CBSE NET Forensic-Science December-2013 Solved Paper III

  1. Magistrate Inquest is done in the following cases:

    1. Death in road accident

    2. Death caused by drowning

    3. Exhumation

    4. Death in prison

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  2. The Bureau of Police Research and Development is situated in

    1. New Delhi

    2. Lucknow

    3. Chandigarh

    4. Mumbai

    Answer: a

  3. The following persons helped Sir E. R. Henry in ten digit fingerprint classification:

    1. Battley

    2. Hemchand Bose

    3. Herschel

    4. Azizul Haq

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 4 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 2 are correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): While despatching the exhibit to the Forensic Science Laboratory the sample of the seal used on packed exhibits is also despatched along – with exhibits.
    • Reason (R): It helps in ascertaining the chain of custody in investigation.
    1. Both A and R are incorrect.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is correct, but R is incorrect.

    4. A is incorrect, but R is correct.

    Answer: b

  4. The control soil sample should be collected withn the distance of _______ of the questioned soil spot.

    1. 1 inch

    2. 3 − 4 inches

    3. 8 inches

    4. 1 feet

    Answer: b

  5. Arrange the following steps of crime investigation in proper sequence:

    1. Collection and despatch of evidence to Forensic Science Laboratory.

    2. First Information Report.

    3. Photography of scene of crime.

    4. Protection of scene of crime.

    Codes:

    1. 2, 4, 3, 1

    2. 1, 4, 2, 3

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 3, 1, 2, 4

    Answer: a

  6. These are sketching methods in crime scene, except

    1. Rectangular co-ordinate method

    2. Spiral method

    3. Triangular co-ordinate method

    4. Polar co-ordinate method

    Answer: b

  7. Sodium-halide-bromide cell window are used in

    1. IR spectrometry

    2. UV spectrometry

    3. Raman spectrometry

    4. Atomic absorption spectrometry

    Answer: a

  8. In X-ray spectroscopy, atoms are excited by

    1. Direct bombardment with electrons

    2. Bombardment with protons

    3. Irradiation with X-rays of shorter wavelengths

    4. All the above

    Answer: d

  9. Bertrand lens is a part of the following microscope:

    1. Steriomicroscope

    2. Comparison microscope

    3. Polarising microscope

    4. Fluorescence microscope

    Answer: c

  10. In which of the method, Hollow-Cathode lamp is used as radiation source?

    1. Atomic absorption spectrophotometer

    2. UV-Vis spectrophotometer

    3. IR spectrophotometer

    4. Raman spectrophotometer

    Answer: a

  11. A lens with a variable focal length is known as

    1. Normal lens

    2. Telephoto lens

    3. Wide angle lens

    4. Zoom lens

    Answer: d

  12. X-ray spectra are quite simple because

    1. they result from transition between energy levels of the innermost electrons

    2. they result from transition between every levels of the outermost electrons

    3. they result from transition between energy levels of middle orbital electrons

    4. no change in transition levels of electrons

    Answer: a

  13. Spherical aberration means

    1. that all portions of a lens have common focus

    2. that inner and outer areas of lens do not have common focus

    3. that the lens corrected for two wavelengths of radiation

    4. it is corrected for three wavelengths of radiation

    Answer: b

  14. Detectors in IR spectrophotometry include the following:

    1. Golay detector

    2. Electron capture detector

    3. Photodetector

    4. Thermocouples

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: d

  15. Which of the following would be considered individual evidence?

    1. DNA

    2. Blood

    3. Paint

    4. Soil

    Answer: a

  16. The sex of an individual can be determined by the following, except

    1. X-Y chromosome

    2. Barr-bodies

    3. Protein pattern

    4. Testosterone/Estradiol ratio

    Answer: c

  17. Which of the following factor is not assumed by Hardy-Weinberg equilibrium?

    1. The population is infinitely large.

    2. Mating in non-random.

    3. No mutation

    4. No migration

    Answer: b

  18. Two arms composed mainly of DNA and held together by centromere is

    1. Gene

    2. Cell

    3. Protein

    4. Chromosome

    Answer: d

  19. A nucleotide consist of

    1. Nucleic acids, RNA and DNA

    2. Sugar, Phosphate and one of the four chemicals – A, T, G, C

    3. Messenger RNA and transfer RNA

    4. Adenine, Thymine, Guanine and Cytosine

    Answer: b

  20. Match the following:

    List-I (Projection Blood stain patterns) List-II (Forms following patterns)
    1. Cast off

    2. Drip

    3. Swipe

    4. Arterial gushing

    1. Arc

    2. Stroke

    3. Linear

    4. Satellite

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: a

  21. Age of blood stain can be determined by, except

    1. Colour change

    2. DNA

    3. Globulin/Albumin ratio

    4. Protein patterns

    Answer: b

  22. Structure of DNA, carrier of the genetic blueprint of all biological organisms has been reported by

    1. Alec Jeffreys

    2. Muller

    3. Crick & Watson

    4. E. M. Southern

    Answer: c

  23. By which method Nicotine is isolated from alkaline solution?

    1. Dry ashing

    2. Wet digestion

    3. Distillation

    4. Sublimation

    Answer: c

  24. Arrange in the ascending order of presence of Δ9THC in the following:

    1. Charas

    2. Bhang

    3. Ganja

    4. Charas oil

    Codes:

    1. 4, 1, 3, 2

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 4, 2, 1, 3

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: b

  25. Wet digestion method is used for the extraction of ________ poisons from viscera.

    1. Alkaloids

    2. Pesticides

    3. Toxic heavy metals

    4. Barbiturates

    Answer: c

  26. For preparing Heroin from morphine, which of the following is used as acetylating reagent?

    1. Acetic anhydride

    2. Sodium Hydroxide

    3. Ammonium Hydroxide

    4. Calcium Hydroxide

    Answer: a

  27. Ethanol is absorbed into blood from

    1. Stomach and small intestine

    2. Liver and large intestine

    3. Kidney and liver

    4. Stomach and large intestine

    Answer: a

  28. Which one of the following is not an insecticide of vegetable origin?

    1. Nicotine

    2. Pyrethrins

    3. Rotenone

    4. Chlorodane

    Answer: d

  29. The important characteristic of petrol includes

    1. Anti-knock index

    2. Density

    3. Research octane number

    4. All of the above

    Answer: d

  30. Blue colour of PDS kerosene is due to the presence of which dye?

    1. Phenyl azo-naphthol

    2. Dialkyl amino anthraquinone

    3. Anthraqunone

    4. Anthracene

    Answer: b

  31. SEMTEX is a high explosive, which is a combination of the following:

    1. Nitroglycerine and Ammonium Nitrate

    2. RDX and TNT

    3. Dynamite and ANFO

    4. PETN and RDX

    Answer: d

  32. Berdon primer is a primer

    1. within an anvil

    2. without an anvil

    3. in the form of pill

    4. primer in the centre of the cartridge

    Answer: b

  33. The diameter of 8 bore shot gun is

    1. 0.615 inch

    2. 0.729 inch

    3. 0.835 inch

    4. 0.913 inch

    Answer: c

  34. The trigger pull of service rifle is

    1. 6 – 7 lbs

    2. 9 – 12 lbs

    3. 12 – 15 lbs

    4. 15 – 18 lbs

    Answer: a

  35. Ejector is not found in

    1. 303 Rifle

    2. Musket

    3. Revolver

    4. Automatic pistol

    Codes:

    1. 2 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 1 and 2 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: d

  36. Chronograph is an instrument which measures the following in forensic ballistics:

    1. Temperature inside the barrel of gun

    2. Velocity of the projectile

    3. Trajectory of the projectile

    4. Angle of fire of a gun

    Answer: b

  37. Bullet that leaves a visible smoke mark on the flight is called

    1. Fragile bullet

    2. Jacketed bullet

    3. Tracer bullet

    4. Hollow point bullet

    Answer: c

  38. Fibers obtained from animals or plants may also be called as

    1. Synthetic fiber

    2. Natural fiber

    3. Manmade fiber

    4. Regenerated fiber

    Answer: b

  39. Following are the salivary glands found in humans:

    1. Parotid gland

    2. Sublingual gland

    3. Submandibular glands

    4. All of the above

    Answer: d

  40. Confirmatory test for identification of human saliva are

    1. lateral immunochromatographic strip test

    2. Rapid Stain Identification Kit (RSID)

    3. Phadebas test

    4. UV examination

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 2, and 4 are correct.

    Answer: a

  41. The presence of buccal epithelial cells confirms the following:

    1. Semen

    2. Blood

    3. Saliva

    4. Urine

    Answer: c

    • Assertion (A): Presence of P30 confirms the seminal stain.
    • Reason (R): P30 is secreted into semen by Cowper's gland.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct, but R is incorrect.

    4. A is incorrect, but R is correct.

    Answer: c

  42. Which of the following fiber is of mineral origin?

    1. Mohair

    2. Cashmere

    3. Asbestos

    4. Rayon

    Answer: c

  43. During spermatogenesis, the secondary spermatocyte develops into which of the following?

    1. Spermatids

    2. Primary spermatocytes

    3. Spermatogomia

    4. Spermatozoa

    Answer: a

  44. Match the following in the soil as per Munsell colour Test:

    List-I (Mineral) List-II (Colour)
    1. Hematite

    2. Iron sulphide

    3. Calcite

    4. Dolomite

    1. Pale brown

    2. White

    3. Red

    4. Black

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  45. _______ is a super cooled liquid which has attained so high viscosity as to be considered as solid.

    1. Plastics

    2. Glass

    3. Acrylic fiber

    4. Rayon

    Answer: b

  46. ________ is used for retarding the plaster of paris cast of foot prints.

    1. Sodium chloride

    2. Sodium bicarbonate

    3. Aluminium oxide

    4. Borax

    Answer: d

  47. Besides silica, the man constituent of Gypsum soil is

    1. Calcium carbonate

    2. Calcium sulphate

    3. Ferric oxide

    4. Aluminium oxide

    Answer: b

  48. The Refractive Index of glass can be determined by

    1. Beckeline method

    2. Abbe's refractometer

    3. GRIM

    4. Pulfritch refractometer

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 4 and 3 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  49. The following method is non-destructive technique for ink identification:

    1. Solubility test

    2. Thin Layer Chromatography

    3. UV-Vis spectrophotometer

    4. Videospectral analysis

    Answer: d

  50. Taggants in ink are

    1. Pigment

    2. Vehicle

    3. Binders

    4. Compounds used as markers to identify ink

    Answer: d

  51. Rifling marks on fired bullet are of the following type:

    1. Cut marks

    2. Compression marks

    3. Stration marks

    4. Integrated marks

    Answer: c

  52. Wisdom teeth is also known as

    1. Canine

    2. Lateral incisor

    3. Third molar

    4. Second premolar

    Answer: c

  53. Olecranon fossa is present in which of the following bones?

    1. Radius

    2. Humerus

    3. Femur

    4. Tibia

    Answer: b

  54. Skull photo superimposition technique was used for the first time in which of the following cases?

    1. Daubert case

    2. Ted Bundy case

    3. Frye case

    4. Ruxton case

    Answer: d

  55. Foramen magnum is present on

    1. Pelvis

    2. Scapula

    3. Sternum

    4. Skull

    Answer: d

  56. Linea aspera is present on which of the following bone?

    1. Femur

    2. Humerus

    3. Clavicle

    4. Ulna

    Answer: a

  57. Ossification of bones may be used for determination of

    1. Sex

    2. Age

    3. Stature

    4. Time since death

    Answer: b

  58. The foot prints found at the scene of crime, indicates which of the following?

    1. Number of persons involved

    2. Height of the persons involved

    3. Entrance or exit of the persons involved

    4. All of the above

    Answer: d

  59. In which weapon Iron pyrite was used as ignitor?

    1. Percussion lock gun

    2. Wheel lock gun

    3. Flint lock gun

    4. Match lock gun

    Answer: b

  60. To visualise the latent fingerprints, ninhydrin reacts with which of the following?

    1. Urea

    2. Amino acids

    3. Fatty acids

    4. Sodium chloride

    Answer: b

  61. Cyanoacrylate method can be best used to visualise latent fingerprints on the following type of surfaces:

    1. Non-porous

    2. Porous surfaces

    3. Semiporous

    4. None of the above

    Answer: a

  62. To decipher indented writings, following instrument is used:

    1. Videospectral comparator

    2. Electrostatic Detecton Apparatus

    3. Universal Projectina

    4. Comparison Microscope

    Answer: b

  63. Development of a classification system based on single fingerprints is credited to

    1. Henry

    2. Galton

    3. Battley

    4. Faulds

    Answer: c

  64. The book entitled “Classification and uses of fingerprints” is authored by

    1. Francis Galton

    2. Henry Faulds

    3. E. R. Henry

    4. Juan Vucetich

    Answer: c

  65. Ridge characteristics can be found in

    1. Palm print

    2. Foot print

    3. Finger prints

    4. All of the above

    Answer: d

  66. Arrange the following in ascending chronological order of their appearance:

    1. Manual type writer

    2. Laser printer

    3. Dot-matrix printer

    4. Inkjet printer

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 1, 2, 4, 3

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: a

  67. Match the following:

    List-I List-II
    1. Watermarks

    2. Poroscopy

    3. Thin Layer Chromatography

    4. Indented writing

    1. Ink examination

    2. Fingerprints

    3. ESDA

    4. Paper

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  68. Match the following:

    List-I List-II
    1. Asphyxial death caused by suspension of the body by a ligature encircling the neck

    2. Asphyxial death caused by constriction of the neck by a ligature without suspending the body

    3. Asphyxial death caused due to aspiration of fluid into air-passage

    4. Asphyxial death caused by closing the external respiratory orifices

    1. Drowning

    2. Smothering

    3. Strangulation

    4. Hanging

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  69. Lynching is commonly used for

    1. Suicidal hanging

    2. Judicial hanging

    3. Homicidal hanging without trial, by the mob

    4. All of the above

    Answer: c

  70. Following are the types of Neurosis, except

    1. Anxiety

    2. Obsessive-compulsive

    3. Psychopathic personality

    4. Depressive

    Answer: c

  71. Lie detector measures, the following parameters of an individual:

    1. Pulse rate

    2. Blood Pressure

    3. Galvanic skin Resistance

    4. All of the above

    Answer: d

  72. As per IPC (Indian Penal Code), Emasculation is classified as

    1. Assault

    2. Simple Injury

    3. Miscarriage

    4. Grievous injury

    Answer: d

  73. The homicide caused unintentionally by an act done in a good faith is

    1. Excusable

    2. Murder

    3. Culpable homicide

    4. All of the above

    Answer: a