CBSE NET Indian-Culture September-2013 Solved Paper III

  1. Which one of the following is Tekkalakota?

    1. Palaeolithic site in West Bengal

    2. Neolithic site in Karnataka

    3. Chalcolithic site in Gujarat

    4. Megalithic site in Andhra Pradesh

    Answer: b

  2. Mention of which of the rivers in the Rigveda suggests that Afghanistan formed a part of the vedic geography?

    1. Asikni and Parushni

    2. Kubha and Kramu

    3. Sindhu and Vitasta

    4. Vipas and Sutudri

    Answer: b

  3. The available Rigveda Samhita is the recension of

    1. Bashkala

    2. Sakala

    3. Saunaka

    4. Paippala

    Answer: b

  4. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I (Samhitas) List-II (Brahmanas)
    1. Rigveda

    2. Yajurveda

    3. Samaveda

    4. Atharvaveda

    1. Satapatha Brahmana

    2. Pancavimsa Brahmana

    3. Gopatha Brahmana

    4. Aitareya Brahmana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  5. Who among the following priests was the overall supervisor of vedic sacrifices?

    1. Adhvurya

    2. Brahma

    3. Hotri

    4. Udgatri

    Answer: b

  6. Ratnins played an important role in the coronation of a vedic king. Whom did he visit first in connection with ratna-havi?

    1. Gramani

    2. Mahshi

    3. Purohit

    4. Senani

    Answer: d

  7. According to the Jaina tradition who among the following Tirthankaras was from the same Yadava clan as Krishna?

    1. Neminatha

    2. Mallinatha

    3. Parsvanatha

    4. Adinatha

    Answer: a

  8. Which of the following was the principal city of the Asmaka Mahajanapada?

    1. Viratanagar

    2. Dantapura

    3. Mahishmati

    4. Potana

    Answer: d

  9. Which among the following was a Bhiksuni-vihara?

    1. Jivakarama of Rajagriha

    2. Rajakarama of Sravasti

    3. Kukkutarama of Pataliputra

    4. Kakanadavota of Sanchi

    Answer: b

  10. ‘Siddhamatrika’ signifies

    1. a Buddhist text

    2. a Jain goddess

    3. a temple style

    4. a kind of Indian script

    Answer: d

  11. Which is the oldest work on polity available in India?

    1. Arthasastra

    2. Bahudantaka

    3. Barhaspatya sastra

    4. Vaisalaksha

    Answer: a

  12. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I (Official) List-II (Designation)
    1. Collector of Taxes

    2. Incharge of Treasury

    3. Incharge of Forest Resources

    4. Incharge of Commerce

    1. Kupyadhyaksha

    2. Sannidhata

    3. Panyadhyaksha

    4. Samaharta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: a

  13. Tiruvachakam which occupies a place akin to the Upanishads in the Sanskrit tradition was composed by

    1. Tirumangai

    2. Kulasekhara

    3. Tirumular

    4. Manikkavachakar

    Answer: d

  14. Which one of the following is a work on astrology?

    1. Baveru Jataka

    2. Sibi Jataka

    3. Sutasoma Jataka

    4. Yavana Jataka

    Answer: d

  15. According to the inscriptional evidence the relative value of gold and silver coins during the Saka-Satavahana period was

    1. 1: 5

    2. 1: 15

    3. 1: 25

    4. 1: 35

    Answer: d

  16. Who had the first right in the succession of stridhana?

    1. Son

    2. Daughter

    3. Daughter-in-law

    4. Husband

    Answer: b

  17. The elevan headed Bodhisattva image is represented in a Chaitya hall of

    1. Ajanta

    2. Ellora

    3. Kanheri

    4. Karle

    Answer: c

  18. The guild which had migrated from Lata to Dasapura during the Gupta period traded in

    1. oil

    2. silk

    3. food grain

    4. wine

    Answer: b

  19. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I (Philosophical Schools) List-II (Teachers)
    1. Nyaya

    2. Purva Mimamsa

    3. Sankhya

    4. Vaisesika

    1. Gautama

    2. Isvarakrisna

    3. Jaimini

    4. Kanada

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  20. Where was a Chaitya griha constructed specially for the Buddhist monks of Sri Lanka during the Ikshvaku period?

    1. Ajanta

    2. Amaravati

    3. Karle

    4. Nagarjunakonda

    Answer: d

  21. Which of the Pallava rathas has a hut like roof?

    1. Arjuna

    2. Bhima

    3. Dharmaraja

    4. Draupadi

    Answer: d

  22. Where had the Sailendra king Balaputradeva constructed a Buddhist Vihar in India?

    1. Nalanda

    2. Nagipatanam

    3. Sarnath

    4. Vikramasila

    Answer: a

  23. Which of the following had been the chief centres of casting bronze images during the Pala Period?

    1. Kurkihar

    2. Nalanda

    3. Rajgriha

    4. Vaisali

    Choose the correct answer from the code given below:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: a

  24. Which kind of gift ceremony was performed by the Rashtrakuta king Dantidurga at Ujjain?

    1. Tulapurusha

    2. Hiranyagarbha

    3. Saptasagar

    4. Ratnadhenu

    Answer: b

    • Assertion (A): Basava compeletely rejected the Vedas and authority of the Brahmana class.
    • Reason (R): He ordained a new priesthood the Jangamas.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  25. Which of the following Orissan temples has a khakhara type of Sikhara?

    1. Jagannath Temple

    2. Lingaraja Temple

    3. Rajarani Temple

    4. Vaitala deul Temple

    Answer: d

  26. The seeds of Borobudur temple of ancient Java can be traced in which of the following stupas?

    1. Amaravati

    2. Ghantasala

    3. Nagarjunakonda

    4. Nalanda

    Answer: b

  27. Identify the temple which served as a centre of higher education:

    1. Dashavatar temple at Devgarh

    2. Sasbahu temple at Gwalior

    3. Shore temple at Mamallapuram

    4. Trayipurush temple at Salotgi

    Answer: d

  28. A gold coin attributed to Harsha depicts on the reverse

    1. Gautama Buddha

    2. Maitreya

    3. Surya

    4. Siva

    Answer: d

  29. Who among the following authors is known for his satires on the evils of contemporary society?

    1. Bana Bhatta

    2. Kshemendra

    3. Pravarasena

    4. Rajasekhara

    Answer: b

  30. Match List I and List II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Temples) List-II (Builders)
    1. Brihadesvara temple, Tanjavur

    2. Virupaksha temple, Pattadakal

    3. Visvanath temple, Khajuraho

    4. Martanda temple, Kashmir

    1. Dhanga

    2. Rajaraja

    3. Lalitaditya

    4. Lokamahadevi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  31. Out of 18 rulers of the family at least one third were women. This refers to

    1. Bhaumakaras

    2. Chalukyas

    3. Rashtrakutas

    4. Vakatakas

    Answer: a

  32. Who among the following called themselves ‘Brahma-Kshatriya’

    1. Palas

    2. Senas

    3. Cholas

    4. Rashtrakutas

    Answer: b

  33. The celebrated mathematician Bhaskara lived in the court of:

    1. Chalukyas of Badami

    2. Cholas of Tanjavur

    3. Pallavas of Kanchi

    4. Yadavas of Devagiri

    Answer: d

  34. Who among the following founded the city of Parihasapura?

    1. Didda

    2. Harsha

    3. Lalitaditya

    4. Yasovarman

    Answer: c

  35. Sultan Ghari built by Iltutmish in 1231 A. D. Is a:

    1. Mosque

    2. Tomb

    3. Madrassa

    4. Kotla

    Answer: b

  36. Who stated that for the first time in India a true arch was introduced in Balban's tomb?

    1. Percy Brown

    2. E. B. Havell

    3. H. Goetz

    4. James Fergusson

    Answer: a

  37. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Concept) List-II (Meaning)
    1. Tasawwuf

    2. Tauhd

    3. Wahadat-ul-Wazud

    4. Mujtahid

    1. Concept of one God

    2. Unity of God and being

    3. Mysticism

    4. One entitled to interprete holy laws

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  38. Which of the following statement is true?

    1. The cult of Rambhakti was popularized by Ramanand in northern India.

    2. Chaitanya cultivated the ceremonial side of Krishnabhakti.

    3. Vallabhacharya believed that all ten incarnations of Vishnu are a part of the maya.

    4. Nabhadas was a nirguna bhakti saint.

    Answer: a

  39. Which of the following statements are true?

    1. Sayyid Muhammad of Jaunpur proclaimed himself to be the Mahdi.

    2. Mahdavi movement became widely popular in the Punjab.

    3. Obliged to leave the kingdom of Jaunpur, Mahdi found shelter in Mandu under sultan Mahmud.

    4. He was opposed by the Ulema.

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 1, 3, 4

    3. 2, 3

    4. 1, 4

    Answer: d

  40. Which of the following poet was not connected with Shahjahan's court?

    1. Abul Talib Kalim

    2. Samant

    3. Kavindra Acharya

    4. Chintamani

    Answer: b

  41. Shaikh Gesudaraz, a khalifa of Shaikh Nizamuddin Auliya established dargah of Chishti Silsilah at:

    1. Mysore

    2. Bidar

    3. Gulbarga

    4. Bijapur

    Answer: c

  42. Who is the author of ‘The Sources of Vijayanagara History’

    1. S. K. Aiyangar

    2. K. A. Nilakanta Sastri

    3. T. V. Mahalingam

    4. N. Venkataramanayya

    Answer: a

  43. Which were the temples built by Krishnadevaraya?

    1. Vithalaswami and Hazara Ramaswami temples

    2. Shri Ranganatha and Brihadesvara temples

    3. Hazara Ramaswami and Virupaksha temples

    4. Vithalaswami and Kailasanatha temples

    Answer: a

  44. The concept of Charbagh was brought by

    1. The Turks

    2. The Mughals

    3. The Aryans

    4. The Britishers

    Answer: b

  45. Badauni says that Akbar segregated prostitutes in a locality and it was called:

    1. Zanan khana

    2. Shaitanpurah

    3. Malzadipurah

    4. Vaishyapurah

    Answer: b

    • Assertion (A): Akbar rescued painting from religious connotations.
    • Reason (R): Akbar's interest in painting was in its thematic aspect rather than its ideological dimensions.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. R is true, but A is false.

    Answer: b

  46. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Abdul Sattar bin Qasim Lahori

    2. Moitmid Khan

    3. Shaik Farid Bhukhari

    4. Khawaja Kamgar Husaini

    1. Majalis-i-Jahangiri

    2. Iqbalnama-i-Jahangiri

    3. Zakhiral-ul Khawanin

    4. Maasir-i-Jahangiri

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  47. Which of the following statements are true?

    1. Mughal miniatures also present various facets of the life of ordinary people.

    2. Persian elements became an integral part of the Mughal painting.

    3. Mughal painting was an off shoot of the traditions of Persian painting.

    4. Ustad Mansur specialized in the portrayal of flora and fauna.

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 1, 2, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 3, 4

    Answer: b

  48. Who among the following rulers was the patron of musician Lal Khan Gunsamudra?

    1. Hussain Shah Sharqi

    2. Baj Bahadur of Malwa

    3. Shah Jahan

    4. Jahandar Shah

    Answer: c

  49. The city of Shah Jahanabad founded by Emperor Shah Jahan was not consisted of:

    1. Lal Qila

    2. Jama Masjid

    3. Din Panah

    4. Chandni Chowk

    Answer: c

  50. The book Asar-us Sanadid written by Sir Syed Ahmad Khan in 1846 is a history of monuments of Delhi and it was written in the language

    1. Arabic

    2. Persian

    3. Urdu

    4. English

    Answer: c

  51. In Tuzuk-i-Jahangiri, Jahangir writes, ‘In the whole of the hereditary dominions, both the crown lands and the jagirs, I ordered the preparation of bulghar-khanas.’ Bulghar-khanas were for

    1. Accommodation for nobles

    2. Residences for Sufis

    3. Free eating houses where cooked food might be provided for the poor according to their condition

    4. Accommodation for travellers

    Answer: c

  52. Which of the following is not a work of poet Kesavdas?

    1. Rasik-Priya

    2. Ramchandrika

    3. Jahangir-yas-Chandrika

    4. Nam-mala

    Answer: d

  53. In South India there are variety of ragas. Some ragas are identified with regions. Point out from the following which one can be identified with a region

    1. The Suddhas

    2. The Gaudas

    3. The Turhi Todi

    4. The Talas

    Answer: c

  54. Which of the following colleges was established first?

    1. Muhammedan Anglo-Oriental College, Aligarh

    2. Delhi College

    3. Mayo College, Ajmer

    4. Hindu College, Calcutta

    Answer: d

  55. Who among the following transformed the traditional Ganapati festival of Maharashtra into a national festival and also gave it a political colour?

    1. Shivaji

    2. Bal Gangadhar Tilak

    3. Ram Das

    4. M. G. Ranade

    Answer: b

  56. Who among the following launched the Depressed Class Mission Society in 1906?

    1. V. R. Shinde

    2. N. C. Kelkar

    3. S. Paranjpe

    4. A. V. Thakkar

    Answer: a

  57. Who was the author of the book Unhappy India written as a response to the book Mother India?

    1. Lala Lajpat Rai

    2. Lala Hardayal

    3. Mahatma Gandhi

    4. B. G. Tilak

    Answer: a

  58. Which of the following is not true about Raja Ram Mohan Roy?

    1. The Permanent Settlement of Bengal was opposed by him.

    2. He had to close down the publication of Mirat-ul-Akhbar under the Licensing Regulation of 1823

    3. He organised the first intercaste marriage under the auspices of the Brahmo Samaj.

    4. He supported the western education.

    Answer: c

  59. Which of the following is not one of the recommendations of the Wood's Despatch, 1854?

    1. The aim of Government's policy of education is to spread the western education.

    2. The vital place is assigned for the English language, but it is also felt that the regional languages should also be kept in order to take the European knowledge to the remote areas.

    3. To open primary and vernacular high schools at district levels.

    4. To set up universities on the large scale.

    Answer: d

  60. The Theosophical Society was opened in the U. S. A. By:

    1. Madam H. P. Blavatski and Col. H. S. Olcott

    2. Annie Besant

    3. A. O. Hume

    4. Lala Hardayal

    Answer: a

  61. Who established the Muhammadan Literary Society in Calcutta in 1863?

    1. Sir Syed Ahmad

    2. Syed Ameer Ali

    3. Mohd. Iqbal

    4. Nawab Abdul Latif

    Answer: d

  62. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. BG Tilak

    2. Catherine Mayo

    3. Dadabhai Naoroji

    4. Tara Shankar Bandopadhyaya

    1. Ganadebata

    2. Mother India

    3. Gita Rahasya

    4. Poverty and Unbritish Rule in India

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  63. Arrange the following events related to Gandhiji in a chronological order and select the correct answer using the code given below:

    1. Rowlatt Satyagraha

    2. Dandi March

    3. Champaran Satyagraha

    4. Khera Satyagraha

    Codes:

    1. 1 3 2 4

    2. 2 4 1 3

    3. 3 4 1 2

    4. 4 2 3 1

    Answer: c

    • Assertion (A): Swami Vivekananda attended the Parliament of Religions in Chicago, and impressed the Westerners about India's rich cultural heritage and his excellent oratory.
    • Reason (R): He emphasized that the Indian culture is superior to its western counterparts and hence there is nothing in the western culture to give to India.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Gandhji sat on fast unto death in 1932.
    • Reason (R): He was opposed to the grant of separate electorates to the depressed classes.

    In the context of the above two\ statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  64. The founder President of Harijan Sewak Sangh launched by Mahatma Gandhi, was:

    1. Amrit Lal Thakkar

    2. G. D. Birla

    3. B. R. Ambedkar

    4. Mahadev Desai

    Answer: b

  65. The Parliament building in New Delhi was designed by:

    1. Robert Toll Russell

    2. A. G. Shoesmith

    3. Le Corbusier

    4. Herbert Baker

    Answer: d

  66. Who was the Architect of Victoria Memorial, Calcutta (Kolkata)?

    1. Vincent J. Esch

    2. Sir William Emerson

    3. William Berges

    4. Hodgeson

    Answer: b

Read the following passage carefully and answer questions from 71 to 75:

V. A. Smith had observed that there was a general decline in everything from about 647. The statement is a little exaggerated and is therefore rightly criticized. In the early medieval period there are important names in the different fields of art and scholarship who compare favourably with their counterparts in earlier times. What is however significant and which is often overlooked is the fact that there was not much original and creative activity in most aspects of cultural life. It was an age mostly of commentaries and digests and not of original works. The emphasis seems to have been on the preservation and explanation of the existing fund of knowledge. This tendency is found in legal writings, philosophical literature and works on astronomy, medicine and other similar technical branches. The literary works also do not reveal any freshness, but bound to earlier conventions, excel in laboured and pedantic imitation of the past masters. The output in the field of art and architecture, though imposing in size and volume, is formal and conventional in approach, without much life and vigour. The intrusion of Islam accelerated the process of the decline of Indian culture which had started in the early medieval period.

  1. 647 is a landmark date in India from the point of view of:

    1. Political history

    2. Economic history

    3. Social history

    4. Art history

    Answer: a

  2. V. A. Smith's observation is:

    1. True

    2. False

    3. Overstatement

    4. Neutral

    Answer: c

  3. Who, among the following early medieval play writers, can be placed second only to his predecessor Kalidasa?

    1. Bhavabhuti

    2. Bhatta Narayana

    3. Rajasekhara

    4. Krisnamisra

    Answer: a

  4. Different aspects of cultural life after 647 were characterised by:

    1. Profuse creativity

    2. Writing of original works

    3. Writing of commentaries and digests

    4. Expansion of new knowledge

    Answer: c

  5. The examples of Art of early-Medieval period are:

    1. Few in number

    2. Lifeless and weak in execution

    3. Innovative in imagination

    4. Excel their precursors

    Answer: b