CBSE NET International-Studies June-2012 Solved Paper III

  1. Decision-making approach in internatonal relations is characterized by

    1. A study of rational decision making process

    2. An approach in which impact of the decision is studied

    3. A method of evaluating decision

    4. An approach which lays down conditions for making decision.

    Answer: a

  2. A history of the present that asks what political practices has formed the present and which alternative understandings and discourses have been marginalized and forgotten. With which approach will you associate the above definition?

    1. Historical sociology

    2. Genealogy

    3. Emancipatory Alternatives

    4. Functionalism

    Answer: b

  3. The First Chair of International Politics was headed by

    1. Robert Dahl

    2. C. K. Webster

    3. Alfred Zimmern

    4. E. H. Carr

    Answer: c

  4. The “new political economy” associated with Robert W. Cox

    1. Celebrates the worldwide triumph of capitalism.

    2. Argues that the Soviet Union was an unmixed economic success.

    3. Questions existing realities and invites students of IR to rethink their ideas.

    4. Argues that capitalists should always invest in countries where the potential profits are greatest.

    Answer: c

  5. Why did realism challenge the academic supremacy of liberal thought after World War I?

    1. The terms of the Treaty of Versailles made another major war more likely than a period of sustained peace.

    2. Liberal institutions like the League of Nations seemed ineffectual.

    3. Liberal views of human nature seemed to be discredited by the rise of brutal regimes like Nazi Germany.

    4. All the above

    Answer: d

  6. The liberal views that war represents the greatest threat to the economic health of modern industrial civilization was first advocated by

    1. Norman Agnell

    2. Adam Smith

    3. Woodrow Wilson

    4. John Mayward Keynes

    Answer: a

  7. Match List-I (Theorists) with List-II (theories) from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Martin Wight

    2. David Easton

    3. Alexander Wendt

    4. Richard Ashley

    1. Social constructivism

    2. International society

    3. Post-Modernism

    4. Systems theory

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: d

  8. Arrange the following international human rights documents in a chronological ascending order:

    1. Charter of Fundamental rights of the European Union.

    2. Convention relating to the status of Refugees.

    3. Genocide Convention

    4. Declaration on Torture

    Codes:

    1. 3, 2, 4, 1

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 1, 4, 2, 3

    4. 4, 1, 3, 2

    Answer: a

    • Assertion (A): The outcome of Cold War left the values of economic liberalism dominant. There are few restraints on the movement of goods, capital, services and people.
    • Reason (R): Global economy is underpinned by liberal market values.
    1. A is correct, but R is not correct.

    2. A is not correct, but R is correct.

    3. Both A and R are correct, but R is not the correct logic of (A).

    4. Both A and R are correct, and R is the correct logic of (A).

    Answer: c

  9. Which of the following is not considered as one of exstential threats to mankind?

    1. International terrorism

    2. Climate change

    3. Weapons of Mass Destruction (WMD)

    4. Tsunami

    Answer: d

  10. Who, among the following opined that internal security challenges are just like the lurking hood of a snake, which must be either crippled or brought into full control?

    1. J. L. Nehru

    2. Mahatma Gandhi

    3. Sardar Vallabhbhai Patel

    4. Acharya Kautilya

    Answer: d

  11. Liberal right to fight campaign is criticized because

    1. It advocates the policies of access.

    2. It advocates the legitimacy of state violence.

    3. It addresses the central role of the military.

    4. It promotes subordination of women to men.

    Answer: a

  12. Which one of the following strategic thinkers encapsulated the concept of ‘Absolute War’

    1. Mackinder

    2. Douhet

    3. Carl Von Clausewitz

    4. A. Jomini

    Answer: c

  13. ECCMs are means of

    1. Electronic Warfare

    2. Cyber Warfare

    3. Chemical Warfare

    4. Biological Warfare

    Answer: a

  14. Which of the following is one of the integral components of Confidence Building Measures (CBMs)?

    1. Negotiation on equal terms.

    2. Absence of inimical postures and prevalence of transparency in relations.

    3. Third Party Mediation

    4. Stable security as a condition for confidence building

    Answer: b

    • Assertion (A): If a state loses its sovereignty, it has not survived as a state; if a society loses its identity, it has not survived as itself.
    • Reason (R): In the domain of societal security, the issues are existential.
    1. A is correct, but R is not correct.

    2. A is not correct, but R is correct.

    3. Both A and R are correct and R is the correct logic of (A).

    4. Both A and R are not correct.

    Answer: c

  15. Match the following items given in Lists – I and II and use the code given below:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Gen KV Krishna Rao

    2. Col V Longer

    3. Maj-Gen DK Palit

    4. Lt Col Bhava Singh

    1. Tradition Never Dies

    2. Prepare or Perish

    3. Red Coats To Olive Green

    4. Essentials of Military Knowledge

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

    • Assertion (A): A pre-emptive attack is military action that is designed to forestall or prevent likely future aggression.
    • Reason (R): It is therefore a form of self-defense in anticipation; it involves ‘getting your retaliation in first’
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  16. Match the Books in List-I with authors in List-II by using the codes given below:

    List-I (Books) List-II (Authors)
    1. The Philosophy of Revolution

    2. The Green Book

    3. Orientalism

    4. The Arab Awakening

    1. Edward Said

    2. George Antonius

    3. Gamal Abdel Nasser

    4. Col. Gadaffi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  17. The “Iraq Syndrome” was the result of the following:

    1. Gulf War 1

    2. Iran-Iraq War

    3. Yom Kippur War

    4. Gulf War 2

    Answer: d

  18. In a nuclearized South Asia, India's military strategy for a limited war with Pakistan is constrained by

    1. Shadow of nuclear umbrella with a nuclear triad

    2. Realization of the dangers of escalation

    3. Fears of massive Indian retaliation in case of Pakistan's first strike

    4. India's strategy to fight an all-out conventional war with Pakistan

    Answer: d

  19. Identify the island/waterway mentioned in List-I with their new claimant mentioned in List-II by using the codes mentioned below:

    List-I List-II
    1. Abu Musa

    2. Khuriya Muriya

    3. Shat-al Arab

    4. Qarooh

    1. Yemen

    2. Saudi Arabia

    3. UAE

    4. Iran

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: a

  20. The ‘Blue Revolution’ is a term often used to refer to

    1. Kuwaiti women struggle for suffrage.

    2. International movement for the protection of ocean.

    3. Daughters of Nile agitation for equality

    4. Tunisian movement for Democracy

    Answer: a

  21. Point out the odd from the following:

    1. Operation Desert Storm (1991)

    2. Operation Desert Shield (1990)

    3. Operation Desert Fox (1998)

    4. Operation Cactus (1988)

    Answer: d

  22. ‘Black September’ is related to one of the following:

    1. Israel's offensive against Egypt in the Arab-Israel war of 1967

    2. Israeli counter-offensive against the Egyptian forces during the Yom Kippur War of 1973

    3. Syrian attack on Israeli Defense Forces during the Yom Kippur War of 1973

    4. Palestinian terror activities

    Answer: d

    • Assertion (A): Arab spring is a democratic upsurge of the people.
    • Reason (R): The authoritarian leaders who do not have politcal legitimacy should step down and a process of democratization should follow are the major demands.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  23. MALSINDO formed by Malaysia, Singapore and Indonesia was aimed at:

    1. Promoting economic cooperation

    2. Promoting food security

    3. Promoting cultural cooperation

    4. Promoting maritime security

    Answer: d

  24. Match List-I (names of Thai monarchs) with the List-II (their titles) with the codes given below:

    List-I List-II
    1. Mahavajiravudh

    2. Prajadhipok

    3. Cholallongkorn

    4. Mongkut

    1. Rama IV

    2. Rama V

    3. Rama VI

    4. Rama VII

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  25. One of the following is hailed as the largest Buddhist monument in the world.

    1. Angkor Wat

    2. Boroburdur

    3. Bayon

    4. Bonteag Srei

    Answer: b

  26. Which one of the following is the largest ethnic minority of Cambodia?

    1. Thai

    2. Lao

    3. Vietnamese

    4. Chinese

    Answer: c

  27. What are the significant factors that helped Thailand to maintain its independence during the colonial era?

    1. Geographical location

    2. Able diplomacy

    3. Policy of modernization

    4. All the above factors

    Answer: d

  28. Arrange the following events of the Philippines in chronological ascending order:

    1. The Huk Rebellion

    2. The Magsaysay Revolution

    3. Roxas and Quirino rule

    4. Marcos Regime

    Codes:

    1. 4 2 1 3

    2. 1 3 2 4

    3. 2 1 4 2

    4. 3 2 1 4

    Answer: b

    • Assertion (A): China and Vietnam are common culturally. Yet, historically they become traditional rivals.
    • Reason (R): The Vietnamese always opposed the political domination of the Chinese.
    1. A is wrong, but R is right.

    2. A is right, but R is wrong.

    3. A is wrong and also R is wrong.

    4. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    Answer: d

  29. Which one of the following countries was victimised by the use of ‘agent orange’ by the USA?

    1. Cambodia

    2. Burma

    3. Vietnam

    4. Laos

    Answer: c

  30. Match the countries in List-I with their name in List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Benin

    2. Burkina Faso

    3. Ghana

    4. Namibia

    1. Gold Coast

    2. South West Africa

    3. Dahomey

    4. Upper Volta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  31. Match the authors in List-I with books mentioned in List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Kwame Nkrumah

    2. Ali Mazzui

    3. Basil Davidson

    4. Nelson Mandela

    1. The African Condition

    2. The Blackman's Burden

    3. Africa Must Unite

    4. Long Walk to Freedom

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

    • Assertion (A): South Africa was able to manage peacefully the massive historical cleavages, the power was transferred to the Blacks with stunning speed, introduced genuine democracy since 1994; has experienced uninterrupted economic growth and relative internal peace.
    • Reason (R): This has been possible due to historical experience, reconciliation and mature leadership.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  32. British Prime Minister's statement “Wind of change in Africa” refers to

    1. Growing number of independent African countries

    2. Entry of neo-colonialism in Africa

    3. Involvement of external powers in Africa

    4. The UN involvement in Africa

    Answer: a

  33. Who was the first African Secretary General of the UN?

    1. Trygve Lie

    2. Boutros Boutros-Ghali

    3. Kofi Annan

    4. U. Thant

    Answer: b

  34. Which of the following countries left the African Union on its own?

    1. Madagascar

    2. Morocco

    3. Mali

    4. Zaire

    Answer: b

  35. The first Woman President in the Sub-Saharan Africa belongs to

    1. Uganda

    2. Nigeria

    3. Liberia

    4. Ghana

    Answer: c

  36. Which of the following has been described as ‘Rainbow Nation’

    1. Sudan

    2. South Africa

    3. Madagascar

    4. Zimbabwe

    Answer: b

  37. Who wrote in his memoirs that ‘Disarmament is the ideal of Socalism’

    1. Kosygin

    2. Chernenko

    3. Gromyko

    4. Gorbachev

    Answer: c

  38. Which one of the following is a joint defense venture of India and Russia?

    1. BRAHMOS

    2. BACKFIRE

    3. AGNI-V

    4. SS-20

    Answer: a

  39. Which one of the following had been Joseph Stalin understands of United Front?

    1. Entering into alliances with reformist left wing partners and national liberation movements.

    2. Alliance with China, Cuba and Vietnam.

    3. Closer ties with European Communist Parties.

    4. Collective Security among friends and allies.

    Answer: a

  40. Which one of the following played central role of providing super power status to both the US and the USSR?

    1. Nuclear Weapons

    2. Containment Strategy

    3. East-West military confrontation

    4. Conventional military industrial complex

    Answer: a

  41. Which principles were adopted in Vladimir Lenin's ‘Decree of Peace’

    1. Opposition to aggression and revolution

    2. Class struggle and building Communism

    3. Disarmament and equality

    4. Proletarian internationalism and peaceful coexistence

    Answer: d

    • Assertion (A): Significant disparities in wealth and power between the US and the erstwhile USSR were amplified when NATO and Warsaw Pact were included in overall balance of East-West Power.
    • Reason (R): The idea that the erstwhile USSR could somehow be equated with the US makes no sense when calculated on a classical mercantile scale of wealth.
    1. Both A and R are correct and R is the appropriate logic for (A).

    2. A is correct, but R is not correct.

    3. A is not correct, but R is correct.

    4. Both A and R are correct, but R is not the correct logic of (A).

    Answer: a

    • Assertion (A): Kosygin's reform also known as Libermen's reform for economic development and planning between 1965 − 71 in the USSR. It introduced capitalist method of management, economic independence of enterprises and use of material incentives.
    • Reason (R): This was done due to the complexty of economic relations, reduced efficacy of economic planning and growth, stagnation and unemployment within the USSR.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but (R) is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  42. Which one of the following strategies was directed against the erstwhile Soviet Union during the Cold War period?

    1. Strategy of annihilation

    2. Strategy of attrition

    3. Strategy of containment

    4. Strategy of peace-making

    Answer: c

  43. Match List-I (Countries Invaded) with List-II (Soviet Leaders) with codes given below:

    List-I List-II
    1. Afghanistan

    2. Georgia

    3. Hungary

    4. Czechoslovakia

    1. Nikita Krushchev

    2. Leonid Brezhnev

    3. Yuri Andropov

    4. Vladimir Putin

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  44. Sir Creek issue is between

    1. India – China

    2. India – Pakistan

    3. Pakistan – Afghanistan

    4. India – Sri Lanka

    Answer: b

  45. China conducted a Nuclear Test for Pakistan in the year 1990 at

    1. Chagai Hills

    2. Lop Nor

    3. Chashma

    4. Shihala

    Answer: b

  46. India's historic victory on 16thDecember 1971 leading to the birth of Bangladesh was not strategically contingent upon the following:

    1. Fall of Dacca as final objective

    2. 45 towns to be bypassed.

    3. Disruption of communication, command and control centres of the enemy as subsidiary objectives.

    4. Withdrawal of Pakistan army to the Western Frontiers of India-Pakistan borders.

    Answer: d

    • Assertion (A): Pakistani President Zia-ul-Haq went for Revival of Constitutional Order in 1985.
    • Reason (R): By mid-eighties the President was a transformed person and committed to strengthening democracy.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. Both A and R are wrong.

    3. Both A and R are correct.

    4. A is wrong and R is correct.

    Answer: a

  47. Match the names of the Presidents in List-I with the names of their country in List-II as given below:

    List-I (Presidents) List-II (Country)
    1. Asif Ali Zardari

    2. Ram Baran Yadav

    3. Mohmad Waheed Hassan

    4. Mahinda Rajapakse

    1. Nepal

    2. Maldives

    3. Sri Lanka

    4. Pakistan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  48. Bangladesh is concerned about India's plans to construct the Tipaimukh dam over Barak River in

    1. Tripura

    2. Assam

    3. Manipur

    4. Bhutan

    Answer: c

  49. Which one of the following is identified as India's intention in inviting Pakistan and China in the thirteen member regional investors'meet on Afghanistan?

    1. Fostering regional coordination in the backdrop of plans to withdraw the US led armed forces from Afghanistan in 2014

    2. The US encouragement for such regional moves.

    3. Appreciating India's concerns against Pakistan's ambitions for strategic depth.

    4. Addressing Afghanistan's domestic concerns.

    Answer: a

  50. What is not the central purport of Bangladesh Supreme Court judgement in July 2010 setting aside the bulk of Fifth Constitutional Amendment?

    1. Restoring secular character of the Constitution.

    2. Disapproving religious political parties.

    3. Holding martial law administration as unconstitutional ultra-vires even in future.

    4. Retaining provision concerning Islam as State Religion.

    Answer: a

  51. During the Cuban missile crisis of 1962 between the US and the erstwhile Soviet Union, who said, “We shall bury you”

    1. John F. Kennedy

    2. Dwight Eisenhower

    3. Lyndon B. Johnson

    4. N. Khrushchev

    Answer: d

  52. ‘Détente’ means the following:

    1. All-out war

    2. Deterrence through overwhelming power

    3. Pre-emption

    4. Relaxation of military tensions between two or more States.

    Answer: d

    • Assertion (A): While military threats have been reduced in the new world economic order, fears of economic vulnerability have actually increased.
    • Reason (R): This is because in the modern, hi-tech, globalized economy, States find it increasingly difficult to procure everything they need militarily.
    1. A is correct, but R is not correct.

    2. A is not correct, but R is correct.

    3. Both A and R are correct but R is not the appropriate logic for (A).

    4. Both A and R are not correct.

    Answer: c

  53. Match List-I (Authors) with List-II (Books) with the codes which are given below:

    List-I List-II
    1. Francis Fukuyama

    2. Samuel Huntington

    3. Henry Kissinger

    4. Joseph S. Nye

    1. Nuclear Weapons &Foreign Policy

    2. The Paradox of American Power

    3. The End of History and the Last Man

    4. Who We Are?

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  54. Identify the official minorities in the USA from the following:

    1. Indians and Chinese

    2. Afro-Americans and Asians

    3. Mexicans and Vietnamese

    4. Non-Black Americans

    Answer: b

  55. The Monroe Doctrine stated that

    1. US reserved the right to intervene in armed disputes across the globe.

    2. US would support any anti-Communist State.

    3. US would have the right to protect according to its interests.

    4. US would pursue its interests within its sphere of influence without reference to European powers.

    Answer: d

  56. “Due process of law” clause of the U. S. Constitution was based on

    1. Common law and Magna Carta

    2. Natural law and People's law

    3. Divine law and Crown's powers

    4. Federal law and State laws

    Answer: a

    • Assertion (A): Strategic Realism of Thomas Schelling is focused on Nuclear Statecraft.
    • Reason (R): The power to hurt is nothing new in warfare, but modern technology enhances the importance of war and threats of war as techniques of influence, not of destruction; of coercion and deterrence, not of conquest and defense, of bargaining and intimidation.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  57. Which one of the following is related to the creation of Nuclear Weapons Free Zone in Latin America?

    1. Rerotonga Treaty

    2. Treaty of Tlateloco

    3. Treaty of Pelindaba

    4. Antarctica Treaty

    Answer: b

  58. Mexico was ruled by a leader whose form was known as developmental dictatorship between (1876 − 1910). Name the leader:

    1. Alvaro Obregon

    2. Plutarco Elias Calles

    3. Porfirio Diaz

    4. Vicente Fox

    Answer: c

  59. Identify the meaning of ‘liberation theology’ in Latin America.

    1. Use of Christian precepts to politics.

    2. Ideology using Christianity as the basis of social justice.

    3. Freedom movement based on Christianity

    4. Religion decides State formation

    Answer: b

  60. Getulio Vargas, known as the ‘Father of the Poor’ is the President of which country?

    1. Argentina

    2. Brazil

    3. Chile

    4. Ecuador

    Answer: b

  61. Name the Secretary General of the sixth OAS Summit.

    1. Hugo Chavez

    2. Jeanette Sanchez

    3. Jose Miguel Insulza

    4. Fidel Castro

    Answer: c

  62. Match List-I of Latin American States and List-II with their leaders:

    List-I (States) List-II (Leaders)
    1. Argentina

    2. Brazil

    3. Nicaragua

    4. Guatemala

    1. Alvaro Arzu

    2. Raul Alfonsin

    3. Jose Sarney

    4. Daniel Ortega

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

    • Assertion (A): Guatemala represented one of the most extreme cases of State repression in twentieth century Latin America.
    • Reason (R): The militarization of the entire State apparatus led to thousands of people killed, millions displaced and human rights grossly violated.
    1. A is correct and R gives the correct explanation.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is not correct though R is true.

    4. R is not the correct explanation though A is true.

    Answer: b

  63. Itaipur Dam satisfies the electricity requirements of the following countries:

    1. Peru and Paraguay

    2. Bolivia and Chile

    3. Paraguay and Brazil

    4. Peru and Uruguay

    Answer: c