CBSE NET History June-2013 Solved Paper II

  1. Match List-I (Name of the book) with List-II (Author of the book) and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Sketch of Political History of India (1811)

    2. The History of British India (1881)

    3. The History of India (1841)

    4. The Early History of India (1904)

    1. VA Smith

    2. John Malcolm

    3. James Mill

    4. Elphistone

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: a

    • Assertion (A): Neolithic age was followed by the age of metals.
    • Reason (R): For some time the use of stone implements continued side by side.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

(B) Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

(C) A is true, but R is false.

(D) A is false, but R is true.

Answer: a

  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Terracotta horse figure

    2. Terracotta spoked wheel

    3. Fire altar

    4. Cemetery-H

    1. Banawali

    2. Mohenjodaro

    3. Harappa

    4. Kalibangan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  2. The concept of ‘Oriental Despotism’ in Indian history was introduced by whom?

    1. James Mill

    2. Lamberg-Karlovsky

    3. H. G. Rawlinson

    4. C. H. Philips

    Answer: c

  3. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I List-II
    1. William Jones

    2. James Prinsep

    3. Cunningham

    4. Sir John Marshall

    1. Indus Civilization

    2. Indian Coins

    3. Decipherment of Indus Script

    4. Asiatic Society of Bengal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  4. Match List-I (King) with List-II (Kingdom) and select the correct answer with the help of the code given below:

    List-I (King) List-II (Kingdom)
    1. Brahmadatta

    2. Jarasandha

    3. Janamejaya

    4. Asvapati

    1. Kekaya

    2. Kuru

    3. Kāśi

    4. Magadha

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  5. The earliest available Indian coins were made of

    1. Gold

    2. Silver

    3. Copper

    4. Copper and Silver

    Answer: d

  6. In Mauryan period ‘Sita tax’ was imposed on

    1. Forest land only.

    2. Agricultural land under private control.

    3. Agricultural land under State control.

    4. Both B and (C).

    Answer: b

  7. Arrange the following rulers in the chronological order:

    1. Agnimitra

    2. Pushyamitra

    3. Sumitra

    4. Sujeshta

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 1 4 3

    3. 3 4 1 2

    4. 4 3 2 1

    Answer: b

  8. The Romaka Sidhānta in Indian astronomy shows signs of

    1. Roman influence

    2. Greek influence

    3. Iranian influence

    4. Arabian influence

    Answer: b

  9. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Vikramashila

    2. Valabhi

    3. Besnagar

    4. Nagarjunakonda

    1. Gujarat

    2. Madhya Pradesh

    3. Andhra Pradesh

    4. Bihar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  10. Which one of the following inscriptions provides the earliest epigraphical evidence of Sati?

    1. Mathura Inscription of Huvishka.

    2. Junagarh Inscription of Rudradaman.

    3. Eran Pillar Inscription of Bhanugupta.

    4. Banskhera Inscription of Harsh.

    Answer: c

  11. Match List-I (Rulers) with List-II (Inscriptions) and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I List-II
    1. Kumaragupta I

    2. Kumargupta II

    3. Budhagupta

    4. Parantaka II

    1. Uttaramerur Inscription

    2. Bilsad Inscription

    3. Sarnath Inscription

    4. Eran Inscription

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  12. Arrange the following into sequential order and select the correct answer from the codes given below:

    1. Simha Vishnu

    2. Parameswaravarman II

    3. Narasimhavarman I

    4. Mahendravarman I

    Codes:

    1. 1, 4, 3, 2

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 4, 2, 1, 3

    Answer: a

  13. The rulers of South India constantly fought with each other, because of

    1. Imperialistic ambition.

    2. Old dynastic rivalry.

    3. Desire to control the rivers like Godavari, Krishna and their valleys.

    4. Monopolistic ambition to control sea routes.

    Answer: c

  14. Consider the following statements about Amir Khusrau:

    1. He was a disciple of the Sufi Saint Shaikh Nizamuddin Auliya.

    2. He is said to have written several treatises on music.

    3. His work Khazain-ul Futuh deals with the reign of Sultan Kaiqubad.

    4. The musical instrument Sitar is regarded as his invention.

    Which of the statements given above are correct? Select your answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 1, 4

    2. 1, 2, 3

    3. 1, 2, 4

    4. 1, 3, 4

    Answer: c

  15. Which Sultan of Delhi got Qutub-minar repaired, cleaned the derelict Hauz Khas and erected on its bank a specious madrasah?

    1. Iltutmish

    2. Alauddin Khalji

    3. Firuz Tughlaq

    4. Sikandar Lodi

    Answer: c

  16. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Saint-Poets) List-II (Compostions)
    1. Kabir

    2. Surdas

    3. Eknath

    4. Tulsidas

    1. VinayaPatrika

    2. Bijak

    3. Bhramar-Geet

    4. BhavarthaRamayana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  17. Who among the following writers claim that Muhammad bin Tughlaqhad designated Firuz Shah as his heir?

    1. Ziauddin Barani

    2. Shams-i-SirajAfif

    3. Ibn Battuta

    4. Yahia bin Ahmad Sirhindi

    Answer: a

  18. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Regional Kingdoms of Sultanate period) List-II (Ruler)
    1. Gujarat Sultanate

    2. Bahmani Sultanate

    3. Kashmir Sultanate

    4. Malwa Sultanate

    1. Mahmud Khalji I

    2. Mahmud Beghra

    3. Sultan Sikandar

    4. Ahmad Shah I

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: d

  19. Who among the following rulers divided his troops into units of fifty, two hundred, two hundred fifty and five hundred?

    1. Sikandar Lodi

    2. Sher Shah

    3. Islam Shah

    4. Akbar

    Answer: c

  20. Arrange the followings in correct chronological order:

    1. Conquest of Gujarat by Akbar.

    2. Battle of Haldighati.

    3. Introduction of the dagh system.

    4. Introduction of the Ilahi era.

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 3, 2, 4

    4. 2, 3, 1, 4

    Answer: c

  21. Identify the dynasty which Rai Singh Panj Hajari belonged to

    1. Rathore of Bikaner

    2. Rathore of Jodhpur

    3. Rathore of Kishangarh

    4. Rathore of Ratlam

    Answer: a

  22. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Second Battle of Panipat
      • Akbar vs. Ibrahim Lodi
      • Battle of Haldighati
      • Akbar vs. Rana Udai Singh
      • Battle of Dharmat
      • Aurangzeb vs. Dara
      • Battle of Samugarh
      • Aurangzeb vs. Shuja

    Answer: c

  23. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Khasa-isharifa

    2. Sihbandi

    3. Talab

    4. Zakat

    1. Trooper hired for the occasion

    2. Emperor's own establishment

    3. Transit duty

    4. Mansabdar's pay claim

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: a

  24. ‘The cities look attractive from a distance, but inside them all the splendor is lost in the narrowness of the streets and the bustling of the crowds.’ The above comment on the Mughal Indian cities was made by

    1. Father Monserrate

    2. Sir Thomas Roe

    3. Peter Mundi

    4. Tavernier

    Answer: a

  25. Who stated that “Twenty thousand men worked incessantly to construct Taj Mahal”

    1. Mannuci

    2. Abdul Hamid Lahori

    3. Tavernier

    4. Shah Nawaz Khan

    Answer: c

    • Assertion (A): Many Mughal nobles carried on trade in their own name, or in partnership with merchants.
    • Reason (R): As Governor of Bengal, Mir Jumla tried to monopolies trade in all important commodities.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Select your answer from the codes given below: Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  26. Which historian called the Indian merchants engaged in over-seas trade as peddlers?

    1. N. Steensgaard

    2. Om Prakash

    3. Van Leur

    4. Ashin Das Gupta

    Answer: c

  27. Which of the following pairs is not correctly matched? Authors Books

      • Sunil Kumar
      • The Emergence of the Delhi Sultanate
      • Catherine B. Asher and Cynthia Talbot
      • India before Europe
      • Harbans Mukhia
      • The Mughals of India
      • Farhat Hasan
      • Writing the Mughal World

    Answer: d

  28. Consider the names of the following Mughal emperors of the Eighteenth century:

    1. Alamgir II

    2. Ahmad Shah

    3. Jahandar Shah

    4. Muhammad Shah

    Which among the following sequences represents the correct chronologcal order of these Mughal emperors? Select your answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 2, 1, 3, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 3, 4, 1, 2

    Answer: c

  29. Which of the following was not true of James Augustus Hickey?

    1. He was the pioneer of Indian Journalism.

    2. He was the founder of the Bengal Chronicle.

    3. He always worked for the press freedom.

    4. He was sent to prison by Company Government for being fearless journalist.

    Answer: b

  30. Who of the following Governor Generals started the Indian Civil Services?

    1. William Bentinck

    2. Wellesley

    3. Cornwallis

    4. Warren Hastings

    Answer: c

  31. At which place ‘Women's Indian Association’ was founded?

    1. Bombay

    2. Calcutta

    3. Madras

    4. Jaipur

    Answer: c

  32. Who authored the book “Stree-Purush Tulana” (A Comparison between Women and Men)?

    1. Tarabai Shinde

    2. Ramabai Ranade

    3. Savitribai Phule

    4. Aanandibai Joshi

    Answer: a

  33. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I (Movement) List-II (Area)
    1. Pabna Movement

    2. Moplah Rebellion

    3. Deccan Riots

    4. Bardoli Movement

    1. Maharashtra

    2. East Bengal

    3. Gujarat

    4. Malabar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: b

  34. In which year the book Hind Swaraj was written?

    1. 1907

    2. 1908

    3. 1909

    4. 1910

    Answer: c

  35. Who of the following was known as ‘Socrates of Maharashtra’

    1. N. M. Joshi

    2. M. G. Ranade

    3. G. H. Deshmukh

    4. G. K. Gokhale

    Answer: b

  36. As a result of the Poona Pact the numbers of seats reserved for the depressed classes out of general electorate seats were

    1. Decreased

    2. Increased

    3. Retained

    4. Abolished

    Answer: b

  37. The Gujarat Sabha led by Gandhi played a leading role in the

    1. Ahmedabad Mill Workers'Strike

    2. Peasant Agitation of Kheda

    3. Bardoli Agitation

    4. Salt Satyagraha

    Answer: b

  38. Who of the following set up Mahila Arya Samaj to improve Women's Education?

    1. Pandita Ramabai

    2. Sister Nivedita

    3. D. K. Karve

    4. G. S. Agarkar

    Answer: a

  39. In which year Sharda Act was passed?

    1. 1927

    2. 1928

    3. 1929

    4. 1930

    Answer: c

  40. Rani Gardinulu who fought against the British was from

    1. Tripura

    2. Assam

    3. Nagaland

    4. Manipur

    Answer: c

  41. Which one of the following was not associated with Indian National Army?

    1. Rashbihari Bose

    2. Lakshmi Sehgal

    3. Rashbihari Ghosh

    4. General Mohan Singh

    Answer: c

  42. In February 1947 Prime Minister Attlee declared that the British would quit India by

    1. May 1948

    2. June 1948

    3. July 1948

    4. August 1948

    Answer: b

  43. The generals of the I. N. A. Shah Nawaz, Gurdial Singh Dhillon and Prem Sehgal, were formerly officers of the

    1. British Indian Army

    2. British Army

    3. Kashmiri Army

    4. Punjab Army

    Answer: a

  44. The Constitution of India introduced on 26th January, 1950 laid down certain basic principles and values. Which of the followng was not part of it?

    1. India will be a secular and democratic republic.

    2. It will be a Parliamentary system based on adult franchise.

    3. It guarantees all citizens equality before law.

    4. It provides free education forgirls.

    Answer: d

  45. The Moplahs were the poor peasants and agricultural labourers of South Malabar. They were mainly converts to Islam from the lower castes like

    1. Tiyya, Cheruma

    2. Ramdasiya, Mehtar

    3. Mahar, Mang

    4. Mala, Madiga

    Answer: a

  46. In the context of Cold War, whichone of the following statements is not correct?

    1. USA planned to use the Island of Cuba, as a base for launching her nuclear weapons.

    2. Both USA and Soviet Union sent weapons and troops to other countries to fight.

    3. The Russians built the huge Berlin Wall to prevent the people of East Berlin from moving into West Berlin.

    4. NATO and Warsaw Pact came into being in due response to the Cold War situation.

    Answer: a

  47. Consider the following observations concerning ‘new history’ and select the correct answer.

    1. It focused attention on manners, customs and beliefs of whole people.

    2. It tried to displace political history from the center of historical attention.

    3. It employed the methods and insights of sociology and other sciences.

    4. All of the above:

    Answer: d