CBSE NET Indian-Culture December-2013 Solved Paper III

  1. A figure of Mother Goddess made of bone was discovered from the Upper Palaeolithic context in

    1. Godavari Valley (Maharashtra)

    2. Narmada Valley (Madhya Pradesh)

    3. Son Valley (Madhya Pradesh)

    4. Belan Valley (Uttar Pradesh)

    Answer: d

  2. Which of the following Mesolithic sites has yielded the evidence of necklace and earrings?

    1. Adamgarh

    2. Bagor

    3. Mahadaha

    4. Singrauli

    Answer: c

  3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I List-II
    1. Alamgirpur

    2. Rakhigarhi

    3. Rangpur

    4. Ropar

    1. Gujarat

    2. Haryana

    3. Punjab

    4. Uttar Pradesh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  4. Which of the Harappan sites have yielded the evidence of paddy?

    1. Harappa

    2. Mohenjodaro

    3. Lothal

    4. Rangpur

    Select the correct answer from the codes below:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  5. Which of the followng is the most popular metre of the Rigveda?

    1. Anushtup

    2. Gayatri

    3. Jagati

    4. Trishtup

    Answer: d

  6. The Paippalada Samhita is a recension of

    1. Rigveda

    2. Yajurveda

    3. Samaveda

    4. Atharvaveda

    Answer: d

  7. The Vedic river Kubha is to be located in

    1. Afghanistan

    2. Chinese Turkistan

    3. Kashmir

    4. Punjab

    Answer: a

  8. Which of the following are not Buddhist Jatakas?

    1. Baveru Jataka

    2. Brihaj Jataka

    3. Dasarath Jataka

    4. Yavana Jataka

    Indicate the correct answer from the codes given below:

    1. 1 and 2

    2. 3 and 4

    3. 1 and 3

    4. 2 and 4

    Answer: d

  9. Which of the following Mauryan Pillars were surmounted by Lion Capital?

    1. Lauriya Nandangarh

    2. Kolhua (Bakhira)

    3. Sanchi

    4. Sarnath

    Indicate the correct answer from the codes below:

    1. 1 & 4

    2. 2 & 3

    3. 3 & 4

    4. 1, 2, 3 & 4

    Answer: d

  10. The Mauryan ruler Asoka gifted caves in the Barabar Hill in Bihar to

    1. Ajivikas

    2. Mahasanghikas

    3. Niganthas

    4. Theravadins

    Answer: a

  11. Which one of the following has not been included in the list of seven limbs of State?

    1. Duta

    2. Janapada

    3. Mitra

    4. Sena

    Answer: a

  12. Who among the following laid down punishment for persons becoming ascetics without making adequate provision for dependent wife and children?

    1. Kautilya

    2. Manu

    3. Pushyamitra Sunga

    4. Sasanka

    Answer: a

  13. In which type of marriage there was a condition of giving a pair of cows to the father of the bride?

    1. Arsha

    2. Asura

    3. Daiva

    4. Prajapatya

    Answer: a

  14. The son born of Niyoga was known as

    1. Aurasa

    2. Gudhaja

    3. Kshetraja

    4. Sahodha

    Answer: c

  15. According to the Dharmasastra tradition who was considered to be the first successor to Stridhana?

    1. Husband

    2. Son

    3. Daughter

    4. Daughter-in-law

    Answer: c

  16. Excavations of which of the following sites has yielded evidence of a Vaishnava temple of pre-Christian era?

    1. Ayodhya

    2. Besnagar

    3. Bodhgaya

    4. Mathura

    Answer: b

  17. Ancient mint centres of the Yaudheyas were

    1. Agaroha

    2. Bayana

    3. Rohtak

    4. Sunet

    Indicate the correct answer from the codes below:

    1. 1 and 2

    2. 3 and 4

    3. 2 and 3

    4. 1 and 4

    Answer: b

    • Assertion (A): The early Chaitygrihas and Viharas of Guntuphalli in West Godavari district are rock cut.
    • Reason (R): The Chaityas and Viharas of Eastern Deccan are usually rock-cut.

    In the context of above statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  18. Which of the following places has yielded Roman coins of Augustus in good numbers?

    1. Arikamedu

    2. Coimbatore district

    3. Mahabalipuram

    4. Sopara

    Answer: b

    • Assertion (A): The Buddhist text Milindapanho states that ships were sailed from India to Alexandria.
    • Reason (R): Milinda had a second capital at Alexandria.

    In the context of above statements, which one of the followng is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  19. Who among the following Kushan Kings portrayed only one deity Shiva with or without Nandi on the reverse of his coins?

    1. Kujula Kadphises

    2. Wema Kadphises

    3. Kanishka

    4. Huvishka

    Answer: b

  20. Which school of art used spotted sandstone as material for sculptures?

    1. Amaravati

    2. Gandhar

    3. Mathura

    4. Sarnath

    Answer: c

  21. Who among the following was a great patron of the Sangam poets?

    1. Kāri

    2. Ori

    3. Nalli

    4. Pāri

    Answer: d

  22. In which of the following early royal families, men usually patronised the Vedic religion and the ladies the Buddhism?

    1. Ikshvakus

    2. Kanvas

    3. Guptas

    4. Vakatakas

    Answer: a

  23. The guild which had migrated from Lata and settled in Dasapura traded in

    1. Jewels

    2. Oil

    3. Salt

    4. Silk

    Answer: d

  24. Where did Upasika Bodhisiri construct a Chaityagriha, enshrining a Stupa, for the exclusive use of the Theravadin Acharyas of Sri Lanka?

    1. Amaravati

    2. Bhaja

    3. Kanheri

    4. Nagarjunakonda

    Answer: d

  25. Who among the following rulers had performed the Vajapeya sacrifice?

    1. Pushyamitra Sunga

    2. Chantamula

    3. Pravarasena – I

    4. Samudragupta

    Indicate the correct answer from the codes below:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 3

    Answer: b

  26. Who among the following was the chief exponent of Sunyavada?

    1. Ananda

    2. Asanga

    3. Dinnaga

    4. Nagarjuna

    Answer: d

  27. Who among the following is known as the acharya of Asvasastra?

    1. Asvin

    2. Palakka

    3. Palakapya

    4. Salihotra

    Answer: d

  28. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Ashtanga Sangraha
      • Ayurveda
      • Brahma Siddhanta
      • Philosophy
      • Lilavati
      • Mathematics
      • Rupamandana
      • Iconography

    Answer: b

  29. Bhinmal is known as the native place of the astronomer named

    1. Aryabhatt

    2. Bhaskaracharya

    3. Brahmagupta

    4. Varahamihira

    Answer: c

  30. Who among the following had the title ‘Dharma-Maharaja’

    1. Pushyamitra Sunga

    2. Gautamiputra Satakarni

    3. Pravarsena – I

    4. Chandragupta – II

    Answer: c

  31. Where is the Buddhist rock-cut cave which depicts eleven-headed Bodhisattva image?

    1. Ajanta

    2. Ellora

    3. Kanheri

    4. Karle

    Answer: c

  32. Which of the following had been the chief centres of casting Buddhist bronze image during the Pala period?

    1. Kurkihar

    2. Nalanda

    3. Rajgrih

    4. Sarnath

    Indicate the correct answer from the codes below:

    1. 2 only

    2. 1 and 2

    3. 3 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: b

  33. 556 years of Śaka era had elapsed when the Aihole inscription of Pulekesin – II was composed. Its approximate equivalent would be

    1. A. D. 499

    2. A. D. 613

    3. A. D. 634

    4. A. D. 691

    Answer: c

  34. Which of the following temples was constructed by Lokamahadevi, the senior queen of Chalukya ruler Vikramaditya – II?

    1. Draupadi Rath at Mamallapuram

    2. Vaikuntha Perumal temple at Kanchipuram

    3. Meguti temple at Aihole

    4. Virupaksha temple at Pattadakal

    Answer: d

  35. Which of the following temples is considered the earliest monument of Khajuraho?

    1. Chausath Yogini temple

    2. Brahma temple

    3. Lakshman temple

    4. Parswanath temple

    Answer: a

  36. Which of the following temples has a Sikhara of the Dravidian style?

    1. Chitragupta temple, Khajuraho

    2. Draupadi Rath, Mamallapuram

    3. Rajarani temple, Odisha

    4. Teli Ka Mandir, Gwalior

    Answer: d

  37. Name the temple which served as a centre of higher education:

    1. Lingaraja temple at Bhubneswar

    2. Sasbahu temple at Gwalior

    3. Shore temple at Mamallapuram

    4. Trayi Purush temple at Salotgi

    Answer: d

  38. Where did the Rashtrakuta King Dantidurga perform Hiranyagarbha Mahadana ceremony?

    1. Ellora

    2. Nasik

    3. Manyakheta

    4. Ujjain

    Answer: d

  39. Under the Chola rule there existed a medical school teaching the Charaka Samhita and the Ashtangahridaya Samhita at

    1. Annāyiram

    2. Tirumukkudal

    3. Tiruvāduturai

    4. Tribhuvani

    Answer: c

  40. Who among the following Chalukya rulers had forbidden animal sacrifice in Gujarat?

    1. Bhima

    2. Siddharaja Jayasimha

    3. Kumarapala

    4. Ajayapala

    Answer: c

  41. Who among the following has been criticised by Kalhana for confiscating the temple treasures?

    1. Lalitaditya

    2. Avantivarman

    3. Didda

    4. Harsha

    Answer: d

  42. Which of the following is correctly matched?

      • Hemadri
      • Danasagara
      • Jimutavahana
      • Dayabhaga
      • Lakshmidhara
      • Chaturvargachintamani
      • Medhatithi
      • Commentary on Yajnavalkya Smriti

    Answer: b

  43. Who among the following issued coins with the figure of Lakshmi?

    1. Mahmud Ghazni

    2. Mohammad Ghori

    3. Akbar

    4. None of the above

    Answer: b

  44. The earliest extant Persian dictionary is

    1. Miftahul Suzala

    2. Farhang-i-Qawwas

    3. Farhang-i-Jahangiri

    4. Farhang-i-Rashidi

    Answer: b

  45. Match the List-I with List-II and select correct answer from the codes given below the list:

    List-I (Author) List-II (Work)
    1. Jauhar Aftabchi

    2. Bayzeed Bayaat

    3. Ishwar Das Nāgar

    4. Shamshuddin Shah Nawaj Khan

    1. Tazkirat-ul Waqiyat

    2. Tazkira-i Humayun-wa-Akbar

    3. Futuhat-i Alamgiri

    4. Maasir-ul Umra

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: a

  46. In whose court the Hindu Painters Basawan and Daswant were the chief painters?

    1. Akbar

    2. Aurangzeb

    3. Mohammed Shah ‘Rangila’

    4. Bahadurshah Zafar

    Answer: a

  47. ‘Loor’ is a well known folk song and dance of which State?

    1. Rajasthan

    2. Bihar

    3. Himachal Pradesh

    4. Assam

    Answer: a

  48. The marble stone was first introduced with Red Stone in the Mughal Buildings during whose period?

    1. Akbar

    2. Jahangir

    3. Shahjahan

    4. Aurangzeb

    Answer: c

  49. Which Scholar Minister of Vijaynagar Empire was a famous Bhāsyakār of Vedas?

    1. Sayan

    2. Peddan

    3. Hemadri

    4. None of the above

    Answer: a

  50. In which book Tirumular has put up mystic interpretation of the Shaiv-Siddhanta?

    1. Tirumandiram

    2. Tiruwachkam

    3. Nayalir prabandhan

    4. Tirupalladu

    Answer: a

  51. The Lawni and Powada are associated with the following:

    1. Shringhar and Veer Ras

    2. Hasya and Vyang Ras

    3. Karun Ras

    4. Shant Ras

    Answer: a

  52. The Muslim ritual of ‘Fatiha’ relates to

    1. Prayer for the dead

    2. Bathing in the sacred water

    3. Visit to a Dargah of any saint

    4. Congregation for singing Qawwalis

    Answer: a

  53. Moplahs, who are known to have rebelled against the British Raj were the descendents of whom?

    1. Arab men and Indian women

    2. Persian women and Shaikhzada men

    3. Indian males and Persian women

    4. Deccani women and Rajput males

    Answer: a

  54. Point out the Mughal Emperor who abolished ‘Sajda’ and ‘Zamibos’ both.

    1. Babur

    2. Jahangir

    3. Shahjahan

    4. Aurangzeb

    Answer: c

  55. Itimadud Daulah was the father-inlaw of the Mughal Emperor

    1. Akbar

    2. Jahangir

    3. Shahjahan

    4. Aurangzeb

    Answer: b

  56. On 2nd February, 1786 William Jones delivered his third annual discourse to Asiatic Society on the subject

    1. Importance of Asia in the history of mankind

    2. History and culture of the Hindus

    3. Reflection on the history, laws, manners, arts and antiquities of Asia

    4. Remarks on the old inhabitants

    Answer: b

  57. Who among the following Muslim Sufi writers wrote ‘Chandawat’

    1. Mulla Daud

    2. Kutuban

    3. Manjhan

    4. Jayasi

    Answer: a

  58. Sawai Jai Singh of Jaipur showed his interest to establish observatories in the following five cities:

    1. Delhi, Jaipur, Mathura, Ujjain, Varanasi

    2. Agra, Mathura, Delhi, Banaras, Haridwar

    3. Ujjain, Pushkar, Mathura, Jaipur, Delhi

    4. Delhi, Jaipur, Somnath, Pushkar, Mathura

    Answer: a

  59. Which of the following Missionaries came to India after they were permitted to preach religion?

    1. London Missionary Society

    2. Scotch Missionary Society

    3. General Baptist Missionary Society

    4. All the above

    Answer: d

  60. Who of the following was not assocated with the Aligarh School?

    1. Nazir Ahmed

    2. Maulana Shibli Nomani

    3. Maulana Azad

    4. Altaf Hussain Hali

    Answer: c

  61. Of the following, who started the Gurukul Kangri?

    1. Mahatma Hans Raj

    2. Dayanand Saraswati

    3. Guru Dutt

    4. Swami Shraddhanand

    Answer: d

  62. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Author) List-II (Work)
    1. Lajpat Rai

    2. MK Gandhi

    3. Premchand

    4. Abul Kalam Azad

    1. Rangabhumi

    2. Young India

    3. Hind Swaraj

    4. India Wins Freedom

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: b

  63. Arrange the following Education Reform Commissions in chronological order:

    1. Radhakrishanan Commission

    2. The Hunter Commission

    3. The Kothari Education Commission

    4. The Sadler University Commission

    Select your answer from the codes given below:

    1. 1 3 2 4

    2. 2 4 1 3

    3. 3 1 4 2

    4. 4 2 3 1

    Answer: b

    • Assertion (A): Ram Mohan Roy demanded that the maximum rents to be paid by the actual cultivators of land should be permanently fixed.
    • Reason (R): The cultivators did not enjoy the benefits of the Permanent Settlement of Bengal of 1793.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Education remained available to a handful of Indians during the colonial period.
    • Reason (R): All Educational institutions were opened through the incentives of rich people only.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  64. Identify the organization which concerned itself with the question of women's education.

    1. School Book Society

    2. Theosophical Society

    3. Prarthana Samaj

    4. All the above

    Answer: d

  65. Which one of the followng statements is not correct concerning Gandhian Philosophy?

    1. Mahatma Gandhi derived inspiration from reading the works of western thinkers.

    2. Vaishnavism and Jainism had no influence on him.

    3. It was based on the recognition of the diversities of India.

    4. His social philosophy was meant for the uplift of lower classes.

    Answer: b

  66. Match List-I (Authors) with List–II (Works) and select the correct answer using the codes given below:

    List-I (Authors) List-II (Work)
    1. Mustafa Khan 1. Islamic revival

    2. Sir William Muir

    3. Sayyid Ahmed Khan

    4. Thomas Metcalf

    1. British India

    2. History of the Revolt in Bijnor

    3. Life of Mohammad

    4. An Apology for the New Light

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c

  67. From where was started the publication of the ‘Ghadar’ paper in 1913?

    1. Lahore

    2. London

    3. San Francisco

    4. New York

    Answer: c

  68. Who of the following has made the architectural design of Prince of Wales Museum of Bombay?

    1. G. Wittel

    2. Sir Edward Lutyens

    3. Sir Edward Baker

    4. Lord North

    Answer: a

  69. To whom did Mahatma Gandhi consider his spiritual guide?

    1. The New Testament

    2. The Quran

    3. The Bhagvad Gita

    4. The Ramayana

    Answer: c

  70. Who among the following scholars used the concept “colonial milieu” concerning the South Asian indigenous civilizations and its contact with British culture?

    1. J. N. Farquhar

    2. K. W. Jones

    3. J. Hopkins

    4. D. Kopf

    Answer: b

  71. Who among the following ‘wanted to preserve Islam unchanged; not as it was idealized in texts or the historical past, but Islam as it had evolved to the present’

    1. Ahmed Riza Khan

    2. Sayyid Ahmed Khan

    3. Mohammad Qasim Nanautawi

    4. Rashid Ahmed Gangohi

    Answer: a