CBSE NET Geography June-2013 Solved Paper II

  1. Which one of the following is not a glacio-fluvial depositional landform?

    1. Esker

    2. Drumlin

    3. Kame

    4. Horn

    Answer: b

  2. Which one of the following arrangements of glacial periods of Pleistocene Ice Age is in a correct chronological order?

    1. Würm – Mindel – Gunz – Riss

    2. Riss – Mindel – Wurm – Gunz

    3. Mindel – Würm – Gunz – Riss

    4. Gunz – Mindel – Riss – Würm

    Answer: d

  3. The rigid masses surrounding the geosyncline were termed by Kober as

    1. Orogen

    2. Kratogen

    3. Primarumph

    4. Zwischengebirge

    Answer: b

    • Assertion (A): On Hawaii Islands volcanic eruption are effusive type.
    • Reason (R): Less viscous lavas erupt quietly.
    1. Both A and R are true and R is correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. R is true, but A is false.

    Answer: a

  4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (River) List-II (Types of Delta)
    1. Mississippi

    2. Ganga

    3. Narmada

    4. Old course of yellow

    1. Arcuate

    2. Bird-foot

    3. Abandoned

    4. Estuarine

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  5. Which of the following is not true about the Taiga Forests?

    1. The forest cover is dominated by coniferous trees.

    2. The forest floors are quite clear.

    3. Tree growth is very fast.

    4. The diameters of trees mostly range between 2 cm and 60 cm.

    Answer: c

  6. Surface ocean currents derive their energy from

    1. Salinity

    2. Tectonics

    3. Wind

    4. Tsunamis

    Answer: c

  7. Especially high and low tides that occur near the times of new and full moons are called

    1. Spring tide

    2. Neap tide

    3. Super tide

    4. Fall tide

    Answer: a

    • Assertion (A): In the Arctic ecosystem, if lichen production were either impaired or destroyed, the whole system would collapse because the herbivorous and carnivorous directly and indirectly depend upon lichens.
    • Reason (R): The Arctic ecosystem has a very complex trophic structure.
    1. Both A and R are true and (R) is correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. R is true, but A is false.

    Answer: ()

  8. Which one of the following is not true about the native animal life of the rainy tropics?

    1. An immense number and variety of insects.

    2. Few arboreal fauna

    3. Few grazing and carnivorous animals.

    4. Abundant aquatic life.

    Answer: b

  9. Which atmospheric gas filters out most of the ultraviolet radiation in sunlight?

    1. Argon

    2. Carbon dioxide

    3. Ozone

    4. Helium

    Answer: c

  10. Which one of the following best descrbes surfaces air circulation in a Northern Hemisphere anticyclone?

    1. Divergent – Clockwise

    2. Convergent – Counter clockwise

    3. Stationary

    4. Inward – Clockwise

    Answer: a

  11. Which type of front has the steepest slope?

    1. Warm front

    2. Cold front

    3. Stationary front

    4. Occluded front

    Answer: b

  12. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Evaporation
      • The process of converting a liquid to a gas.
      • Condensation
      • The change of state from a gas to a liquid.
      • Element
      • A substance that cannot be decomposed into simpler substances by ordinary chemical or physical means.
      • Conduction
      • Tiny bits of particulate matter that serve as surfaces on which water vapors condenses.

    Answer: d

  13. Which one of the following used ‘Precipitation effectiveness’ and ‘Thermal efficiency’ as the basis of world's climatic classification?

    1. Trewartha

    2. Thornthwaite

    3. Koppen

    4. Kendrew

    Answer: b

  14. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Strabo
      • Published 17 volumes work entitled as geography
      • Ptolemy
      • Published a famous text called Almagest or GeographikeSyntaxis
      • Hipparchus
      • Designed orthographic and stereographic projections
      • Hecataeus
      • Invented an instrument known as ‘Astrolabe’ for determination of latitudes and longitudes

    Answer: d

  15. Who among the following geographers laid down the foundation of dichotomy of General versus Special Geography?

    1. Bernhard Varenius

    2. Immanuel Kant

    3. Peter Apian

    4. Sebastian Munster

    Answer: a

  16. The concept of Teleology was propounded by

    1. Alexander Von Humboldt

    2. Carl Ritter

    3. Oscar Peschel

    4. Vidal de la Blasche

    Answer: b

  17. Who among the following geographers specifically emphasized on climatic determinism?

    1. Griffith Taylor

    2. Friedrich Ratzel

    3. Ellsworth Huntington

    4. Ellen Churchill Semple

    Answer: c

  18. The concept of ‘Areal Differentiation’ is also termed as

    1. Exceptionalism

    2. Chorological Study

    3. Systematic Geography

    4. Regionalism

    Answer: b

  19. Which one of the following is correct sequence of contributors in the development of Greek Geography?

    1. Anaximander, Herodotus, Hipparchus, Eratosthenes

    2. Herodotus, Eratosthenes, Hipparchus, Anaximander

    3. Anaximander, Eratosthenes, Herodotus, Hipparchus

    4. Anaximander, Herodotus, Eratosthenes, Hipparchus

    Answer: d

  20. Match the following List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Scholar) List-II (Area of Specialization)
    1. Brian Berry

    2. Carl Sauer

    3. Dorreen Massey

    4. OHK Spate

    1. Regional Geography

    2. Radical Geography

    3. Social Geography

    4. Urban Geography

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  21. Which one of the following pairs is not correctly matched? Proponent Theory related with urban structure

      • Homer Hoyt
      • Sector theory
      • Sinclair
      • Concentric theory
      • Chris taller
      • Central place theory
      • Harris and Ullman
      • Multiple Nuclei theory

    Answer: b

    • Assertion (A): In the core periphery model, the core region dominates whilst the periphery is dependent.
    • Reason (R): This dependence is structured mainly through relations of exchange and production between core and periphery.
    1. Both A and R are true and R is correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  22. In the acceleration stage of urbanzation, the urban population constitutes.

    1. More than 70% of the total population of the State.

    2. 25% to 70%

    3. 10% to 25%

    4. Less than 10%

  23. In developing countries, the population pressure increases in some parts due to immigration. Such parts are characterized by

    1. Low cost of living

    2. More suitable climate

    3. Large employment opportunities

    4. Accessibility

    Answer: c

  24. Followings are the names given to estate farming in different parts of the world. Match the correct pairs:

    List-I List-II
    1. Latifundia

    2. Ranches

    3. Fazendas

    4. Plantation

    1. Europe

    2. Anglo America

    3. Latin America

    4. Asia

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  25. The soils characterised by the dominant influence of climate are known as

    1. Zonal soils

    2. Intrazonal soils

    3. Interzonal soils

    4. Azonal soils

    Answer: a

  26. Which one of the following are the most important bases of Whittlesey's classification of agriculture of the world?

    1. Functional forms of agriculture

    2. Distribution of climatic elements

    3. Forms of livestock grazing activities

    4. Regional distribution of the principal crops and animals of commercial significance

    Answer: a

  27. Who among the followings has used for the first time the ranking coefficient method of agricultural productivity?

    1. L. D. Stamp

    2. Mohammad Shafi

    3. M. G. Kendall

    4. G. Eneydi

    Answer: c

  28. Gibbs-Martin Index is used for the measurement of

    1. Crop specialization

    2. Crop diversification

    3. Crop concentration

    4. Crop combination

    Answer: b

  29. The most dominant blood group among the Mongoloid races is

    1. A

    2. B

    3. AB

    4. O

    Answer: b

    • Assertion (A): ‘Social indicator movement’ was quickly developed in 1960s in the United States of America (U. S. A.).
    • Reason (R): It grew in response to rise of a wide range of social problems in U. S. Society.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  30. Which one of the following sub races does not belong to the Caucasoid race?

    1. Eskimo

    2. Celtic

    3. Nordic

    4. East Baltic

    Answer: a

  31. ‘Regions are good servants but bad masters’ was stated by

    1. C. C. Carter

    2. A. J. Herbertson

    3. O. H. K. Spate

    4. Vidal de la Blasche

    Answer: a

  32. The regions developed along transportation lines or irrigation channels are called as

    1. Transport regions

    2. Axial regions

    3. River-valley regions

    4. Transitional regions

    Answer: b

  33. Which one of the following statements is not correct?

    1. Regions are mental concepts formulated to arrange earth features in some abstract order.

    2. Regions could either be finite or infinite/boundless three dimensional extending much beyond the limits of terrestrial sphere.

    3. The regional concept is a device to comprehend lkenesses and differences on the earth surface.

    4. A region has some kind of internal homogeneity which distinguishes it from the neighboring areas.

    Answer: b

  34. Which one of the following objectives of Regional Planning is most important?

    1. Cultivating habitability and community building

    2. Conservation of forests

    3. Rationalization of population distribution

    4. Perfect regional mobility system

    Answer: a

  35. Regionalism is the expression of

    1. Ignorance of other regions

    2. Parochialism

    3. Sectionalism

    4. Local individuality, local loyalties and cultural traits

    Answer: d

  36. Which one of the following sequences of the steel-plants from East to West is correct in India?

    1. Jamshedpur, Rourkela, Durgapur, Bhilai

    2. Bhilai, Rourkela, Durgapur, Jamshedpur

    3. Durgapur, Jamshedpur, Rourkela, Bhilai

    4. Durgapur, Rourkela, Bhilai, Jamshedpur

    Answer: c

  37. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

    List-I (Cities and Towns) List-II (NH Roads)
    1. Madurai-Rameswaram

    2. Varanasi-Kanyakumari

    3. Delhi-Kolkata

    4. New Delhi-Amritsar

    1. NH-1

    2. NH-2

    3. NH-7

    4. NH-49

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  38. Which one of the following States recorded the lowest population density in India at 2011 Census?

    1. Sikkim

    2. Arunachal Pradesh

    3. Nagaland

    4. Mizoram

    Answer: b

  39. The ‘Vale of Kashmir’ lies between

    1. PirPanjal and Karakoram Range

    2. PirPanjal and Zaskar range

    3. Zaskar and Ladakh range

    4. Shiwalik and Ladakh range

    Answer: b

  40. Which one of the following migration types contributes most to population movement in India?

    1. Rural to Rural

    2. Urban to Rural

    3. Rural to Urban

    4. Urban to Urban

    Answer: c

  41. Which of the following tribes is known as true “jungle nomads”

    1. Pygmies

    2. Semang

    3. Masai

    4. Kirghiz

    Answer: b

  42. The oldest religion of the Middle East is

    1. Islam

    2. Judaism

    3. Christianity

    4. Zoroastrianism

    Answer: b

  43. Which one of the following methods is best suited to show the distribution of population with rural component and urban center of varyng sizes in a region?

    1. Uniform dot method

    2. Multiple dot method

    3. Uniform dot and circle method

    4. Dot and sphere method

    Answer: d

  44. Match the following satellites with their altitudes and select the correct answer Satellites Altitudes (km)

    List-I List-II
    1. Land Sat V

    2. IRS

    3. SPOT

    4. IKONOS

    1. 832

    2. 705

    3. 904

    4. 681

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

  45. Nearest Neighbour analysis was evolved by

    1. Henry and Raize

    2. Clark and Evans

    3. Zipf

    4. Carl Pearson

    Answer: b

  46. Spatial resolution of LISS IV Sensor is

    1. 5.8 m

    2. 2.0 m

    3. 23.5 m

    4. 10.0 m

    Answer: a