CBSE NET Folk-Literature June-2013 Solved Paper III

  1. Ben Amos contributed towards

    1. Texture, Text and Context

    2. The definition of Folklore in Context

    3. Folklore in Cultural Contexts

    4. Four Functions of Folklore

    Answer: b

  2. Collective Unconscious was advocated by

    1. Sigmund Freud

    2. Eric Fromm

    3. Carl Jung

    4. Pavlov

    Answer: c

  3. The concept of ‘ritual process’ is associated with

    1. Victor Turner

    2. Richard Bauman

    3. Milton Singer

    4. Stuart Blackburn

    Answer: a

  4. Von Sydow put forth the concept of

    1. Ethnography

    2. Archetypes

    3. Meta-folklore

    4. Oicotype

    Answer: d

  5. “The materials handed on traditionally may be physical objects, ideas or words” is commented by

    1. Richard A. Waterman

    2. William R. Bascom

    3. Archer Taylor

    4. Mac Edward Leach

    Answer: c

  6. Cinderella: A casebook is edited by

    1. Alan Dundes

    2. A. K. Ramanujan

    3. Margaret A. Mills

    4. Anna Birgitta Rooth

    Answer: a

  7. ISFNR Interim Congress in 2011 was hosted by

    1. Mizoram University

    2. Assam University

    3. North East Hill University

    4. Manipur University

    Answer: c

  8. E Thurston authored

    1. Identity and Genesis of Caste System in India

    2. Caste and Tribes of South India

    3. Indian Caste System: Essence and Reality

    4. Caste and Race in India

    Answer: b

  9. The concept of Binary Oppositions is associated with

    1. J. Derrida

    2. Henrie Glassie

    3. Saussure

    4. Levi-Strauss

    Answer: d

  10. Richard Schechner is associated with

    1. Historical Geographcal Studies

    2. Myth-ritual Theory

    3. Theatre Studies

    4. Folk narrative Research

    Answer: c

  11. The concept of public sphere is propounded by

    1. Jurgen Habermas

    2. Joel Ritzer

    3. David Harve

    4. Marshall Mcluhan

    Answer: a

  12. The anthropological study of folklore deals with certain common problems. Identify them from the following:

    1. The social context of folklore

    2. The relations of folklore to culture

    3. The functions of folklore

    4. All the above

    Answer: d

  13. Customs that have acquired considerable magical and sacred potency are known as

    1. Festivals

    2. Rituals

    3. Behaviours

    4. Procession

    Answer: b

  14. Identify the correct order of major folklore categories from the following:

    1. Performing folk arts, social folk custom, material culture, oral literature

    2. Social folk custom, performing folk arts, oral literature, material culture

    3. Oral literature, material culture, social folk custom, performing folk arts

    4. Oral literature, social folkcustom, performing folk arts, material culture

    Answer: c

  15. “Every folk custom and belief has roots in a historical event” – stated by

    1. George L. Gomme

    2. Alan Dundes

    3. R. M. Dorson

    4. A. K. Ramanujan

    Answer: a

  16. Lai Haraoba Ritual Festival is observed in

    1. Mizoram

    2. Manipur

    3. Meghalaya

    4. Arunachal Pradesh

    Answer: b

  17. Electra complex is

    1. Libidinal feelings of daughter towards father

    2. Libidinal feelings of son towards mother

    3. Libidinal feelings of brother towards sister

    4. Libidinal feelings of son-in-law towards mother-in-law

    Answer: a

  18. ‘Taboo’ is

    1. Sacred acts in a group

    2. Ceremonial acts in a group

    3. Forbidden acts in a group

    4. Ritual acts in a group

    Answer: c

  19. Sigmund Freud leaned heavily on

    1. Myths

    2. Fairy tales

    3. Dreams

    4. All the above

    Answer: d

  20. Identify the folklore association which serves for the folklorists in South India?

    1. ISFNR

    2. FOSSILS

    3. AFA

    4. IFC

    Answer: b

  21. Sigmund Freud is author of

    1. Interpretation of Dreams

    2. Savage mind and Myth in Primitive Psychology

    3. Civilization and Its Discontents

    4. Raw and the Cooked

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: c

  22. The folk medicine is

    1. A scientific knowledge

    2. Identify marker of folk group

    3. A magico religous belief and practice

    4. A healing practice

    Codes:

    1. 3 and 4 are correct.

    2. 1 and 2 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: a

  23. Ballad poetry is related to

    1. Heroes

    2. Clowns

    3. Adventurous acts

    4. Cynical acts

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: b

  24. Material culture is the study of

    1. Typology of cultural products.

    2. Communities associated with cultural products.

    3. Technology involved in cultural products.

    4. Tangible and intangible aspects of the cultural communities.

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: c

  25. Which is correct group of theories in folklore?

    1. Hemispherical, Contextual and Cultural

    2. Psychological, Oral formulaic, Evolutionary

    3. Historical, Educational, Marxist

    4. Performance, Historical Geographical, Functional

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 1 and 2 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: d

  26. Grimm Brothers are associated with

    1. Ethnology

    2. Philology

    3. Fairy tales

    4. Musicology

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: b

  27. A. K. Ramanujan's works on Indian folklore

    1. Hanchi: A Kannada Cinderella

    2. Ascetism and Erotism in the Mythology of Siva

    3. The Indian Oedipus

    4. Hindu manners customs and ceremonies

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  28. Proppian function consists of

    1. The basic structure of a tale.

    2. The basic context of the tale.

    3. The basic performance of the tale.

    4. The basic syntagmatic of the tale.

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: a

  29. Jataka tales are related to

    1. Life of Vardhaman.

    2. Previous births of Buddha.

    3. Contemporary socio-economic and folk life of the populace.

    4. Doctrine of Buddhism disseminated through narrative path.

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: b

  30. Personal narrative research can best be done by

    1. Case Study Method

    2. Narrative inquiry

    3. Participant observation

    4. Life Course Method

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 3 and 1 are correct.

    Answer: c

  31. Oral Formulaic Theory is related to

    1. John Foley

    2. Folk belef

    3. John Hobelk

    4. Performance studies

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: d

  32. “Performance is not behaviour, nor culture, nor conduct, nor communication, but is something creative, realised, achieved, even transcendent of the ordinary course of the events.” This statement is substantiated by

    1. Performance Centred Approach

    2. Historical Approach

    3. Structural Approach

    4. Ethnography of Speaking Approach

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: a

  33. Culture is

    1. Material and normative

    2. Sacred and profane

    3. Cognitive and conceptual

    4. Physical and spiritual

    Codes:

    1. 3 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 2 are correct.

    Answer: b

  34. Erich Fromm's ‘The Forgotten Language’ deals with

    1. Songs and ballads

    2. Myths and fairy tales

    3. Etiological tales and oral epics

    4. Dreams and phantasies

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: c

  35. Which of the following is not correct?

    1. Tamasha is a social folk drama of Maharashtra.

    2. Raslila is a religious folk drama of Uttar Pradesh.

    3. Cindu Yakshaganam is a folk drama of Andhra Pradesh.

    4. Jatra is a socio-religious drama of Kerala.

    Answer: d

  36. ‘Dialect’ in folklore refers to

    1. Traditional Speech

    2. Modern Speech

    3. Folk Speech

    4. Literate Speech

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  37. What are the basic elements of folk performance?

    1. Performer and text

    2. Sponsorer and financer

    3. Audience and context

    4. Stage-craft and properties

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: a

  38. Multi-cultural communication means

    1. Contact between immigrant groups and host societies.

    2. Bilingual or multilingual interrelations.

    3. Migration of host societies in different cultures.

    4. Interrelationship of differentcultures.

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. All are correct.

    Answer: d

  39. Folk belief about ‘the Devil as a father figure’ is

    1. emission of repressed oral sadism

    2. repressed incestuous wishes

    3. Frequent identification with a snake

    4. Son's wish to imitate and to defy father

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: c

  40. The main purpose of structural morphological study in Folklore is

    1. The discovery of distinctive features of each genre

    2. The relations within various genres

    3. To differentiate genres within oral tradition

    4. To study text and discourse

    Codes:

    1. 2 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Exorcism is the practice of dislodging an evil spirit from a person, often by rituals, prayers or charms.
    • Reason (R): Sickness may be seen as the entry of a malevolent spirit into the afflicted person.
    1. A is false and R is correct explanation.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true and R is false.

    4. A is true and R is correct explanation.

    Answer: d

    • Assertion (A): Dorson argued against the production of folklore by literary, commercial and political producers and labelled them as fake lore, as he perceived them as dishonest popularization and distortion of the lore of the folk.
    • Reason (R): The globalization of the Western market economy has led to the further commodification of folklore, that is, the preparation of seemingly unique cultural goods or performances for mass consumption.
    1. A is false and R is not correct explanation.

    2. Both A and R are true and (R) is the correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. Both A and R are false and R is the correct explanation.

    Answer: b

    • Assertion (A): Morphology of festivals must indicate their minimal units and the possible sequences of these units may aim at an archetype accounting for all festivals or, at “Oicotype” accounting for a class of festivals of the same kind.
    • Reason (R): Festivals cannot be studied as units since they happen within a frame of time and space and their meaning is considered to be literal and real.
    1. A is true and R is false and R is not the correct explanation.

    2. A is false and R is correct explanation.

    3. Both A and R are false and R is the correct explanation.

    4. A is false and R is not true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Folk games are defined as play forms, usually with overt rules, known to a particular cultural group of people.
    • Reason (R): The folk games from verbal folklore as well as nonverbal folklore and rules are embedded in both.
    1. A is false and R is true.

    2. A is correct explanation and R is false.

    3. A and R are false.

    4. A and R are true.

    Answer: d

    • Assertion (A): An informant is one who only introduces the field worker to other community members who may have special knowledge or performance abilities that they will share with the field worker.
    • Reason (R): An informant is the person who has a competent knowledge of the target folk community's cultural traits and who is willing to share this knowledge with the field worker.
    1. A is correct, but R is false.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is false, but R is correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Lullaby is a genre of song used to soothe a baby to sleep and it is also known as a cradle song.
    • Reason (R): Lullabic lyrics are commonly accompanied by musical instruments with chorus.
    1. Both A and R are false.

    2. A is true, but R is false and not correct explanation of (A).

    3. A is false and R is true.

    4. A is false, but R is the correct explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): Bard is often used asa general term for singersand/or composers of (especially) epic folk poetry. The synonyms are minstrel or troubadour.
    • Reason (R): One of the most interesting areas of contemporary research focuses on the coexistence and mutual influence between oral and literary epics and the use of epics in modern culture due to the presence of bards even today.
    1. A is correct, but R is false.

    2. Both (A) and R are false.

    3. A is false and R is correct explanation.

    4. Both A and R are correct and R is the correct explanation.

    Answer: d

    • Assertion (A): Folk art is the creation of aesthetic forms that emulate or reproduce techniques and designs taught, learned and displayed primarily in situations of informal interaction.
    • Reason (R): Associated with particular groups or communities, they are called “folk” and because rooted in the past continuities and consistencies, the art exhibits form and design in materials or techniques of manufacture.
    1. A is correct and R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false and R is not correct explanation.

    4. A is correct, but R is correct explanation.

    Answer: a

  41. The sequential order of folklore theories is

    1. Structuralism, Solar Mythology, Performance Centered, Cultural Metabolism

    2. Solar Mythology, Performance Centered, Cultural Metabolism, Structuralism

    3. Solar Mythology, Structuralism, Performance Centered, Cultural Metabolism

    4. Performance Centered, Cultural Metabolism, Structuralism, Solar Mythology

    Answer: c

  42. The chronological order of the concept of Ferdinand de Saussure is

    1. Syntagmatic-Paradigmatic, Langue-Parole; Sign-Signifier; Diachronic-Synchronic

    2. Sign-Signifier; Langue-Parole; Syntagmatic-Paradigmatic; Diachronic-Synchronic

    3. Diachronic-Synchronic; Sign-Signifier; Syntagmatic-Paradigmatic; Langue-Parole

    4. Langue-Parole; Sign-Signifier; Diachronic-Synchronic, Syntagmatic-Paradigmatic

    Answer: b

  43. The order in narrative inquiry is study of

    1. Story, analysis, interpretation

    2. Structure, function, interpretation

    3. Story, plot, discourse

    4. Collection, analysis, synthesis and interpretation

    Answer: c

  44. Identify the correct sequence of the following events:

    1. Establishment of American Folklore Society

    2. Publication of Household Marchen

    3. Publication of ‘Motif-Index of Folk Literature’

    4. Coinage of the term Folklore

    Codes:

    1. 4, 1, 2, 3

    2. 3, 2, 1, 4

    3. 1, 2, 4, 3

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: d

  45. Arrange the following cities with therespective deities – Kali, Ekavira, Kamakhya, Srirama

    1. Muhur

    2. Kolkata

    3. Bhadrachalam

    4. Guwahati

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 2, 4, 3

    3. 4, 1, 3, 2

    4. 3, 2, 1, 4

    Answer: a

  46. Identify the chronological order of folk song genres from the following:

    1. Lullaby, Lamentation, Nursery Rhyme, Puberty Song

    2. Nursery Rhyme, Lullaby, Lamentation, Puberty Song

    3. Lullaby, Nursery Rhyme, Puberty Song, Lamentation

    4. Lamentation, Lullaby, Nursery Rhyme, Puberty Song

    Answer: c

  47. Find out the order of development of cultures as per the evolutionary process:

    1. Folk, Tribal, Popular, Elite

    2. Tribal, Folk, Elite, Popular

    3. Tribal, Popular, Elite, Folk

    4. Elite, Popular, Folk, Tribal

    Answer: b

  48. Give the correct sequence of the scholars with their Indian Language – A. K. Ramanujan, Komal Kothari, B. Ramaraju, and P. D. Goswami:

    1. Kannada, Rajasthani, Telugu, Assamese

    2. Rajasthani, Telugu, Assamese, Kannada

    3. Telugu, Rajasthani, Kannada, Assamese

    4. Rajasthani, Kannada, Assamese, Telugu

    Answer: a

  49. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Din-e-Ilahi

    2. Brihadisvara Temple

    3. Kalidasa

    4. Arthasastra

    1. Ashtapadi

    2. Kautilya

    3. Tanjore

    4. Akbar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  50. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Chenchu

    2. Ao

    3. Ghumiar

    4. Khasi

    1. Nagaland

    2. Meghalaya

    3. Andhra Pradesh

    4. Punjab

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  51. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Hermeneutic approach

    2. Comparative Philosophy

    3. Narrative method

    4. Deconstruction

    1. Max Muller

    2. Pokimghore

    3. Derrida

    4. Paul Ricoeur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  52. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Proverb

    2. Sorcery

    3. Material Culture

    4. Ritual

    1. Tangible and intangible

    2. A cultural performance

    3. Folk belief

    4. A Topic and a Comment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  53. Which one of the following is correct?

    1. Anima is female in male psyche.

    2. Anima is an instnct in psyche.

    3. Anima is male in female psyche.

    4. Anima is a split psyche.

    Answer: a

  54. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Dynamics of Folklore
      • Alan Dundes
      • Folklore and Folk life
      • Richard Bauman
      • Verbal Art as Performance
      • Ben-Amos
      • Breaking the Magic Spell
      • Jack Zipes

    Answer: d

  55. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Erukala
      • Andhra Pradesh
      • Aimol
      • West Bengal
      • Irula
      • Maharashtra
      • Khond
      • Kerala

    Answer: a

  56. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Folklore is the survival of the past refuses to die
      • Francis Potter
      • Folklore comes early and stays late in the lives of all of us
      • Richard Bauman
      • Folklore is the weapon of class conflict
      • Y. M. Sokolov
      • Folklore is a body of traditional belief, custom and expression
      • B. A. Botkin

    Answer: b

  57. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Folklore University

    2. Lok Kala Mandal

    3. National Folklore Support Centre

    4. Folkloristic Education and Research Institute

    1. Kolkata

    2. Bengaluru

    3. Jaipur

    4. Chennai

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  58. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Maariyamman

    2. Gangamma

    3. Mangala

    4. Panthoibi

    1. Andhra Pradesh

    2. Tamil Nadu

    3. Manipur

    4. Odisha

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  59. Find out which one is not correctly matched?

      • Folklorismus
      • Hans Moser
      • Folklore process
      • Lauri Honko
      • Historical Reconstructionism
      • G. L. Gomme
      • Functionalism
      • Kunio Yanagita

    Answer: d

  60. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Therakkoothu

    2. Chindhu Yakshagana

    3. Mughal Tamasa

    4. Yakshagana

    1. Karnataka

    2. Tamil Nadu

    3. Andhra Pradesh

    4. Odisha

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: a

  61. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Lok Sahitya

    2. Indian Folk Dance

    3. Cultural Heritage of India

    4. Folk Theatre of India

    1. Kapila Vatsayayan

    2. Balwant Gargi

    3. Rabindranath Tagore

    4. SK Chatterjee

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: c

  62. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Conversational genre

    2. Prose Narratives

    3. Meta-folklore

    4. Applied folklore

    1. Myth, legend and folktale

    2. Proverbs, riddles andjokes

    3. Use of folklore out of its context

    4. Folklore about folklore

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  63. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Ethnography

    2. Ethnology

    3. Ethnocentrism

    4. Ethnomusicology

    1. Glorifying one's own culture

    2. Study of traditional music from the native perspective

    3. Comparatve study of different cultures

    4. Descriptive study of a cultural group

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: b

  64. Propp's Morphology was instrumental in

    1. Shift from typology by content to typology by structure

    2. Study of functions and motifemes

    3. Classifying folktales by dramatis personae

    4. Recognising thirty one functions in a tale

    Answer: a

  65. The scholars of psychoanalytical theory are:

    1. Karl Abraham, Sigmund Freud, Ernest Jones, Erich Fromm

    2. Durkheim, Karl Abraham, Sigmund Freud, Walter Anderson

    3. Albert Wesselski, Gaston Paris, Karl Abraham, Sigmund Freud

    4. Walter Anderson, Albert Wesselski, Sigmund Freud, Karl Abraham

    Answer: a

  66. Which one is the correct statement?

    1. Comparative study of folklore raises folkloristic to the level of history of human nature.

    2. Aim of comparative study is to differentiate between variable and tangible.

    3. Folkloristic is a comparative subject and folklore belongs to all humanity.

    4. By looking at other cultures we can understand individual creativity.

    Answer: c

  67. ‘Semantics’ is the study that deals with

    1. Sentence structure

    2. Meaning structure

    3. Grammatical structure

    4. Signified structure

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: b