CBSE NET Indian-Culture December-2013 Solved Paper II

  1. One of the following Harappan culture sites is noticed in the Gangatic Doab:

    1. Kalibangan

    2. Alamgirpur

    3. Ropar

    4. Lothal

    Answer: b

  2. The mention of the city named Ayodhya occurs for the first time in

    1. Rigveda

    2. Atharvaveda

    3. Yajurveda

    4. Samaveda

    Answer: b

  3. During the period of sixteen Mahajanpadas Sothavatinagri was the capital of

    1. Vajji

    2. Surasen

    3. Vatsa

    4. Chedi

    Answer: d

  4. Which of the following physicians was a contemporary of Gautama Buddha?

    1. Charaka

    2. Sushena

    3. Jivaka

    4. Vag Bhatt

    Answer: c

  5. Which source of Mauryan history informs that there was no slavery in India?

    1. Asokan Rock Edict – II

    2. Megasthenes'Indica

    3. Mudrarakshasa

    4. Dipavamsa

    Answer: b

  6. In which of the following inscriptions Asoka propagated the idea of Dharma vijaya?

    1. Rock Edict – III

    2. Rock Edict – XIII

    3. Rock Edict – XII

    4. Rock Edict – V

    Answer: b

  7. Who among the following Kings made a request to a foreign King for figs, wine and Sophist?

    1. Bimbisara

    2. Chandragupta Maurya

    3. Dasaratha

    4. Bindusara

    Answer: d

  8. Which of the followng texts mentions Guna-Karm theory regarding Varna system?

    1. Atharvaveda

    2. Chhandogya Upanishad

    3. Bhagvadgita

    4. Abhijnanasakuntala

    Answer: c

  9. Which one of the following dynasties is not mentioned in the Sangam Literature?

    1. Chola

    2. Pallava

    3. Chera

    4. Pandya

    Answer: b

  10. Arrange the following stupas in chronological order:

    1. Bharhut

    2. Amaravati

    3. Dhamek

    4. Bodhgaya

    Select your correct answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 1, 4, 2, 3

    4. 4, 3, 1, 2

    Answer: c

  11. The mention of coin Karshapan occurs in the following inscription:

    1. Hathigumpha Inscription

    2. Rummindei

    3. Naneghat Inscription

    4. Junagarh Inscription

    Answer: c

  12. Who among the following was an Alwar Saint?

    1. Appar

    2. Kulasekhar

    3. Sambandar

    4. Sundarar

    Answer: b

  13. Durjanpur Trithankar images were carved during the time of which ruler?

    1. Chandragupta – 1

    2. Ramagupta

    3. Skandagupta

    4. Purugupta

    Answer: b

    • Assertion (A): Chandragupta – II married his daughter with Vakataka ruler Rudrasen – II.
    • Reason (R): This relation could help him in uprooting the Sakas from Western India.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  14. Which one was a prominent centre of sculptural art during the Gupta period?

    1. Amaravati

    2. Mathura

    3. Sanchi

    4. Gandhara

    Answer: b

  15. Where did Virasena, who accompanied Chandragupta – II in his military expedition, excavate a cave in honour of Shiva?

    1. Eran

    2. Kausambi

    3. Sanchi

    4. Udaigiri

    Answer: d

  16. Which one of the following places is known for rock-cut temple architecture?

    1. Kanchipuram

    2. Mamallapuram

    3. Thanjavur

    4. Gongaikonda Cholapuram

    Answer: b

  17. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Deity & Persons) List-II (Names/terms connected with number 8)
    1. Shiva

    2. Patanjali

    3. Rishi

    4. Panini

    1. Ashtanga Yoga

    2. Ashtamurti

    3. Ashtadhayayi

    4. Ashtavakra

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  18. In which of the following inscriptions Kalidas and Bharvi both are referred together?

    1. Allahabad Pillar Inscription of Samudragupta

    2. Mehroli Iron Pillar Inscription of Chandra

    3. Junagarh Inscription of Skandagupta

    4. Aihole Inscription of Chalukya Pulkesin – 2

    Answer: d

  19. The site representing the renowned educational centre Vikramashila Mahavihara is to be located in the region of

    1. Bhagalpur

    2. Gaya

    3. Rajagrih

    4. Vaishali

    Answer: a

  20. The most gigantic rock-cut Bahubali image is located in

    1. Tamil Nadu

    2. Andhra Pradesh

    3. Karnataka

    4. Kerala

    Answer: c

  21. The gajahasta posture is associated with

    1. Shiva

    2. Vishnu

    3. Buddha

    4. Ganesha

    Answer: a

  22. Which of the following inscriptions informs us the provision made for the treatment for men and animals by Asoka?

    1. Rock Edict – XII

    2. Rock Edict – 2

    3. Rock Edict – XIII

    4. Rock Edict – V

    Answer: b

  23. Which of the following Chandella temple was originally a Vishnu temple but later converted to a different deity?

    1. Lakshaman temple

    2. Chaturbhuj temple

    3. Chitragupta temple

    4. Devi Jagdambi temple

    Answer: d

  24. Natraj bronze images were cast during the period of

    1. Chandellas

    2. Cholas

    3. Pallavas

    4. Rashtrakutas

    Answer: b

  25. Which of the following temples Natya Mandap and Bhog Mandap are the archtectural parts?

    1. Chola temple

    2. Chalukya temple

    3. Orissan temple

    4. Parmar temple

    Answer: c

  26. In which of the following temples Gopuram is the architectural part?

    1. Chandella temple

    2. Chola temple

    3. Parmar temple

    4. Pratihar temple

    Answer: b

  27. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

    List-I (Author) List-II (Work)
    1. Bilhana

    2. Sandhyakar Nandi

    3. Vakpati

    4. Rajshekhar

    1. Ramcharita

    2. Vikramanka deva charita

    3. Balaramayana

    4. Gaudavaho

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  28. Who profounded the theory that Brahma is true Jagat is false?

    1. Ramanuja

    2. Sankaracharya

    3. Vallabhacharya

    4. Nibarakacharya

    Answer: b

  29. Kayotsarga posture is associated with the image of

    1. Vishnu

    2. Buddha

    3. Tirthankar

    4. Shiva

    Answer: c

  30. Which among the following works is not the work of Amir Khusaro?

    1. Qiran-us-Sádain

    2. Nuh Sipehar

    3. Miftah-ul-Fatuh

    4. Khair-ul-Majlis

    Answer: d

  31. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the list:

    List-I (Author) List-II (Work)
    1. Abdulla Malik Isami

    2. Yahya bin Ahmed

    3. Abdullah

    4. Sheikh Abdul Hassan

    1. Qamit-ul-Tawarikh

    2. Fatuh-us-Salatin

    3. Tarikh-i-Mubarakshahi

    4. Tarikh-i-Daodi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: a

  32. Which tradition of music flourished during the period of Akbar and has contributed significantly to Indian Classical Music?

    1. Ast chhap

    2. Tilak chhap

    3. Kirtan chhap

    4. Gun chhap

    Answer: a

  33. Paintings showing women working in building construction at Agra are extant in

    1. Akbarnama

    2. Alamgirnama

    3. Iqbalnama-i-Jahangiri

    4. Marwar-re-Pargana-ri-vigat

    Answer: a

  34. Which of the following fort is known as ‘Katargarh’

    1. Kumbhalgarh

    2. Rohtashgarh

    3. Gwalior Fort

    4. Chittorgarh

    Answer: a

  35. Who is the author of the ‘Vijaypal Raso’

    1. Jagnik

    2. Nalha Singh

    3. Narpat Nath

    4. Sarangdhar

    Answer: b

  36. Who among the following acquired the title of ‘Haindav-Dharmoddharak’

    1. Shivaji

    2. Sawai Jai Singh

    3. Mirza Raja Jai Singh

    4. Jaichand

    Answer: a

  37. Shariat means

    1. Revenue laws

    2. Sufi way of life

    3. Islamic laws

    4. State laws

    Answer: c

  38. In the second half of the 18th century the Journal ‘Asiatic Researches’ was started by whom?

    1. William Jones

    2. James Mill

    3. V. Smith

    4. W. Irvine

    Answer: a

  39. A foreign traveller of the Vijaynagar Empire was also an Ambassador of his country:

    1. Farnow Nooniz

    2. Domingo Paes

    3. Abdur Razzaq

    4. Nicoli Conti

    Answer: c

  40. The term Qaum refers to

    1. Community based on common descent

    2. Local Muslim association

    3. Muslim respectable class

    4. Custodians of Sufi shrines

    Answer: a

  41. The Act which allowed the Missionaries to preach religion and start education in India for the first time, was

    1. The Pitt's India Act, 1784

    2. The Charter Act, 1813

    3. The Charter Act, 1833

    4. The Charter Act, 1853

    Answer: b

  42. Who was the founder of the Widow Marriage Sangh in 1861?

    1. Devendranath Tagore

    2. Dayanand Saraswati

    3. Ram Mohan Roy

    4. M. G. Ranade

    Answer: d

  43. Arrange the following in chronological order from their foundation and select the answer from the codes given below:

    1. The Indian Patriotic Association

    2. The Mohammadan Anglo-Oriental College

    3. The Mohammadan Anglo-Oriental Defence Association

    4. The Mohammadan Anglo-Oriental Educational Conference.

    Codes:

    1. 2, 4, 1, 3

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 1, 4, 3, 2

    4. 1, 3, 4, 2

    Answer: a

  44. Arrange the following in chronological order of their occurrence:

    1. Lord Macaulay's Minutes on Indian Education

    2. Vernacular Press Act to control seditious publications

    3. Foundation of Asiatic Society of Bengal

    4. Abolition of Sati.

    Codes:

    1. 4, 3, 2, 1

    2. 3, 1, 2, 4

    3. 4, 1, 3, 2

    4. 3, 4, 1, 2

    Answer: d

  45. Who launched the self-respect movement in South India for the uplift of the dignity of the lower castes?

    1. E. V. Ramaswamy

    2. Jyotiba Phule

    3. Bhim Rao Ambedkar

    4. C. Rajagopalachari

    Answer: a

    • Assertion (A): The Constitutional Reforms of 1909 provided to the Indian Muslims an official legitimacy to their minority status.
    • Reason (R): Muslim identity from mnority status to nationhood took a long time.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  46. Consider the following statements concerning the Peasant Movements of the colonial period.

    1. The movements that took place after 1857 were mainly localized or isolated but had wider impact.

    2. The Indian agrarian society which had a complex class structure had its bearing on the movement.

    3. The movements often cut across the cultural categories of religion and caste.

    4. It was not so easy to mobilize the peasantry along with their religious or caste identity.

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct only.

    2. 2 and 3 are correct only.

    3. 1, 2 and 3 are correct only.

    4. 2, 3 and 4 are correct only.

    Answer: c

  47. Who started the paper ‘Voice of India’

    1. Dadabhai Naoroji

    2. V. D. Savarkar

    3. Motilal Nehru

    4. Subhashchandra Bose

    Answer: a

  48. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Author) List-II (Work)
    1. Dhananjaya Keer

    2. Subhash Chandrabose

    3. Rajendra Prasad

    4. Ram Mohan Roy

    1. India Divided

    2. Precepts of Jesus

    3. Dr. Ambedkar: Life and Mission

    4. The Indian Struggle

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c