CBSE NET Home-Science June-2013 Solved Paper II

  1. The primary reason for parboiling is

    1. Whiten the rice

    2. Enhance cooking time

    3. Conserve nutrients

    4. To favour gelatinization

    Answer: c

  2. Recommendations for visible dietary fat intake for an adult Indian woman (moderate worker) as suggested by ICMR is

    1. 25 g per day

    2. 20 g per day

    3. 30 g per day

    4. 40 g per day

    Answer: a

  3. Which of the following equipment is used for keeping cooked food warm in a cafeteria?

    1. Recaud

    2. Bain Marie

    3. Food Trolley

    4. Smorgasbord

    Answer: b

  4. Which of the following is not a theory of the origin of clothing?

    1. Protection

    2. Tattooing

    3. Adornment

    4. Modesty

    Answer: b

  5. Which of the following is not a stretch fiber?

    1. Neoprene

    2. Spandex

    3. Elastane

    4. Viscose

    Answer: d

  6. The gas that is found in compressor of refrgerator is

    1. Freon 10

    2. Freon 11

    3. Freon 12

    4. Freon 13

    Answer: c

  7. Developmental period from birth to 8to 12 months known as

    1. Toddler

    2. Infancy

    3. Teen

    4. Peer

    Answer: b

  8. The target group for National Literacy Mission is

    1. Below 15 years

    2. 35 − 44 years

    3. 15 − 35 years

    4. 15 − 65 years

    Answer: c

  9. ________ is an intense educational activity for motivating and mobilizing a community to action.

    1. Brainstorming

    2. Colloquium

    3. Campaign

    4. Symposium

    Answer: c

  10. Which distribution should be used in order to find out where certain scores rank relative to all others?

    1. Frequency Polygon

    2. Probability Distribution

    3. Grouped Frequency Distribution

    4. Cumulative Frequency Distribution

    Answer: d

  11. Which of the two nutrients are responsible for green ring formation in boiled egg?

    1. Iron

    2. Protein

    3. Calcium

    4. Sulphur

    V. Copper

    Codes:

    1. 2 and 3

    2. 3 and V

    3. 1 and 4

    4. 2 and V

    Answer: c

  12. Which of the following foods are rich in omega 3 fatty acids?

    1. Lard

    2. Butter

    3. Fatty fish

    4. Olive oil

    V. Mustard seeds

    VI. Walnuts

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 3, V, VI

    3. V, VI, 2

    4. VI, 3, 4

    Answer: b

  13. Which of the following terms are associated with sanitation?

    1. JIT

    2. MBO

    3. HACCP

    4. BARS

    V. GHP

    1. 1 and 3

    2. 2 and 4

    3. 3 and V

    4. 4 and 1

    Answer: c

  14. Principles in textile design are:

    1. Proportion

    2. Balance

    3. Light

    4. Harmony

    V. Rhythm

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4 are correct.

    2. 1, 2, 4, V are correct.

    3. 2, 3, 4, V are correct.

    4. 3, 1, 2, 4 are correct.

    Answer: b

  15. Electronic and microprocessor controlled alternatives in weaving have resulted in

    1. Better and assured quality fabrics

    2. High noise and vibration

    3. Higher rate of production

    4. Consistency and reliable performance

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 1, 3 and 4 are correct.

    3. 2, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 4 are correct.

    Answer: b

  16. Anthropometric is concerned with structural dimensions which are:

    1. Weight

    2. Body postion

    3. Height

    4. Waist circumference

    V. Body posture

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 1, 2, 4

    3. 1, 3, 4

    4. 1, 2, V

    Answer: c

  17. To meet the individual differences the curriculum should be:

    1. Lengthy

    2. Formal

    3. Informal

    4. Flexible

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1, 2 and 4 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: d

  18. Which of the following aspects are closely related to Programme Planning?

    1. Plan of work

    2. Calendar of work

    3. Supervision

    4. Coordination

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: a

  19. Credibility in communication means:

    1. Trustworthiness

    2. Competence

    3. Complete

    4. Profitable

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: d

  20. Power of statistical test of a mean depends on

    1. Particular HA that is assumed true if H0 is false.

    2. Value of α chosen

    3. Size of sample

    4. Variability of the population under study.

    Codes:

    1. 1 & 2

    2. 1, 3 & 4

    3. 2 & 3

    4. All of the above

    Answer: d

    • Assertion (A): Gluten is formed when flour is mixed with water and kneaded to make dough.
    • Reason (R): It helps in the browning of chapatti when cooked by dry heat.
    1. A is true and R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false and R is true.

    4. Both A and R are true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Breast milk is nutritionally ‘tailor made’ for infants.
    • Reason (R): Breast milk contains the bifidus factor which promotes the growth of lactobacilli and inhibits the growth of E. Coli.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): A purchase order is a list of items given to the supplier.
    • Reason (R): It is based on the layout prospectus developed in the food service unit.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is false but R is true.

    3. A is true but R is false.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): People choose to dress in the style that makes a statement about their personalities.
    • Reason (R): As per their wish to be perceived by the outside society.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. A is wrong, but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Velvet is delvered on specially constructed frames.
    • Reason (R): It prevents the pile from getting crushed.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct but R is incorrect.

    4. R is correct but A is incorrect.

    Answer: a

    • Assertion (A): Proper placement of cooking, preparation and washing areas (centers) minimize the cost of operation.
    • Reason (R): Existence of cooking, washing and preparation areas close to each other reduces excessive walk and time taken in operation.
    1. A is false, but R is true.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Premature tend to make good social adjustments throughout life than those born at full term.
    • Reason (R): The parental over protectiveness adversely affects their behavioral response.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct but R is wrong.

    4. A is wrong but R is correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Senses are the gateways to learning.
    • Reason (R): Learning activities should engage a maximum number of senses by using audio-visual aids.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. A is correct, R is correct.

    3. A is not correct, R is correct.

    4. A and R are not correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Newspaper is a print media. It is one of the mass media.
    • Reason (R): All mass media are print media.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Test retest is the method used to test the reliability of the measurement instrument.
    • Reason (R): The measurement instrument to collect data should have both reliability &validity.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

    4. A is false but R is true.

    Answer: c

  21. Write the steps involved in cheese preparation in the correct sequence:

    1. Addition of enzyme

    2. Curd cutting and cooking

    3. Acidification of milk

    4. Curd draining and cheddaring

    V. Pasteurization of milk

    VI. Salting and pressing

    VII. Ripening

    Codes:

    1. 1, 2, 4, VII, 3, V, VI

    2. V, 3, 1, 2, 4, VI, VII

    3. 3, 2, 1, VI, V, VII, 4

    4. 1, 4, 2, V, VI, VII, 3

    Answer: b

  22. Give the sequential order of the symptoms of vitamin A deficiency.

    1. Night Blindness

    2. Keratinization

    3. Xerophthalmia

    4. Keratomalacia

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 1, 2, 4, 3

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: a

  23. Give the procedure for hiring an employee in the right sequence:

    1. Advertisement

    2. Interview

    3. Medical examination

    4. Screening of applications

    V. Verification of reference

    VI. Testing skills

    Codes:

    1. 1, 3, V, 2, 4, VI

    2. 1, 4, VI, 2, V, 3

    3. 4, 2, V, VI, 3, 1

    4. VI, 1, 3, V, 4, 2

    Answer: b

  24. Give the correct sequence of work that goes in the cutting room of the garment industry.

    1. Spreading the fabric to form a lay.

    2. Cutting the fabric

    3. Planning and reproduction of marker.

    4. Bundling of cutwork for the sewing room.

    Codes:

    1. 3, 1, 2, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: a

  25. Give the correct sequence in the processing of textiles:

    1. Singeing

    2. Scouring

    3. Bleaching

    4. Designing

    5. Mercerization

    Codes:

    1. 2, 1, 5, 3, 4

    2. 1, 4, 2, 3, 5

    3. 1, 5, 2, 4, 3

    4. 4, 3, 1, 5, 2

    Answer: b

  26. The sequential order of financial management is

    1. Analyze financial resources

    2. Prioritize goals and set standards

    3. Make a budget to controlspending and saving.

    4. Establish systematic financial management practices.

    Codes:

    1. 4, 3, 2, 1

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: b

  27. Give the correct sequence of stages of human development considering the chronological age:

    1. Toddler

    2. Early adolescence

    3. Infant

    4. Youth

    V. Teenager

    Codes:

    1. 1, 3, 4, V, 2

    2. 3, 1, 2, V, 4

    3. 2, 3, V, 1, 4

    4. V, 1, 2, 3, 4

    Answer: b

  28. Arrange in sequence the year of recommendation for Non-formal education in different commission and policies.

    1. National Policy on Education

    2. Kothari Commission

    3. National Education Policy

    4. New National Policy on Education

    Codes:

    1. 2, 1, 3, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: a

  29. Give the correct sequence of the procedure to be adopted in organising audio-visual programme:

    1. Planning

    2. Presentation

    3. Follow-up

    4. Preparation

    Codes:

    1. 1, 2, 4, 3

    2. 1, 4, 2, 3

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: b

  30. Arrange the following steps of Research in the correct sequence:

    1. Review of Literature

    2. Rationale

    3. Objectives

    4. Methodology

    V. Interpretation

    VI. Results

    Codes:

    1. 2, 3, 1, 4, VI, V

    2. 1, 2, 3, 4, VI, V

    3. 3, 2, 1, 4, V, VI

    4. 2, 1, 3, 4, V, VI

    Answer: a

  31. Match the foods in List-I to the colour pigment in List-II:

    List-I (Foods) List-II (Colour pigment)
    1. Carrot

    2. Beet root

    3. Plums

    4. Cauliflower

    5. Broccoli

    1. Anthocyanin

    2. Anthoxanthins

    3. Carotenoids

    4. Betalains

    5. Chlorophylls

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 2
      • 5
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 5
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 5
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 5

    Answer: d

  32. Match the foods in List-I with its rich nutrients in List-II:

    List-I (Foods) List-II (Nutrients)
    1. Papaya

    2. Orange

    3. Dates

    4. Ragi

    1. Iron

    2. Calcum

    3. Vit. C

    4. Vit. A

    5. Vit. B12

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 5
      • 1

    Answer: c

  33. Match the items given in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. MBO

    2. CCP

    3. Perpetual Inventory

    4. Al a carte

    5. Specification

    1. Sanitation

    2. Management

    3. Storage

    4. Menu

    5. Purchase

    6. Sales

    • A
    • B
    • D
    • D
    • E
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 5
      • 1
      • 2
      • 4
      • 5
      • 6
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 5
      • 6
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  34. Match the items given in List-I with their descriptions given in List-II.

    List-I List-II
    1. Godet

    2. Gusset

    3. Peplum

    4. Gores

    1. Piece attached at sleeve

    2. Short flare attached to the waist of a garment

    3. Triangular piece attached at the hemline

    4. Panels in a garment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c

  35. Match the equipment given in List-I with the end products for which they are used given in List-II:

    List-I List-II
    1. Pad steam range

    2. Crimp tester

    3. Air permeability

    4. Hairiness meter

    1. Fibre and yarn

    2. Dyeing

    3. Yarn

    4. Fabric

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  36. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Physiological needs

    2. Safety needs

    3. Social needs

    4. Esteem needs

    5. Selfactualization

    1. Freedom from fear

    2. Food & Shelter

    3. Self-respect

    4. Social interaction

    5. Self-discipline

    6. Self-conscious

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 2
      • 3
      • 6
      • 4
      • 5
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 5
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 5
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5

    Answer: b

  37. Match List-I correctly with List-II:

    List-I List-II
    1. Overprotectiveness

    2. Permissiveness

    3. Rejection

    4. Acceptance

    1. Aggressiveness

    2. Over dependency

    3. Confident

    4. Irresponsible

    5. Inferior

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 5
      • 5
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

  38. Match the concepts related to extension in List-I with their meaning given in List-II

    List-I List-II
    1. Motivation

    2. Learning

    3. Need

    4. Interest

    1. A desire on the part of an individual to learn.

    2. An inner state that energizes activates or moves and directs human behavior towards goals.

    3. It is a process by which a person becomes changed in his behavior through self-activity.

    4. A gap between ‘what is’ and ‘what ought to be’

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: c

  39. Match the items given in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Overhead Projector

    2. LCD Projector

    3. Slide Projector

    4. Motion Picture Projector

    1. Slides

    2. Films

    3. Flannel

    4. Transparency Sheet

    5. Power Point

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 5
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 5
      • 4
      • 2
      • 5
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 5

    Answer: a

  40. Match the items in List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Median

    2. Wilcoxon Test

    3. Symmetric distribution

    4. Tukey's HSD

    5. Type I Error

    1. Post hoe comparison

    2. Arithmetic average of distribution

    3. Non-parametric Test

    4. Mean and Median are of equal value

    5. Mid way point between top and bottom halves of distribution

    6. H0 is falsely rejected

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 5
      • 1
      • 2
      • 3
      • 6
      • 5
      • 3
      • 4
      • 1
      • 6
      • 2
      • 1
      • 5
      • 3
      • 6
      • 5
      • 1
      • 4
      • 3
      • 6

    Answer: b