CBSE NET Indian-Culture June-2012 Solved Paper II

  1. Which edible is not mentoned in the Rigveda?

    1. Apupa

    2. Curd

    3. Salt

    4. Yava

    Answer: c

  2. Match List-I (Samhitas) with List-II (Brahmanas) and select the correct answer using the codes given below:

    List-I (Samhitas) List-II (Brahmanas)
    1. Rigveda

    2. Yajurveda

    3. Samaveda

    4. Atharvaveda

    1. Taittiriya

    2. Aitereya

    3. Gopatha

    4. Jaimini

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  3. The earliest mention of Chandala is found in

    1. Atharvaveda

    2. Vajasaneyi Sahita

    3. Chhandogya Upanishad

    4. Apastaba Dharmasutra

    Answer: b

  4. The officer responsible for collection of taxes (bali) in the later Vedic period was

    1. Akavapa

    2. Antarvasika

    3. Bhagadudha

    4. Sangrahita

    Answer: c

  5. Which Buddhist text refers to numerous ancient Indian scripts?

    1. Abhidharmakosa

    2. Divyavadana

    3. Lalitavistara

    4. Mahavastu

    Answer: c

  6. The permission for the establishment of Bhikshuni Sangha was given by the Buddha at

    1. Sarnath

    2. Sravasti

    3. Vaisali

    4. Kapilavastu

    Answer: c

  7. The Mauryan Emperor Asoka is mentioned by his name in

    1. Rummindei Inscription

    2. Nittur Inscription

    3. Erragudi Inscription

    4. None of the above

    Answer: b

  8. Akayanivi denotes

    1. Permanent endowment of which interest was utilised for a specific purpose

    2. Fixed deposit for monetary benefit to the depositor

    3. Permanent savings in royal treasury meant for use in an emergency

    4. Long term loan

    Answer: a

  9. The Kupyadhyaksha was an officer in charge of

    1. Agricultural resources

    2. Forest resources

    3. Water resources

    4. Transport resources

    Answer: b

  10. Who among the following contributed in the construction/reconstruction of the Sudarsana Lake?

    1. Pusyagupta Vaisya

    2. Parnadatta

    3. Chakrapalita

    4. All the above

    Answer: d

  11. Who discovered the existence of monsoon winds which facilitated India's trade with the Western world in early centuries of the Christian era?

    1. Anonymous author of Periplus

    2. Augustus

    3. Hippalus

    4. Ptolemy

    Answer: c

  12. Which one of the following is attributed to a female author?

    1. Kaumadi Mahotsava

    2. Priyadarsika

    3. Devi Chandra Guptam

    4. None of the above

    Answer: a

  13. Coins, bearing legends in three different scripts, were issued by

    1. Agathocles

    2. Nahapana

    3. Menander

    4. Maves

    Answer: b

  14. The images of kings were installed for the first time at

    1. Amaravati

    2. Mathura

    3. Sarnath

    4. Takasila

    Answer: b

  15. The Kathasaritsagara, a collection of stories in Sanskrit, contains mostly

    1. Fairy tales

    2. Mythological stories about the creation of the world

    3. Stories about Hindu Gods and Goddesses

    4. Adventurous stories of traders and princes

    Answer: d

  16. The symbol of a ship with mast occurs on the coins of

    1. Vasisthiputra Pulamavi

    2. Yaj~nasri Satakarni

    3. Gautamiputra Satakarni

    4. Simukha Satavahana

    Answer: b

  17. The cult of chaste wife (Pattni Cult) is celebrated in the Tamil work named

    1. Silappadikaram

    2. Pattupattu

    3. Narrinai

    4. Kuruogai

    Answer: a

  18. The famous Sanskrit poet Kalidasa finds a mention in

    1. Allahabad Pillar Inscription

    2. Aihole Inscription of Pulakes in II

    3. Banskhera Inscription

    4. Gwalior Inscription of Mihira Bhoja

    Answer: b

  19. Elephanta Caves contain

    1. Buddhist Images only

    2. Jain Images only

    3. Brahmanical Images only

    4. All the above

    Answer: c

  20. The rock-cut Kailasa temple of Ellora was built by

    1. Mahendravarman I

    2. Pulakesin II

    3. Krisna I

    4. Vikramaditya VI

    Answer: c

  21. The famous temple of Sun-God at Ko ark was built by

    1. Choda Ganga

    2. Narasimha I

    3. Kapilendra

    4. Purusottama

    Answer: b

  22. Astadiggajas flourished in the court of

    1. Shivaji

    2. Krisnadeva Raya

    3. Bhoja Paramara

    4. Choda Ganga

    Answer: b

  23. Who among the following were sants of the Varkari sect?

    1. Chakradhara

    2. J~nanesvara

    3. Namadeva

    4. Ram Das

    Select the correct answer using the code given below:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: b

  24. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Chausantha Yogini
      • Bhubaneswar
      • Kailasanatha
      • Kanci
      • Venkatesvara
      • Tirupati
      • Vithoba
      • Pandharpur

    Answer: a

  25. Arrange the following grammarians in a chronological order and select the correct using the code given below:

    1. Hemachandra

    2. Pata~njali

    3. Yaska

    4. Kat–yayana

    Codes:

    1. 3 4 2 1

    2. 1 2 4 3

    3. 1 3 2 4

    4. 3 1 4 2

    Answer: a

  26. The ceiling of which one of the following Chaitya halls preserves the original wooden beams? Select the correct answer using the code given below:

    1. Bhaja

    2. Karle

    3. Koane

    4. Pitalkhora

    Codes:

    1. 1 only

    2. 2 and 3

    3. 1, 2 and 3

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  27. Match List-I (Author) with List-II (Book) and select the correct answer using the code given below:

    List-I (Author) List-II (Book)
    1. Bharavi

    2. Dhoyi

    3. Ksemisvara

    4. Vak Patiraja

    1. Gauavaho

    2. Kiratarjuniya

    3. Pavanaduta

    4. Cha akuvsika

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

    • Assertion (A): The spread of Vaisnavism contributed a great deal to the growth of regional literature.
    • Reason (R): Jayadev, Vidyapati, Mirabai, Tulsidas, Sankaradev have been great authors.

    Now select the correct answer from the code given below: Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: a

  28. Plough is the iconographic feature of

    1. Parasurama

    2. Lakulisa

    3. Balarama

    4. Vasudeva

    Answer: c

  29. The distinctive figure on the coins of Gagayadeva Kalachuri is

    1. Bull

    2. Elephant

    3. Vishnu

    4. Lakshmi

    Answer: d

  30. In which of the following language Alberuni wrote his account Tarikh-ul Hind?

    1. Sanskrit

    2. Arabic

    3. Persian

    4. Turkish

    Answer: b

  31. Ibn Batuta who throws immense light on socio-cultural history of India belonged to

    1. Morocco

    2. Saudi Arabia

    3. Iran

    4. Syria

    Answer: a

  32. Performing Sati was discouraged by

    1. Iltutmish

    2. Balban

    3. Razia Sultan

    4. Mohammad-bin Tughlaq

    Answer: d

  33. Arrange the following Bhakti Saints in chronological order:

    1. Nam Dev

    2. Tuka Ram

    3. Ramanuja

    4. Chaitanya

    Select your answer from the code given below:

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 1, 3, 2, 4

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: b

  34. The policy of Sulh-i Kul manifested Akbar's

    1. Political acumenship

    2. Synthesis of different rival cultures

    3. Tolerance for other religions

    4. All of the above

    Answer: d

  35. The famous painter Mir Sayyad Ali Tabrez who illuminated the Dastan-I Amir Hamzah was patronised by

    1. Akbar

    2. Jahangir

    3. Shah Jahan

    4. DaraShukoh

    Answer: a

  36. Who among the following is called “Prince of Artists”

    1. Babur

    2. Akbar

    3. Jahangir

    4. Shah Jahan

    Answer: c

  37. Aurangzeb re-imposed jazia in

    1. 1657

    2. 1674

    3. 1682

    4. 1684

    Answer: b

  38. Majma-ul Bahrain was compiled after discussion with Baba Lal and Sufi Miyan Mir by

    1. Aurangzeb

    2. Bahadur Shah

    3. Shah Jahan

    4. Dara Shukoh

    Answer: d

  39. Diwan-i Khalisa was responsible to look after the

    1. Revenue free land granted as rewards

    2. Land under continuous cultivation

    3. Land under the direct possession of the state

    4. Cultivable land but was left fallow

    Answer: c

  40. Who was the founder of the Baptist Mission in India?

    1. William Carey

    2. J. Marshman

    3. Charles Grant

    4. Alexander Duff

    Answer: a

  41. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Sir William Jones

    2. Sir Charles Wilkins

    3. Max Mullar

    4. Anquetil du perron

    1. Upanishads

    2. Rigveda

    3. Sakuntala

    4. Bagvatgita

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

    • Assertion (A): Ramakrishna Paramahamsa believed that all religions were true and led to God.
    • Reason (R): Ramkrishna Paramahamsa was attracted to Christianity.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanaton of (A).

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: c

  42. Which are of the following was not the result of Brahmo Marriage Act?

    1. Legalization of Brahmo Marriage

    2. Declaration that Brahmos were non-Hindus

    3. Non-applicability of the Hindu Law on Brahmos

    4. Brahmos could marry in the Temples

    Answer: d

  43. One of the following writers was not associated with Bengali Drama in the 19th century

    1. Toru Dutta

    2. Madusudan Dutt

    3. Dinabandu Mitra

    4. Girish Chandra Gosh

    Answer: a

  44. Put following organizations in chronological order

    1. Brahmo Samaj of India

    2. S. N. D. P. Yogam

    3. Ramakrishna Mission

    4. Rahnumai Mazdayasnan Sabha

      1. 3, 2, 4, 1

      2. 2, 4, 1, 3

      3. 1, 3, 2, 4

      4. 4, 1, 3, 2

      Answer: d

  45. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I (Newspaper) List-II (Place of Publication)
    1. Swadeshi Mitran

    2. Jagat Mitra

    3. Krishna Patrika

    4. The Samaj

    1. Bombay

    2. Cuttack

    3. Madras

    4. Magulipatam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: a

  46. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Raja Ram Mohan Roy

    2. Devendranath Tagore

    3. Keshavachandra Sen

    4. Pandit Shivanath Sastry

    1. Adi Brahmo Samaj

    2. Brahma Samaj

    3. Sadarana Brahma Samaj

    4. Brahma Samaj of India

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  47. One of the following members was not a part of the University Commission appointed by Lord Curzon in 1902

    1. Thomas Raleigh

    2. Asuthosh Mukarjee

    3. Gurudas Banerjee

    4. Syed Hasan Bilgrami

    Answer: b

  48. Which one of the Indian National Congress session was presided by Mahatma Gandhi?

    1. 1919 – Amritsar

    2. 1924 – Belgaum

    3. 1935 – Allahabad

    4. 1938 – Haripura

    Answer: b