CBSE NET Home-Science September-2013 Solved Paper III

  1. Anaemia caused by Vitamin B − 12 deficiency is

    1. Megaloblastic

    2. Pernicious

    3. Sickle cell

    4. All the above

    Answer: b

  2. Test to assess PEM in children in early stages is by

    1. Biochemical tests

    2. Anthropometry

    3. Pathological tests

    4. None of the above

    Answer: b

  3. Isoelectric point at which maximum coagulation of milk protein takes place:

    1. 4.2 pH

    2. 4.6 pH

    3. 5.4 pH

    4. 6.6 pH

    Answer: b

  4. Workman's compensation is paid to a worker.

    1. On retirement

    2. As appreciation of work done

    3. On attaining injury at work

    4. None of the above

    Answer: c

  5. Contingency Approach is a method of Management

    1. Where the departments are divided into subsystems.

    2. Where the inventory or stock governs the activities.

    3. Entails using different approaches to problems.

    4. Where decision is made at the top level.

    Answer: c

  6. A clear fluid diet supplies

    1. Only carbohydrates and calories

    2. Only minerals and vitamins

    3. Only proteins and carbohydrates

    4. Only calories

    Answer: b

  7. There must be alteration between active play

    1. Group play

    2. Quiet play

    3. Solitary play

    4. Parallel play

    Answer: b

  8. Moderate hearing loss is indicated when a child can hear only at

    1. 26 − 40 decible

    2. 41 − 55 decible

    3. 56 − 70 decible

    4. 71 − 90 decible

    Answer: b

  9. Disability in reading is called

    1. Hemophilia

    2. Dyslexia

    3. Aphasia

    4. Dysgraphia

    Answer: b

  10. One of the motifs used in Bandhani is

    1. Burfi

    2. Ladoo-Jalebi

    3. Vajra

    4. Gopuram

    Answer: b

  11. Salt is added in dyeing for

    1. Absorption

    2. Exhaustion

    3. Solubility

    4. All the above

    Answer: b

  12. ‘GOTS’ stands for:

    1. Global Ozone Textile Services

    2. Global Organic Textile Standards

    3. Global Organic Textile Specifications

    4. Global Organic Terms and Standards

    Answer: b

  13. One of the type of utility is

    1. System utility

    2. Resource utility

    3. Diminshing utility

    4. Material utility

    Answer: c

  14. Attitudes, feelings and interests are:

    1. Cognitive component

    2. Affective component

    3. Temporal component

    4. Physical component

    Answer: b

  15. The ideal size for flash card is

    1. 22 × 28 inches

    2. 8 × 10 inches

    3. 10 × 12 inches

    4. 12 × 12 inches

    Answer: c

  16. The women centre created at the village level under National Mission for Empowerment of women is

    1. Krishi Vigyan Kendra (KVK)

    2. Poorna Shakti Kendra (PSK)

    3. Rashtriya Mahila Kendra (RMK)

    4. Mahila Vigyan Kendra (MVK)

    Answer: b

  17. The utilization of calcium is adversely affected by

    1. Oxalate

    2. Phytate

    3. Oxidase

    4. Citrate

    Code:

    1. 1 and 3

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 2

    Answer: d

  18. Which of the following nutrients play an important role in the metabolism of Homocysteine?

    1. Vitamin B − 6

    2. Thiamine

    3. Vitamin B − 12

    4. Folate

    5. Calcium

    Code:

    1. 2, 3, 5

    2. 3, 4, 5

    3. 1, 3, 4

    4. 1, 2, 5

    Answer: c

  19. Identify the terms associated with cereal cooking:

    1. Gelation

    2. Gelatinization

    3. Scum formation

    4. Scorching

    5. Retrogradation

    6. Coagulation

    Code:

    1. 2, 3 and 4

    2. 1, 2 and 5

    3. 5, 4 and 2

    4. 5, 2 and 6

    Answer: b

  20. Low sodium diet is recommended in:

    1. Acute Hepatitis

    2. NIDDM

    3. Dyslipidemia

    4. CHF

    5. Liver Cirrhosis

    Code:

    1. 4, 5

    2. 1, 5

    3. 2, 4

    4. 1, 3

    Answer: a

  21. Put the following foods in increasing order according to their sodium content per 100 g

    1. Banana

    2. Egg

    3. Tomato

    4. Spinach

    5. Musk Melon

    6. Meat

    Code:

    1. 4, 5, 3, 1, 6, 2

    2. 1, 3, 4, 5, 6, 2

    3. 6, 1, 3, 4, 5, 2

    4. 3, 4, 5, 1, 2, 6

    Answer: c

  22. The following tools are used for performance appraisal:

    1. TQM

    2. BARS

    3. BEP

    4. RATING SCALE

    5. PROCESS CHART

    Code:

    1. 1, 2 and 4

    2. 2, 4 and 5

    3. 5, 4 and 3

    4. 3, 1 and 5

    Answer: b

  23. The components of intelligence are

    1. Hard work

    2. Memory

    3. Imagination

    4. Problem solving ability

    Code:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 2, 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. All are correct.

    Answer: b

  24. Marriage laws are designed to protect

    1. Safety of the individual

    2. Safety of the society

    3. Anti-dowry system

    4. Intercaste marriage

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 3 are correct.

    Answer: a

  25. Antistatic finish on a textile fabric produces the following effects:

    1. Improves the surface conductivity

    2. Repels molecules of water from the surface of fabric

    3. Develops an electric charge opposite that of a fibre

    4. Increase static build up

      1. 2 and 3 are correct.

      2. 1 and 3 are correct.

      3. 3 and 4 are correct.

      4. 4 and 1 are correct.

      Answer: b

  26. Traditional costumes of Egypt include

    1. Gallebaya

    2. Seblah

    3. Jabla

    4. Yelek

    Codes:

    1. 2, 3 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 1, 2 and 4 are correct.

    4. 1, 3 and 4 are correct.

    Answer: c

  27. Following are the direct systems of yarn numbering:

    1. Cotton count

    2. Worsted count

    3. Denier

    4. Tex

    Codes:

    1. 2, 3 are correct.

    2. 3, 4 are correct.

    3. 1, 2 are correct.

    4. 1, 4 are correct.

    Answer: b

  28. Principles of design are:

    1. Repitition

    2. Balance

    3. Movement

    4. Harmony

    V. Rhythmic

    VI. Background

    Codes:

    1. 1, 2, 4, V

    2. 2, VI, 3, 4

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 1, 3, VI, V

    Answer: a

  29. Following colours are cool colours:

    1. Bluish green

    2. Reddish orange

    3. Blue

    4. Yellow orange

    V. Green

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 1, 3, V

    4. 3, 4, V

    Answer: c

  30. The order of components of workers input given by Bratton, is as below:

    1. Cognitive component

    2. Temporal component

    3. Physical component

    4. Affective component

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 1, 2, 3

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: b

  31. In teaching Home Science, which of the following laboratory experiences have important values?

    1. Productive experiences

    2. Participatory experiences

    3. Experimental experiences

    4. Observation experiences

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 2, 3 and 1 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 3, 4 and 2 are correct.

    Answer: b

  32. Women empowerment denotes

    1. Freedom from the household work

    2. Enable women to insist upon their rights and assert themselves

    3. Development of the ability for women to make appropriate decision

    4. Hatred towards men

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 4 and 2 are correct.

    Answer: b

  33. The use of knowledge and abilities acquired through non-formal education can be evaluated in terms of

    1. Personal development

    2. Involvement in community activities

    3. Competency in doing similar work

    4. Increased employment opportunities

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 2, 3 and 4 are correct.

    3. 2, 4 and 1 are correct.

    4. 1, 3 and 4 are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Milk is a complete food for infants.
    • Reason (R): Weaning should be started only after 8 months.
    1. A is correct but R is false.

    2. A is false but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Bio-fortification is done to inhibit the natural enzymatic process and to increase shelf life.
    • Reason (R): It changes the nutritive content of food which delays the ripening process.

    Code:

    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: d

    • Assertion (A): Infective hepatitis (Type A) is due to a virus generally transmitted through Air contamination.
    • Reason (R): The disease manifests symptoms like anorexia, fatigue, nausea, vomitting, fever, weight loss and jaundice.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true and R is wrong.

    4. A is wrong and R is true.

    Answer: d

    • Assertion (A): The system theory's doctrine is that the whole of an entity is more than the sum of its parts.
    • Reason (R): This is based on cooperative synergistic working of members which is called PERT.

    Code:

    1. A is correct, but R is false.

    2. R is correct, but A is false.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Transition means adjustment to new values, expectations, interests and new set of behaviours.
    • Reason (R): In transition period always physical, intellectual and emotional changes take place.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct but R is wrong.

    3. Both A and R are wrong.

    4. A is wrong but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): When the counselor listens quietly to the counselee, the counselee feels relieved of his problems and develops inner strength.
    • Reason (R): The counselor's duty is only listening and questioning.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is wrong but R is correct.

    4. A is correct but R is wrong.

    Answer: d

    • Assertion (A): Height or length of children below the age of two years should be measured with an infantometer.
    • Reason (R): An infantometer is used for children who cannot stand properly.
    1. Both A and R are wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is correct but R is wrong

    4. A is wrong but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Role of entrepreneur and manager is the same.
    • Reason (R): Both are risk takers and work for profit for an organizations.
    1. A and R are correct.

    2. A and R are incorrect.

    3. A is correct and R is incorrect.

    4. A is incorrect and R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Plisse and seersucker have the same puckered effect.
    • Reason (R): Both are achieved by the same process.
    1. A is correct but R is incorrect.

    2. A is incorrect but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are incorrect.

    Answer: a

    • Assertion (A): Cross dyeing can produce multi-coloured fabrics.
    • Reason (R): Two or more fibre types in a fabric accept a different type of dye.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct but R is incorrect.

    4. A is incorrect but R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Rubber tile is affected adversely by oil, grease, and solvents and so it is not used for kitchen counter tops.
    • Reason (R): Kitchen counter tops made up of rubber tiles are damaged easily.

    Code:

    1. A is incorrect and R is correct.

    2. A is correct and R is incorrect.

    3. Both A and R are incorrect.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): For planning a functional arrangement of centres, we require to examine, which centres are given choice locations and which are to be grouped together.
    • Reason (R): The centres that are focal points in the work should be located at last, determining the importance of various centres separately.

    Code:

    1. Both A and R are true.

    2. A is false but R is true.

    3. A is true but R is only partly true.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: d

    • Assertion (A): Ergonomics is the application of human, biological science in conjunction with engineering science to the worker and his working environment and at the same time enhance productivity.
    • Reason (R): The focus of the study is an worker fatigue.
    1. A is correct but R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: a

    • Assertion (A): Home Science education is broad based.
    • Reason (R): It has within its realm everything that has anything to do with family and community.

    Code:

    1. A and R are correct.

    2. A and R are not correct.

    3. A is correct, R is not correct.

    4. A is not correct, R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Audio-visual aids are not the best teaching aid.
    • Reason (R): In reality there is no best teaching aid. It all depends upon the situation on which the aids are used.

    Code:

    1. Both A and R are not correct

    2. A is correct, R is not correct

    3. A is not correct, R is correct

    4. Both A and R are correct

    Answer: c

  34. Give the correct sequence of the enzymatic browning occurring in cut fruits.

    1. D. O. P. A. Formation

    2. Polyphenolase comes in contact with air

    3. Melanin formation

    4. Fruits are cut

    V. Orthoquinones formation

    Code:

    1. 4, 2, 1, V, 3

    2. 4, 3, V, 2, 1

    3. 4, 2, 3, V, 1

    4. 1, 4, 3, 2, V

    Answer: a

  35. Give the correct sequence of activities with respect to minimum to maximum energy expenditure (Kcal/min).

    1. Washing clothes

    2. Reading and writing

    3. Carpentery

    4. Watering plants

    V. Jogging

    VI. Bathing

    VII. Cycling

    Code:

    1. 2, 4, VI, 1, 3, VII, V

    2. 4, 3, 1, V, 2, VII, VI

    3. 1, 2, 3, VII, 4, V, VI

    4. V, 4, VI, VII, 3, 2, 1

    Answer: a

  36. Give the sequencial progression of symptoms in cirrhosis:

    1. Malnutrition and Nacrosis of liver cells

    2. GI disturbances

    3. Ascitis

    4. Fibrosis

    V. Oedema

    VI. Easophageal varicose

    Code:

    1. 2, 4, 1, 3, VI, V

    2. 2, 4, 1, VI, V, 3

    3. 1, 2, 4, V, 3, VI

    4. 1, 2, VI, 4, V, 3

    Answer: c

  37. Give the correct sequence of the steps involved in stepping up a receipe.

    1. Evaluate the product and repeat till perfect

    2. Double recipe and repeat to get consistent product

    3. Prepare the product using original recipe

    4. Double recipe, evaluate and record change

    V. If product is satisfactory enlarge by increment of 25 portion

    VI. Adjust handling and cooking losses in enlarged quantity

    Code:

    1. V, 1, 2, 4, VI, 3

    2. 3, 1, 4, 2, V, VI

    3. 4, 1, 2, VI, 3, 2

    4. 2, 1, 4, V, 3, VI

    Answer: b

  38. Write the sequential order of the stages of family life cycle.

    1. Establishing stage

    2. Shrinking stage

    3. Child rearing stage

    4. Expandng stage

    V. Empty nest stage

    Code:

    1. V, 1, 3, 2, 4

    2. 1, 3, 4, 2, V

    3. 3, 4, 1, V, 2

    4. 2, V, 3, 1, 4

    Answer: b

  39. Arrange the developmental tasks during early childhood period sequentially.

    1. Learning to talk

    2. Bladder control

    3. Learning to walk

    4. Learning gender difference

    V. Distinguishing right and wrong

    VI. Getting ready to read

    Codes:

    1. 2, 1, 3, VI, 4, V

    2. V, 2, 3, VI, 1, 4

    3. 3, 1, 2, 4, VI, V

    4. 1, 3, 4, 2, V, VI

    Answer: c

  40. What is the sequence followed in the manufacture of Denim?

    1. Rope or sheet dyeing

    2. Drawing in

    3. Weaving using 3 × 1 twill

    4. Warping on sectional/direct warping

    V. Sizing of yarn

    Codes:

    1. 1, 4, 2, V, 3

    2. 2, 4, V, 3, 1

    3. 4, 1, V, 2, 3

    4. 2, 4, 1, V, 3

    Answer: c

  41. Give the correct sequence of printing with azoic dyes.

    1. Diazotisation

    2. Clearing Naphthol

    3. Naptholation

    4. Coupling

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: b

  42. How are colours classified? Indicate the correct sequence:

    1. Primary

    2. Secondary

    3. Quarternary

    4. Tertiary

    V. Intermediate

    Codes:

    1. 3, V, 4

    2. 1, 2, 4

    3. 1, 2, V

    4. V, 1, 2

    Answer: b

  43. Write the sequence of steps followed under throughout process management.

    1. Sequencing

    2. Activating

    3. Implementing

    4. Prioritizing

    V. Planning

    VI. Adjusting

    VII. Controlling

    VIII. Checking

    Codes:

    1. 1, V, 4, VII, VI, VIII, 2, 1

    2. V, 4, 1, 3, 2, VII, VIII, VI

    3. 3, 2, 1, V, VI, VIII, VII, 4

    4. VII, VI, VIII, 4, 1, 3, 2, V

    Answer: b

  44. Arrange in sequence the three aspects of National Literacy Mission

    1. Continuing education

    2. Total Literacy compaign

    3. Post literacy programme

    Codes:

    1. 1, 3, 2

    2. 2, 1, 3

    3. 3, 1, 2

    4. 2, 3, 1

    Answer: d

  45. In Edgar Dale's cone of experience, the audio-visual aids are arranged in a cone with its purpose. Arrange in sequence the given experiences based on its division from the base of the cone.

    1. Observing

    2. Symbolizing

    3. Doing

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 3, 2, 1

    3. 3, 1, 2

    4. 2, 1, 3

    Answer: c

  46. Arrange in chronological order the experiments for rural reconstruction carried out in India.

    1. FL Brayne Gurgaon Experiment

    2. Lt. Col. Albert Mayer-Etawah Pilot Project

    3. Rabindranath Tagore Sriniketan Project

    4. Spencer Hatch Marthandum Project

    Code:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 1, 4, 3, 2

    4. 4, 2, 1, 3

    Answer: a

  47. Match the cookery term given in List-I with the Food products given in List-II.

    List-I (Cookery term) List-II (Food product)
    1. Cut and fold

    2. Bake blind

    3. Coat

    4. Cream

    5. Glaze

    6. Knock back

    1. Vegetable cutlet

    2. Bread

    3. Pineapple pastry

    4. Bun

    5. Fruit cake

    6. Jam tart

    7. Biscuits

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
      • 2
      • 6
      • 5
      • 4
      • 3
      • 1
      • 5
      • 3
      • 1
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3
      • 6
      • 1
      • 5
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 5
      • 4
      • 6
      • 3

    Answer: c

  48. Match Nutrient in List-I with the recommended intake in List-II.

    List-I (Nutrient) List-II (Recommended Intake)
    1. Fat

    2. Carbohydrate

    3. Fibre

    4. Protein

    1. 25 − 30% of energy

    2. 10 − 12% of energy

    3. < 300 mg/d

    4. 50 – 60% of energy

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  49. Match the oils given in List-I with the saturation level of fatty acids in List-II.

    List-I (Oils) List-II (Saturation of fatty acids)
    1. Mustard oil

    2. Vanaspati

    3. Rice bran oil 3. Omega

    4. Safflower oil

    1. TFAs

    2. Omega 6 PUFA

    3. PUFA

    4. MUFA

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: d

  50. Match the terms in List-I with operations given in List-II.

    List-I (Terms) List-II (Operations)
    1. Menu standardized recipes

    2. Invoice

    3. Menu flyer

    4. Perpetual inventory

    5. KOT

    6. Portable totes

    1. Purchase

    2. Sales

    3. Store

    4. Marketing

    5. Production

    6. Delivery

    7. HR Dept.

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
      • 5
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 6
      • 7
      • 6
      • 1
      • 2
      • 4
      • 5
      • 1
      • 2
      • 4
      • 5
      • 7
      • 3
      • 2
      • 4
      • 5
      • 6
      • 1
      • 3

    Answer: a

  51. Match List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Cleft palate

    2. Toxemia

    3. Cephalocaudal

    4. Pulse rate of the new born

    1. High risk pregnancy

    2. 120 − 140

    3. Congenital

    4. 80 − 120

    5. Head to toe

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 5
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5

    Answer: a

  52. Match the List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Howard Gardner

    2. Havighurst

    3. Freud S.

    4. Pavlov

    1. Development tasks

    2. Electra complex

    3. Multiple intelligence theory

    4. Stimulus response theory

    5. Field theory

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 5
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  53. Match the thread packages given in List-I with their descriptions given in List-II.

    List-I List-II
    1. Spools

    2. Cops

    3. Cones

    4. Cacoons

    1. Centreless thread packages

    2. Used where thread consumption is high

    3. Thread cross wound for stability

    4. Smallest packages

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  54. Match the traditional textile fabrics given in List-I with their descriptions given in List-II.

    List-I List-II
    1. Telia Rumal

    2. Kanikar

    3. Kalamkari

    4. Amlikar

    1. Woven shawl of Kashmir

    2. Printed or painted textile of Andhra Pradesh

    3. Embroidered shawl of Kashmir

    4. Resist dyed fabric

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: b

  55. Match List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Utility

    2. Accessibility

    3. Interchangeability

    4. Substitution

    1. Availability

    2. Alternative uses

    3. Replaced

    4. Value or worth

    5. Not given

    6. Change

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 5
      • 3
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 6
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: d

  56. Match List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Knowledge applied for solutions of problem

    2. Human quality contributes flexibility in living

    3. Ability to distingush between alternatives

    4. Willingness to take the lead

    5. Well balanced health

    1. Intelligence

    2. Judgment

    3. Adaplability

    4. Enthusiasm

    5. Initiative

    6. Accessibility

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 1
      • 3
      • 2
      • 5
      • 4
      • 1
      • 6
      • 5
      • 2
      • 3
      • 6
      • 2
      • 3
      • 5
      • 4
      • 5
      • 2
      • 1
      • 3
      • 6

    Answer: a

  57. Match the items given in List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Written form

    2. Spoken form

    3. Pictorial form

    4. Action form

    1. Graphics

    2. Debate

    3. Demonstrations

    4. Circular letters

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: d

  58. Match the types of learner evaluation given in List-I with its purpose given in List-II.

    List-I List-II
    1. Initial evaluation

    2. Periodical progress evaluation

    3. Summative evaluation

    4. Evaluation of retention learning

    1. To know the improvement during learning

    2. How much learning has been retained and put to use

    3. Level of learner at the time of Joins the programme

    4. How much learning has taken place

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  59. Match the symptoms in List-I with the disease in List-I.

    List-I (Symptoms) List-II (Disease)
    1. Steatorrhea

    2. Proteinuria

    3. Negative Nitrogen balance

    4. Glycosuria

    1. Nephrotic syndrome

    2. Diabetes

    3. Malabsorption syndrome

    4. Acute Renal Failure

    5. Gout

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 5
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 5
      • 1
      • 3

    Answer: c

  60. Match the organisations given in List-I with their role given in List-II.

    List-I List-II
    1. AEPC

    2. BIS

    3. UNICEF

    4. NCERT

    5. ICMR

    1. Making standards

    2. Regulation

    3. Exports

    4. Child health

    5. Research

    6. Education

    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5
      • 2
      • 3
      • 1
      • 5
      • 6
      • 3
      • 1
      • 4
      • 6
      • 5
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5

    Answer: c