CBSE NET Geography September-2013 Solved Paper II

  1. The premise that present-day processes have been operating throughout geological time is the principle of

    1. Continental drift

    2. Uniformitarianism

    3. Earth Systems

    4. Plate Tectonics

    Answer: b

  2. The concept of Panplain is associated with

    1. W. M. Davis

    2. W. Penk

    3. A. Strahler

    4. E. Huntington

  3. Match the List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below:

    List-I List-II
    1. River

    2. Glacier

    3. Wind

    4. Underground water

    1. Dolines

    2. Inselburg

    3. Moraines

    4. Leaves

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given:

    List-I (Land form) List-II (Agenta of Denudation)
    1. Monadnocks

    2. Blind valley

    3. Drumlin

    4. Dreikanter

    1. Wind

    2. Glacier

    3. River

    4. Ground Water

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  5. Which of the following pairs of countries receive maximum insolation?

    1. Indonesia and Sri Lanka

    2. Indonesia and Libya

    3. Yemen and Somalia

    4. Canada and Australia

    Answer: c

  6. Solid materal passes directly into vapour state by means of

    1. Condensation

    2. Sublimation

    3. Volatalization

    4. Convection

    Answer: b

  7. Which of the following pairs is correctly matched?

      • Cwa
      • Hot summers, dry winters.
      • Cwb
      • Hot dry summers.
      • Csb
      • Warm dry summers.
      • Cfb
      • Warm summers

    Select the correct answer.

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 3 and 4

    3. 1 and 4

    4. 1 and 2

    Answer: b

  8. Match the List-I with List-II and select the correct answer using codes given below:

    List-I (Local Winds) List-II (Countries)
    1. Loo

    2. Samun

    3. Harmattan

    4. Bora

    1. West Africa

    2. Former Yugoslavia

    3. Pakistan

    4. Iran

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  9. Radiolarian Ooze is

    1. Terrigenous Deposits

    2. Neritic Deposits

    3. Pelagic Deposits

    4. Littoral Deposits

    Answer: c

  10. Certain substances are classified as water pollutants, others as air pollutants and still others as land pollutants. Which one of the following pollutes are three parts of our environment?

    1. Flourocarbons

    2. Smog

    3. Acid rain

    4. Ozone

    Answer: c

  11. Ria is an example of

    1. Emerged upland shore

    2. Submerged upland shore

    3. Neutral shore

    4. Compound shore

    Answer: b

  12. Flat-topped sub-marine mountains are called

    1. Sea mounts

    2. Abyssal mounts

    3. Guyots

    4. Sea Volcanoes

    Answer: c

  13. Anacondas are largely found in

    1. Irrawady Basin

    2. Congo Basin

    3. Orinoco Basin

    4. Amazon Basin

    Answer: d

  14. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Natural Vegetation) List-II (Indan States/UTs)
    1. Conifers

    2. Evergreen

    3. Xerophytes

    4. Deciduous

    1. Jharkhand

    2. Rajasthan

    3. Andaman &Nicobar

    4. Jammu &Kashmir

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: b

  15. Who among the following did not support the concept of environmental determinism?

    1. Ratzel

    2. Davis

    3. Huntington

    4. None of these

    Answer: d

  16. Match the following and find the correct answer from the code:

    List-I List-II
    1. Probabilism

    2. Stop-and-go determinism

    3. Systematic Geography

    4. Regional Geography

    1. Von Humboldt

    2. Carl Ritter

    3. Griffith Taylor

    4. O. H. K Spate

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  17. Who wrote the book Airs Water and Places?

    1. Anaximander

    2. Hippocrates

    3. Eratosthones

    4. Hecateus

    Answer: b

  18. The Humanistic Geography aims at ‘Verstehn’ that is

    1. Life style of man.

    2. Inter personal relations of men.

    3. Understanding of man in his environment.

    4. Objective experiences of man.

    Answer: a

  19. Geographia in 17 volumes was written by

    1. Ptolemy

    2. Miletus

    3. Strabo

    4. Ritter

    Answer: c

    • Assertion (A): The newly emerged industrial cities in India are numerically dominated by both male and female adult population.
    • Reason (R): Human migration is age and sex selective.
    1. Both A and R are correct and R is correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is correct, but R is false.

    4. A is false, but R is correct.

    Answer: c

  20. Which one of the following is not correctly matched?

      • Exurbanisation
      • Commuter belt grows at the expense of core.
      • Counterurbanisation
      • Population loss of ring is more than the urban core.
      • Reurbanisation
      • Core starts regaining population.
      • Exourbanisation
      • Labour intensive and export oriented industrialization is the base.

    Answer: b

  21. International migration is no longer a factor in population distribution mainly because

    1. People do not wish to migrate.

    2. People are afraid of racial prejudices.

    3. Nations have placed restrictions on migration.

    4. Employment opportunities are not bright.

    Answer: c

  22. Match the following:

    List-I (Name of Scholar) List-II (Idea/Concept)
    1. Charles Darwin

    2. Wilbur Zelinsky

    3. Thomas Malthus

    4. George Ravenstein

    1. Migration laws

    2. Population and resources

    3. Theory of evolution

    4. Hypothesis of the mobility

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  23. Who among the followng used the term Ecumenopolis to describe a projected urbanised world or universal city by the end of the twenty first century?

    1. Geddes

    2. Gottmann

    3. Doxiades

    4. Dickinson

    Answer: c

  24. Match the items in the List-I with that in List-II. The items in the two lists relate to sector theory proposed by Hoyt.

    List-I (Sector Number) List-II (Urban Land use Pattern)
    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    1. Wholesale & Light Manufacturing

    2. CBD

    3. Medium-class Residential

    4. Low-class Residential

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  25. What is generally not true of shifting cultivation?

    1. Rotation of field.

    2. Absence of draught animals.

    3. More often than not the homestead is not shifted.

    4. It is a great catalytic force for community life.

    Answer: c

  26. Which one of the following States is the largest producer of Tin?

    1. Rajasthan

    2. Odisha

    3. Jharkhand

    4. Chhatisgarh

    Answer: d

  27. The classical model of Industrial location theory in which least cost approach is of primary consideration is recognised as the industrial location theory of

    1. Weber

    2. Smith

    3. Isard

    4. Hoover

    Answer: a

  28. Kiel Canal connects

    1. Berring Sea and the Pacific Ocean

    2. Red Sea and the Mediterranean Sea

    3. Baltic Sea and North Sea

    4. Caribbean Sea and the Pacific Ocean

    Answer: c

  29. Special Economic Zone (SEZ) Policy of India was introduced in

    1. 1999

    2. 2000

    3. 2001

    4. 2002

    Answer: b

  30. In the contemporary context, which one of the following countries is most significant from geo-strategic view point?

    1. Maldives

    2. Sri Lanka

    3. Afghanistan

    4. Bangladesh

    Answer: c

  31. ‘Carrot and stick’ technique is used as a regional development policy in

    1. Sweden

    2. Netherlands

    3. Germany

    4. Great Britain

    Answer: d

  32. The core of the Great Himalayan is made up of

    1. Dharwar Rocks

    2. Archaean Rocks

    3. Quaternary Rocks

    4. Gondwana Rocks

    Answer: b

  33. Which one of the following rock systems is the main source of coal in India?

    1. Gondawana

    2. Cuddappa

    3. Vindhyan

    4. Dharwar

    Answer: a

  34. Which one of the following sets of commodities is imported by India from South West Asian Countries?

    1. Raw Wool and Carpets

    2. Dates and Olives

    3. Precious Stones and Pearls

    4. Perfumes and Coffee

    Answer: c

  35. Which of the following States in India has the largest number of sugar mills?

    1. Gujarat

    2. Maharashtra

    3. Bihar

    4. Uttar Pradesh

    Answer: d

  36. Match the following:

    List-I (Dialect) List-II (State)
    1. Awadhi

    2. Bundeli

    3. Maithili

    4. Bagri

    1. Haryana

    2. Bihar

    3. Madhya Pradesh

    4. Uttar Pradesh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  37. The concept of Lebensraum became popular in the discipline of political geography after the publication of

    1. Politische geographic

    2. Geographical pivot of history

    3. Political geography: World economy, nation-state and locality.

    4. Making political geography.

    Answer: a

  38. Pred criticized location theory on following grounds:

    1. Logical inconsistency, motives and capacity.

    2. Motives and capacity.

    3. Logical inconsistency and capacity.

    4. Logical inconsistency and motives.

    Answer: a

  39. Match the following lists:

    List-I List-II
    1. Cumulative Causation Model

    2. Spatial Diffusion

    3. Behavioural Matrix

    4. Stages of Economic growth

    1. Rostow

    2. Myrdal

    3. Hagerstrand

    4. Pred

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  40. Who coined the term Geopolitics?

    1. Kjellen

    2. Haushoffer

    3. Ratzel

    4. Hess

    Answer: a

  41. Who among the following is credited with incorporation of concept of geographical space in the Growth Pole Theory?

    1. Bouldville

    2. Friedmann

    3. Myrdal

    4. Haggerstand

    Answer: a

  42. Arrange the following maps in decreasing order of scale:

    1. Atlas map

    2. Wall map

    3. Cadastral map

    4. Topographical map

    Select the answer from codes:

    1. 2, 3, 4, 1

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 3, 1, 2

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: d

  43. Area of a drainage basn on a map with R. F. 1: 50, 000 are measured as 200 sq. Cm. What will be the basin area of map when it is reduced at the R. F. 1: 100, 000?

    1. 1000 sq. Cm.

    2. 100 sq. Cm.

    3. 50 sq. Cm.

    4. 500 sq. Cm.

    Answer: c

  44. On a topographic map, lines that indicate water-depth are termed as

    1. Isogonic line

    2. Isobath

    3. Isopachs

    4. Isoneph

    Answer: b

  45. In order to identify Qutab Minar on an Arial photograph, which of the following elements of image interpretation would be more expressive?

    1. Shape

    2. Shadow

    3. Tone

    4. Texture

    Answer: b

  46. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes the given below:

    List-I (Standard Colour) List-II (Landuse feature)
    1. Red

    2. Dark Green

    3. Brown

    4. Yellow

    1. Cultivated area

    2. Built-up land

    3. Forest area

    4. Uncultivable land

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: d

  47. Whose portrayals epitomized the relationship of political geography to foreign policy?

    1. Isaiah Bowman

    2. Friedrich Ratzel

    3. Karl Haushofer

    4. Adolf Hitler

    Answer: c

  48. Who for the first time emphasized the importance of mental map of environment in decision-making process?

    1. Woolridge

    2. Downs

    3. Gould

    4. Lynch

    Answer: c