CBSE NET Home-Science December-2013 Solved Paper II

  1. Maillard reaction takes place in the following cooking procedure:

    1. Prolonged cooking of milk with sugar

    2. Prolonged cooking of milk with salt

    3. Prolonged cooking of milk with vegetables

    4. Prolonged cooking of milk with cereal

    Answer: a

  2. β-carotene in the body changes into Retinol in

    1. Liver

    2. Pancreas

    3. Gall Bladder

    4. Intestine

    Answer: a

  3. Total parenteral nutrition involves

    1. Use of the large central vein to deliver life sustaining nourishment

    2. Use of peripheral veins to deliver nourishment

    3. Ingestion of food through the oral route

    4. Use of a tube to deliver full fluid or commercial formulae

    Answer: a

  4. Which of the following is not a theory of clothing?

    1. Modesty

    2. Individuality

    3. Protection

    4. Adornment

    Answer: b

  5. Which of the following is not a plain weave fabric?

    1. Percale

    2. Calico

    3. Drill

    4. Chintz

    Answer: c

  6. The most durable, long lasting and low maintenance metal used commonly for construction of household equipment is

    1. Aluminium

    2. Iron

    3. Stainless steel

    4. Copper

    Answer: c

  7. “The Protection of Chldren fromSexual Offences Act” was enacted in

    1. 1986

    2. 1956

    3. 2013

    4. 2012

    Answer: d

  8. Marionettes are also called

    1. String puppets

    2. Rod puppets

    3. Shadow puppets

    4. Finger puppets

    Answer: a

  9. Advertising is based on the following function of communication:

    1. Instruction

    2. Information

    3. Influence

    4. Integration

    Answer: c

  10. An experimenter conducts an experiment using a control group containing 8 subjects and an experimental group containing 8 subjects. How many degrees of freedom are there in this experimental design if the groups were matched?

    1. 7

    2. 8

    3. 14

    4. 15

    Answer: a

  11. Following properties of egg are used in food preparation:

    1. Emulsification

    2. Coagulation

    3. Tenderisation

    4. Leavening

    Codes:

    1. 1, 2 & 3

    2. 2, 3 & 4

    3. 1, 2 & 4

    4. All of these

    Answer: c

  12. Following nutrients play role in synthesis of haemoglobin:

    1. Vitamin C

    2. Iron

    3. Vitamin B12

    4. Protein

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 1, 2 and 3 are correct.

    4. All of the above are correct.

    Answer: ()

  13. Tools of management used at the top management level are

    1. Staff duty lists

    2. Menus

    3. Plans for sales

    4. Expansion

    V. Leadership

    VI. Time and work schedules

    Codes:

    1. 1, 3, VI

    2. 2, 4, V

    3. 3, 4, V

    4. 1, V, VI

    Answer: c

  14. Which of the following are textile repeat units?

    1. Shape

    2. Half drop

    3. Balance

    4. All over

    V. Brick

    Codes:

    1. 1, 4 and V are correct.

    2. 2, 4 and V are correct.

    3. 3, 4 and V are correct.

    4. 2, 3 and V are correct.

    Answer: b

  15. Which of the following yarns are novelty yarns?

    1. Retine

    2. Slub

    3. Cable

    4. Boncle

    V. Cord

    Codes:

    1. 1, 2 and V are correct.

    2. 2, 4 and V are correct.

    3. 1, 2 and 4 are correct.

    4. 2, 3 and 4 are correct.

    Answer: c

  16. Which of the following cladding materials improve the efficiency of a base metal of a vessel with poor conductivity which is used for surface cooking?

    1. Cooper

    2. Vanadium

    3. Aluminium

    4. Stainless steel

    V. Brass

    Codes:

    1. 1, 3, 4

    2. 1, 3, V

    3. 1, 2, 3

    4. 1, 4, V

    Answer: b

  17. Gardner's Multiple Intelligences include

    1. Linguistic

    2. Musical

    3. Dramatic

    4. Interpersonal

    Codes:

    1. 2, 3, 4

    2. 1, 2, 4

    3. 1, 2, 3

    4. 1, 3, 4

    Answer: d

  18. Result Demonstration is undertaken when

    1. The process is very long.

    2. The outputs are to be compared

    3. The process is very short

    4. The relative advantage of a method is to be shown

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 1, 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 2 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: b

  19. Outdoor Publicity Media include

    1. Posters

    2. Flip Charts

    3. Banners

    4. Flash cards

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: d

  20. Following are non-parametric tests:

    1. Kruskal-Wallis Test

    2. ANOVA

    3. Pearson's r

    4. Sign Test

    5. Man-Whitney Test

    Codes:

    1. 3, 4, 5

    2. 1, 3, 5

    3. 1, 2, 3

    4. 1, 5, 4

    Answer: d

    • Assertion (A): Gums are used to replace fat partially in meat hamburger to reduce the fat calories.
    • Reason (R): Gums are not fat substitutes, but their hydrophyllic properties allow them to hold water and keep food moist and soft.
    1. Both A and R are true & R is the correct explanation of (A).

    2. A is correct, but R is not correct.

    3. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    4. Both A & R are not correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Excess of iodine ingestion can be harmful.
    • Reason (R): Excess iodine inhibits the synthesis of thyroid hormone.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Hepatic encephalopathy is a condition characterized by degenerative changes in the brain and neurological symptoms.
    • Reason (R): The failing liver cannot inactivate, detoxify or metabolize certain substances.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false, but R is thecorrect explanation.

    Answer: a

    • Assertion (A): A dart can be shifted from one place to another without changing the fit of the garment.
    • Reason (R): In shifting of darts, angle of the darts remain same.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct, but R is incorrect.

    4. A is incorrect, but R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Silk is as resilient as wool.
    • Reason (R): Silk fibre also contains cystine linkages.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct, but R is incorrect.

    4. A is incorrect, but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Painting walls and ceiling with light colour, matt finish paint will reduce the size of the room.
    • Reason (R): The matt finish even though the colour is light will absorbs the light by creating illusion of advancing effect.
    1. Both A and R are true.

    2. Both (A) and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Freud's Oedipus conflict for boys and Electra conflict for girls takes place during adolescence.
    • Reason (R): Id impulses transfer to the genitals and the child finds pleasure in genital stimulation during this stage.
    1. Both A and R are correct.

    2. R is correct and A is wrong.

    3. A is correct and R is wrong.

    4. Both A and R are incorrect.

    Answer: d

    • Assertion (A): Literacy is indispensable for National Development.
    • Reason (R): India cannot make rapid progress unless ignorance is wiped out:
    1. Both A and R are false.

    2. A is true and R is false.

    3. Both A and R are true.

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Social scientists use indigenous channels of communication.
    • Reason (R): The indigenous channels of communication are formal in nature.
    1. Both (A) and R are true.

    2. Both (A) and R are false.

    3. A is true R is false.

    4. A is false R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): A random sample is a systematic form of sample selection that is representative of a population.
    • Reason (R): Hypothesis testing is always about a population and not about a sample in inferential statistics.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both (A) and R are false.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  21. Arrange the following steps in Jelly preparation in the correct sequence:

    1. Test the extract for pectin content.

    2. Pour hot into sterilized jar.

    3. Boil the fruit with citric acid and water until tender.

    4. Wash and slice the fruit.

    5. Add sugar to extract & boil vigorously without stirring.

    6. Strain the contents through muslin cloth to get clear extract.

    7. Perform sheet test for readiness.

    Codes:

    1. 4, 3, 1, 7, 6, 5, 2

    2. 3, 4, 6, 7, 1, 5, 2

    3. 4, 5, 6, 3, 1, 7, 2

    4. 4, 3, 6, 1, 5, 7, 2

    Answer: d

  22. Arrange the following vegetables in decreasing order of β-carotene:

    1. Pumpkin

    2. Carrot

    3. Beet

    4. Green leafy vegetables

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 4, 2, 1, 3

    Answer: d

  23. Give the correct sequence of steps in standardizing a recipe

    1. Test the recipe

    2. Evaluate yield, number and size of portions

    3. Evaluate for acceptability

    4. Analyse proportion of ingredients

    V. Determine problems with preparation

    Codes:

    1. 1, 3, 2, V, 4

    2. 4, V, 1, 2, 3

    3. 1, 4, 3, 2, V

    4. 4, 1, 2, V, 3

    Answer: d

  24. Give the correct sequence in the merchandizing of apparels:

    1. Fabric sourcing

    2. Production execution and tracking

    3. Costing and negotiations

    4. Preparing lab dippings, printing etc.

    V. Developing sample

    Codes:

    1. 3, 1, 4, V, 2

    2. 3, 1, 4, 2, V

    3. 1, 2, 3, 4, V

    4. 1, 4, 3, 2, V

    Answer: a

  25. Give the correct sequence in the manufacturng of viscose rayon

    1. Steeping process

    2. Churning process

    3. Conditioning of wood pulp

    4. Ageing process

    Codes:

    1. 2, 3, 4, 1

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: b

  26. Arrange in correct sequence the stage of an interior design process:

    1. Bubble diagram

    2. Schematic diagram

    3. Detailed drawing

    4. Construction administration

    V. Execution

    Codes:

    1. 2, 3, 1, V, 4

    2. 2, 1, 3, V, 4

    3. 1, V, 3, 2, 4

    4. 1, 2, 3, V, 4

    Answer: d

  27. Organize the stages in the correct sequence:

    1. Generativity vs Stagnation

    2. Intimacy vs. Isolation

    3. Industry vs. Inferiority diffusions

    4. Identity vs. Identity confusion

    5. Ego integrity vs. Despair

    Codes:

    1. 3, 1, 2, 4, 5

    2. 3, 4, 2, 1, 5

    3. 3, 2, 4, 1, 5

    4. 1, 4, 2, 5, 3

    Answer: b

  28. The steps followed in training for development are in the following sequential order:

    1. Evaluation

    2. Implementation

    3. Programme Development

    4. Follow up

    5. Need Assessment

    Codes:

    1. 5, 3, 2, 4, 1

    2. 5, 3, 2, 1, 4

    3. 5, 3, 1, 2, 4

    4. 5, 2, 4, 1, 3

    Answer: b

  29. Arrange the following models of communication in descending order of their inception:

    1. Berl's Model of Communication

    2. Schromm's Model of communication

    3. Lasswell's Model of Communication

    4. Shannon-Weaver Model of Communication

    Codes:

    1. 4, 1, 2, 3

    2. 1, 4, 2, 3

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: c

  30. Arrange the steps involved in construction of a frequency polygon in the correct sequence:

    1. Place a dot above the mid-point of each class interval at a height equal to the frequency.

    2. Connect the dots with the straight line.

    3. Construct a frequency distribution in table form.

    4. Decide a suitable scale for the axes.

    5. Label the class interval midpoints along horizontal axis.

    Codes:

    1. 4, 3, 5, 1, 2

    2. 3, 4, 5, 1, 2

    3. 4, 1, 3, 2, 5

    4. 3, 1, 4, 5, 2

    Answer: b

  31. Match the foods given in List-I with pigments given in List-II:

    List-I List-II
    1. Meat

    2. Tomato

    3. Brinjal

    4. Turnip

    5. Corn

    1. Xanthophyll

    2. Anthoxanthin

    3. Chlorophyll

    4. Myoglobin

    5. Anthocyanin

    6. Lycopene

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 4
      • 3
      • 5
      • 6
      • 1
      • 2
      • 1
      • 5
      • 6
      • 3
      • 4
      • 6
      • 5
      • 2
      • 1
      • 5
      • 6
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c

  32. Match the retinol requirement (μg/day) given in List-II with age group given in List-I:

    List-I List-II
    1. School child

    2. Pregnant woman

    3. Lactating woman

    4. Adolescent Boy

    1. 600

    2. 950

    3. 400

    4. 800

    5. 350

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5
      • 4
      • 5
      • 2
      • 3

    Answer: b

  33. Match the following processing methods in List-I with foods involved in List-II:

    List-I List-II
    1. Germination

    2. Fermentation

    3. Fortification

    4. Preservation

    1. Oils, Butter, Flours

    2. Dehydrated foods

    3. Pulses, grains

    4. Doughs&batters

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  34. Match the instrument given in List-I with the property tested given in List-II:

    List-I List-II
    1. Pick glass

    2. Beesley balance

    3. Densimeter

    4. Spectrophotometer

    1. Colour shade of fabric

    2. Thread count

    3. Direct yarn count

    4. Fabric construction

    5. Tensile stiffness

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 5
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 5
      • 1
      • 4

    Answer: c

  35. Match the following resources:

    List-I List-II
    1. Individual resource

    2. Family resource

    3. Community resource

    4. Environmental resources

    1. House

    2. Museum

    3. Forest

    4. Energy

    5. Money

    6. Competency

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 6
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5
      • 2
      • 3
      • 5
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: d

  36. Match the list of methods of child study in List-I with most appropriate groups in List-II:

    List-I List-II
    1. Questionnaire

    2. Observations

    3. Interviews

    4. Psychometric tests

    1. Infants

    2. Large samples of literate adults

    3. Adolescents with psychological problems

    4. In-depth data from rural women

    5. Measurement of home environment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 5
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 5

    Answer: c

  37. Match the following PRA methods from List-I with their salient features from List-II:

    List-I List-II
    1. Transact walk

    2. Seasonal diagramming

    3. Ranking and scoring

    4. Focussed Group Discussion

    1. Agriculture related decisions

    2. Identifyng geographic features

    3. Seeking opinions

    4. Promoting creativity

    5. Expression of preferences

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 5
      • 3
      • 3
      • 5
      • 1
      • 2
      • 4
      • 5
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 5
      • 4

    Answer: a

  38. Match the following methods of training form List-I with their major objective mentioned in the List-II:

    List-I List-II
    1. Role Play

    2. Case Study

    3. Discussion

    4. Demonstration

    1. Stimulating creative ideas

    2. Problem solving

    3. Motivation

    4. Self-directed learning

    5. Skill development

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 5
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 5

    Answer: b

  39. Match the items in List-I with items in List-II:

    List-I List-II
    1. μ ± 2σ

    2. μ ± 3σ

    3. μ ± 1σ

    4. α < 0.05

    5. α < 0.01

    1. 99.7%

    2. 66%

    3. p = 0.045

    4. 95%

    5. p =. 002

    6. 99%

    7. 68%

    8. p = 0.055

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 4
      • 1
      • 7
      • 3
      • 5
      • 4
      • 1
      • 2
      • 8
      • 5
      • 6
      • 1
      • 2
      • 3
      • 8
      • 4
      • 6
      • 7
      • 8
      • 5

    Answer: a