CBSE NET International-Studies December-2013 Solved Paper II

  1. Who, among the following thinkers, is not related to traditional realist school?

    1. Thucydides

    2. Nicolo Machiavelli

    3. Thomas Hobbes

    4. Joseph Nye

    Answer: d

    • Assertion (A): Constructivism is not a theory of international politics: Rather, it helps to clarify the differences and relative virtues of alternative theories.
    • Reason (R): Practitioners of constructivism believe that world politics is socially constructed.
    1. A is correct, but R is not correct.

    2. A is not correct, but R is correct.

    3. Both A and R are correct, but R is not the comprehensive explanation of (A).

    4. Both A and R are not correct.

    Answer: c

  2. Which one of the following theorists is associated with the “dependency school” of international relations?

    1. Robert Keohone

    2. Kenneth Waltz

    3. Andre Gunder Frank

    4. Samuel Huntington

    Answer: c

  3. Who opined that “liberalism is the strongest contemporary challenge to realism”

    1. Caporaso

    2. John Locke

    3. Emmanuel Kant

    4. Adam Smith

    Answer: a

  4. Which one of the following is not a tangible determinant of national power?

    1. Geographical extent and territory

    2. Military capability

    3. Economic powers

    4. National will

    Answer: d

  5. In the oriental world, who among the followng had not contributed to the evolution of traditional political realism?

    1. Kautilya

    2. Shang Yang

    3. Han Fei

    4. Megasthenese

    Answer: d

  6. Who argued that “the first step in conceptualising the Welfare State involves locating the primary source of tension that gave rise to its particular political economy …”

    1. Golden and Katz

    2. Esping – Anderson

    3. Blunch and Verner

    4. A. Wood

    Answer: b

  7. Who stated that “Terrorism is not like hurricane before which we are helpless”

    1. George P. Shultz

    2. G. W. Bush

    3. Tony Blair

    4. Bill Clinton

    Answer: a

  8. Who among the following asserted that “climate change is a bigger threat than terrorism”

    1. David King

    2. R. K. Pachauri

    3. Hannes Alfoven

    4. Tony Blair

    Answer: a

  9. Who lamented that ‘humanity had entered the new millennium through a gate of fire’

    1. Kofi Annan

    2. Ban Ki Moon

    3. Boutros Boutros Ghali

    4. U. Thant

    Answer: a

  10. Who, among the following, encapsulated that “the State contemplating the use of military force must have a morally good objective”

    1. Hugo Grotius

    2. Quincy Wright

    3. J. G. Starke

    4. C. Fenwick

    Answer: a

  11. Who is known as the ‘Father of Modern International Law’

    1. Cicero

    2. Ambrose

    3. Augustine

    4. Grotius

    Answer: d

  12. The International Court of Justice (ICJ) awarded the ‘Preah Vihar’ Temple to

    1. Cambodia

    2. Thailand

    3. Both Thailand and Cambodia

    4. None of the two (Cambodia & Thailand)

    Answer: a

  13. Match the following books in List-I with their authors in List-II with the help of code given as under:

    List-I (Books) List-II (Authors)
    1. Democratic Ideals and Realities

    2. The influence of Sea Power in History

    3. Command of the Air

    4. On War

    1. Clausewitz

    2. G Douhet

    3. HJ Mackinder

    4. AT Mahan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  14. Identify the correct code in ascending order in the following phases of international action suggested under ‘Agenda for Peace’

    1. Preventive diplomacy

    2. Peace building

    3. Peace enforcement

    4. Preventive deployment

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 1, 4, 2, 3

    3. 1, 3, 4, 2

    4. 1, 4, 3, 2

    Answer: b

    • Assertion (A): The struggle between the liberal value of free trade and the mercantilist value of protectionism continues today.
    • Reason (R): As a measure of protecting domestic products from foreign imports and also for promoting trade, the countries have imposed various tariff and non-tariff barriers as a mechanism of favourable trade balance.
    1. Both A and R are not correct.

    2. A is correct, but R is not the right answer.

    3. A is correct and R is the correct explanation of (A).

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): During 1990s, economic rise of China and its foreign direct investment could be accredited to the Chinese diaspora and outside Chinese sources.
    • Reason (R): China's governmental policies under the shadow of globalisation helped in promoting unhindered foreign direct investment and production.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are not correct.

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Globalisation has broken all the barriers of tradition, culture, ethnicity, religion, trade, transfer of technology, inter-operablity, national security and so on:
    • Reason (R): The information and communication technology (ICT) has played a decisive role in the metamorphosis of the world into a global village, eventually amounting to “Think globally and act locally.”
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are not correct.

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: a

  15. Match the following strategies in List-I with the intertwined warfare in List-II with the help of code given as under:

    List-I (Strategy) List-II (Warfare)
    1. MAD

    2. MAID

    3. ‘Hit and Run’ strategy

    4. Strategy of attrition

    1. Conventional Warfare

    2. Nuclear Warfare

    3. Cyber Warfare

    4. Guerrilla Warfare

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

    • Assertion (A): It is a constant trend of advancing science and technology to put more and more power available at the disposal of smaller units. Progress in sensing, display and transmission technologies are indeed highly startling.
    • Reason (R): This has been the outcome of the Revolution in Military Affairs (RMA).
    1. Both A and R are not correct.

    2. Both A and R are correct, but R is not the comprehensive explanation of (A).

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): The non-alignment is not a goal but a strategy to pursue national interests in certain ways.
    • Reason (R): The statement holds that there is no absolute sanctity of the non-alignment movement. It can be subjected to modification as per change in international political order.
    1. A is right, but R is not the correct explanation of (A).

    2. A is right and R is the correct explanation of (A).

    3. A is wrong and R is wrong explanation of (A).

    4. A is wrong, but R is the correct explanation of (A).

    Answer: a

  16. Appropriately match the names of river water management projects given in the List-I where India is a party in negotiations with the names of the countries in the List-II with the help of the code given below:

    List-I (Name of Projects) List-II (Name of Countries)
    1. Teesta Waters

    2. Kishan Ganga

    3. Karnali

    4. Chuka Valley

    1. Pakistan

    2. Bhutan

    3. Bangladesh

    4. Nepal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

    • Assertion (A): India-Bangladesh boundary problem is a colonial inheritance since the drawing of the Bengal boundary by Radcliffe, was to be on the basis of religious considerations.
    • Reason (R): The border between two parts of Bengal were to be demarcated into homogeneous majority areas of Muslims and non-Muslims while considering other factors.
    1. A is correct and R is the correct explanation of (A).

    2. A is correct, but R is not the correct answer.

    3. Both A and R are incorrect.

    4. R is correct, but A is not correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): The United States administration considers South Asia as a low-salience zone so far management of global affairs is concerned.
    • Reason (R): It is considered so because the intra and inter-country tensions and conflicts remain within manageable limits.
    1. A is correct, but R is not full explanation of (A).

    2. A is not correct and R is correct explanation of (A).

    3. Both A and R are incorrect.

    4. A is correct and R is correct explanation.

    Answer: d

  17. Who amongst the following Prime Ministers of India took initiative to break ice in relations with China?

    1. Rajiv Gandhi

    2. Indira Gandhi

    3. Narsimha Rao

    4. Atal Bihari Vajpayee

    Answer: a

  18. Identify the correct code in ascending chronological order for the following:

    1. The British grant of independence to Malaya

    2. Unu become Prime Minister of Burma

    3. American withdrawal from Subic and clark bases

    4. French defeat at Dien Bien Phu

    Codes:

    1. 3, 2, 4, 1

    2. 2, 4, 3, 1

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: c

  19. The ‘Komodo Dragons’ are found in

    1. China

    2. Indonesia

    3. Vietnam

    4. Cambodia

    Answer: b

  20. ‘Mischief Reef’ was occupied by China in 1995 from the control of

    1. The Philippines

    2. Taiwan

    3. Japan

    4. Vietnam

    Answer: d

  21. ‘Zaibatsu’ was corporate conglomerates promoted by

    1. China

    2. Korea

    3. Japan

    4. Taiwan

    Answer: c

  22. Which one of the following countries is not a member of NATO?

    1. Hungary

    2. Belarussia

    3. Czech Republic

    4. Poland

    Answer: b

  23. The BTC energy pipeline originates from which country?

    1. Armenia

    2. Georgia

    3. Azerbaijan

    4. Kazakhstan

    Answer: c

    • Assertion (A): The Russian Premier and the Chinese President met in 1997 to establish a new ‘strategic partnership’ and also called for the creation of a multipolar world system.
    • Reason (R): This exercise was to bring about a new Sino-Russian axis to counter US domination in global affairs.
    1. A is correct, but R is not the right explanation.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. Both A and R are correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: c

  24. Match the leaders mentioned in List-I with the countries mentioned in List-II with the help of code given below:

    List-I (Leaders) List-II (Countries)
    1. Lukashenko

    2. Islam Karimov

    3. Ilham Alier

    4. V Putin

    1. Russia

    2. Belarus

    3. Uzbekistan

    4. Azerbaijan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

    • Assertion (A): Niger Delta of Nigeria has rich oil reserves but Nigeria is struck with numerous problems of environmental hazards and envronmental injustice.
    • Reason (R): According to World Bank only one percent of the oil revenues actually reach the population due to misdistribution and corruption.
    1. A is correct, but R is not the right explanation.

    2. A is correct and R is the right explanation.

    3. Both A and R are incorrect.

    4. R is correct, but A is not correct.

    Answer: b

  25. Match the communities with the respective countries with the help of codes given below: Communities Countries

    List-I List-II
    1. Yezidis

    2. Ithna Ashari Shiis

    3. Mandaeans

    4. Mizrahi

    1. Kuwait

    2. Israel

    3. Syria

    4. Iraq

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  26. Which one of the following connects the Mediterranean Sea with Red Sea?

    1. Suez Canal

    2. Lake Tiberias

    3. Strait of Malacca

    4. Bab-el Mandeb

    Answer: a

  27. Contemporary Iraq is bordered by the following countries:

    1. Kuwait, Syria, Jordan, Yemen, Turkey, Saudi Arabia

    2. Iran, Jordan, Kuwait, Saudi Arabia, Syria and Turkey

    3. Yemen, Syria, Jordan, Iran, Kuwait, Turkey

    4. Turkey, Iran, Kuwait, Saudi Arabia, UAE

    Answer: b

  28. “A-Orange” was used by the United States in one of the following wars:

    1. Second World War

    2. Vietnam War

    3. Gulf War-II

    4. Gulf War-I

    Answer: b

  29. Who, among the following, opined that nuclear weapons provide the glue that has held the Western alliance together?

    1. Richard Nixon

    2. James Schlesinger

    3. Harry Truman

    4. George P. Schultz

    Answer: b

  30. Who among the following US scholars published his article in Foreign Affairs journal named as “X”

    1. Heary Kissinger

    2. George F. Kennan

    3. Bernard Broodie

    4. Richard Haas

    Answer: b

  31. Which one of the following is related to “Obama Care”

    1. Personal security arrangements for the President Barak Obama

    2. Higher resource allocation for people's health plan, especially those at lower level.

    3. Special measures for strengthening national security.

    4. Special measures for strengthening welfare administration.

    Answer: b

  32. The US backing for anti-communist insurgents who sought to overthrow Soviet supported governments was premised on

    1. Reagan doctrine

    2. Truman doctrine

    3. Bush doctrine

    4. Carter doctrine

    Answer: a

    • Assertion (A): The BRIC nations recently have fostered better engagements with the Latin American countries when on the other hand, the other industrialised countries are gradually loosing their roles in Latin American development.
    • Reason (R): The BRIC nations do not try to enforce their political values but rather emphasise on mutual benefits and cooperation.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are not correct.

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. R is correct, but A is not the right answer.

    Answer: a

  33. The ‘Dirty War’ in Latin America took place in

    1. Argentina

    2. Bolivia

    3. Nicaragua

    4. Peru

    Answer: a

  34. The ‘Merida Initiative’ is an agreement between the following countries:

    1. Brazil and Columbia

    2. US and Mexico

    3. Argentina and Peru

    4. Canada and Chile

    Answer: b

  35. The strategy which employs threats or limited force to persuade an opponent to stop or undo an action already underway is called

    1. Coercive dplomacy

    2. Persuasive diplomacy

    3. Preventive diplomacy

    4. Defensive defence

    Answer: a

  36. A sea zone prescribed by the UN Convention on the Law of Seas over which a State has special rights over the exploration and use of marine resources, stretching from the baseline up to 260 nautical miles water column from its coast is called one of the following:

    1. Exclusive Economic Zone (EEZ)

    2. Territorial Waters

    3. Continental Shelf

    4. Archipelagic waters

    Answer: a

  37. Which one of the following countries is the largest producer of heroine?

    1. Myanmar

    2. Afghanistan

    3. Columbia

    4. Pakistan

    Answer: a

  38. As part of its Global War on Terror (GWOT), the United States is going to withdraw its forces from Afghanistan in one of the following years:

    1. 2015

    2. 2016

    3. 2014

    4. 2013

    Answer: c

  39. India and France signed strategic partnership agreement in the year

    1. 1995

    2. 1998

    3. 1996

    4. 2000

    Answer: b