CBSE NET Labor-Welfare June-2013 Solved Paper II

  1. Who is regarded as the father of Scientific Management?

    1. Albert Bandura

    2. Louis D. Brandies

    3. Frederick Winslow Taylor

    4. Elton Mayo

    Answer: c

  2. The Principle of Equifinality operates

    1. Within the internal environment

    2. Within the external environment

    3. Without environment

    4. Hostile environment

    Answer: b

  3. Max Weber developed a theory of

    1. Autocratic Management

    2. Democratic Management

    3. Bureaucratic Management

    4. Free Style Management

    Answer: c

  4. Grapevine is a type of

    1. Formal Communication

    2. Written Communication

    3. Lateral Communication

    4. Informal Communication

    Answer: d

  5. Decision-making process is guided by

    1. Policy

    2. Procedure

    3. Programme

    4. Strategy

    Answer: a

  6. Ten ‘C’ model of HRM architect was advanced by

    1. Katz and Kahn

    2. Alan Price

    3. Chester I. Bernard

    4. Max Weber

    Answer: b

  7. Recruitment means

    1. Total number of inquiries made

    2. Total number of applications received

    3. Total number of persons short listed

    4. Total number of selections made

    Answer: b

  8. Arrange the following steps of Job analysis in proper sequence:

    1. Prepare the job description report.

    2. Select the job.

    3. Find out the requirements for each part of the job.

    4. Break the job into various parts.

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 2, 4, 3, 1

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: c

  9. Which of the following is not a factor for wage determination?

    1. Cost of living

    2. Prevailing wages

    3. Purchasing power of people

    4. Productivity

    Answer: c

  10. Which of the followng is not a part of disciplinary action?

    1. Warning

    2. Suspension

    3. Transfer

    4. Discharge

    Answer: c

  11. The goal of HRD system is to develop

    1. The capabilities of each employee as an individual.

    2. The capabilities of each individual in relation to his or her present role.

    3. The capabilities of each employee in relation to his or her expected future roles.

    4. All the above

    Answer: d

  12. Which one is not a part of HRD system?

    1. Career Planning

    2. Manpower Planning

    3. Training

    4. Organizational Development

    Answer: b

  13. The other name of Sensitivity Trainingis

    1. T-Group Training

    2. Brainstorming

    3. In-basket Exercise

    4. Managerial Grid Training

    Answer: a

  14. A small voluntary group of employees doing similar or related work who meet regularly to identify, analyses and solve product quality problems and to improve general operations is known as

    1. Task Group

    2. Kaizen Groups

    3. Quality Circles

    4. Informal Groups

    Answer: c

  15. Which of the following is not an OD technique?

    1. Sensitivity Training

    2. Delphi Technique

    3. Survey Feedback

    4. Grid Training

    Answer: b

  16. Which of the following statements about Organizational Behaviour is wrong?

    1. It is an inter-disciplinary subject.

    2. It believes that individual, group and organization are subsystems of OB.

    3. Its explanation finds roots in systems as well as contingency theories.

    4. It deals only with prediction of human behaviour at work.

    Answer: d

  17. Match the following concepts of OB with their proponents: Concept of OB Proponents

    List-I List-II
    1. Classical Conditioning

    2. Operant Conditioning

    3. Social Learning Theory

    4. Psycho Analytical Theory

    1. Albert Bandura

    2. Ivan Pavlov

    3. Sigmund Freud

    4. BF Skinner

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  18. Cultural Diversity explained by Greet Hofstede has four components. Which of the following is not a part of it?

    1. Individualism vs. Collectivism

    2. Power Distance

    3. Uncertanty Avoidance

    4. Quality vs. Quantity of Life

    Answer: d

  19. Arrange the following phases of group formation in their right sequence:

    1. Forming

    2. Norming

    3. Performing

    4. Storming

    5. Adjourning

    Codes:

    1. 1, 4, 3, 2, 5

    2. 1, 4, 2, 3, 5

    3. 1, 2, 4, 3, 5

    4. 1, 3, 4, 2, 5

    Answer: b

    • Assertion (A): Psychological contract is an unwritten agreement that exists between employees and employers setting out mutual expectations.
    • Reason (R): Role expectations are influenced by role perception of one's own self and others and cannot always be formally defined excepting in setting out role identity.
    1. A is right and R logically explains the (A).

    2. A is wrong and R does not explain the (A).

    3. A is right and R attributed is wrong.

    4. Both the A and R are wrong.

    Answer: a

  20. Which of the following is not a field of industrial relations?

    1. Study of workers and their trade unions

    2. Study of consumers and their associations

    3. Management and their associations

    4. State and their institutions

    Answer: b

  21. Which of the following is not a determinant factor of industrial relations?

    1. Institutional factors

    2. Economic factors

    3. Technological factors

    4. Social stratification factors

    Answer: d

  22. Which of the following cannot be said to be an effect of industrial disputes?

    1. High Productivity, Peace and Profit

    2. High Labour Turnover

    3. Higher rate of Absenteeism

    4. Higher rate of Man-days lost

    Answer: a

  23. Which of the following has not been provided under the Code of Discipline?

    1. Unfair Labour Practices

    2. Recognition of Trade Unions

    3. Grievance Procedure

    4. Multinational Companies

    Answer: d

  24. Who among the following propounded the theory of industrial democracy?

    1. Allan Flanders

    2. Neil W. Chamberlain

    3. Sydney & Beatrice Webbs

    4. John T. Dunlop

    Answer: c

  25. Which of the following was the first trade union organized in India?

    1. Madras Labour Union

    2. Textile Labour Association

    3. Bombay Millhands Association

    4. Kamgar Hitvardhak Sabha

    Answer: a

  26. Functional types of trade unions were advocated by

    1. Selig Perlman

    2. Robert F. Hoxie

    3. G. D. H. Cole

    4. S. H. Slitcher

    Answer: b

  27. The Inter-Union Code of Conduct was evolved in the year

    1. 1956

    2. 1957

    3. 1958

    4. 1959

    Answer: c

  28. Match the following: Type of the Union Characteristics

    List-I List-II
    1. Craft Union

    2. General Union

    3. Industrial Union

    4. Federation

    1. Union of Unions

    2. Wage earners in a particular enterprise

    3. Any wage earner

    4. Workers engaged in similar nature of work

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: a

  29. Match the following: National Labour Federations Year of Formation

    List-I List-II
    1. All India Trade Union Congress 1.

    2. Indian National Trade Union Congress

    3. Hind Mazdoor Sabha

    4. Centre of Indian Trade Unions

    1. 48

    2. 1970

    3. 1920

    4. 1947

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: c

  30. Which of the following is not a type of Labour Legislation?

    1. Regulative Legislation

    2. Protective Legslation

    3. Uniformity Legislation

    4. Social Security Legislation

    Answer: c

  31. The first Factory Legislation in India was enacted in

    1. 1860

    2. 1881

    3. 1882

    4. 1891

    Answer: b

  32. Which of the following benefits have not been provided under the Employee's State Insurance Act, 1948?

    1. Sickness Benefit

    2. Unemployment Allowance

    3. Children's' Allowance

    4. Disablement Benefit

    Answer: c

  33. Before the enactment of Employees'Compensation Act, 1923, workers suffering a personal injury in course of employment claimed damages under

    1. Economic Law

    2. Social Law

    3. Common Law

    4. None of the above

    Answer: c

  34. The Royal Commission on Labour examined which of the two States'Maternity Benefit Acts and recommended enactment of similar laws all over the country?

    1. Bombay and Madhya Pradesh

    2. Madras and Mysore

    3. Bihar and Bengal

    4. Punjab and Assam

    Answer: a

  35. What will be the minimum number of workers required for organizing a trade union for registration according to the latest amendment under the Trade Unions'Act, 1926?

    1. 7 workers

    2. 10 %

    3. 100

    4. 10% or 100 or 7

    Answer: d

  36. The minimum subscription rate for members of trade unions of rural workers shall not be less than

    1. Rs. 12 per annum

    2. Rs. 3 per annum

    3. Rs. 1 per annum

    4. No such provision

    Answer: c

  37. Which of the following statements about the definition of industry as given in the Industrial Disputes Act, 1947 is not right?

    1. It means any business, trade, undertaking, manufacture or calling of employers.

    2. It includes any calling, service, employment, handicraft or industrial occupation or avocation of workmen.

    3. This definition has been revised in 1982 in a leading case of 1978.

    4. The revised definition has been implemented after due notification.

    Answer: d

  38. ‘First come last go and last come first go’ is the principle of

    1. Lay-off

    2. Closure

    3. Retrenchment

    4. Dismissal

    Answer: c

  39. Which of the following statements isnot true regarding Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1946?

    1. Within 6 months from the date of application of the Act, the employer shall submit to the Certifying Officer 5 copies of the draft standing orders.

    2. There is a schedule which sets out the matters to be incorporated in the standing orders.

    3. There is no provision to refer the draft standing orders to the Unions/Workmen by the Certifying Officer.

    4. Certifying Officers and appellate authorities shall have powers of Civil Courts.

    Answer: c

  40. Which of the following statements with regard to labour welfare is not correct?

    1. Welfare is a social concept.

    2. Welfare is a relative concept.

    3. Welfare is a positive concept.

    4. Welfare is an absolute concept.

    Answer: d

  41. Which of the following is not an intramural welfare facility?

    1. Canteen

    2. Workmen safety measures

    3. Housing facility

    4. Drinking water facility

    Answer: c

  42. Match the following: Principles of Welfare Work Theme

    List-I List-II
    1. Principle of Coordination or Integration

    2. Principle of Association

    3. Principle of Accountability

    4. Principle of Timeliness

    1. When welfare is given for a felt need at the opportune moment.

    2. When welfare is treated as a total concept and not a piece-meal programme.

    3. Work with individual is motto of this principle.

    4. Welfare is to be satisfactorily utilized is the motto of this principle.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  43. “The factory and industrial workplaces provide ample opportunties for owners and managers of capital to exploit workers in an unfair manner. This cannot be allowed to continue” is the philosophy of which theory of Labour Welfare?

    1. Placating Theory

    2. Functional Theory

    3. Policing Theory

    4. Religious Theory

    Answer: c

  44. “A place for everything and everything in its place” is the principle that governs

    1. Placement

    2. Housekeeping

    3. Office keeping

    4. Floor Management

    Answer: b

  45. Which of the following is not a peculiarity of labour market?

    1. Labour market is normally local in nature.

    2. The number of buyers is less than the number of sellers.

    3. Labour is less mobile.

    4. Worker can sell not only his own labour but also the labour of his fellow workers.

    Answer: d

  46. Which one of the following is not a characteristic feature of Indian labour force?

    1. High rate of absenteeism and labour turnover

    2. Low degree of unionization rate

    3. Lack of mobility

    4. Homogeneous in nature

    Answer: d

  47. Which of the following is not a type of wage differentials?

    1. Occupational

    2. Geographical

    3. Industrial

    4. Social

    Answer: d

  48. The Concepts of Wages like Minimum Wage, Fair Wage and Living Wages were given by

    1. Royal Commission on Labour

    2. First National Commission on Labour

    3. Committee on Fair Wages

    4. Adarkar Committee

    Answer: c

  49. Which of the following theories of wages was propounded by Karl Marx?

    1. Subsistence Theory

    2. Surplus Value Theory

    3. Wage Fund Theory

    4. Residual Claimant Theory

    Answer: b