CBSE NET Forensic-Science June-2013 Solved Paper II

  1. The ‘fingerprint’ region of IRspectrum can be subdivided into the following except

    1. 1500 – 1350 cm–1

    2. 1350 – 1000 cm–1

    3. Below 1000 cm–1

    4. Below 500 cm–1

    Answer: d

  2. The ‘magic angle’ of NMR is at

    1. 90 degrees

    2. 54.7 degrees

    3. 120 degrees

    4. 60.8 degrees

    Answer: b

  3. Which of the following illumination cannot be used in stereomicroscope?

    1. Incident

    2. Reflected

    3. Vertical

    4. Refracted

    Answer: d

  4. Which of the following is not a part of the mechanical system of a compound microscope?

    1. Coarse adjustment

    2. Objective lens

    3. Body tube

    4. Stage

    Answer: b

  5. Match the following:

    List-I (Instruments) List-II (Detectors)
    1. X-ray

    2. NMR

    3. Visible spectrophotometry

    4. IR spectroscopy

    1. Crossed coil

    2. Bolometers

    3. Siliconlithium drifted detectors

    4. Photovoltaic cell

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  6. Teaching of Forensic Science inIndia for the first time was started atthe University situated at

    1. Kolkata

    2. Bangalore

    3. Patiala

    4. Sagar

    Answer: d

  7. A married woman dies with 9 years of marriage due to hanging at her husbands house. The inquest is to be conducted by

    1. District Surgeon

    2. Head Constable

    3. District Magistrate

    4. District Collector

    Answer: b

  8. Inquest is conducted under which of the following sections of Indian law?

    1. 164 CrPC

    2. 174 CrPC

    3. 164 IEA

    4. 174 IPC

    Answer: b

  9. Match the following List-I with List-II & select the correct answer using the code given below:

    List-I List-II
    1. Inquest

    2. Summons

    3. Dying declaration

    4. Leading questions

    1. 143 Indian Evidence Act

    2. 32 Indian Evidence Act

    3. 61 Criminal ProcedureCode

    4. 174 Criminal ProcedureCode

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  10. First Forensic Science Lab in India was established at

    1. Kolkata

    2. Mumbai

    3. Agra

    4. Delhi

    Answer: a

  11. Medullary Index of human hair is

    1. 0.8

    2. 0.6

    3. 0.4

    4. 0.3 or below

    Answer: d

  12. Acetoarciene stain is used for detection of

    1. X-bodies in hair

    2. Y-bodies in hair

    3. Barr-bodies in hair

    4. All of the above

  13. Kinky hairs are characteristics of

    1. Europeans

    2. Caucasians

    3. Mongloids

    4. Negroids

    Answer: d

  14. ‘Ballooning effect’ test is characterstics of

    1. Woollenfibres

    2. Nylon fibres

    3. Cotton fibres

    4. Rayon fibres

    Answer: c

  15. In hair growth, the telogen phase may last upto

    1. one hundred days

    2. six months

    3. two years

    4. six years

    Answer: a

  16. The essentials of a fingerprint with loop pattern are

    1. Asufficient recurve, a delta and minimum one ridge count

    2. A sufficient recurve, a core and a delta

    3. A sufficient recurve, a core, a ridge count

    4. A sufficient recurve, a core and a ridge count across a looping ridge

    Answer: a

  17. Which of the following method is recommended to develop latent fingerprints on human skin?

    1. Ninhydrin Method

    2. Amido Black Method

    3. Silver-Iodine Plate Transfer Method

    4. DFO Method

    Answer: c

  18. Handwriting with finger movements may be characterized by ______.

    1. Restricted lateral freedom

    2. Frequentpen lifts

    3. Size of the writing

    4. All of the above

    Answer: d

  19. The shape of sub pubic angle in a female is

    1. L shaped

    2. U shaped

    3. V shaped

    4. Round shape

    Answer: b

  20. Arrange the following weapons in the reverse chronological order of their development:

    1. Match lock

    2. Wheel lock

    3. Percussion lock

    4. Flint lock

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 2 3 1 4

    3. 3 2 4 1

    4. 4 1 2 3

    Answer: c

  21. Ambidextrous writer is a writer who can write with equal ease and skill with _______.

    1. right hand only

    2. left hand only

    3. Both the hands

    4. Holding pen in mouth

    Answer: c

  22. Match the following:

    List-I List-II
    1. Single action striation mark

    2. Punch mark

    3. Repeated action tool marks

    4. Cutting mark of wire

    1. Hammer

    2. Pliers

    3. Screw drive

    4. Drill

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  23. In paint examination, pyrolysis gas chromatography is useful for characterizing

    1. Metal iron

    2. Binder

    3. Pigment

    4. Vehicle

    Answer: b

  24. Stature of an individual is approximately _______ times of foot length of a person.

    1. 6.5

    2. 8.2

    3. 7.5

    4. 5.9

    Answer: a

  25. The part of a tyre that contacts the road surface and contains a design is called as

    1. Tyre track

    2. Tyretreads

    3. Vehicle stance

    4. Trailer

    Answer: b

  26. Which of the following surfaces can be treated particularly with Vacuum Metal Deposition (VMD) method for the development of latent fingerprints?

    1. Paper and cardboard

    2. Heavily contaminated surfaces

    3. Polythene and Plastics

    4. Leather like surfaces

    Answer: c

  27. The following are the features of a female pelvis except:

    1. Wide greater sciatic notch

    2. Prominent pre-auricular sulcus

    3. Triangular obturator foramen

    4. Triangular shaped pubic bone

    Answer: d

  28. The fractures found on the edge of glass sheet are

    1. Radal fracture

    2. Concentric fracture

    3. Rib marks

    4. Hackle marks

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  29. 303 rifle cartridge is a

    1. Pin fire cartridge

    2. Rim fire cartridge

    3. Centre fire cartridge

    4. Blank cartridge

    Answer: c

  30. Trigger pull of double action revolver ranges as

    1. 3 – 5 pounds

    2. 5 – 7 pounds

    3. 9 – 12 pounds

    4. 16 – 20 pounds

    Answer: d

  31. In improvised gun the constriction of barrel near muzzle end is of

    1. 20 inch/1000

    2. 10 inch/1000

    3. 15 inch/1000

    4. 3 inch/1000

  32. The modified Griess Test is specific for determination of ________ in gunpowder residue.

    1. Nitrate

    2. Antimony

    3. Barium

    4. Nitrite

    Answer: d

  33. Match the following:

    List-I List-II
    1. Nux vomica

    2. Opium

    3. Datura

    4. Aconite

    1. Vitalis test

    2. Gold chloride test

    3. Mandelin'stest

    4. Marqui's test

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  34. Wet digestion method is used for extraction of following poison from viscera

    1. Arsenic

    2. Alkaloid

    3. Pesticide

    4. Ethanol

    Answer: a

  35. The following are the tests for analysis of morphine except

    1. Marqui's test

    2. Vitalis test

    3. Frohde's test

    4. Husemann's test

    Answer: b

  36. The most suitable solvent system for chromatography of blood sample is

    1. Chloroform: Ethanol (40: 60)

    2. Methanol: Water (70: 30)

    3. Methanol: Acetic acid: Water (90: 3: 7)

    4. Ethanol: Acetic acid: Water (92: 1: 7)

    Answer: c

  37. The following poisons are extracted from alcoholic extract of Viscera:

    1. Croton

    2. Oxalate

    3. Copper

    4. Curare

    Codes:

    1. 1 and 2 are true.

    2. 3 and 2 are true.

    3. 2 and 4 are true.

    4. 1 and 4 are true.

    Answer: d

  38. ABO antigens are present over the surface of

    1. WBC

    2. RBC

    3. Nucleus

    4. Cytoplasm

    Answer: b

  39. In human seminal fluid, the amount of spermatozoa is

    1. 3 thousand spermatozoa/ml

    2. 50 billion spermatozoa/ounce

    3. 25 trillion spermatozoa/pint

    4. 100 million spermatozoa/ml

    Answer: d

  40. Different forms of the same gene or marker are called

    1. Genetic linkage

    2. Linkage equilibrium

    3. Alleles

    4. Locus

    Answer: c

  41. Visualization of Esterase-D can be done using which of the following reagents?

    1. Glycine – sodum carbonate solution

    2. Glucose-1-phosphate

    3. 4-methyl umbelliferyl acetate

    4. Reduced glutathione

    Answer: c

  42. Which locus is used for determining both male and female gender in DNA fingerprinting?

    1. DYS 19

    2. DYS 393

    3. Amelogenin

    4. Y-plex ladder

    Answer: c

  43. Arrange the following post-mortem changes in an ascending order:

    1. Cooling of the body

    2. Greenish discolouration of abdomen

    3. Rigor mortis

    4. Marbling

    Code:

    1. 1 3 2 4

    2. 2 4 1 3

    3. 4 3 2 1

    4. 1 2 3 4

    Answer: a

  44. The shape of cooling curve pattern of a human cadaver is

    1. Ascending

    2. Descending

    3. Parabola

    4. Sigmoid

    Answer: d

  45. Spinal cord is preserved in which of the following cases?

    1. Alcohol

    2. Arsenic

    3. Oleander

    4. Strychnine

    Answer: d

  46. Pseudocyesis refers to false

    1. Rape

    2. Pregnancy

    3. Abortion

    4. Infanticide

    Answer: b

  47. Brush burn or graze is a form of

    1. Abrasion

    2. Chop wound

    3. Contusion

    4. Laceration

    Answer: a

  48. Casper's dictum is related to

    1. Identification

    2. Cause of death

    3. Flotation of body

    4. Rate of putrefaction

    Answer: d

  49. Getler's test is associated with

    1. Burns

    2. Drowning

    3. Electrocution

    4. Poisoning

    Answer: b

  50. Pre-auricular Sulcus helps in the determination of

    1. Age

    2. Sex

    3. Stature

    4. Race

    Answer: b