CBSE NET Forensic-Science September-2013 Solved Paper III

  1. Match the following:

    List-I (Author) List-II (Name of the book)
    1. Soderman

    2. Paul L. Kirk

    3. OHara

    4. Rudolph Reise

    1. Fundamentals of criminal investigation

    2. Judicial Photography

    3. Modern Criminal Investigation

    4. Crime Investigation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  2. Split laceration resembles

    1. Abrasion

    2. Contusion

    3. Incised wound

    4. Stab wound

    Answer: c

  3. Which of the following is important for the identification from hair?

    1. Cuticle

    2. Medulla

    3. Cortex

    4. All of the above

    Answer: d

  4. The most prevalent plant fibre is

    1. Wool

    2. Hemp

    3. Cotton

    4. Mohair

    Answer: c

  5. The study of hair is known as

    1. Lithology

    2. Histology

    3. Phytology

    4. Trichology

    Answer: d

  6. In SDS-PAGE electrophoresis, the role of SDS is to

    1. Bind proteins

    2. Denature proteins

    3. Identify proteins

    4. Isolate proteins

    Answer: b

  7. Which microscope has found wide application for the examination of birefringent material present in soil?

    1. Comparison microscope

    2. Stereomicroscope

    3. Fluorescent mcroscope

    4. Polarising microscope

    Answer: d

  8. Rocket Immunoelectrophoresis is also known as

    1. Immunodiffusion

    2. Crossed-over electrophoresis

    3. Laurell technique

    4. Ring test

    Answer: c

  9. Which of the following officers cannot conduct enquiry into a dowry death?

    1. District Magistrate

    2. Sub Divisional Magistrate

    3. Executive Magistrate

    4. Deputy Superintendent of Police

    Answer: d

  10. Ninhydrine is used to

    1. Develop latent finger prints

    2. Identify barbiturates

    3. Make gunpowder mixture

    4. Identify the type of fibre

    Answer: a

  11. First Forensic Science University in India is opened at

    1. Calcutta

    2. Patiala

    3. Sagar

    4. Ahmedabad

    Answer: d

  12. The evidence of Expert in the Court of Law is recorded in the following order:

    1. Examination in chief, Cross examination, Oath, Questions by Judges.

    2. Oath, Examination chief, Cross examination, Questions by Judges

    3. Questions by Judges, Oath, Cross examination, Examination in Chief

    4. Oath, Questions by Judges, Examination in chief, Cross examination

    Answer: b

  13. In terms of maximum power, the Courts are in the following ascending order:

    1. C. J. M. Sessions Court, High Court, Supreme Court

    2. Sessions Court, C. J. M. High Court, Supreme Court

    3. Sessions Court, High Court, C. J. M. Supreme Court

    4. Sessions Court, High Court, Supreme Court, C. J. M.

    Answer: a

    • Assertion (A): Polilight is used to detect latent fingerprints from the scene of crime.
    • Reason (R): Non-destructive methods should be used as a first step to detect latent fingerprints.
    1. A is correct, but R is incorrect.

    2. Both A and R are correct.

    3. Both A and R are incorrect.

    4. R is correct, but A is incorrect.

    Answer: b

  14. First Fingerprint Bureau was started at Kolkata in the year

    1. 1897

    2. 1902

    3. 1905

    4. 1913

    Answer: a

  15. Which of the following is a type of cuticular scale?

    1. Imbricate

    2. Flattened

    3. Elongated

    4. All of the above

    Answer: d

  16. The most reliable test for detection of semen in the absence of spermatozoa is

    1. Acid phosphatase

    2. Florence test

    3. Prostate specific antigen

    4. Esterase

    Answer: c

  17. Which of the following tests is not a catalytic colour test for blood stain?

    1. O-toulidine

    2. Tetramethyl benzidine

    3. Adler's test

    4. Teichman's test

    Answer: d

  18. Which of the following contributed to the forensic characterization of blood and other body fluids by DNA fingerprinting?

    1. A. S. Osborn

    2. Calvin Goddard

    3. Alec Jeffreys

    4. A. Bertillon

    Answer: c

  19. Who is credited for his practical interest in fingerprints as a means of identifying workers to detect duplicate payment of wages?

    1. E. R. Henry

    2. William Herschel

    3. Francis Galton

    4. Henry Faulds

    Answer: b

  20. ‘Off-its-feet’ is an individual characteristic found in ________

    1. Type script typed with manual typewriters

    2. Inkjet printer printout

    3. Electronic typewriter

    4. Laser printer

    Answer: a

  21. Measurement of stride is used in

    1. Foot length

    2. Shoe length

    3. Gait pattern

    4. Foot width

    Answer: c

  22. The following chemical is used for hardening of plaster of Paris cast of tyre mark?

    1. Sodium sulphate

    2. Sodium chloride

    3. Sodium carbonate

    4. Aluminium sulphate

    Answer: c

  23. The approximate age of iron gallotannate ink on document can be determined with the help of

    1. TLC

    2. Colorimetric analysis of ink

    3. Chloride ion diffusion of ink

    4. Change in preservative

    Answer: c

  24. The following material is most suitable for toolmark casting

    1. Plasticine

    2. Sulphur

    3. Woods metal

    4. Wax

    Answer: c

  25. The angle of tool application should be fixed for making standard marks in

    1. Hammer

    2. Screwdriver

    3. Pliers

    4. Firing pin

    Answer: b

  26. Besides silica, the main constituents of dolomite soil is

    1. Aluminium oxide

    2. Ferrous oxide

    3. Calcium magnesium carbonate

    4. Calcium sulphate

    Answer: c

  27. Birefringence is shown by

    1. Cotton fiber

    2. Nylon

    3. Rayon

    4. Acrylic

  28. Friction tool marks are prepared by

    1. Hammer

    2. Drill

    3. Saw

    4. Firing pin

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. 3 and 4 are correct

    4. 1 and 4 are correct

    Answer: b

    • Assertion (A): A translucent design impressed into paper during manufacture is called as water mark.
    • Reason (R): They help in providing information about the origin of paper.
    1. A is correct but R is incorrect.

    2. A is incorrect but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are incorrect.

    Answer: c

  29. Which of the following is not a psychiatric disorder?

    1. Delusion

    2. Dementia

    3. Diplopia

    4. Hallucination

    Answer: c

  30. Foamy liver is seen in

    1. Alcohol poisoning

    2. Phosphorous poisoning

    3. Drowning

    4. Putrefaction

    Answer: d

  31. The time limit for exhumation in India is

    1. 2 years

    2. 5 years

    3. 10 years

    4. No time limit

    Answer: d

  32. The earliest putrefactive colour changes after death is noticed over

    1. Cubital fossa

    2. Left iliac fossa

    3. Right iliac fossa

    4. Popliteal fossa

    Answer: c

  33. Which of the following is a feature in antemortem hanging?

    1. Fracture of hyoid bone

    2. Ligature mark around neck

    3. Protrusion of tongue

    4. Salivary dribbling

    Answer: d

  34. Singeing of hair around a wound of entry is seen at which range?

    1. Contact

    2. Close range

    3. Intermediate range

    4. Long range

    Answer: b

  35. Match the various sections of Forensic Science Lab with the physical evidence they are examining:

    List-I List-II
    1. Chemistry

    2. Physics

    3. Toxicology

    4. Ballistics

    1. Ricochet bullet

    2. Insecticides

    3. Ink

    4. Skid marks

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  36. Flaying of the skin is associated with which of the following wounds?

    1. Avulsed laceration

    2. Grazed abrasion

    3. Patterned laceration

    4. Stretch laceration

    Answer: a

  37. The identification of shot gun is possible when the fired cartridge contains

    1. A shots

    2. B shots

    3. Buck Shots

    4. SSG shots

    Answer: c

  38. Which of the following sutures of the skull are the first to fuse?

    1. Coronal

    2. Lambdoid

    3. Metopic

    4. Sagittal

    Answer: c

  39. Davidson's body is found in

    1. Platelets

    2. Neutrophil

    3. Red blood cell

    4. Retculocyte

    Answer: b

  40. Corpus delecti means

    1. Body of evidence

    2. Corporal punishment for dereliction of duty

    3. Detection of chemical compounds

    4. Exhumation of corpse

    Answer: a

  41. Match the following:

    List-I List-II
    1. Cephalic index

    2. Carl Pearson's formula

    3. Gustafson's method

    4. Turner's syndrome

    1. Age

    2. Disputed sex

    3. Race

    4. Stature

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  42. Zeroing is

    1. Distance adjustment to strike the bullet at Bull's eye of target.

    2. Sight adjustment so that the bullet strikes at Bull's eye of target.

    3. Distance and sight adjustment to strike the bullet at the target.

    4. Firing at the target without any adjustment

    Answer: b

  43. The diameter of 16 bore shot gun is

    1. . 729 inch

    2. . 709 inch

    3. . 662 inch

    4. . 579 inch

    Answer: c

  44. Bullet wipe is a term used for

    1. Wiping of bullet by hand before firing.

    2. Wiping of lubricant, soot or other material from the bullet on skin of body.

    3. Cleaning of bullet after fire.

    4. Sticking of blood on bullet after fire through body.

    Answer: b

    • Assertion (A): Test bullet and exhibit bullet can be compared under comparison microscope to establish the identity of weapon.
    • Reason (R): Because firing pin mark on them are identical.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true but R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: b

  45. In. 177 Air gun, the maximum velocity to perforate skin is

    1. 191 ft/sec

    2. 245 ft/sec

    3. 331 ft/sec

    4. 442 ft/sec

    Answer: c

  46. Thermal fractures on glass sheet are of following type:

    1. Concentric fracture

    2. Wavy fracture

    3. Radial fracture

    4. Tangential fracture

    Answer: b

  47. In the case of firing through windowpane glass, spiral fractures are found on

    1. Side of impact

    2. Other side of impact

    3. Edge of fractured sheet

    4. Edge of the shattered glass

    Answer: a

  48. Wads are found in the cartridge of the following firearms:

    1. Rifles

    2. Revolvers

    3. Airgun

    4. Shotgun

    Answer: d

  49. The drug metabolizes in the liver through oxidation, dealkylation and conjugation and the main form of conjugation is with

    1. Glucoronic acid

    2. Sulphuric acid

    3. Glacial acetic acid

    4. Hydrochloric acid

    Answer: a

  50. Vesication test is done to confirm the identification of following poison:

    1. Markingnut (Semicarpus Anacardium)

    2. Dhatura

    3. Crotontiglium

    4. Harshish

    Answer: a

  51. The magnified effects from the combination of drugs is called

    1. Tolerance

    2. Dependence

    3. Synergism

    4. Reverse tolerance

    Answer: c

  52. The average elimination or ‘burn-off’ rate of alcohol is approximately

    1. 0.5% w/v per hr.

    2. 0.15% w/v per hr.

    3. 0.015% w/v per hr.

    4. 0.05% w/v per hr.

    Answer: b

  53. Babinski toe sign occurs in which of these drugs?

    1. Benzodiazepines

    2. Methamphetamine

    3. Chloral hydrate

    4. Barbiturates

    Answer: d

  54. Which of the following teeth are superadded permanent teeth in jaw of an adult?

    1. Incisors

    2. Canines

    3. Bicuspids

    4. Molars

    Answer: d

  55. Ten fingerprints classification system is also known as

    1. Fauld's system

    2. Bertillon's system

    3. Henry's system

    4. Galton's system

    Answer: c

  56. Which of the following is not classified as Hallucinogen?

    1. Methaqualone

    2. Psilocybin

    3. Marijuana

    4. Mescaline

    Answer: a

  57. Daizy wheel is a type of

    1. Paper feeding system used in printers

    2. Key board system used in printers

    3. Rolling system used in typewriters

    4. Font system used in electronic typewriters

    Answer: b

  58. Inkjet printer printing can be recognized by

    1. Concentrating droplets

    2. Satellite droplets

    3. Central droplets

    4. Lateral droplets

    Answer: b

  59. The final purple coloured compound produced during the development of latent fingerprints with ninhydrin is known as ________.

    1. Rutherford purple

    2. Ruheman's purple

    3. Reinberg purple

    4. Jaffery's principle

    Answer: b

  60. Anthropometry is an identification system which is also known as ________

    1. Bertillonage

    2. Ridgeology

    3. Poroscopy

    4. Edgeoscopy

    Answer: a

  61. Micturition syncope is a condition which occurs due to heavy consumption of

    1. Aluminium phosphide

    2. Beer

    3. Opium

    4. Endrin

    Answer: b

  62. Which of these markers is present in seminal plasma?

    1. Peptidase A

    2. Peptidase C

    3. Peptidase D

    4. Transferrin

    Answer: a

  63. In Kastle-Mayer test, which of the following reagents are used?

    1. Benzidine

    2. Phenolphthalein

    3. O-toulidine

    4. Luminol

    Answer: b

  64. Takayama's test for confirming blood is based on

    1. Haemn crystal formation

    2. Haemochromogen crystal formation

    3. Ferric sulphate crystal formation

    4. Globulin crystal formation

    Answer: b

  65. Which of the following test is used to determine whether the blood belongs to human or animal?

    1. Benzidine test

    2. Phenolphthalein test

    3. Precipitin test

    4. O-toulidine test

    Answer: c

  66. Anti-H lectin, is prepared from

    1. Dolichos biflorus seeds

    2. Semecarpus anacardium seeds

    3. Ulex europaeus seeds

    4. Ricinus communis seeds

    Answer: c

  67. The person having ‘Bombay Blood Group’ has the following in his red blood cells:

    1. ABH antigens

    2. HLA antigens

    3. mt DNA

    4. Myoglobin

    Answer: c

  68. Which of the following is not a base associated with DNA?

    1. Guanine

    2. Cytosine

    3. Thronine

    4. Adenine

    Answer: c

  69. In an NMR spectra, the relative numbers of protons are depicted by

    1. Number of signals

    2. Position of signals

    3. Intensities of different signals

    4. Splitting of signals

    Answer: c

  70. An instrument that measures the radiant power of two electromagnetic beams is called as

    1. Detector

    2. Photometer

    3. Filter

    4. Monochromator

    Answer: b

  71. Which of the following is an isotropic substance?

    1. Glass

    2. Wood

    3. Fibers

    4. Films

  72. The silica gel ‘G’ contains _______ as binder

    1. Cobalt

    2. Gypsum

    3. Aluminium

    4. Copper

    Answer: b