CBSE NET English June-2013 Solved Paper III

  1. Match the following:

    List-I (Browning's poems) List-II (Type of Character)
    1. Abt Vogler

    2. Andrea Del Sarto

    3. Childe Ronald to the Dark Tower Came

    4. Cleon

    1. A Medieval Knight

    2. A Musician

    3. A Poet

    4. An Artist

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

  2. All forms of feminism posit that: Code:

    1. The relationship between the sexes is one of inequality and oppression.

    2. There should be an end to all wars.

    3. Women need financial independence.

    4. All men are prone to violence.

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  3. Which one of Brecht's works was intended to lampoon the conventional sentimental musical but the public lapped up the work's sentiment and missed the humour?

    1. Man is Man

    2. Three Penny Opera

    3. The Mother

    4. Life of Galileo

    Answer: b

  4. Ostensibly a musical treatise, The Anatomy of Melancholy is a reflection on human learning and endeavour published under the pseudonym

    1. Vox Populi

    2. Epicurus Senior

    3. Democritus Junior

    4. Jesting Pilate

    Answer: c

  5. Horace Walpole's novel The Castle of Otranto tells the story of

    1. A defiant and heartless tyrant who kills his own son mercilessly.

    2. An usurper and a tyrant who kills his own daughter by mistake.

    3. A castle that collapses andcrushes the young and sicklyprince to death.

    4. A tyrant who retires to a monastery at the end and lives happily ever after with his queen.

    Answer: b

  6. In the Literature of Romanticism there was a widespread frustration with visions experienced in dreams, in nightmares and other altered states. The following list contains poems which illustrate this theme, with one exception. Identify the exception

    1. “Kubla Khan”

    2. “Confessions of an English Opium Eater”

    3. “The Ruined Cottage”

    4. “The Fall of Hyperion”

  7. The book was for many years banned for obscenity in Britain and the United States. The central character is a Catholic Jew in Ireland. The author claimed that the book is meant to make you laugh. Which is this book?

    1. The Picture of Dorian Grey

    2. Herzog

    3. Portnoy's Complaint

    4. Ulysses

    Answer: d

  8. AS Byatt in her famous award winning novel of 1990 contrasts past and present involving a search for a Victorian poet's past illumnating a contemporary university researcher's life and times. Which is the novel?

    1. The Virgin in the Garden

    2. Possession

    3. Babel Tower

    4. Still Life

    Answer: b

  9. Which of the following statements best describes JM Coetzee's Disgrace?

    1. It is a murder mystery set in post-apartheid South Africa.

    2. It is a complex narrative of sin and redemption which involves both White and Black South Africans.

    3. The protagonist David Lurie is a priest who brings disgrace to his calling.

    4. Coetzee has a schematic and reductive view on the relations between Whites and the Blacks in South Africa.

    Answer: b

  10. Which of the following statements is not true of Mahesh Dattani's Final Solutions?

    1. The play centres on a middle class Hindu family during a communal riot.

    2. It challenges communalism.

    3. It is concerned with homosexual relationship.

    4. It promotes religious pluralism in South Asia.

    Answer: c

  11. According to Bakhtin the idea of the Carnivalesque represents the following characteristics except:

    1. A liberation from the prevailing truth and established order

    2. A harking back to the past

    3. Emphasis on play, parody, pleasure and the body

    4. The suspension of all hierarchical rank, principles, norms and prohibitions

    Answer: b

  12. Which of the following statements is not true of Patrick White?

    1. He is remembered today for his epic and psychological narrative art.

    2. He is the only Australian to receive the Nobel Prize in literature.

    3. He pioneered a new fictional landscape and introduced a new continent in literature.

    4. His style is noted for lucidity and simplicity.

    Answer: d

  13. Conventional scholarship dates ‘Early Modern English’ as beginning around

    1. 450

    2. 1066

    3. 1500

    4. 1800

    Answer: c

  14. “Every demon carries within him unknown to himself, a tiny seed of self-destruction and goes up in thin air at the most unexpected moment.” To which of R. K. Narayan's characters the above statement applies?

    1. Raju – The Guide

    2. Jagan – The Sweet Vendor

    3. Vasu – Man Eater of Malgudi

    4. Margayya – The Financial Expert

    Answer: c

  15. Which of the following is not true of post-structuralism?

    1. It seeks to undermine the idea that meaning pre-exists its linguistic expression.

    2. There can be no meaning which is not formulated and no language formulation reaches anywhere beyond language.

    3. There is no a-textual ‘origin’ of a text.

    4. Every sign refers to every other sign adequately.

    Answer: d

  16. Which of the following statements is not true of Wole Soyinka's The Swamp Dwellers?

    1. It talks about the family, the extended family in the African society.

    2. It is a confrontation between the traditional and modern society.

    3. It talks about the migration of people, crossing of borders and diasporic anguish.

    4. It is a comment about the city, urban, modern and the country rural, the swamp, the ancient.

    Answer: c

  17. Arrange the following English literary periods in the order in which they appeared. Use the codes given below: Codes:

    1. Elizabethan

    2. Caroline

    3. Anglo Norman

    4. Early Tudor

    The correct combination according to the code is

    1. 3, 2, 4, 1

    2. 3, 4, 2, 1

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 3, 4, 1, 2

    Answer: d

  18. Which of the following plays is not written by Rabindranath Tagore?

    1. Sacrifice

    2. Chandalika

    3. Muktadhara

    4. Eknath

    Answer: d

    • Assertion (A): A quarto refers to a text in which each leaf was a quarter the size of the original sheet.
    • Reason (R): Because eight pages of text were printed on large sheets of paper, which were then folded four times to produce four leaves.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct?

    1. A is correct but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong but R is correct

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: a

  19. The purpose of the Pre-Raphaelites was primarily to promote

    1. Complexity and ambivalence in art and literature.

    2. Simplicity and naturalness in art and literature.

    3. Symbolic and classical modes in art and literature.

    4. Psychological and mythic modes in art and literature.

    Answer: b

  20. Which one of the following plays does not use the device of “the play within the play”

    1. Hamlet

    2. Women Beware Women

    3. The Spanish Tragedy

    4. A Midsummer Nights'Dream

    • Assertion (A): In the Absurd plays of Pinter and Beckett, lack of communication seems to be a predominant theme.
    • Reason (R): Existentialist philosophy had a tremendous influence on the dramatists of the period, nihilism and meaninglessness of life taking a front seat.

    In the context of the above statements, which one of the followng is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: a

  21. Which of the following observations are true about Beatrice Culleton's April Rain tree?

    1. It is a fictional account of the lives of two metis sisters growing up in Winnipeg.

    2. April has a darker complexion and identifies herself with Metis population.

    3. The two sisters have been removed from their parents home and placed with a series of foster families.

    4. Cheryl has a lighter complexion and identifies herself with white population.

      1. 1 and 3 are correct.

      2. 1 and 2 are correct.

      3. 2 and 3 are correct.

      4. 3 and 4 are correct.

      Answer: a

  22. “She dwells with beauty – Beauty that must die” – wrote Keats in one of his odes, referring to

    1. Indolence

    2. Autumn

    3. Melancholy

    4. Psyche

    Answer: c

  23. Kafka's Trial has all the following characteristics except:

    1. Vivid yet surreal

    2. Dystopian

    3. The use of historical details of setting

    4. The depiction of totalitarian society

    Answer: c

  24. Match the following lists:

    List-I (Phrases from poems) List-II (Titles of poems)
    1. “Sound of stick upon the floor”

    2. “Hade's bobbin bound in mummy cloth”

    3. “With beauty like a tightened bow”

    4. “A tattered coat upon a stick”

    1. “Byzantium”

    2. “Sailing to Byzantium”

    3. “Coole and Ballylee, 1931”

    4. “No Second Troy”

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): The literature of the Jacobean Age is dominated by works revealing symptoms of melodrama and sensationalism.
    • Reason (R): The Jacobean Age is generally ruled by the spirit of decadence.

    In the context of the two statements which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: b

  25. Which of the following statements best describes the term ‘deconstruction’

    1. It seeks to expose the problematic nature of ‘centered’ discourses.

    2. It advocates ‘subjective’ or ‘free’ interpretation.

    3. It emphasizes the importance of historical context.

    4. It is a method of critical analysis.

    Answer: a

  26. Which of these authors is not a writer of African American slave narratives?

    1. Solomon Northrop

    2. Frederick Douglass

    3. Phillis Wheatley

    4. Sojourner Truth

    Answer: c

  27. “For nature then The courser pleasures of my boyish days, And their glad animal movements all gone by to me was all in all” In these lines from “Tintern Abbey Revisited” Wordsworth is talking about:

    1. The second stage in his relationship with Nature.

    2. The first stage in his relationship with Nature.

    3. Both the first and second stages in his relationship with Nature.

    4. The third stage in his relationship with Nature.

    Answer: c

    • Assertion (A): One of Flaubert's main motivations in writing the novel Madam Bovary was his antipathy for the bourgeoisie.
    • Reason (R): Flaubert strongly believed that bourgeoisie are those who think, feel and act in terms of utilitarianism and who reject the humanity and uniqueness of the individual person.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: a

  28. “A Tun of Man in thy large Bulk is writ, but sure thourt but a Kilderkin of wit” In the above lines what does Dryden mean by ‘Kilderkin’

    1. A trivial instance

    2. A small barrel of wine

    3. kith and kin

    4. A small amount, as contrasted with ‘tun’

    Answer: b

  29. Which of the following statements is not true of Kazuo Ishiguro's Remains of the Day? The novel

    1. Usesa butler as a pivotal character.

    2. Uses the classic English detective story form.

    3. Refers to England in the 1930s.

    4. Became a very successful film.

    Answer: b

  30. “From a Second Space perspective city space becomes more of a mental and ideational field, conceptualised in imagery, reflexive thought and symbolic representation, a conceived space of the imagination or what I will henceforth describe as the urban imagery.” (Edward Soja, Post metropolis) Which of the following statements cannot be appled to Soja's proposition on the Second Space?

    1. Second Space perspective tends to be more subjective.

    2. Second Space perspective is concerned with symbolic representation of reality.

    3. Second Space perspective is concerned with the fundamentally materialist approach.

    4. Second Space perspective deals with ‘thoughts about space’

    Answer: c

  31. “Lightly, O lightly, we bear her along; she sways like a flower in the wind of our song; She skims like a bird on the foam of a stream; she floats like a laugh from the lips of a dream____” These lines occur in the poem

    1. “Palanquin bearers”

    2. “The Illusion of Love”

    3. “Indian Love Song”

    4. “Cradle Song”

    Answer: a

  32. Which among the following novels of Anita Desai is a children's book?

    1. Fire and the Mountain

    2. Fasting, Feasting

    3. The Zig zag Way

    4. The Village by the Sea

    Answer: d

  33. Who among the following writers describes novels as “not form which you see but emotion which you feel”

    1. D. H. Lawrence

    2. Jean Rhys

    3. Virginia Woolf

    4. Joseph Conrad

    Answer: c

  34. In Paradise Lost, Milton invokes his ‘Heavenly Muse’ ‘Urania’ at the beginning of: Codes:

    1. Book one

    2. Book four

    3. Book nine

    4. Book seven

    The right combination according to the code is

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1, 3 and 4 correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: d

  35. Which one of the following best describes the basic principle of New Criticism?

    1. An emphasis on the distinctive style and personality of the authors.

    2. Stressing the virtues of discipline, order and the ethical mean.

    3. Locating the meaning of a literary work in the internal relations of the language that constitute a text.

    4. Evaluating a literary text against a backdrop of historical events.

    Answer: c

  36. Who among the following figures give a preview of Achenbach's fatal end in Death in Venice? Codes:

    1. The Graveyard Stranger

    2. The Governess

    3. The barber

    4. The Gondolier

    The right combination according to the code is:

    1. 3 and 4 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: b

  37. Jacques Lacan posits three ‘orders’ which structure human existence. In the list that follows: Identify the one that is not included by Lacan:

    1. Imaginary

    2. Unconscious

    3. Real

    4. Symbolic

    Answer: b

    • Assertion (A): Deconstructive reading is apolitical.
    • Reason (R): Because it focuses exclusively on language. It primarily holds that all texts or linguistic structures contain within them a principle of destabilisation and hence it is difficult to pin down meaning. Such a reading, therefore, is unable to assign historical agency.

    In this context above statements, identify which one of the following is correct?

    1. A is correct but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

  38. Match the following lists:

    List-I (Title of poem) List-II (Poet)
    1. “I hear a fly Buzz”

    2. “Birches”

    3. “Sunday Morning”

    4. “A Supermarket in California”

    1. Wallace Stevens

    2. Emily Dickinson

    3. Allen Ginsberg

    4. Robert Frost

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  39. ‘Lexis’ refers to

    1. All word forms having meaning or grammatical functions

    2. The history of words

    3. Study of select word forms

    4. The selection of words

    Answer: a

  40. The following writers are involved in social activism in addition to their practice of creative writing: Codes:

    1. Mahasweta Devi

    2. Shashi Deshpande

    3. Arundhati Roy

    4. Shobha De

    The correct combination according to the code is

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  41. In relation to Spenser's Faerie Queene which of the following character virtue link is rightly matched?

    1. Justice-Artegall; Courtsey-Guyan; Temperance-Calidore

    2. Chasity-Britomart; Justice-Guyan; Temperance-Talus

    3. Courtsey-Calidore; Temperance-Guyon; Justice-Artegall

    4. Courtsey-Calidore; Temperance-Artegall; Justice-Britomart

    Answer: c

  42. The Divine Comedy is divided into three canticas, each consisting of

    1. 30 cantos

    2. 33 cantos

    3. 24 cantos

    4. 28 cantos

    Answer: b

  43. The Modern Promethean is the alternative title of

    1. Dracula

    2. Frankenstein

    3. Caleb Williams

    4. The Italian

    Answer: b

  44. In Words upon Words, Saussure says, “The actual birth of a new language has never reported in the world” because “we have never known of a language which was not spoken the day before or which was not spoken in the same way the day before” What does he mean?

    1. Old languages die making way for new ones.

    2. The birth and death of a language are not subject to human laws.

    3. Languages do not get borne, they evolve out of previously existing linguistic situations.

    4. Old speech patterns trigger the birth of a new language.

    Answer: c

  45. What did Henry James describe as “Loose Baggy Monsters”

    1. Novels

    2. The Spaniards

    3. Epic Poems

    4. His trousers

    Answer: a

  46. “High above the north pole, on the first day of 1969, two professors of English literature approached each other at a combined velocity of 1200 miles per hour.” This is the opening of David Lodge's

    1. Nice Work

    2. Changing Places

    3. Small World

    4. The British Museum is Falling Down

    Answer: b

  47. At the end of The Portrait of a Lady Isabel Archer

    1. Goes back to the house from the Garden.

    2. Accepts the proposal of Casper Good wood.

    3. Straight away refuses the offer of Good wood.

    4. Probably goes back to Rome and Osmond.

    Which are the correct combinations according to the code?

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: c

  48. “I will put myself in poor and mean attire and with a kind of umber smirch my face” The word umber means:

    1. A dusty yellow or brown pigment

    2. A dark brown pigment

    3. Light brown powder

    4. Yellow paste

    Answer: a

  49. Which of the following psychoanalysts rewrote Descartes's dictum: “I think therefore I am ‘as’ I am not where I think, and I think where I am not?”

    1. Lacan

    2. Freud

    3. Jung

    4. Cixous

    Answer: a

  50. By the end of In Memorium the speaker

    1. Re-embraces a Christian vision of after life

    2. Re-asserts religious doubts and scientific scepticism.

    3. Reiterates the Darwinian view of social life.

    4. Reaffirms his faith in universal brotherhood.

    Answer: a

  51. The system of social rules that a speaker knows about language and uses it is called

    1. Grammar

    2. Morphology

    3. Orthography

    4. Pragmatics

    Answer: d

  52. The term ‘ecological imperialism’ was coined by

    1. Vandana Shiva

    2. Laurence Buell

    3. Paulo Freire

    4. Alfred Crosby

    Answer: d

  53. Emotional ties and personal relationships play a minor part in Defoe's works. The following protagonists of Defoe have no family except one who leaves family at an early age. Which is that character?

    1. Moll Flanders

    2. Colonel Jacque

    3. Robinson Crusoe

    4. Captain Singleton

    Answer: c

  54. Match the following lists:

    List-I (Novels) List-II (Settings)
    1. The Power and the Glory

    2. The Quiet American

    3. The Honorary Consul

    4. The Comedians

    1. Vietnam

    2. Haiti

    3. Paraguay

    4. Mexico

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  55. “____ Every other stone is god or cousin there is no crop other than god and god is harvested here around the year.” This extract is from:

    1. Jayanta Mahapatra's “Konarak”

    2. Arun Kolatkar's Jejuri

    3. P. Lal's “Being Very Simple, God”

    4. R. Parthasarathy's “Under another Sky”

    Answer: b

  56. In EM Foster's A Passage to India some of the major symbols are associated with: Code:

    1. Mountains

    2. Tigers

    3. Echoes

    4. Clouds

    The right combinaton according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1, 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  57. Which of the following features are present in Dostoevsky's Crime and Punishment?

    1. Nihilism

    2. Utilitarianism

    3. Rationalism

    4. Christian Symbolism

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 1 and 4 are correct

    3. 3 and 4 are correct

    4. 1 and 3 are correct

    Answer: b

  58. “Count no man happy until he dies, free of pain at last” is the last line of

    1. Oedipus at Colonus

    2. Agamemnon

    3. Oedipus the King

    4. Orestes

    Answer: c

  59. What characteristics of 17th century metaphysical poetry sparked the enthusiasm of modernist poets and critics? Code:

    1. its intellectual complexity

    2. Its uncompromising engagement with politics

    3. Its religious fervour

    4. Its union of thought and passion

    The right combination according to the code is

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 2 are correct.

    Answer: b

  60. Th inferior Priestess, at her Altar's side, trembling, begins the sacred Rites of Pride. In this description of Belinda at the dressing table, what does the word Pride refer to?

    1. Vanity

    2. Pride as the first of man's sins

    3. Both A and (B)

    4. Complacency

    Answer: c

  61. “Cover her face; mine eyes dazzle; she died young____ She and I were twins: And should I die this instant, I had livd her time to a minute” In the light of the above quotation which of the following interpretations is not correct?

    1. The beauty and youth of the Duchess become obvious to Ferdinand when he sees her dead body.

    2. Only when he identifies himself with her, does he realize the enormity of his crime.

    3. When he compares the age of the Duchess with his own and puts himself in her position does he realize his guilt?

    4. He wants her face to be covered because it reminds him of her infidelity.

  62. All except one of the following scholars have come up with models which aim to characterise world English's within one conceptual set. Identify the lone exception.

    1. Tom McArthur

    2. Noam Chomsky

    3. Braj Kachru

    4. Manfred Gorlach

    Answer: b

  63. In the very opening scene of Volpone, the protagonist says, “Open the shrine, that I may see my Saint,” By the word ‘Saint’ Volpone is referring to

    1. The Sun

    2. Saint Arthur

    3. Gold

    4. Apollo

    Answer: c

  64. A close friend of Dickens objected to the original ending of Great Expectations in which Estella remarries and Pip remains single. Dickens accordingly revised to a more conventional ending which suggests that Pip and Estella will marry. Who was the friend?

    1. Willkie Collins

    2. Thomas Beard

    3. Thomas Carlyle

    4. Richard Bentley

    Answer: a

  65. Which of the following statements best describes an example of the influence of an affective factor on second language acquisition?

    1. A second language learner makes educated guesses about word meanings in a text by recognizing cognates.

    2. A second language learner uses familiar vocabulary to mentally form sentences before speaking.

    3. An adult second language learner finds it impossible to form second language sounds that do not occur in his first language.

    4. A second language learner employs several words from the first language when peaking the second language but not when writing it.

    Answer: b

  66. Marvell's “The Coronet” seeks to explore the human condition in terms of the conflict between

    1. Body and soul

    2. War and peace

    3. Nature and grace

    4. Flesh and spirit

    Answer: c

  67. Which of the following is not true of post-structuralism?

    1. It seeks to undermine the idea that meaning pre-exists its linguistic expression.

    2. There can be no meaning which is not formulated and no language formulation reaches anywhere beyond language.

    3. There is no a-textual ‘origin’ of a text.

    4. Every sign refers to every other sign adequately.

    Answer: d

  68. Which of the following second language learners would most likely acquire the second language more easily?

    1. A high school student who has been enrolled in mandatory classes in the second language since elementary school.

    2. A visitor to a country where the second language is spoken; he interacts with hotel and restaurant personnel using the second language.

    3. A business person for whom fluency in the second language may lead to career advancement.

    4. An immigrant living in a country where the second language is spoken; he feels accepted by speakers of the second language.

    Answer: d

  69. In Wuthering Heights, Cathy appears in a dream beating at a window, wailing “Let me in” and blood running down her wrist. Who dreams her?

    1. Lockwood

    2. Nelly

    3. Heathcliff

    4. Edgar Linton

    Answer: a

  70. Who among the following characters in Thomas More's Utopia did not correspond in biographical background to an actual historical person?

    1. Morton

    2. Hythloday

    3. Giles

    4. More

    Answer: b