CBSE NET English September-2013 Solved Paper III

  1. Which of the following statements isnot true of Tolstoy's Anna Karenina? It is concerned with

    1. The jumbled trivia of day-today life.

    2. The belief in social progress and scientific advancement.

    3. Insistent quest for meaning.

    4. The reaction of immediate family members to someone's terminal illness.

    Answer: d

  2. In The Rape of Lock Belinda's guardian sylph is unable to prevent the Baron's fatal mischief because

    1. He discovers an earthly lover lurking in Belinda's heart.

    2. He is disturbed by Clarissa's speech.

    3. The view is blocked by the imposing figure of Sir Plume.

    4. He is yet to return from a visit to the Cave of Spleen.

    Answer: a

  3. Ah! Ill never, never meet such a man again. You ought to have heard him recite poetry; Oh, he enlarged my mind. In Heart of Darkness these words about Kurtz are spoken by

    1. The manager

    2. The intended

    3. The first-class agent

    4. The Russian

    Answer: d

  4. Arrange the following ELT methods and approaches in the order in which they appear. Use the codes given below: Code:

    1. Direct Method

    2. The Communicative Language Teaching

    3. The Grammar Translation Method

    4. The Silent Way

    The correct combination according to the code is:

    1. 1, 3, 4, 3

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: b

  5. Which of the following statements is not applicable to Derrida's rejection of the notion of the ‘Metaphysics of Presence’

    1. The desire for immediate access to meaning privileges presence over absence.

    2. All presences are necessarily metaphyscal and, therefore, are to be rejected.

    3. A fleeting meaning of the text is created through the play of ‘difference’ and ‘differance’

    4. Metaphysics involves installinghierarchies and orders ofsubordination in the variousdualisms that it encounters.

    Answer: b

  6. Read the following and its code: “a prince's court Is like a common fountain, whence should flow Pure silver drop in general: But ift chance Some cursd example poisont near the head Death and disease through the whole land spread.” Code:

    1. It is the description of the French Court at the beginning of The Duchess of Malfi.

    2. It is about the English court. Such was Webster's England, but to avoid censorship Webster gives his play a foreign location.

    3. It is about the Italian court.

    4. The court is located in Malfi.

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 1 and 2 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: b

  7. Literary works by post-modern British writers such as Angela Carter, Salman Rushdie and Jeanette Winterson generally tend to share which of the following characteristics?

    1. The use of fragmented narrative structures with multiple shifts in consciousness, chronology and location.

    2. An emphasis on the rich universality of life in cultures and countries all over the world.

    3. A sense of sentimental nostalgia for nineteenth and early twentieth century life, typically expressed in rueful, melancholic tones.

    4. The use of brief, economic literary forms and a spare, astringent literary style.

    Answer: a

    • Assertion (A): Some post-colonial writers maintain that being ‘unhomed’ is not the same as being ‘homeless’
    • Reason (R): Because the migrants are not at home in themselves: Their cultural identity crisis has made them psychological refugees.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Code:

    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

  8. Which of the following statements are not true about Margaret Laurence's Novel, The Stone Angel? Code:

    1. The novel is set in a fictional small town in Manitoba called Manawaka.

    2. The novel was written when she was away from Canada.

    3. The novel is narrated retrospectively by Hagar Shipley.

    4. The novel is least known of her works.

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: c

  9. Which of the following statements is not true of many contemporary African writers?

    1. They convey a melancholy tone of longing for traditionalreligious rituals.

    2. They celebrate unambiguously the benefits of Western education.

    3. They bemoan the loss of values and indict aspirations of wealth.

    4. They assess the social impact of systems and institutions of colonial rule.

    Answer: b

  10. The ‘Angel in the House’ became a common label for the Victorian ideal of respectable middle-class femininity. The phrase originated with a popular long poem by

    1. Arthur Munby

    2. Arthur Hugh Clough

    3. Charlotte Mew

    4. Coventry Patmore

    Answer: d

  11. Which of the following literary types is associated with the poetry of Charles Baudelaire?

    1. Flaneur

    2. Poete Maudit

    3. Encomium

    4. Honnete Homme

    Answer: a

  12. In A Farewell to Arms the main image clusters are associated with Code:

    1. Rain

    2. Beasts

    3. Insects

    4. River

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 1, 2 and 4 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: d

  13. Which of the following poets describes his “mistress” as “No, she is not Anglo-Indian. She is Indian English, the language that I use.”

    1. Nissim Ezekiel

    2. Keki Daruwalla

    3. A. K. Ramanujan

    4. R. Parthasarathy

    Answer: b

  14. All of the following are characteristics of Renaissance humanism except

    1. Sanctity of the Latin texts of Scriptures.

    2. Rejection of Christian principles.

    3. Belief that ancient Latin and Greek writers were inferior to later authors.

    4. Primary causative agent of the Reformation.

    Answer: c

  15. ‘Stand up, young woman … and tell me what sort of a barbarous people your country folk are, where child-murder is become so commonplace as to require the restraint of laws like yours.’ The queen in Scott's The Heart of Midlothian is referring to a strange Scottish law according to which if a woman

    1. gives birth to a child and the child is missing, she is considered guilty of infanticide.

    2. Secretly gives birth to a child and the child is missing and she has not confided to anyone about her pregnancy, she is considered guilty of infanticide.

    3. gives birth to a child and the child is missing and she has not confided to anyone about her pregnancy, she is considered guilty of infanticide.

    4. gives birth to a child and kills the child and she is guilty of infanticide.

    Answer: b

  16. Which of the following statements is not applicable to the definition of New Historicism? New historicist critics

    1. Remind us that it is treacherous to reconstruct the past as it really was – rather than as we have been conditioned by our own place and time to believe the way it was.

    2. Are less likely to see history as linear and progressive, as something developing toward the present.

    3. Tend to view history as literature's background.

    4. Are unlikely to suggest that a literary text has a single or easily identifiable historical context.

    Answer: c

  17. In Sense and Sensibility, Austen portrays an ‘excess of sensibility’ in

    1. Marianne

    2. Margaret

    3. Elinor

    4. Lucy

    Answer: a

  18. Ben Jonson disliked Code:

    1. fantastic comedy

    2. Wide-ranging chronicle-history and stupendous tragedy

    3. The comedies of Terence and Plautus

    4. The ability of satire to expose human vices and follies

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 1 and 2 are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): In the 1950s and 60s Baldwin and Ellison returned to universal themes and focused on innovations in literary forms.
    • Reason (R): In the 1930s and 40s African and American Literature was mostly preoccupied with protest.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Code:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  19. In coining the term ‘Ecriture feminine’ Helene Cixous signifies a mode of textual production, not necessarily written by women. Who among the following male writers is used by her as an example?

    1. D. H. Lawrence

    2. Joseph Conrad

    3. James Joyce

    4. E. M. Forster

    Answer: c

  20. Of the following characters in Jacobean plays, choose the one who is not a villainous character:

    1. De Flores (The Changeling)

    2. Luke Frugal (The City Madam)

    3. Sir Giles Overreach (A New Way to Pay Old Debts)

    4. Bosola (The Duchess of Malfi)

  21. Resistance to slavery created a literature of the abolitionist movement in the last quarter of the eighteenth century in Britain. Suchliterature included books written byformer slaves. Two such writings are Code:

    1. Mary Robinson

    2. Olaudah Equiano

    3. Mary Prince

    4. Anne Cromarty Yearsley

    The right combination according to the code is

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 1 and 2 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: d

  22. Hippolyte Taine published his four volume History of English Literature in 1864 based on the following categories except one. Which one?

    1. Race

    2. Psychology

    3. Historical moment

    4. Milieu

    Answer: b

  23. The two ‘mother-figures’ in Dickens's Great Expectations are Code:

    1. Estella

    2. Miss Havisham

    3. Mrs Joe

    4. Georgiana

    The right combination according to the code is:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 2 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: a

  24. Judith Wright's works reveal the following features except one. Which one?

    1. A keen focus on the Australian environment

    2. Concern for the relationshp between the settlers, indigenous Australians and the bush.

    3. A correspondence between inner existence and objective reality.

    4. An obsession with religious and political issues.

    Answer: d

  25. Arrange the following books in the order in which they appeared: Code:

    1. Leviathan

    2. Of the Laws of Ecclesiastical Polity

    3. Le MorteDArthur

    4. Utopia

    The correct combination according to the code is:

    1. 1, 4, 3, 2

    2. 3, 4, 1, 2

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 3, 1, 4, 2

    Answer: c

  26. Which of the two novels of Anita Desai were shortlisted for the Booker Prize?

    1. The Artist of Disappearance and In Custody

    2. In Custody and Feasting, Fasting

    3. Feasting, Fasting and the Zig Zag Way

    4. In Custody and Fire on the Mountain

    Answer: b

  27. Edward Said points to two forms of orientalism. They are

    1. Real and fake

    2. Voluntary and involuntary

    3. Subjective and objective

    4. Latent and manifest

    Answer: d

  28. Which of the plays in its Preface was described by Eugene ONeill as ‘a play of old sorrow, written in tears and blood’

    1. Desire under the Elms

    2. The Hairy Ape

    3. Long Day's Journey into Night

    4. Mourning Becomes Electra

    Answer: c

  29. “With all the eagerness to know the truths of life, she retained very childlike ideas about marriage … the really delightful marriage must be that when your husband was a sort ofa father, and could even teach you Hebrew, if you wished it.” She is the protagonist in one of George Eliot's novels. Who is she?

    1. Romola

    2. Hetty Sorel

    3. Maggie

    4. Dorothea

    Answer: d

    • Assertion (A): The term “Standard English” is misleading.
    • Reason (R): There are manylinguistic communities that dohave a genuine standard variety, a fixed and invariant form of the language that is used for certain kinds of communication.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Code:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): The Waste Land ends in a flurry of random allusions.
    • Reason (R): The ending of the poem reflects the poet's divided life between America and England and a life given over to primitivism.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  30. Which of the following novels acted as an influence on Salman Rushdie in forging a new narrative style in English?

    1. Raja Rao's Kanthapura

    2. G. V. Desani's All about H Hatterr

    3. Mulk Raj Anand's Untouchable

    4. R. K. Narayan's The Sweet Vendor

    Answer: b

  31. Ann Radcliffe's The Mysteries of Udolpho is a novel about

    1. A father and a daughter setting out on a journey.

    2. The kidnapping of Emily by Montoni and her visit to Venice.

    3. Emily's adventures in the castle of Udolpho, the outcome of the adventures, her escape and her final union with Valencourt.

    4. The adventures of Montoni and his men in Udolpho.

    Answer: c

  32. In Marxist criticism the term ‘interpellation’ defines

    1. The ways in which the ideological structure in social formation is constructed out of material practices.

    2. The ways in which the ideological structure in social formation is constructed out of discursive practices.

    3. The ways in which the subjects of an ideology are placed in false positions of knowledge regarding themselves.

    4. The ways in which the subjects ofan ideology resist false positionsof knowledge regarding others.

    Answer: c

  33. According to Longinus, the sublime has the following features except:

    1. It is the essence of all great poetry and oratory.

    2. It is interested in the usual rhetorical goal of persuasion.

    3. It valorises a special use of language.

    4. It is a matter of reader-response.

    Answer: b

  34. In a trickster tale Code:

    1. an anthropomorphized animal often serves as the protagonist

    2. The ending is ambiguous

    3. The hero can be a shape shifter, a cheat or a liar

    4. Humans act as a mouth piece for the gods

    The correct combination according to the code is:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: c

  35. The best source for historical evidence of individual words in English is

    1. The American Heritage Dictionary

    2. Fennell

    3. The Oxford English Dictionary

    4. The Online Merriam-Webster's Dictionary

    Answer: c

  36. Which of the following statements on the ending of Kafka's “Metamorphosis” is correct? The death of Gregor Samsa is marked by

    1. Violent convulsions.

    2. A slow ebbing a way of life hardly perceptible.

    3. The miraculous appearance of a priest to administer the last rites.

    4. The intense mourning of the cleaner who discovers the body.

    Answer: b

  37. Archetypal criticism accepts as its informing principle that archetypes are present in all literature and provide the basis of its interconnectedness. Practitioners include Code:

    1. Northrop Frye

    2. Dorothy Van Ghent

    3. Derek Traversi

    4. Maud Bodkin

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 2 are correct.

    Answer: a

  38. In the sonnet “Death, Be Not Proud” Donne says to death: “Those whom thou thinkst thou dost over-throw Die not, poor death, nor yet canst thou kill me.” What does he mean?

    1. Death is very strong.

    2. Death is not death, because after death we wake up to live eternally.

    3. One must face death courageously and defiantly.

    4. Death is not as strong as he thinks he is:

    Answer: d

  39. In which of the following plays of Luigi Pirandello the stage itself, the symbol of appearance and reality, becomes the setting of the play?

    1. Right You Are (If You Think, You Are)

    2. To Clothe the Naked

    3. The Life 1 Gave You

    4. Six Characters in Search of an Author

    Answer: d

    • Assertion (A): Many modern British writers infused their works with an extreme sense of uncertainty, disillusionment and despair.
    • Reason (R): The writers were responding to the devastation of war and feeling disconnected from the traditions of the past.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  40. Which among the following statements is not correct? Badal Sircar's Pagla Ghora is a play about

    1. The condition of women in post-Second World War Bengal.

    2. The political and religious conditions of the time.

    3. Sexual passion.

    4. Lack of communication between men and women.

    Answer: b

  41. The various symbols used in Girish Karnad's Tughlaq are associated with Code:

    1. Pythons

    2. Vultures

    3. Wasps

    4. Butterflies

    The correct combinaton according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: a

  42. “Collocations” refer to

    1. The combination of words in a phrase

    2. The act of positioning words

    3. Grouping of words in a sentence

    4. Combination of natural words

    Answer: c

  43. Of the following statements, which one is not true of Congreve's The Way of the World?

    1. The Way of the World was staged in 1700.

    2. It was played at the theatre in Lincoln's Inn Fields.

    3. It was a failure on the stage.

    4. The dialogue was unintelligible.

    Answer: d

  44. Jimmy Porter in John Osborne's Look Back in Anger displays Code:

    1. Rebelliousness

    2. Nostalgia

    3. Restlessness

    4. Mendacity

    The right combination according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: b

  45. The following are two lists of works and their themes. Match them correctly: Code:

    List-I (Works) List-II (Themes)
    1. The Heart of Midlothian, Tess of the Durbervilles

    2. The End of the Affair, the Golden Bowl

    3. The Heart of theMatter, Lord Jim

    4. Heart of Darkness, Nostromo

    1. Suicide

    2. Greed

    3. Infanticide

    4. Adultery

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: a

  46. In As You Like It when Oliver brings in the bloody napkin dyed in Orlando's blood, why does Rosalind faint? Which of the following is not the correct answer?

    1. Many will swoon when they look at blood.

    2. She faints because of her real concern and anxiety for Orlando.

    3. Frailty, thy name is woman.

    4. She is counterfeiting as she herself later claims.

    Answer: d

  47. Which is the correct statement about Euripides's Medea? In Euripides's Medea the chorus consists of

    1. Fifteen Corinthian women who are Medea's next door neighbours

    2. Fifteen Athenian elders

    3. Fifteen Spartan women

    4. Fifteen Sicilian Women

    Answer: a

  48. Which of the following is not an award received by Mahasweta Devi?

    1. Ramon Magsaysay Award

    2. Jnanpith Award

    3. Padmashri

    4. Commonwealth Writers Prize

    Answer: d

  49. The Statute of Pleadings makes English the official language of the English Parliament in

    1. 1755

    2. 1362

    3. 1611

    4. 1879

    Answer: b

  50. The following are two lists of statements and the poets/critics who made them. Match them correctly:

    List-I (Statements on imagination) List-II (Poets/critics)
    1. One power alone makes a poet – The Imagination, The Divine Vision

    2. … what the imagination seizes on beauty must be the truth

    3. The greatinstrument ofmoral good isthe imagination

    4. Works of imagination should be written in a very plain language

    1. Shelley

    2. Coleridge

    3. Blake

    4. Keats

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: b

  51. In Lord of Flies Golding inverts the morality of R. M. Ballantyne's The Coral Island involving adventures of three boys marooned on South Pacific Island. Two names are repeated in Golding's tale. They are Code:

    1. Ralph

    2. Roger

    3. Jack

    4. Simon

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: d

  52. The following are two lists of characters and the works in which we find them. Match them correctly according to the code:

    List-I (Characters) List-II (Works)
    1. Ratna

    2. Raghu

    3. Padma

    4. Gargi

    1. A House for Mr Biswas

    2. Midnight's Children

    3. The Last Labyrinth

    4. Kanthapura

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  53. In spite of being constant in his relationship with Sophia, Tom is involved in relationships with three other ladies in the three parts of Tom Jones. Here is a list of these women. Find the odd one:

    1. Molly Seagrim

    2. Mrs Western

    3. Lady Booby

    4. Lady Bellaston

    Answer: c

  54. This novel by Lawrence was greeted with the headlines: ‘A book the police should ban; loathsome study of sex depravity; misleading youth to unspeakable disaster.’ Its opening chapter was originally suppressed. Name the novel:

    1. Lady Chatterley's Lover

    2. The Rainbow

    3. Women in Love

    4. The White Peacock

    Answer: c

  55. In Keats's “Ode on a Grecian Urn” the key ideas are best described as the following except one. Which one?

    1. Movement versus stasis

    2. Disappointing love versus eternal bliss

    3. Scars of history versus consolations of art

    4. Beauty versus truth

    Answer: c

  56. These critics transcend the subjective point of view. They bow to other forms of objective authority: The authority of the past and the authority of the social consensus. They adopt the scientific attitude without the science. The above formulation best describes

    1. The Neoclassical Critics

    2. The Romantic Critics

    3. The Art for Art Sake Critics

    4. The Symbolist Critics

    Answer: a

  57. In Beckett's Waiting for Godo, which character has two pages of unpunctuated speech?

    1. Estragon

    2. Vladimir

    3. Lucky

    4. Pozzo

    Answer: c

  58. Laura Mulvey's pioneering essay, “Visual Pleasure and Narrative Cinema” is an instance of the feminist appropriation of psychoanalysis. It particularly uses

    1. Freud's concept of sublimation

    2. Jung's concept of collective unconscious

    3. Lacan's concept of the gaze

    4. Lacan's notion of the fragmented body

    Answer: c

  59. Which of the following novelists does not belong to the “Campus Novelists” Group?

    1. Angus Wilson

    2. David Lodge

    3. Anthony Powell

    4. Malcolm Bradbury

    Answer: c

  60. Which of the following statements is not true of The Stranger by Camus?

    1. The title character is Meursault, an Algerian who kills an Arab man.

    2. The story, divided into two parts, gives Meursault's first person narrative before and after the murder respectively.

    3. It is a realistic novel, true to the locale it depicts.

    4. The theme and outlook of the novel are cited as exemplars of existentialism.

    Answer: c

  61. The Faerie Queene is an epic celebration of Code:

    1. Queen Elizabeth

    2. The Irish Nation

    3. The Roman Catholic Church

    4. The Protestant Faith

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 1 and 2 are correct.

    3. 1 and 4 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: c

  62. Which of the following statements is not a correct description of Pope's The Dunciad?

    1. The Dunciad is an attack on bad writers and bad writing.

    2. It is a pessimistic commentary on the civilization of the time.

    3. It is about the coronation of Theobald.

    4. It wishes to satirize Theobald only.

    Answer: d

  63. Which of the following statements cannot be subsumed under the “Sapir-Whorf” hypothesis?

    1. Each language presents us with its own categorization of the universe.

    2. Language is a guide to social reality.

    3. One adjusts to reality essentially without the use of language.

    4. A language and the society that uses it interlock.

    Answer: c

  64. Which philosophers do Dante encounter in Limbo, the first circle of hell? Code:

    1. Socrates

    2. Aristotle

    3. Heraclitus

    4. Plato

    The correct combination according to the code is:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 2 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: b

  65. Which of the following best describes the role of revision in the writing process?

    1. Revision is discrete phase of the writing process that should occur after the initial drafting phase.

    2. Substantive revisions should be finalized during the second draft phase of the writing process.

    3. Revision is a recursive activity that may occur at any phase of the writing process.

    4. Substantive revision should occur primarily during the editing phase of the writing process.

    Answer: c

  66. Who among the following eighteenth century English poets committed suicide after years of living close to starvation as a struggling poet?

    1. Robert Burns

    2. Thomas Chatterton

    3. William Collins

    4. Charlotte Smith

    Answer: b

  67. “Why cant we be friends now ‘… it's what I want. It's what you want.’ But the horses didnt want it – they swerved apart; the earth didnt want it.” At the end of A Passage to India Forster suggests that

    1. If Fielding and Aziz want, they can be friends.

    2. Probably if the Indians and the English want, they can still be friends.

    3. Though Fielding and Aziz want, the horses and the earth of India do not want the English and the Indians to be friends, not yet.

    4. The East is east and the West is west and the twain shall never meet.

    Answer: c

  68. An extremely simplified form of a language used as a contact language among speakers of different languages is a

    1. Dialect

    2. Creole

    3. Pidgin

    4. Register

    Answer: c

  69. Robert Buchanan, a minor poet, critic and novelist, took sides in the literary squabbles of the 1860s against Swinburne and the Rossettis. Hewrote a review which introduced the term:

    1. The Earthly School of Poetry

    2. The Fleshly School of Poetry

    3. The Stealthy School of Poetry

    4. The Esoteric School of Poetry

    Answer: b

  70. The narrator of Piers Plowman falls asleep on

    1. The Mendip hills

    2. The Purbeck hills

    3. The Malvern Hills

    4. The Cheviot Hills

    Answer: c