CBSE NET English June-2013 Solved Paper II

  1. In Pinter's Birthday Party, Stanley is given a birthday present. What is it?

    1. A toy

    2. A piano

    3. A drum

    4. A violin

    Answer: c

  2. How does Lord Jim end?

    1. Jim is shot through the chest by Doramin.

    2. Jim kills himself with a last unflinching glance.

    3. Jim answers “the call of exalted egoism” and betrays Jewel.

    4. Jim surrenders himself to Doramin.

    Answer: a

  3. “Where I lacked a political purpose, I wrote lifeless books.” To which of the following authors can we attribute the above admission?

    1. Graham Greene

    2. George Orwell

    3. Charles Morgan

    4. Evelyn Waugh

    Answer: b

  4. Modernism has been described as being concerned with “disenchantment of our culture with culture itself” Who is the critic?

    1. Stephen Spender

    2. Malcolm Bradbury

    3. Lionel Trilling

    4. Joseph Frank

    Answer: c

  5. “Only that film, which fluttered on the grate, still flutters there, the sole unquiet thing.” The above lines are quoted from

    1. “Tintern Abbey Revisited”

    2. “Michael”

    3. “Frost at Midnight”

    4. “This Lime-Tree Bower, My Prison”

    Answer: c

  6. Which one of the following modern poems employs ottava rima?

    1. “Among School Children”

    2. “In Praise of Limestone”

    3. “The Wild Swans at Coole”

    4. “The Shield of Achilles”

    Answer: a

  7. John Dryden in his heroic tragedy All for Love takes the story of Shakespeare's

    1. Troilus and Cressida

    2. The Merchant of Venice

    3. Antony and Cleopatra

    4. Measure for Measure

    Answer: c

  8. Arrange the following works in the order in which they appear. Identify the correct code:

    1. No Longer at Ease

    2. Things Fall apart

    3. A Man of the People

    4. Arrow of God

    The correct combination according to the code is:

    Code:

    1. 3, 4, 2, 1

    2. 4, 3, 1, 2

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: c

  9. Samuel Pepys kept his diary from

    1. 1660 to 1669

    2. 1649 to 1660

    3. 1662 to 1689

    4. 1660 to 1689

    Answer: a

  10. In the Defence of Poetry, what did Sydney attribute to poetry?

    1. A magical power whereby poetry plays tricks on the reader.

    2. A divine power whereby poetry transmits a message from God to the reader.

    3. A moral power whereby poetry encourages the reader to evaluate virtuous models.

    4. A realistic power that cannot be made to seem like mere illusion and trickery.

    Answer: c

  11. An Epistle to Dr. Arbuthnot presents portraits of the following contemporary individuals:

    1. Addison and Lord Hervey

    2. Dryden and Rochester

    3. Swft and Steele

    4. Smollett and Defoe

    Answer: a

  12. Match the following authors with their works:

    List-I (Authors) List-II (Works)
    1. Alice Walker

    2. Ralph Ellison

    3. Richard Wright

    4. Zora Neale Hurston

    1. Invisible Man

    2. The Colour Purple

    3. Their Eyes Were Watching God

    4. Native Son

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
  13. Which of these plays by Shakespeare does not use ‘cross-dressing’ as a device?

    1. As You Like It

    2. Julius Caesar

    3. Cymbeline

    4. Two Gentlemen of Verona

    Answer: b

  14. Which of the following works cannot be categorised under postcolonial theory?

    1. Nation and Narration

    2. Orientalism

    3. Discipline and Punish

    4. White Mythologies

    Answer: c

  15. Locke's Essay Concerning Human Understanding is a classic statement of _________ Philosophy.

    1. Aesthetic

    2. Empiricist

    3. Nationalist

    4. Realist

    Answer: b

  16. “Power circulates in all directions, to and from all social levels, at all times.” Who said this?

    1. Edward Said

    2. Michel Foucault

    3. Jacques Derrida

    4. Roland Barthes

    Answer: b

  17. Which one of the following is not written by an Australian Aboriginal writer?

    1. Kath Walker

    2. Peter Carey

    3. Robert Bropho

    4. Jack Davis

    Answer: b

  18. Sir Thomas Wyatt and the Earl of Surrey jointly brought out Tottel's Miscellany during the Renaissance. Identify the name of the Earl of Surrey from the following:

    1. Thomas Lodge

    2. Thomas Nashe

    3. Thomas Sackville

    4. Henry Howard

    Answer: d

  19. Match the following lists:

    List-I (Novelists) List-II (Novels)
    1. Margaret Laurence

    2. Margaret Atwood

    3. Sinclair Ross

    4. Thomas King

    1. SurfacingWhich is the correct combination according to the code?

    2. The Stone AngelCode:

    3. Medicine River I II III IV

    4. As for Me and My House

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  20. The dramatic structure of Restoration comedies combines in it the features of

    1. The Elizabethan Theatre

    2. The Neoclassical Theatre of Italy and France

    3. The Irish Theatre

    4. The Greek Theatre

    The correct combination according to the code is

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 2 are correct.

    Answer: d

  21. Which American poet wrote: “I sound my barbaric yawp over the roofs of the world”

    1. Robert Lowell

    2. Walt Whitman

    3. Wallace Stevens

    4. Langston Hughes

    Answer: b

  22. The etymological meaning of the word “trope” is

    1. Gesture

    2. Turning

    3. Mirror

    4. Desire

    Answer: b

  23. Who among the following English poets defined poetic imagination as “a repetition in the finite mind of the eternal act of creation in the infinte ‘I AM’”

    1. Blake

    2. Wordsworth

    3. Coleridge

    4. Shelley

    Answer: c

  24. Little Nell is a character in Dickens'

    1. David Copperfield

    2. The Old Curiosity Shop

    3. Bleak House

    4. Great Expectations

    Answer: b

  25. Match the following:

    List-I (Schools/Concept of Criticism) List-II (Critics)
    1. Formalism

    2. New Critics

    3. Psychological Theory of the Value of Literature

    4. Literary art as archetypal image

    1. John Crow Ransom

    2. The Jungians

    3. Victor Shklovsky

    4. IA Richards

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  26. In the late seventeenth century a “Battle of Books” erupted between which two groups?

    1. Cavaliers and Roundheads

    2. Abolitionists and Enthusiasts for slaves

    3. Champions of Ancient and Modern Learning

    4. The Welsh and the Scots

    Answer: c

  27. “Everything that man esteems Endures a moment or a day Love's pleasure drives his love away…” In the above quote the last line is an example of

    1. Allusion

    2. Pleonasm

    3. Paradox

    4. Zeugma

    Answer: c

  28. Match the author with the work:

    List-I (Authors) List-II (Works)
    1. Kingsely Amis

    2. Allan Silletoe

    3. Doris Lessing

    4. Jean Rhys

    1. Saturday and Sunday Morning

    2. The Golden Note Book

    3. The Left Bank

    4. Lucky Jim

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  29. In which of Hardy's novels does the character Abel Whittle appear?

    1. Far from the Madding Crowd

    2. The Return of the Native

    3. A Pair of Blue Eyes

    4. The Mayor of Caster bridge

    Answer: d

  30. The phrase “dark satanic mills” has become the most famous description of the force at the centre of the industrial revolution. The phrase was used by

    1. William Wordsworth

    2. William Blake

    3. Thomas Carlyle

    4. John Ruskin

    Answer: b

  31. “Five miles meandering with a mazy motion through wood and dale the scared river ran.” Where does this ‘sacred river’ directly run to?

    1. A lifeless ocean

    2. The caverns measureless

    3. A fountain

    4. The waves

    Answer: b

  32. Who is the twentieth century poet, a winner of the Nobel Prize for literature who rejected the label “British” though he has always written in English rather than his regional language?

    1. Douglas Dunn

    2. Seamus Heaney

    3. Geoffrey Hill

    4. Philip Larkin

    Answer: b

  33. Which of the following statements best describes Sir Thomas Browne's Religion Medici?

    1. It is a story of conversion or providential experiences.

    2. It emphasizes Browne's love of mystery and wonder.

    3. It is full of angst, melancholy and dread of death.

    4. It reports the facts of Browne's life.

    Answer: b

  34. Which of the following characters from Eliot's Waste Land is not correctly mentioned?

    1. The typist

    2. Madam Sosostris

    3. The Merchant from Eugenides

    4. The Young Man Carbuncular

    Answer: c

  35. Which one of the following best describes the general feeling expressed in literature during the last decade of the Victorian era?

    1. Studied melancholy and aestheticism

    2. The triumph of science and morbidity

    3. Sincere earnestness and Protestant zeal

    4. Raucous celebration combined with paranoid interpretation

    Answer: a

  36. Which poem by Shelley bears the alternative title, “The Spirit of Solitude”

    1. Mont Blanc

    2. “Hymn to Intellectual Beauty”

    3. “Adonais”

    4. Alastor

    Answer: d

  37. Which tale in The Canterbury Tales uses the tradition of the Beast Fable?

    1. The Knight's Tale

    2. The Monk's Tale

    3. The Nun's Priest's Tale

    4. The Miller's Tale

    Answer: c

  38. At the end of Sons and Lovers Paul Morel

    1. Sets off in quest of life away from his mother.

    2. Considers the opton of committing suicide.

    3. Joins his elder brother William in London.

    4. Embraces a Schopenhauer – like nihilism.

    Answer: a

  39. When you say “I love her eyes, her hair, her nose, her cheeks, her lips” you are using a rhetorical device of

    1. Enumeration

    2. Ant anagoge

    3. Parataxis

    4. Hypo taxis

    Answer: a

  40. The following are two lists of plays and characters. Match them.

    List-I (Plays) List-II (Characters)
    1. Women Beware Women

    2. The Malcontent

    3. The City Madam

    4. The Changeling

    1. Malevole

    2. Beatrice

    3. Bianca

    4. Doll Tear sheet

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  41. With Bacon the essay form is

    1. An intimate, personal confession

    2. Witty and boldly imagistic

    3. The aphoristic expression of accumulated public wisdom

    4. Homely and vulgar

    Answer: c

  42. Evelyn Waugh's Trilogy published together as Sword of Honour is about

    1. The English at War

    2. The English Aristocracy

    3. The Irish question

    4. Scottish nationalism

    Answer: a

  43. Who coined the phrase “The Two Nations” to describe the disparity in Britain between the rich and the poor?

    1. Charles Dickens

    2. Thomas Carlyle

    3. Benjamin Disraeli

    4. Frederick Engels

    Answer: c

  44. Milton introduces Satan and the fallen angels in the Book I of Paradise Lost. Two of the chief devils reappear in Book II. They are

    1. Moloch

    2. Clemos

    3. Belial

    4. Thamuz

    The correct combination according to the code is

    Code:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 1 and 2 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: b

  45. When Chaucer describes the Friar as a “noble pillar of order” he is using

    1. Irony

    2. Simile

    3. Understatement

    4. Personification

    Answer: a

  46. John Osborne's Look Back in Anger is an example of

    1. Drawing room comedy

    2. kitchen-sink drama

    3. Absurd drama

    4. Melodrama

    Answer: b

  47. Which character in Jane Eyre uses religion to justify cruelty?

    1. Blanche Ingram

    2. Mr. Brocklehurst

    3. Sir John Rivers

    4. Eliza Reed

    Answer: b

  48. Which Romantic poet defined a slave as ‘a person perverted into a thing’

    1. Blake

    2. Coleridge

    3. Keats

    4. Shelley

    Answer: b

  49. John Suckling belongs to the group of

    1. Metaphysical poets

    2. Cavalier poets

    3. Neo-classical poets

    4. Religious poets

    Answer: b

  50. Sir Thomas More creates the character of a traveller into whose mouth the account of Utopia is put. His name is

    1. Michael

    2. Raphael

    3. Henry

    4. Thomas

    Answer: b