CBSE NET Home-Science September-2013 Solved Paper II

  1. The homogenization of milk is done

    1. To destroy pathogen

    2. To disperse fat molecules

    3. To enhance nutritive quality

    4. To help making cheese

    Answer: b

  2. Requirements for a Iron and folic acid pregnant woman are:

    1. 30 mgm and 200 μgm/day

    2. 32 mgm and 250 μgm/day

    3. 35 mgm and 300 μgm/day

    4. 38 mgm and 400 μgm/day

    Answer: d

  3. Which of the following Food delivery system is used for Hospital inpatients?

    1. Decentralized system

    2. Buffet

    3. Scramble method

    4. Centralised system

    Answer: d

  4. Which of the following is not a design repeat?

    1. Half drop

    2. Heald

    3. Mirror

    4. Satin

    Answer: b

  5. Which of the following is not a simple yarn?

    1. Single

    2. Textured

    3. Ply

    4. Cable

    Answer: b

  6. Intrinsic value is also called

    1. Personal value

    2. Terminal value

    3. Value Orientation

    4. Esteem value

    Answer: b

  7. Operant conditioning is also known as

    1. Instrumental condtioning

    2. Classical conditioning

    3. Essential conditioning

    4. All the above

    Answer: a

  8. Informal education is also often termed as

    1. Incidental education

    2. Non-formal education

    3. Lifelong education

    4. Continuing education

    Answer: a

  9. Epidioscope is also known as

    1. Overhead projector

    2. Opaque projector

    3. Indirect projector

    4. Slide projector

    Answer: b

  10. The following is not a scale of numerical measurement: Code:

    1. Interval scale

    2. Nominal scale

    3. Ordinal scale

    4. Ratio scale

    Answer: b

  11. Which of the following are toxic constituents in pulses?

    1. Trypsin inhibitors

    2. Alkaline phosphatase

    3. Heamagglutinins

    4. Bromaline

    V. Lathyrogens

    Code:

    1. 1, 3, V

    2. 1, 2, 4

    3. 2, 4, V

    4. V, 1, 3

    Answer: a

  12. Which of the following microorganism cause food borne intoxication?

    1. Staphylococcus aureus

    2. E Coli

    3. Clostridium botulinum

    4. Listeria Monocytogens

    V. Salmonella

    Code:

    1. 1 & 2

    2. 1 & 3

    3. 3 & 4

    4. 4 & V

    Answer: b

  13. Which of the following tools are used for personal management?

    1. Menu Tally

    2. Job description

    3. Production schedule

    4. Work schedule

    V. Budget

    Code:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 4

    3. V and 4

    4. 1 and V

    Answer: b

  14. Sustainable fashion includes

    1. Environment friendly material.

    2. Methods. Socially responsible

    3. Fast changing fashion.

    4. Products that could last multiple seasons.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 2, 3 and 4 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 4 are correct.

    Answer: d

  15. Which are the fabrics known for their strength?

    1. Denim

    2. Mulmul

    3. Satin

    4. Casement

      1. 1 and 2 are correct.

      2. 3 and 4 are correct.

      3. 1 and 4 are correct.

      4. 2 and 4 are correct.

      Answer: c

  16. The elements of design are:

    1. Line

    2. Vision

    3. Form

    4. Colour

    V. Texture

    Code:

    1. 2, 1, 3, V

    2. 3, 2, V, 4

    3. 1, 3, 4, V

    4. V, 4, 2, 1

    Answer: c

  17. Harmonal changes are associated with

    1. Aggression

    2. Regression

    3. Frustration

    4. Depression

    Code:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. All are correct.

    Answer: c

  18. Home at undergraduate level Science was first introduced in India in

    1. College, New Delhi Lady Irwin

    2. Women's Christian College, Chennai

    3. Mount Carmel College, Bangalore

    4. Queen Mary's College, Chennai

    Code:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: c

  19. Which of the following are presentation type visual aids?

    1. Pamphlet

    2. Flash card

    3. Slides

    4. Bulletin Board

    Code:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: b

  20. A negatively skewed distribution has following characteristics:

    1. Distribution skewed o left t

    2. Distribution skewed to right

    3. Median is greater than mean

    4. Median is lesser than mean

    Code:

    1. 1 and 4

    2. 2 and 4

    3. 1 and 3

    4. 2 and 3

    Answer: c

    • Assertion (A): Vegetables rich in tannin turn brown on cutting
    • Reason (R): This is due to maillard reaction
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Consumption of plenty of fruits and vegetables protects individual from degenerative changes in the body.
    • Reason (R): The antioxidants present in fruits and vegetables help in the removal of free radicals.
    1. Both A and R are false.

    2. d R is false. A is true an

    3. Both A and R are true.

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Menu pattern is the choice of the types of food to be served.
    • Reason (R): It is placed in a printed form on the dining table.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true but R is false.

    3. A is false but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Vinegar should be added in the last rinse while laundering silk.
    • Reason (R): It contributes to the crispness and shine of silk.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. A is wrong, but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong.

    • Assertion (A): Terry cloth has good absorption power.
    • Reason (R): It is a cut pile fabric.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct, but R is incorrect.

    3. Both A and R are incorrect.

    4. A is incorrect, but R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Functional design for a work place is a design meeting the requirements of the work and the worker.
    • Reason (R): Properly designed workplace enables the worker to work comfortably with less energy expenditure.
    1. A is correct, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Adults who can maintain their identity after marriage and couple who have similar family background are less likely to be divorced.
    • Reason (R): Identity crisis leads to behavioural changes and similar family background increases life satisfaction.
    1. Both A and R are correct, and (R) Is the correct explanation.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct; R is wrong explanation.

    4. A is wrong but R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Formal education is the highly institutionalised and hierarchical structured education system.
    • Reason (R): Formal education makes it easier for students from the weaker section of the society to re-enter it.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct, R is wrong.

    3. A is wrong, R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): All human communication has some source, either a person or a group of persons with a purpose.
    • Reason (R): The purpose of the on source has to be expressed in the form of message.
    1. Both A and R are false.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are true.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Type I error is made when a false null hypothesis is accepted.
    • Reason (R): Setting of L-larger makes for relatively more powerful tests of null hypothesis.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, but (R) is false.

    3. A is false, but R is true. R is not an explanation of (A).

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

  21. Write the correct steps of preparation of fruit jelly in proper sequence.

    1. Test for readiness using sheet test

    2. Prepare fruit extract and add sugar

    3. Pour it in to sterilized jar and seal airtight

    4. Boil till bubbles become large and liquid becomes viscous

    Codes:

    1. 2, 4, 1, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: a

  22. Give the correct sequence of foods in increasing order of protein content:

    1. Samolina

    2. Groundnut

    3. Soyabeans

    4. Sweet potatoes

    Codes:

    1. 1, 4, 3, 2

    2. 1, 4, 2, 3

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 4, 2, 1, 3

    Answer: c

  23. Give the correct sequence for constructing a menu.

    1. Select starters and salads

    2. Add side dish and cereal dish

    3. Select main dish

    4. Add an accompaniments dish

    V. Choose desert and beverages

    Codes:

    1. 3, 2, 1, V, 4

    2. 4, 1, V, 3, 2

    3. V, 3, 1, 2, 4

    4. 3, 2, 1, 4, V

    Answer: d

  24. Arrange the following in the proper sequence for preparing fabric for draping:

    1. Pressing

    2. Blocking

    3. Tearing the fabric

    4. Straightening

    V. Measuring the dress form

    Codes:

    1. 4, 3, 2, 1, V

    2. 1, 2, 3, 4, V

    3. 4, V, 3, 2, 1

    4. 2, 1, 4, 3, V

    Answer: c

  25. Give the correct sequence in the manufacturing of staple fibres from synthetic filaments.

    1. Drawing

    2. Spinning

    3. Heat Setting

    4. Cutting

    V. Crimping

    Codes:

    1. 3, 4, 2, V and 1

    2. 1, 3, V, 4 and 2

    3. 2, 1, 3, V and 4

    4. 4, V, 2, 1 and 3

    Answer: c

  26. Arrange the steps of decsion making in correct sequence.

    1. Sequencing

    2. Gathering information

    3. Formulating alternative

    4. Selecting an alternative outcomes

    V. Considering

    Codes:

    1. V, 4, 3, 1, 2

    2. 2, 4, 3, 1, V

    3. 2, 3, V, 1, 4

    4. 1, 2, 3, 4, V

    Answer: d

  27. Give the correct sequence of Piaget's theory of Cognitive development.

    1. Pre-operational stage

    2. Formal operational stage

    3. Sensory-motor stage

    4. Concrete operational stage

    Codes:

    1. 1, 2, 4, 3

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 4, 2, 1, 3

    Answer: b

  28. Arrange the essential phases of the extension educational process in correct sequence.

    1. Teaching

    2. Deciding upon objectives

    3. Analysis of the situation

    4. Reconsideration

    V. Evaluation

    Codes:

    1. 1, 3, 2, V, 4

    2. 2, 1, 3, 4, V

    3. 3, 1, 2, 4, V

    4. 3, 2, 1, V, 4

    Answer: d

  29. Give the correct sequence as per the Berlo model of communication.

    1. Message

    2. Source

    3. Channel

    4. Decoder

    V. Receiver

    VI. Encoder

    Codes:

    1. VI, 2, 1, V, 3, 4

    2. 1, 3, V, 2, 4, VI

    3. 2, VI, 3, 1, V, 4

    4. 2, VI, 1, 3, 4, V

    Answer: d

  30. Arrange the steps for the test of a hypothesis in correct sequence

    1. Decide on the region of rejection (α)

    2. State is the hypothesis to be tested

    3. State the alternate hypothesis

    4. Collect data

    V. State the research question

    VI. Apply relevant statistical test and calculate the test statistic

    VII Reject Ho if test statistic falls in region of rejection

    Codes:

    1. 2, 3, V, 4, VI, 1, VII

    2. V, 4, 2, 3, 1, VI, VII

    3. V, 2, 3, 1, 4, VI, VII

    4. 4, 2, 3, V, VI, 1, VII

    Answer: c

  31. Match items from List-I with items in List-II:

    List-I List-II
    1. Tomato

    2. Wheat flour

    3. Meat

    4. Milk

    5. Egg

    1. Myoglobin

    2. Alkaline phosphatase

    3. Gluten

    4. Lycopene

    5. Lecithin

    6. Pectin

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 3
      • 1
      • 2
      • 5
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 5
      • 2
      • 5
      • 4
      • 1
      • 3
      • 5
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  32. Match the following biochemical tests in List-I to the diseases in List-II:

    List-I (Biochemical Test) List-II (Disease)
    1. Creatinine

    2. Bilirubin

    3. T3T4

    4. LDL

    1. Liver

    2. Heart

    3. Kidney

    4. Thyroid

    5. Pancrease

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 5
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 5
      • 4

    Answer: b

  33. Match the delivery system in List-I with institution in List-II:

    List-I (Delivery system) List-II (Institutions)
    1. Vending machine

    2. Meals on wheels

    3. Buffet

    4. Scramble method

    5. Table de hote

    1. Hotel

    2. Hospital

    3. College

    4. Cafeteria

    5. School hostel

    6. Old age home

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 5
      • 3
      • 6
      • 1
      • 4
      • 5
      • 2
      • 3
      • 4
      • 6
      • 1
      • 4
      • 5
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: b

  34. Match the collars given in List-I with their types given in List-II:

    List-I List-II
    1. Peterpan

    2. Mandarin

    3. Bush shirt

    4. Shawl

    1. Grown on

    2. Convertible

    3. Non-convertible

    4. Stand

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  35. Match the equipment given in List-I with their purpose of testing given in List-II:

    List-I List-II
    1. Xenon Arc

    2. Sharp point tester

    3. Grey scale

    4. Crockometer

    1. Rub fastness

    2. Staining test & change in colour

    3. Safety in clothing

    4. Light fastness

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: c

  36. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Throughput

    2. Input

    3. Output

    4. Feedback

    1. Planning

    2. Met demands

    3. Values

    4. Satisfaction

    5. Controlling

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 5
      • 4
      • 3

    Answer: b

  37. Match the items of the List-I correctly with List-II:

    List-I List-II
    1. Endogamous

    2. Monogamous

    3. Exogamous

    4. Polyandrous

    1. On man with one woman

    2. Marrying outside the group

    3. Marrying inside the group

    4. Many men marrying one woman

    5. Many women marrying one man

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 5
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 5
      • 3

    Answer: c

  38. Match the Non-formal Education initiatives in India with the year of its implementation.

    List-I List-II
    1. National Literacy Mission (NLM) 1.

    2. Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)

    3. Jan Shikshan Sansthan (JSS)

    4. National Institute of Open School (NIOS)

    1. 89

    2. 1967

    3. 2001

    4. 1988

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: c

  39. Match items in List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Bulletin board

    2. Diagram

    3. Model

    4. Diorama

    1. Miniature replica of an object

    2. Transparent Big size photographs

    3. Display of message

    4. Scenic representation of the original

    5. Line drawing of an object or an idea

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 5
      • 1
      • 2
      • 3
      • 5
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  40. Match the items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Independent variable

    2. Kruskal-Wallis test

    3. Z score

    4. t-test

    5. Dependent variable

    1. Analysis of qualitative data

    2. Performance of group not under the control of experimenter

    3. Test of difference between two groups

    4. Post hoc comparson

    5. Standardized score

    6. Manipulation under the control of experimenter

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 6
      • 1
      • 5
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 5
      • 3
      • 6
      • 6
      • 4
      • 5
      • 3
      • 2
      • 6
      • 5
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a