CBSE NET International-Studies September-2013 Solved Paper III

  1. The theory of hegemonic stability was proposed by

    1. Stephen Krasner

    2. Robert Gilpin

    3. Immanuel Walterstein

    4. Charles Kindleberger

    Answer: d

  2. Match the following thinkers with their concepts by using the correct code given below:

    List-I (Thinkers) List-II (Concepts)
    1. Robert Mundell

    2. Adam Smith

    3. Ernst Haas

    4. Antonio Gramsci

    1. Spill over

    2. Theory of Optimum Currency

    3. Hegemony

    4. Invisible hand

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: c

  3. The Gini coefficient is used to measure one of the following:

    1. Population groups

    2. Stock markets and its impact on the economy

    3. The degree of inequality in the distribution of income in a given society.

    4. Power distribution and income inequality in a given society.

    Answer: c

  4. The focus of constructivism is on

    1. Power and anarchy in the international system

    2. Ideas and beliefs that inform actors.

    3. Identities and interests in a given milieu.

    4. International institutions and processes.

    Answer: b

  5. Who among the following, defined War as “organized violence carried on by political units against each other”

    1. Hedley Bull

    2. Quincy Wright

    3. Carl Von Clausewitz

    4. Raymond Aron

    Answer: a

  6. Who, among the following, wrote the book “Bananas, Beaches and Bases: Making feminist sense of International Politics.”

    1. P. Darby

    2. C. Weber

    3. C. Enloe

    4. A. J. Paolini

    Answer: c

    • Assertion (A): American Cold Warriors embraced geopolitics as a basis for a national policy.
    • Reason (R): It was aimed at confronting the Soviet Union and International Communism by introducing politico strategic concepts as containment, domino theory, balance-of-power linkages and linchpin states.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  7. Who among the thinkers given below would you associate with the idea that “the territorial state is vital to the capitalist system and therefore to the operation of the world economy”

    1. Peter Drucker

    2. E. P. Thompson

    3. Michael Hardt

    4. Peter Taylor

    Answer: d

  8. Match the following thinkers in List-I with their seminal works in List-II on the basis of the correct code given below:

    List-I (Thinkers) List-II (Works)
    1. Clausewitz

    2. AT Mahan

    3. H MacKinder

    4. Douhet

    1. Geographical Pivot of History

    2. The Command of Air

    3. The Campaign of 1812 in Russia

    4. The Interests of America in Sea Power, Present and Future

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  9. Which one of the following has been on the offensive for the end of democratic system in Pakistan as witnessed in 2013 elections in Pakistan?

    1. Tehrik-e-Pakistan Taliban

    2. J. U. D.

    3. L. E. T.

    4. Afghanistan Taliban

    Answer: a

  10. Which one of the following countries has emerged as the biggest market of personal computers (PCs) in 2013 in the globalised world?

    1. U. S. A.

    2. China

    3. India

    4. Japan

    Answer: b

  11. Which among the following are identified as countries of the Golden Triangle?

    1. Laos, Vietnam, Cambodia

    2. Afghanistan, Pakistan, Iran

    3. Myanmar, India, China

    4. Myanmar, Thailand, Laos

    Answer: d

  12. Which one of the following is not identified as existential threat to human kind?

    1. Weapons of Mass Destruction

    2. Climate change

    3. Internatonal terrorism

    4. Globalisation

    Answer: d

  13. Which of the following is not a chemical warfare agent?

    1. Tabun

    2. Sarin

    3. Chloropicrin

    4. SARS

    Answer: d

  14. Who articulated the ‘Atom for Peace’ concept?

    1. D. Eisenhower

    2. W. Wilson

    3. J. F. Kennedy

    4. W. Clinton

    Answer: a

    • Assertion (A): During the cold war period the prevailing Western conception of ‘National Security’ gradually shifted to ‘International Security’
    • Reason (R): As cold war evolved towards the super power détente of 1970s, the prevailing terminology was increasingly that of ‘International Security’
    1. Both A and R are correct, and R is the correct explanation of (A).

    2. A is correct, but R is not correct.

    3. Both A and R are not correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: a

  15. The Kurds are significant minorities in the following countries of West Asia:

    1. Turkey, Iraq, Oman

    2. Iran, UAE, Jordan

    3. Turkey, Syria, Saudi Arabia

    4. Turkey, Iran, Iraq

    Answer: d

  16. The Suez Canal connects the following:

    1. The Atlantic Ocean and the Mediterranean Sea

    2. Pacific and Atlantic Ocean

    3. Black Sea and Mediterranean Sea

    4. Red Sea and Mediterranean Sea

    Answer: d

  17. Match the leaders mentioned in List-I with their countries mentioned in List-II with the help of code given below:

    List-I (Leaders) List-II (Countries)
    1. Kamal Ataturk

    2. Golda Meir

    3. Mohammed Mossadegh

    4. H Bargiba

    1. Iran

    2. Tunisia

    3. Turkey

    4. Israel

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: a

    • Assertion (A): The Iranian Revolution has served to reconfigure the politics of West Asia.
    • Reason (R): It marked a crucial moment in the emergence of militant Islam. It reflected the aspirations of Muslims who had felt humiliated and frustrated by their bitter experiences with the West.
    1. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  18. ‘Shock and Awe’ tactics were used in one of the following:

    1. Gulf War 1

    2. Gulf War 2

    3. Global War on Terror (GWOT)

    4. World War 2

    Answer: b

  19. The 1975 Algiers Accord provides for

    1. End of the UN intervention in Iraq

    2. Ceasefire between Egypt and Israel

    3. Agreement between Iraq and Iran to settlement border disputes

    4. To end the Kurdish War

    Answer: c

  20. Chronologically arrange the Presidents in the post-revolution Iran (1979) in the ascending order by using the correct code given below:

    1. Mohammad Khatami

    2. Abolhasan Banisadr

    3. Ali-Akbar Hashemi Rafsanjani

    4. Ali Khamenei

    Codes:

    1. 4 1 2 3

    2. 3 2 1 4

    3. 1 3 4 2

    4. 2 4 3 1

    Answer: d

  21. Turkey became an associate member of the ‘European Common Market’ in the year

    1. 1965

    2. 1963

    3. 1982

    4. 1985

    Answer: b

  22. With reference to West Asia, choose the odd one out:

    1. Ottoman Empire

    2. Mandate System

    3. Western Colonialism

    4. Apartheid Policy

    Answer: d

    • Assertion (A): China intended to keep away India as member of East Asian Summit (EAS). But India became a member though it does not belong to East Asia.
    • Reason (R): The ASEAN and Japan strongly supported India's case to be a member of the EAS.
    1. A and R are true, but R is not the correct explanation of (R).

    2. A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  23. Arrange the following events in a chronological ascending order on the basis of code given below:

    1. Dr. Mahathir Mohammad became Prime Minister in Malaysia.

    2. Ferdinand Marcos fled to Hawaii from the Philippines.

    3. Sukarno transferred power to Suharto in Indonesia.

    4. Lao People's Democratic Republic was established.

    Codes:

    1. 4 2 3 1

    2. 3 4 1 2

    3. 2 4 3 1

    4. 1 3 2 4

    Answer: b

  24. Match List-I (Country) with List-II (Year of Independence) by using the correct code given below:

    List-I (Country) List-II (Year)
    1. Brunei 1.

    2. Cambodia

    3. Malaysia

    4. Myanmar

    1. 57

    2. 1948

    3. 1984

    4. 1953

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  25. Establishment of an ASEAN community by 2015 was signed at

    1. Bangkok Declaration of 1967

    2. Phnom Penh Declaration of 2002

    3. East Asia Summit of 2005

    4. Cebu Declaration of 2007

    Answer: c

  26. Which one of the following is ASEAN's highest decision-making body?

    1. Foreign Ministers Conference of ASEAN

    2. ASEAN Regional Forum (ARF)

    3. ASEAN + 3

    4. ASEAN Summit

    Answer: d

  27. Which one of the following Southeast Asian countries was victimised by terrorist bombings at Valentine Day?

    1. Thailand

    2. Myanmar

    3. Cambodia

    4. Indonesia

    Answer: a

  28. Name the Southeast Asian country who is inclined in providing physical connectivity between South Asia and Southeast Asia.

    1. Indonesia

    2. Myanmar

    3. Cambodia

    4. Thailand

    Answer: b

  29. Which one of the following is identified as the largest island of the South-east Asian region?

    1. Luzon

    2. Borneo

    3. Sulawesi

    4. Sumatra

    Answer: b

  30. India's Nuclear Doctrine should be revamped because of the following:

    1. China's strategic, tactical and theatre nuclear capabilities

    2. Pakistan's efforts for lowering the threshold of using tactical nuclear weapons at theatre level

    3. India's credible nuclear force requirements vis-à-vis China and Pakistan.

    4. All of the above three

    Answer: d

  31. Chronologically arrange the following Nigerian Chief Executives in the ascending order on the basis of code given below:

    1. Sani Abacha

    2. Olusegun Obasanjo

    3. Shehu Shagari

    4. Ibraham Babangida

    Codes:

    1. 4 1 2 3

    2. 1 2 3 4

    3. 3 4 1 2

    4. 2 3 4 1

    Answer: c

  32. The Abuja Treaty (1991) resulted in the formation of one of the following:

    1. Gulf Co-operation Council

    2. African Central Bank

    3. African Economic Community

    4. African Monetary Union

    Answer: c

  33. Match the country mentioned in List-I with their previous names mentioned in List-II by using the correct code given below:

    List-I (Country) List-II (Old Names)
    1. Benin

    2. Bourkina Fasso

    3. Ghana

    4. Malawi

    1. Gold Coast

    2. Dahomey

    3. Upper Volta

    4. Nyasaland

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

    • Assertion (A): Most of the weakest States in the world are concentrated in sub-Saharan Africa.
    • Reason (R): These States fail the most basic test of State power; they are unable to maintain domestic order and personal security, civil strife and even civil war become almost routine.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  34. The African Union was formed in one of the following years:

    1. 1995

    2. 2001

    3. 2002

    4. 2004

    Answer: b

  35. The Berber uprising took place against the Government in which of the following countries?

    1. Algeria

    2. Ethiopia

    3. Cameroon

    4. Nigeria

    Answer: a

  36. The concept of the Government of National Unity was developed by one of the following countries of Africa:

    1. Nigeria

    2. Tanzania

    3. South Africa

    4. Uganda

    Answer: c

  37. The Russian Federation today follows the party system in the following way:

    1. Biparty system

    2. Triparty system

    3. Multiparty system

    4. One party system

    Answer: c

  38. A novel feature of the Russian Federal System is included in Article 72 of the Constitution of 1993 that states:

    1. Ad-hoc Union

    2. Centralisation of powers

    3. Joint jurisdiction of the Federal and State units

    4. Internationalism

    Answer: c

  39. Which one of the following countries is not a part of the Shanghai Cooperation Organisation?

    1. Turkmenistan

    2. Tajikistan

    3. Kyrgyzstan

    4. Uzbekistan

    Answer: a

  40. How many Former Soviet Republics joined the Commonwealth of Independent States?

    1. 7

    2. 9

    3. 11

    4. 13

    Answer: b

  41. Match the countries in List-I with their leaders in List-II by using the correct code given below:

    List-I (Country) List-II (Leaders)
    1. Russia

    2. Tajikistan

    3. Uzbekistan

    4. Kazakhstan

    1. Putin

    2. Karimov

    3. Niyazev

    4. Nazarbayev

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: b

    • Assertion (A): The disintegration of the Soviet Union brought Russia's decisive retreat from socialism and a turn to capitalism.
    • Reason (R): The disintegration eliminated its ‘Superpower’ status.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the only explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  42. Which one of the following countries regards Church as a valuable ally in building patriotic loyalty, national pride and ethical values?

    1. Belarus

    2. Ukraine

    3. Georgia

    4. Russia

    Answer: d

  43. Which Article in the Russian Constitution of 1993 states that ‘no ideology be established as state or an obligatory one’

    1. Article 3

    2. Article 10

    3. Article 13

    4. Article 15

    Answer: c

  44. As a multiethnic state, Russia has the following number of ethnic groups:

    1. 70

    2. 90

    3. 140

    4. 185

    Answer: d

  45. What is the National Assembly of Bhutan called?

    1. Assembly

    2. Ladoe Tashogdu

    3. Tashogdu

    4. Lhengye Shungtsog

    Answer: c

  46. Which news channel telecast helped Tamil groups in projecting the brutal killings of the Tamils by Sri Lankan army at the UN?

    1. CNN-IBN

    2. T. V. Q

    3. T. V. 4

    4. Times Now

    Answer: c

  47. Who termed India's party system as the “Congress System”

    1. Partha Chatterjee

    2. Ashis Nandy

    3. Sudipta Kaviraj

    4. Rajani Kothari

    Answer: d

  48. Match the South Asian States in List-I with their political parties in List-II from the code given below:

    List-I (States) List-II (Parties)
    1. Sri Lanka

    2. Bangladesh

    3. India

    4. Pakistan

    1. Jatiya

    2. Trotskyist

    3. MQM

    4. PMK

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

    • Assertion (A): The aggressive pursuit of interests by a politically mobilized citizenry can strain the limited capacity of political institutions in South Asia.
    • Reason (R): Despite the pressure on the institutions and the occasional political crisis, the system has so far maintained its resilience.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  49. Sikkim was merged with India in the year

    1. 1972

    2. 1974

    3. 1985

    4. 1987

    Answer: b

  50. ‘South Asia Growth Quadrangle’ comprises

    1. India, Sri Lanka, Pakistan and Bangladesh

    2. India, Pakistan, Afghanistan and Bhutan

    3. India, Bangladesh, Nepal and Bhutan

    4. India, Nepal, Sri Lanka and Bhutan

    Answer: c

  51. The Fifth Summit of ‘BRICS’ was held at

    1. New Delhi

    2. Moscow

    3. Durban

    4. Beijing

    Answer: c

  52. Which one of the US Presidents named below called his Government as “Government by the Committees”

    1. Theodore Roosevelt

    2. John Kennedy

    3. Woodrow Wilson

    4. Richard Nixon

    Answer: c

  53. Match the following doctrines of U. S. Presidents in List-I with their explanations in List-II with the code given below:

    List-I (Doctrines) List-II (Explanations)
    1. Truman doctrine

    2. Reagon doctrine

    3. Clinton doctrine

    4. Bush doctrine

    1. Support all freedom fighters

    2. Containment of hostile regimes

    3. Pre-emption and unilateralism

    4. Always act multilaterally

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  54. Who, among the following, argued that the United States was the world's “first new nation” in the sense that the problems it faced in its efforts to establish a stable and principled political system after winning independence?

    1. James Bryce

    2. Leon D. Epstein

    3. Alexis de Tocqueville

    4. Seymour M. Lipset

    Answer: d

  55. Who, among the following, is the first Female Speaker of the House of Representatives in the United States?

    1. Nancy Pelosi

    2. Hillary Clinton

    3. Madeline Albright

    4. Geraldine Ferraro

    Answer: a

  56. Which one of the following practices is known as “Gerry mandering” in the United States?

    1. Corruption between the friends of the President.

    2. A client and master relationship.

    3. District making on a partisan basis for political reasons.

    4. Changing parties often.

    Answer: c

    • Assertion (A): The existence and articulation of interest groups in the US have opposed, what Rosenau called, the general will.
    • Reason (R): They are opposed to the doctrine of genuine representation and makes them immune to public accountability.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  57. New Orleans in the United States was largely flooded and destroyed after Hurricane ‘Katrina’ in August 2005. Which one of the following ethnic groups was affected the most?

    1. Whites

    2. Latinos

    3. African-Americans

    4. Asians

    Answer: c

  58. Who had been the Democratic Party candidate for the 2004 US Presidential election?

    1. John Kerry

    2. Al Gore

    3. Bill Clinton

    4. Howard Dean

    Answer: a

  59. The members of South American Union make the following groups:

    1. Mercosur and EU groups

    2. Andean and OAS groups

    3. Andean and Mercosur groups

    4. OAS and NAFTA groups

    Answer: c

  60. The ‘Charcas Triangle’ an important gas field, is located in

    1. Bolivia

    2. Peru

    3. Mexico

    4. Venezuela

    Answer: b

  61. Fidel Castro's Chief Lieutenant, Che Guevara was killed in 1967 in one of the following countries:

    1. Colombia

    2. Ecuador

    3. Bolivia

    4. Peru

    Answer: c

  62. Match the countries in List-I with the names of poltical parties in List-II by using the correct code as given below:

    List-I (Country) List-II (Political Party)
    1. Brazil

    2. Cuba

    3. Mexico

    4. Nicaragua

    1. Social Democratic Party

    2. Communist Party

    3. National Action Party

    4. Constitutionalist Liberal Party

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  63. Arrange the following countries in an ascending order in terms of their size

    1. Venezuela, Paraguay, Uruguay, Peru

    2. Uruguay, Paraguay, Venezuela, Peru

    3. Peru, Paraguay, Venezuela, Uruguay

    4. Peru, Chile, Mexico, Ecuador

    Answer: b

  64. In Latin America, President Jose Daniel Ortega Saavedra is associated to which one of the following parties?

    1. Nicaragua Liberal Alliance (ALN)

    2. Constitutionalist Liberal Party (PLC)

    3. Sandinista National Liberation Front (FSLN)

    4. Communist Party (CP)

    Answer: c

  65. Chronologically arrange the following Mexican Presidents in the ascending order of their Presidency by using the code given below:

    1. Vicente Fox

    2. Felipe Calderon

    3. Carlos Salinas de Gortari

    4. Ernesto Zedillo

    Codes:

    1. 3 4 1 2

    2. 1 2 3 4

    3. 2 3 4 1

    4. 4 1 2 3

    Answer: a

    • Assertion (A): In the midst of the worldwide ‘Crisis of Socialism’ Cuba stood almost alone against the global offensive of capitalism.
    • Reason (R): Cuba remained the one society which retained its revolutionary commitment to Socialism.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is false, but R is true.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: a

  66. Who among the following in 1970 became the first popularly elected Socialist President in Chile?

    1. Salvador Allende

    2. Daniel Ortega

    3. Pinochet

    4. Pablo Neruda

    Answer: a