CBSE NET Indian-Culture June-2013 Solved Paper II

  1. That the Neolithic inhabitants of some place lived in pit dwellings is suggested by the archaeological excavations in

    1. Assam

    2. Kashmir

    3. Madhya Pradesh

    4. Maharashtra

    Answer: b

  2. Which of the following Aryan deities have been referred in the Boghazköi inscription?

    1. Indra

    2. Mitra

    3. Nasatya

    4. Varuna

    5. Yama

    Codes:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1, 4 and 5

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Vedic Rivers) List-II (Modern Names)
    1. Asikni

    2. Kubha

    3. Parushni

    4. Vitasta

    1. Chenab

    2. Kabul

    3. Jhelam

    4. Ravi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: a

  4. Which Samhita of the Yajurveda contains only hymns and no prose?

    1. Vajasaneyi

    2. Taittiriya

    3. Maitrayaniya

    4. Katha

    Answer: a

  5. The officer responsible for the collection of taxes in the later Vedic period was called

    1. Sangrahita

    2. Baladhikrita

    3. Akshavapa

    4. Bhagadudha

    Answer: d

  6. Who among the following is known as the author of Vedanga Jyotisha?

    1. Aryabhatta

    2. Brahmagupta

    3. Lagadha

    4. Latadeva

    Answer: c

  7. That Gautama Buddha and Tirthankara Mahavra were contemporaries is known from

    1. Acharanga sutra

    2. Kalpasutra

    3. Lalitavistara

    4. Vinayapitaka

    Answer: d

  8. Which of the following provides an epigraphic evidence of the birth place of Gautama Buddha?

    1. Nigalisagar inscription of Asoka

    2. Rummindei inscription of Asoka

    3. Sarnath inscription of Kanishka

    4. Mathura inscription of Huvishka

    Answer: b

  9. In which of the following types of marriage payment of the bride price was a condition?

    1. Arsha

    2. Asura

    3. Daiva

    4. Prajapatya

    Answer: a

  10. As a branch of learning Varta denotes:

    1. Debate

    2. Contemporary events

    3. Diplomacy

    4. Trade and Agriculture

    Answer: d

  11. Which one of the following has not been named among the seven limbs of State?

    1. Duta

    2. Janapada

    3. Kosha

    4. Mitra

    Answer: a

  12. Which ancient Tamil text states that marriage as a sacrament was established in the Tamil country by the Aryans?

    1. Valayapati

    2. Kundalakesi

    3. Tolakappiyam

    4. Manimekalai

    Answer: c

  13. Which of the following represent the ancient mint centres of the Yaudheyas? Select the correct answer with the help of the codes given below:

    1. Agroha

    2. Bayana

    3. Rohtaka

    4. Sunet

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: c

  14. Which of the following ports were situated on the eastern coast of South India?

    1. Kaveripattanam

    2. Korkai

    3. Musiri

    4. Tondi

    Choose the correct answer from the codes given below:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 4

    4. 3 and 4

    Answer: a

  15. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Kings) List-II (Queens)
    1. Samudragupta

    2. Chandragupta II

    3. Kumaragupta I

    4. Narasimhagupta

    1. Anantadevi

    2. Dattadevi

    3. Dhruvadevi

    4. Mitradevi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  16. Who among the following authors of inscriptions claims to have achieved the fame of Kalidasa?

    1. Harisena

    2. Ravikirti

    3. Vasula

    4. Vatsabhatti

    Answer: b

  17. Kumaradevi who constructed Dharmachakrajina-vihara at Sarnathwas a queen of

    1. Gupta King Chandragupta I

    2. Pushyabhuti King Harsha

    3. Pala King Mahipala

    4. Gahadavala King Govinda Chandra

    Answer: d

  18. Which astronomer has been severely criticised by Brahmagupta in his Brahmasiddhanta?

    1. Aryabhatta

    2. Bhaskaracharya

    3. Varahamihira

    4. Paul of Alexandria

    Answer: a

  19. Who among the following was a Saiva teacher?

    1. Bhutayogi

    2. Bhrantayogi

    3. Kulasekhara

    4. Sundaramurti

    Answer: d

  20. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Teachers) List-II (Schools of Phlosophy)
    1. Isvarakrishna

    2. Lakulisa

    3. Nagarjuna

    4. Sabarasvamin

    1. Madhyamika

    2. Mimamsa

    3. Pasupata

    4. Samkhya

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  21. The Dharmasastra writer Ballalasena was a ruler of

    1. Bengal

    2. Odisa

    3. Gujarat

    4. Malwa

    Answer: a

  22. Images of which of the following deities are represented wearing long boots?

    1. Vishnu

    2. Siva

    3. Surya

    4. None of the above

    Answer: c

  23. The largest of the Pallavarathas is

    1. Dharmaraja

    2. Bhima

    3. Arjuna

    4. Nakula-Sahadeva

    Answer: a

  24. Who among the following was a lady Alwar?

    1. Andal

    2. MadhuraKavi

    3. Perumal

    4. Tirupan

    Answer: a

  25. Which of the following provides the first epigraphic evidence of sati?

    1. Andhau inscription of Rudradaman

    2. Naneghat inscription of Naganika

    3. Eran inscription of Samudragupta

    4. Eran inscription of Bhanugupta

    Answer: d

  26. The Valabhi era is identical with

    1. Vikrama era

    2. Saka era

    3. Gupta era

    4. Harsha era

    Answer: c

  27. Who among the following writers called himself ‘Kalikala-Valmiki’

    1. Kalidasa

    2. Bhavabhuti

    3. Bharavi

    4. Sandhyakara Nandi

    Answer: d

    • Assertion (A): Equalitarian religious reformers such as Ramanand, Basava and Kabir tried to abolish caste among their followers.
    • Reason (R): Their sects soon took on the characteristics of new castes.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  28. Which one of the following is not correctly matched?

      • Chaturvargachintamani
      • Hemadri
      • Dayabhaga
      • Vijnanesvara
      • Krityakalpataru
      • Lakshmidhara
      • Viramitrodaya
      • MitraMisra

    Answer: b

  29. Sutradhara Mandana famous for his works on architecture and iconography was attached to the court of

    1. Bhoja

    2. Kumarapala

    3. Rana Kumbha

    4. Krishnadevaraya

    Answer: c

  30. Hauzkhas in Delhi was built by

    1. Balban

    2. Ala-ud-din Khalji

    3. Ghyas-ud-din Tughlaq

    4. Firuz Tughlaq

    Answer: b

  31. A book popularly known Rehla throws immense light on Indian culture was written by

    1. Alberuni

    2. Ibnbatutta

    3. Amir Balkhi

    4. Abdul Latif

    Answer: b

  32. Who expressed the view that Bhakti suited the feudal ideology perfectly?

    1. D. D. Kosambi

    2. R. S. Sharma

    3. Irfan Habib

    4. Yusuf Hussain

    Answer: a

  33. Which of the following statements is true?

    1. Kabir does not see any contradiction in true devotion and family life.

    2. He favours gender equality in all spheres of life.

    3. He denounces the practice of sati.

    4. Kabir is opposed to open the path of liberation to women.

    Answer: a

  34. Which one is odd in the following?

    1. Shaikh Moinuddin Chishti

    2. Bahauddin Zakaria

    3. Shaikh Qutubuddin Bakhtyar Kaki

    4. Shaikh Abul Fazl

    Answer: d

  35. Point out the name of the Mughal emperor and the source where it is recorded that after seeing the ElloraArt, he could not resist praising in the following words: ‘San'sānhaq q subhānaast’ (It is the truth of glorifying creator.)

    1. Emperor Akbar-Tarikh-i-Alfi

    2. Emperor Jahangir-Iqbalnama i-Jahangiri

    3. Emperor Shah Jahan-Shah Jahanama

    4. Emperor Aurangzeb-Karimat-itayyabat

    Answer: d

  36. Ragdarpana was translated into Persian during the reign of

    1. FiruzTughlaq

    2. Akbar

    3. Shah Jahan

    4. Jahandar Shah

    Answer: a

  37. Which Bahmani ruler accordng to Ferishta was well versed in Persian, Arabic, Turkish, Telgu, Kannada and Marathi?

    1. Firuz Shah Bahmani

    2. Ahmad Shah I

    3. Muhammad II

    4. Daud II

    Answer: a

  38. Which Mughal emperor is known for showing extra-ordinary interest in the miniature painting?

    1. Humayun

    2. Akbar

    3. Jahangir

    4. Shah Jahan

    Answer: c

  39. Point out the pair of those five cities where Jantar Mantar was founded:

    1. Jaipur, Prayag, Ujjain, Banaras and Mathura

    2. Jaipur, Banaras, Delhi, Mathura and Ujjain

    3. Jaipur, Ayodhya, Delhi, Mathura and Ujjain

    4. Jaipur, Banaras, Pushkar, Delhi and Ujjain

    Answer: b

  40. Who gave the title of ‘Raja’ to Raja Ram Mohan Roy?

    1. The followers and admirers of Raja Ram Mohan Roy

    2. The Intellectuals of Calcutta

    3. Akbar 2

    4. Lord William Bentinck

    Answer: c

  41. The origins of Kathak dance form is traced to the court of

    1. The Mughals

    2. TheNawab of Awadh

    3. The Maharaja of Jaipur

    4. TheNizam of Hyderabad

    Answer: b

  42. Which of the following statement is not correct about the Theosophical Society?

    1. It glorified the ancient Indian religious and philosophical traditions.

    2. It advocated universal brotherhood.

    3. The Hindu doctrines of Karma and transmigration of soul and the Buddhist doctrine of Nirvana were recognized.

    4. None of the above:

    Answer: d

  43. Arrange the following events in chronological order:

    1. Non-cooperation Movement

    2. Mountbatten Plan

    3. Surat Split

    4. Round-Table Conference

    Codes:

    1. 4 2 1 3

    2. 3 2 1 4

    3. 3 1 4 2

    4. 3 1 2 4

    Answer: c

  44. Which of the following was made illegal by Act V of 1843?

    1. Sati custom

    2. Infanticide

    3. Slavery

    4. Child Marriage

    Answer: c

  45. Who among the following founded the S. N. D. T. Women's University, Bombay?

    1. N. C. Kelkar

    2. D. K. Karve

    3. DurgaBhagwat

    4. HariNarainApte

    Answer: b

  46. Consider the following statements:
    • Assertion (A): The age of consent bill was opposed by Bal Gangadhar Tilak.
    • Reason (R): In his opinion the society should undertake the social reforms, instead of the State.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  47. Match List-I (Author) with List-II (Work) and select the correct answer using the codes given below:

    List-I (Author) List-II (Work)
    1. Bankim Chandra

    2. DinbandhuMitra

    3. MadhusudanDutt

    4. Prem Chand

    1. Neel Darpan

    2. Dev Chaudhrani

    3. Premashrama

    4. Meghanad-vadhKavya

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  48. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Institution) List-II (Person)
    1. Poona Seva Sadan

    2. Deccan Education Society

    3. Theosophical Society

    4. Servants of India Society

    1. GK Gokhale

    2. Rama Bai

    3. HS Olcott

    4. NM Joshi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  49. In which session of the Indian National Congress the programme of Non-Co-operation was endorsed?

    1. Lahore

    2. Kanpur

    3. Nagpur

    4. Bombay

    Answer: c