CBSE NET Home-Science June-2013 Solved Paper III

  1. The Emulsifier used in mayonnaise is

    1. Myoglobin

    2. Cellulose

    3. Soya protein

    4. Lecithin

    Answer: d

  2. Following food is a rich source of retinol:

    1. Milk

    2. Carrot

    3. Spinach

    4. Soyabean

    Answer: a

  3. Gluten Free Diet (GFD) is given to patients with

    1. Crohn's Disease

    2. Celiac Disease

    3. Irritable Bowel Disease (IBD)

    4. Liver Disease

    Answer: b

  4. Tube feeding is also known as

    1. Parenteral nutrition

    2. Enteral nutrition

    3. Total parenteral nutrition

    4. Supplemental nutrition

    Answer: b

  5. Zero budget is used in institutions where

    1. The past three years financial report from the basis.

    2. Trend of sales is the indicator.

    3. Operations have to be evaluated a fresh.

    4. 10% escalation charges are added to previous year's expenditure.

    Answer: c

  6. The term Pre-basic Education is given by

    1. Rabindranath Tagore

    2. Tarabai Modak

    3. Mahatma Gandhi

    4. Maria Montessori

    Answer: d

  7. Psychosocial theory is given by

    1. Piaget

    2. Erickson

    3. Hurlock

    4. Kolberg

    Answer: b

  8. The function of Ego is based on

    1. Pleasure principle

    2. Reality principle

    3. Reflex action

    4. Practical experience

    Answer: b

  9. The process of cutting materials by means of a high velocity jet of high temperature ionized gas (argon) is called

    1. Laser cutting

    2. Plasma cutting

    3. Water jet cutting

    4. Die cutting

    Answer: b

  10. LEAF stands for

    1. Lasting Ecologcally Apparels and Fabrics

    2. Labelling Ecologically Approved Fabrics

    3. Latest Ecologically Approved Fashion

    4. Lean Ecological Apparel and Fashion

    Answer: b

  11. A bedspread used for ceremonial occasions made with Kantha Embroidery

    1. Sujani

    2. Suber

    3. Sainchi

    4. Sangli

    Answer: a

  12. When black colour is added to any colour it is called

    1. Chroma

    2. Tint

    3. Shade

    4. Colour value

    Answer: c

  13. Market is a place where, there is

    1. Exchange of services.

    2. Shaping of goods and services.

    3. Exchange of goods and services.

    4. Finishing of goods.

    Answer: c

  14. _______ is a systematic arrangement and display of visual materials under a roof to create awareness and arouse interest in the minds of the learners about an idea.

    1. Demonstrations

    2. Black Board

    3. Posters

    4. Exhibition

    Answer: d

  15. _______ Five Year Plan onwards there has been a marked shift in the approach to women's issues from ‘Welfare’ to ‘Development’

    1. Fourth

    2. Fifth

    3. Sixth

    4. Seventh

    Answer: c

  16. For assessing nutritional status, following methods can be used:

    1. IQ Test

    2. Dietary survey

    3. Anthropometry

    4. Psychological Tests

    V. Clinical Examination

    Codes:

    1. 2, 3, V

    2. 1, 2, 3

    3. 3, 4, V

    4. 2, 4, V

    Answer: a

  17. Following are essential amino acids:

    1. Isoleucine

    2. Alanine

    3. Lysine

    4. Leucine

    V. Arginine

    Codes:

    1. 1, 2, V

    2. 2, 4, V

    3. 1, 3, 4

    4. V, 2, 1

    Answer: c

  18. Maillard Reaction occurs in the following food items:

    1. Toast

    2. Lime Juice

    3. Milk cake

    4. Fried onions

    5. Crust of cake

    6. Cut apples

    Codes:

    1. 2, 4, 6

    2. 1, 3, 5

    3. 3, 5, 2

    4. 5, 4, 3

    Answer: b

  19. Which of the following are rich sources of cholesterol?

    1. Egg

    2. Ice Cream

    3. Soya oil

    4. Cereals

    V. Pulses

    VI. Barfi

    Codes:

    1. 4, V, 2

    2. 3, 2, 1

    3. 2, 3, VI

    4. 1, 2, VI

    Answer: d

  20. Which of the following are the symptoms of diabetes Mellitus?

    1. Polyuria

    2. Hypoglycemia

    3. Glycosuria

    4. Polyphagia

    V. Edema

    VI. Taste acuity

    Codes:

    1. 1, 3, 4

    2. 4, 2, 3

    3. VI, 4, V

    4. 2, 4, V

    Answer: a

  21. The following records have to be maintained for calculating food cost:

    1. Standardized recipes

    2. Cash receipt

    3. Invoice of perishables

    4. Census

    V. Store room issues

    VI. Purchase order

    Codes:

    1. 1, 2, V & 4

    2. 2, 3, 1 & V

    3. 4, 2, 3 & 1

    4. 2, 3, 4 & V

    Answer: b

  22. Sustainable development consists of constituent parts:

    1. Environmental sustanability

    2. Economic sustainability

    3. Sociopolitical sustainability

    4. Cultural sustainability

    V. Low economic sustainability

    Codes:

    1. 2, 3, 4 & V

    2. 1, 2, 4 & V

    3. 1, 2, 3 & 4

    4. 1, 3, 4 & V

    Answer: c

  23. The appropriate way to stimulate sense of touch is

    1. Massage

    2. Expose to different texture

    3. Gentle care and touch

    4. Playing with the child

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 2, 3 and 4 are correct.

    4. All are correct.

    Answer: d

  24. Parental role in the family changes during

    1. Child bearing stage

    2. Child rearing stage

    3. Establishing stage

    4. Reconstruction stage

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2, 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 2 are correct.

    4. All are correct.

  25. Lock stitch is

    1. Reversible

    2. Stretchable

    3. Non-reversible

    4. Used for precise stitching

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: c

  26. Japanese traditional costumes include

    1. Kimono

    2. Yukata

    3. Tatami

    4. Zanshi

    Codes:

    1. 1, 3 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 4 are correct.

    3. 2, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 3 are correct.

    Answer: b

  27. Digital printing leads to:

    1. Economic short runs

    2. Sampling in multiple colours

    3. Increase in downtime

    4. Mass customization

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 2, 3 and 4 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 4 are correct.

    Answer: d

  28. The following climatic factors affect the human body:

    1. Air Temperature

    2. Air Movement

    3. Air Humidity

    4. Surface Texture

    V. Surrounding Background

    Codes:

    1. 2, 3, V

    2. V, 1, 4

    3. 1, 2, 3

    4. 2, 4, V

    Answer: c

  29. The top of range utensils include

    1. Skillets

    2. Source pans

    3. Pressure pans

    4. Muffin pans

    V. Pie pans

    Codes:

    1. 2, 4, V

    2. V, 1, 3

    3. 1, 4, V

    4. 1, 2, 3

    Answer: d

  30. Types of market are:

    1. Free market product

    2. Oligopoly market

    3. Monopoly market

    4. Perfect competition

    V. Mix market

    Codes:

    1. V, 1, 2

    2. 4, V, 1

    3. 2, 3, 4

    4. V, 2, 1

  31. Three dimensional aids used for class room teaching are:

    1. Specimen

    2. Flashcards

    3. Models

    4. Slides

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: b

  32. Which of the following gives the meaning of monitoring?

    1. Finding out the weaknesses of programme implementation.

    2. Watching periodically the progress of a programme.

    3. Knowing the position in relation to the programme.

    4. To achieve the subject matter.

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 2, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 3 and 4 are correct.

    Answer: b

  33. Which of the following comes under the three ter system of Panchayati Raj?

    1. Village Panchayat

    2. Self Help Groups

    3. Mahila Mandal

    4. Zilla Parishad

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 4 and 2 are correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): 24 hours diet recall method is the most accurate method of diet survey.
    • Reason (R): Food wastage can be measured by 24 hours diet recall method.
    1. A is true but R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false but R is true.

    4. Both A and R are true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Food irradiation is a process of food. Preservation in which food is exposed to ionizing energy.
    • Reason (R): Usually isotopes of selenium and chromium are used.
    1. A is true but R is false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is false but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Regular monitoring of weight gain in infants is one of the commonest methods of their health assessment.
    • Reason (R): It is expected that a healthy baby should double its weight in a year.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Gastric ulcers are localized erosions of the mucosal lining of the alimentary tract that comes in contact with the pancreatic juices.
    • Reason (R): Highly nervous, emotional, ambitions and aggressive individuals are more prone to ulcers.
    1. A is true and R is false.

    2. A is wrong and R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: b

    • Assertion (A): In ‘Theory Y’ the attitude held by the manager is optimistic.
    • Reason (R): He believes that employees under proper condition need to be guided and supervised.
    1. A is true but R is false.

    2. A is false but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  34. The causes of increasing social evils are:

    1. Lack of creative parenting.

    2. The concept of education for job not for life.

    3. Unhealthy mass and multimedia communication.

    4. No emphasis is given regarding human values, civic responsibilities and learning life skills.

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1, 2 and 4 are correct.

    4. All are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Disabled children should be educated with only disabled ones.
    • Reason (R): Only disabled can understand the problems and possibilities of disables.
    1. Both A and R are correct

    2. A is correct but R is wrong.

    3. A is wrong but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: d

    • Assertion (A): Helping the needy, homeless, abused and street children should be made compulsory to all the government employees and business holders for the nation's progress.
    • Reason (R): It is very difficult to change the attitude of the people.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is wrong but R is correct.

    4. A is correct but R is wrong.

    Answer: d

    • Assertion (A): Dominance of the unpleasant emotions during childhood distorts their outlook on life and relationship with others.
    • Reason (R): As they do not try to establish warm and friendly contacts with others because of their disagreeable behaviour.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct but R is wrong.

    4. A is wrong but R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Denim fabric is generally made of open end rotor yarns in both warp and weft.
    • Reason (R): This method is less labour intensive and faster than conventional spinning methods however it is limited to coarser yarns.
    1. A is correct but R is wrong.

    2. A is wrong but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): It is possible to dye textiles containing fibres having different dye affinity, with one solid colour using a single dye bath.
    • Reason (R): Dyes having affinity for different fibre types can be used to produce one solid colour.
    1. A is correct but R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): General fatigue results from the stress of performing tedious and boring activities and this lacks personal satisfaction.
    • Reason (R): Strenuous and disliked activities when performed by workers, this may lead to fatigue and stress and hence the worker is not satisfied.
    1. A is false, but R is true.

    2. A is true, but R is only partly true.

    3. A is true, but R is false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: d

    • Assertion (A): Human Engineering is one of the Ergonomics is also referred to as human factors.
    • Reason (R): The focus of the study is on worker fatigue.
    1. A is correct but R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: a

    • Assertion (A): Extension and transfer of technology are also used interchangeably, but the two are same.
    • Reason (R): Extension is an educational process; transfer of technology includes additional functions of input supply and agricultural services.
    1. A and R are not correct.

    2. A is not correct but R is correct.

    3. A and R are correct.

    4. A is correct but R is not correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Entrepreneurs are born and not made.
    • Reason (R): Entrepreneurs are also made by the financal and promotional support given by the government.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is not correct, R is correct.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: c

  35. Arrange the following foods in descending order according to Vitamin C content of foods:

    1. Egg

    2. Dates

    3. Amla

    4. Spinach

    V. Apple

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4, V

    2. V, 3, 1, 2, 4

    3. 2, 4, V, 3, 1

    4. 3, 4, V, 2, 1

    Answer: d

  36. Give the sequential order of the stage of development of Atherosclerotic lesions:

    1. Fatty streaks

    2. Formation of connective tissue cells with fat and cholesterol.

    3. Thickening of intimal layers

    4. Plague formation

    V. Atheroma formation

    VI. Ulceration

    VII. Thrombosis

    Codes:

    1. 3, 4, 2, V, 1, VI, VII

    2. 2, 1, 4, 3, VII, VI, V

    3. 1, 2, 3, VII, 4, V, VI

    4. 2, 3, 1, 4, V, VI, VII

    Answer: d

  37. Give the correct sequence of a purchasing procedure used in a food service unit.

    1. Selection of source

    2. Writing specification

    3. Requiring the Market price

    4. Checking Invoice

    V. Placing order

    VI. Maintaining record

    VII. Recognition of needs

    Codes:

    1. VII, 2, 1, 3, V, 4, VI

    2. 2, VII, 1, 3, 4, V, VI

    3. 4, V, 3, 2, 1, VII, VI

    4. 4, V, 3, VII, 1, 2, VI

    Answer: a

  38. Write the correct sequence of mentally challenged children considering their IQ level:

    1. Moron

    2. Gifted

    3. TMR

    4. EMR

    V. Genius

    Codes:

    1. V, 2, 3, 4, 1

    2. 2, 4, V, 3, 1

    3. 1, 3, 4, 2, V

    4. 4, 1, 3, V, 2

    Answer: c

  39. Write the sequential order of the development of play among children.

    1. Parallel play

    2. Associative play

    3. Solitary play

    4. Group play

    V. Co-operative play

    Codes:

    1. V, 1, 4, 2, 3

    2. 3, 4, 1, 2, V

    3. 2, 3, V, 1, 4

    4. 3, 1, 2, 4, V

    Answer: d

  40. What is the sequence in Fashion Merchandising?

    1. Awareness of market trends and fashion forecast.

    2. Sampling

    3. Knowledge and sourcing of fabrics and trims

    4. Selling

    V. Negotiation with Vendors

    Codes:

    1. 1, 3, V, 2, 4

    2. 2, 1, 3, V, 4

    3. V, 1, 2, 3, 4

    4. 1, 3, V, 4, 2

    Answer: a

  41. Give the correct sequence for preparation of woollen fabric

    1. Crabbing

    2. Bleaching

    3. Carbonizing

    4. Fulling

    Codes:

    1. 3, 2, 1, 4

    2. 1, 3, 4, 2

    3. 2, 4, 3, 1

    4. 4, 1, 2, 3

    Answer: a

  42. Write in correct sequence:

    1. Planning

    2. Feedback

    3. Organization

    4. Implementation

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 1, 4, 3, 2

    Answer: d

  43. Arrange guides of storage in sequence:

    1. Place frequently used items first

    2. Provide sufficient clearance

    3. Store unlike items

    4. Sort items according to functions

    V. Stack items having same dimensions.

    Codes:

    1. 1, 4, 3, 2, V

    2. V, 3, 1, 4, 2

    3. 4, 3, V, 2, 1

    4. 2, 3, 4, 1, V

    Answer: c

  44. Arrange in correct sequence the steps to be adopted in the evaluation of extension programme:

    1. Objective

    2. Sampling

    3. Collection of information

    4. Analysis of data

    V. Look for significant changes

    VI. Report writing

    Codes:

    1. VI, 1, 3, 2, V, 4

    2. 2, 3, 4, V, 1, VI

    3. 3, 2, 1, 4, VI, V

    4. 1, 2, 3, 4, V, VI

    Answer: d

  45. Arrange in correct sequence the year wise imitation of important systems of extension in India.

    1. Community Development Block

    2. Democratic Decentralization

    3. Community Development Programme

    4. National Extension Service

    Codes:

    1. 1, 4, 3, 2

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 4, 1, 3, 2

    Answer: c

  46. Arrange in correct sequence the steps to be followed for self-employment:

    1. Draft a business plan

    2. Analysis the business

    3. Personal evaluation

    4. Make it legal

    V. Set up shop

    VI. Get financed

    VII. Trial and Error

    Codes:

    1. 1, 2, 3, V, VI, 4, VII

    2. 3, 2, 4, 1, VI, V, VII

    3. 2, 1, V, 4, VI, 3, VII

    4. 3, VI, 4, 1, 2, V, VII

    Answer: b

  47. Match the properties of egg given in List-I with the food items given in List-II:

    List-I (Properties of egg) List-II (Food items)
    1. Interfering

    2. Coating

    3. Clarifying

    4. Emulsifying

    5. Thickening

    6. Leavening

    1. Custard

    2. Mayonnaise

    3. Cake

    4. Cutlet

    5. Clear soup

    6. Ice cream

    7. Short crust pastry

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
      • 6
      • 4
      • 5
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 5
      • 4
      • 6
      • 7
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5
      • 6
      • 4
      • 7
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  48. Match the spices in List-I with its sources in List-II:

    List-I List-II
    1. Asafetida

    2. Saffron

    3. Clove

    4. Mace

    5. Turmeric

    6. Fenugreek

    1. Flower bud

    2. Lentil

    3. Gum resin

    4. Fragrant stgma

    5. Aromatic root

    6. Orange fleshy cover

    7. Bark

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
      • 1
      • 2
      • 3
      • 6
      • 5
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 6
      • 5
      • 2
      • 1
      • 6
      • 2
      • 5
      • 4
      • 3
      • 2
      • 5
      • 6
      • 7
      • 1
      • 3

    Answer: b

  49. Match the hormones in List-I with diseases in List-II:

    List-I (Hormones) List-II (Diseases)
    1. Insulin

    2. TSH

    3. Renin Angiotensin

    4. Cortisol

    1. Goitre

    2. Hypertension

    3. Cushing Syndrome

    4. Diabetes

    5. Gout

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 5
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: c

  50. Match the following equipments in List-I with areas in food service units in List-II

    List-I (Equipments) List-II (Food service units)
    1. Weighing balance

    2. Food trolley

    3. Food processor

    4. Salamander

    5. Steam cooker

    1. Cold store

    2. Preparation

    3. Store room (dry)

    4. Pantry

    5. Production

    6. Service counter

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 5
      • 2
      • 1
      • 3
      • 6
      • 5
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 6
      • 3
      • 6
      • 2
      • 4
      • 5

    Answer: d

  51. Match the foods in List-I with additives in List-II:

    List-I List-II
    1. Butter

    2. Cake

    3. Oil

    4. Rose syrup

    5. Orange squash

    1. BHA

    2. Sodium Benzoate

    3. Baking powder

    4. Annatto

    5. MSG

    6. Cochineal

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 5
      • 2
      • 1
      • 3
      • 5
      • 4
      • 4
      • 3
      • 5
      • 6
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 6
      • 2

    Answer: d

  52. Match List-I correctly with List-II:

    List-I List-II
    1. Anorexia nervosa

    2. Dementia

    3. Addiction

    4. Pragmatism

    1. learning by doing

    2. Eating disorder

    3. Psychological dependence

    4. Neurological disorder

    5. Emotional imbalance

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 5
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
  53. Match the List-I correctly with List-II:

    List-I List-II
    1. Froebel

    2. McMillan sisters

    3. Science experience

    4. Story telling

    1. Germination

    2. Puppet show

    3. Nursery school

    4. Father of Kindergarten

    5. Field visit

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 5

    Answer: b

  54. Match the fabrics given in List-I with their weaves given in List-II:

    List-I List-II
    1. Huckaback

    2. Dotted Swiss

    3. Hopsacking

    4. Gabardine

    5. Gauze

    1. Surface figure weave

    2. Basket weave

    3. Twill weave

    4. Leno weave

    5. Dobby weave

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 5
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5
      • 4
      • 3
      • 1
      • 5
      • 2
      • 2
      • 4
      • 5
      • 1
      • 3

    Answer: a

  55. Match the dyes in List-I with characteristics given in List-II:

    List-I List-II
    1. Vat dyes

    2. Reactive dyes

    3. Direct dyes

    4. Disperse dyes

    1. Forms a co-valent bond with fibers

    2. Non-ionic in nature used for synthetic fibers

    3. Carboxylic group

    4. Anionic in nature with poor wash fastness

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  56. Match the equipments from List-I to their principles of work from List-II:

    List-I (Equipment) List-II (Principles of work)
    1. Microwave

    2. Refrigerator

    3. Washing machine

    4. Vacuum cleaner

    1. Agitation &Centrifugation

    2. Suction

    3. Radiation

    4. Condensation

    5. Convection

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5

    Answer: c

  57. Match the details of list of items in List-I with List-II

    List-I List-II
    1. One wall kitchen

    2. Parallel wall kitchen

    3. “L” shaped kitchen

    4. “V” shaped kitchen

    1. Two major appliances one and third on adjacent wall

    2. Two major kitchen appliances one and third on opposite wall

    3. Sink, refrigerator, range on one wall

    4. One major appliance on each of three adjacent walls

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  58. Match the items given in List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Indira Awaas Yojana

    2. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

    3. Integrated women sanitary complex

    4. Integrated child Development Services

    1. Sanitation

    2. Women and child welfare

    3. Road connectivity

    4. Shelter

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: b

  59. Match the nature of projection given in List-I with its projections in List-II

    List-I List-II
    1. Direct projection

    2. Indirect projection

    3. Reflective projection

    4. Non projected

    1. Opaque projector

    2. Television

    3. Cinema projector

    4. Overhead projector

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: a

  60. Match the organizations given in List-I with their roles given in List-II

    List-I List-II
    1. Mobile cretches

    2. IWS

    3. ICAR

    4. UNESCO

    1. Regulation

    2. Research

    3. Culture

    4. Exports

    5. Child's health

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 5
      • 3
      • 2
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c