CBSE NET Forensic-Science June-2012 Solved Paper II

  1. Bertillonage is synonymous term to

    1. Anthropometry

    2. Dactyloscopy

    3. Portrait Parle

    4. Serology

    Answer: a

  2. Sherlock Holmes was a character in the novel of

    1. Arthur Conan Doyle

    2. Agatha Christie

    3. Perry Mason D Victor Hugo

    Answer: a

  3. Latent Finger print on electric bulb should be preserved by putting in

    1. Cardboard box

    2. Fixed in a bulb holder in wooden box

    3. In a cellophane bag

    4. Paper bag

    Answer: b

  4. A ridge that forks and forms a complete circle and then becomes a single ridge again is called as

    1. Island

    2. Bifurcation

    3. Fork

    4. Anastomosis

    Answer: d

  5. In India the new Central Forensic Science laboratory is not started at

    1. Ahmedabad

    2. Bhopal

    3. Guwahati

    4. Pune

    Answer: a

  6. The concept of poroscopy was given by

    1. Karl Landsteiner

    2. Burrard

    3. Edmond Locard

    4. Hans Gross

    Answer: c

  7. The layer of cells between the epdermis and dermis is called as

    1. minutiae

    2. dermal papillae

    3. sweat pores

    4. friction ridges.

    Answer: b

  8. Salylation is used in

    1. Gas liquid chromatography

    2. Mass spectrometer

    3. Atomic absorption spectrometer

    4. Atomic emission spectrometer

    Answer: a

  9. The image seen through a compound microscope is

    1. Virtual

    2. Real

    3. False

    4. Imaginary

    Answer: a

  10. NMR is a tool to investigate

    1. Nuclear structure

    2. Electron structure

    3. Scattering effect of light

    4. Reflecting effect of light

    Answer: a

  11. MCT detector is used in

    1. FTIR spectrometery

    2. AAS

    3. GC-MS

    4. LC-MS

    Answer: a

  12. In SEM, the incident beam is focused by means of

    1. Lens

    2. Mirrors

    3. Electromagnets

    4. Slits

    Answer: c

  13. Following instrument can view a particle under a microscope while at the same time a beam of light is directed at the particle in order to obtain its absorption spectrum

    1. Atomic force microscope

    2. XRF spectrograph

    3. Micro spectrophotometer

    4. XRD spectrograph

    Answer: c

  14. Ninhydrin reacts with amino acids present in fingerprints to form a coloured compound is called as

    1. Dimethyl formamide

    2. Pervanadyl

    3. Vanadyl

    4. Ruhemann's purple

    Answer: d

  15. O-tolidine is 3, 3dimethyl derivative of

    1. Phenopthaline

    2. Benzidine

    3. Sodium acetate

    4. Sodium chloride

    Answer: d

  16. Serum protein polymorphism are demonstrated by

    1. HPLC

    2. Centrifugation

    3. GC-MS

    4. Electrophoresis

    Answer: d

  17. The following technique is used to identify the enzymes in blood samples:

    1. Southern blotting

    2. Electrophoresis

    3. TLC

    4. Northern blotting

    Answer: b

  18. Match the following:

    List-I List-II
    1. Central pocket loop

    2. Arches

    3. Twinned loop

    4. Lateral pocket loop

    1. Contains no delta

    2. Contains two loops opening on the same side

    3. Contains one core and two delta

    4. Contains two loops opening at opposite sides

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: b

    • Assertion (A): In disputed paternity and maternity cases, it is not possible to determine the blood group of the child.
    • Reason (R): The blood groups are not inherited as per Mendelian law of inheritance.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is incorrect, but R is correct.

    3. Both A and R are incorrect.

    4. R is incorrect and A is correct.

    Answer: c

  19. Application of ABO grouping in disputed paternity was first used by

    1. Landsteiner

    2. Hirschfeld

    3. Bernstein

    4. Ottenberg

    Answer: d

  20. Genes which exists as alternate expressions at a particular locus is known as

    1. Loci

    2. Antigen

    3. Allele

    4. Phenotype

    Answer: c

  21. Kozelaka and Hine method is used for the quantitative estimation of

    1. Ethyl Alcohol

    2. Opium

    3. Cocaine

    4. Cannabis

    Answer: a

  22. The following colour tests is applied for the detection of halogenated hydrocarbons?

    1. Fujiwara Test

    2. Koppanyi-Zwikker Test

    3. Sodium nitroprusside

    4. Cobalt thiocyanate

    Answer: a

  23. The following is a poisonous mushroom species:

    1. Amanita phalloides

    2. Morchella esculenta

    3. Boletus edulis

    4. Cantharellus cibarius

    Answer: a

  24. Scott's test is applied for the detection of

    1. Amphetamines

    2. Barbiturates

    3. Opiates

    4. Cocaine

    Answer: d

  25. The active ingredients of cannabis are collectively known as

    1. Cannabinoids

    2. Annabinoids

    3. Cannazoids

    4. Cannatedois

    Answer: a

  26. For preparing Heroin whch of the following is used as acetylating reagent?

    1. Acetic anhydride

    2. Sodium hydroxide

    3. Ammonium hydroxide

    4. None of the above

    Answer: a

  27. Blood alcohol concentration (BAC) is measured in

    1. Weight/volume percent

    2. Volume/volume percent

    3. Weight/weight percent

    4. None of above

    Answer: a

  28. The detection of colostrum is essential in the following situation:

    1. Concealment of birth

    2. Rape

    3. Paternity dispute

    4. Immigration

    Answer: a

  29. Match the following:

    List-I List-II
    1. P30

    2. Creatine

    3. Ptyaline

    4. PGM

    1. Blood

    2. Saliva

    3. Urine

    4. Semen

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  30. Radial Diffusion Test is used for the detection of

    1. Colostrum

    2. Heptoglobulins

    3. Hemoglobin

    4. Amylase

    Answer: d

  31. Human hair when examined under microscope will reveal

    1. Thick cortex and thin medulla

    2. Thin cortex and thick medulla

    3. Cortex and medulla with equal thickness

    4. None of the above

    Answer: a

  32. In starch-iodine test, the starch turns in the following colour on addition of iodine:

    1. Purple

    2. Blue

    3. Green

    4. Pink

    Answer: b

  33. Accumulation of epithelial skin tags at the end of a wound is seen in which of the following?

    1. Abrasion

    2. Incised

    3. Split laceration

    4. Chop wound

    Answer: a

  34. Match the following constituents of paints:

    List-I List-II
    1. Vehicle

    2. Lacquer

    3. Varnish

    4. Plasticizer

    1. Used in a polymer to increase its flexibility

    2. Pigment distribution

    3. Fast-drying coatings

    4. Solution of drying oils and resins in organic solvents

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  35. Following is not improvised explosive:

    1. Pipe bomb

    2. Letter bomb

    3. Hand Grenade

    4. Acid bulb

    Answer: c

  36. Match the following:

    List-I List-II
    1. Antimony Sulphate

    2. Cordite

    3. Gun cotton

    4. Dynamite

    1. Nitroglycerine

    2. Nitrocellulose powder

    3. Double base smokeless powder

    4. Primer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

    • Assertion (A): The shortening of barrel increases dispersion of pellets in shot gun.
    • Reason (R): It produces less pressure inside the barrel.
    1. Both A and R are wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is correct, but R is wrong.

    4. A is wrong, but R is correct.

    Answer: b

  37. Zip gun is a

    1. 12 bore gun

    2. Automatic gun

    3. Improvised firearm

    4. AK-47

    Answer: c

  38. Ram rod is a part of

    1. 12 boregun

    2. 8 boregun

    3. Muzzle loaders

    4. AK-47

    Answer: c

  39. Match the following:

    List-I List-II
    1. Tempered glass

    2. Borosilicate glass

    3. Coloured glass

    4. Rock wool

    1. Metallc oxides

    2. Molten rock

    3. Dice formation

    4. Constituents B2O3

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  40. The following is a regenerated fiber:

    1. Cotton

    2. Rayon

    3. Nylon

    4. Silk

    Answer: b

  41. Which of the following statements is not true in case of an accident report?

    1. The diagram of the position of the vehicles as found after the accident should be present.

    2. Diagram of the tyre marks, impact marks and other items found at the scene should be present.

    3. The report may contain statements made by the parties or witnesses at a later stage.

    4. Photographs of the scene.

    Answer: c

  42. The following is the most suitable casting material for preserving foot wear impressions:

    1. Plaster of Paris

    2. Plasticine

    3. Dental Stone

    4. Paraffin wax

    Answer: c

  43. The annealing temperature for ordinary glass is

    1. 200° C to 350° C

    2. 100° C to 250° C

    3. 500° C to 650° C

    4. 800° C to 950° C

    Answer: c

  44. The multiplication factor to estimate stature from femur is

    1. 3.8

    2. 4.8

    3. 5.8

    4. 6.8

    Answer: a

  45. The following is not a component of Gustafson's method:

    1. Attrition

    2. Dentition

    3. Root resorption

    4. Cementum Apposition

    Answer: b

  46. The following formula is used for the determination of stature:

    1. Gustafson's

    2. Karl Pearson's

    3. Harrison Gilroy

    4. Kastle Meyer

    Answer: b

  47. A fetus become viable by the age of

    1. 6 months

    2. 7 months

    3. 8 months

    4. 9 months

    Answer: b

  48. The total number of torsal bones in a person aged 12 years is

    1. 5

    2. 6

    3. 7

    4. 8

    Answer: c