Participant observers

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a