CBSE NET Library-Science December-2013 Solved Paper II

  1. Name the scientist who said that Information Science is cluster of many disciplines where in the central core is ‘Information’

    1. B. C. Brooks

    2. Fritz Machlup

    3. Daniel Bell

    4. N. J. Belkin

    Answer: b

  2. Which committee recommended that imperial library be designated as copyright library?

    1. Fayzee Committee, 1939

    2. Richey Committee, 1926

    3. Statham Committee, 1932

    4. Sadler Committee, 1916

    Answer: b

  3. Who was the first Librarian of Imperial Library, Calcutta?

    1. John MacFarlane

    2. Harinath De

    3. B. S. Kesavan

    4. S. R. Ranganathan

    Answer: a

  4. Who coined the phrase ‘Information Retrieval’

    1. Calvin Mooers

    2. S. R. Ranganathan

    3. J. D. Brown

    4. H. P. Luhan

    Answer: a

  5. In colon classification which indicator has been used for indicating interpolation?

    1. Comma

    2. Hyphen

    3. Astericks

    4. Ampersand

    Answer: c

  6. What is Denudation?

    1. Is dividing classes to decrease the extension.

    2. Is dividing classes to increase the extension.

    3. Is dividing classes to increase intension and decrease extension.

    4. Is dividing classes to decrease intension.

    Answer: c

  7. The International Body that coordinates the assignment of unique domain names, protocol address is

    1. IGF

    2. IANA

    3. ICANN

    4. ISP

    Answer: d

  8. Name the Indian Lbrarian who was honoured with the title of “Khan Bahadur” in 1935 by the British Government.

    1. S. R. Ranganathan

    2. B. S. Kesavan

    3. K. M. Asadullah

    4. D. R. Kalia

    Answer: c

  9. Which approach of information is not given by Wersig and Neveling?

    1. Structural Approach

    2. Knowledge Approach

    3. Meaning Approach

    4. Technique Approach

    Answer: d

  10. Which of the following citation style manuals are from the same publisher?

    1. A. P. A.

    2. Turabian

    3. Chicago

    4. M. L. A.

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 2 and 4 are correct

    Answer: b

  11. Pre co-ordinate Indexing system perceives:

    1. Syntax

    2. Semantic

    3. Context

    4. Relation

    Codes:

    1. 1 and 4 are correct

    2. 1, 2 and 3 are correct

    3. 2, 3 and 4 are correct

    4. 2 and 4 are correct

    Answer: c

  12. An indispensable function of Thesaurus is to

    1. Knowledge Classification

    2. Grouping the words together according to similarity of meaning

    3. Representation of Relationship between concepts

    4. Knowledge Engineering

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: b

  13. Which of the following are the basic components of expert system?

    1. User interface

    2. Knowledge base

    3. Inference Mechanism

    4. Schema

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 3, 4 and 1

    4. 4, 3 and 2

    Answer: a

  14. Which of the following are the types factors studies under ANOVA?

    1. Fixed

    2. Frequency

    3. Calculated

    4. Random

    Codes:

    1. 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: b

  15. Which of the following are the models of communication?

    1. Economic Theory Model

    2. Stock Adjustment Model

    3. Shanon Weaver Model

    4. Schramm Model

    Codes:

    1. 3 and 4 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 1 and 2 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: a

  16. Which of the following are criteria for Web evaluation?

    1. Revision

    2. Response time

    3. Format

    4. Archiving facility

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1 and 3 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: b

  17. Which of the following countries do not have a code of Ethics for library profession?

    1. America

    2. Sri Lanka

    3. India

    4. China

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 3 and 2 are correct.

    4. 3 and 4 are correct.

    Answer: d

  18. Which of the following are the components of Search Engine?

    1. Spider

    2. TCP/IP

    3. Search Mechanism

    4. Index

    Codes:

    1. 4, 1 and 2

    2. 3, 2 and 1

    3. 1, 3 and 4

    4. 2, 4 and 3

    Answer: c

  19. When the permission of copyright owner is not needed?

    1. Criticism or review

    2. Translation

    3. Research purpose

    4. Photocopy for sale

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 1 and 4 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 2 and 3 are correct.

    Answer: a

  20. Which of the followng are Library net works?

    1. Internet

    2. Indonet

    3. INFLIBNET

    4. OCLC

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: c

  21. Arrange the following University Libraries according to the year of their establishment:

    1. Madras University Library

    2. Delhi University Library

    3. Calcutta University Library

    4. Bombay University Library

    Codes:

    1. 4 2 3 1

    2. 2 1 4 3

    3. 1 3 2 4

    4. 3 4 1 2

    Answer: d

  22. What is the correct sequence of the following sections of the main entry as per classified catalogue code (CCC)?

    1. Note Section

    2. Leading Section

    3. Heading Section

    4. Title Section

    Codes:

    1. 1 4 3 2

    2. 2 3 4 1

    3. 3 4 2 1

    4. 4 1 3 2

    Answer: b

  23. Arrange the following indexing sources according to the year of their first publication:

    1. Biological Abstracts

    2. Chemical Abstracts

    3. Index Medicus

    4. Poole's Index to Periodical Literature

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 3 2 1

    3. 4 2 1 3

    4. 1 4 3 2

    Answer: b

  24. Arrange the following library associations according to their year of emergence:

    1. CILIP

    2. ALA

    3. SLA

    4. ASLIB

    Codes:

    1. 3 4 1 2

    2. 3 4 2 1

    3. 2 3 4 1

    4. 2 4 1 3

    Answer: c

  25. Match the following:

    List-I List-II
    1. Library Advisory Committee

    2. Review Committee

    3. DRTC

    4. Sarada Ranganathan Endowned

    1. 1962

    2. 1963

    3. 1957

    4. 1961

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  26. Match the following:

    List-I List-II
    1. Facts on File

    2. World of Learning

    3. Concordance

    4. Willing's Press Guide

    1. Periodical Directory

    2. Index

    3. Newspaper Digest

    4. Directory

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  27. Match the following:

    List-I List-II
    1. McGroger Theory X

    2. McGroger Theory Y

    3. Unity of Command

    4. Time and Cost

    1. Less External Control

    2. PERT

    3. Workers'Participation in Decision Making

    4. All Powers in One Person

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  28. Match the following:

    List-I List-II
    1. User Education

    2. Conservative, Liberal and Moderate Theory of Reference Service

    3. Minimum, Middling and Maximum Theories of Reference Service

    4. Guide to Reference Book

    1. James I Wyer

    2. Patricia B. Knapp

    3. Eugene P. Sheehy

    4. Samuel Rothstein

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: a

  29. Match the following:

    List-I List-II
    1. W Edward Deming

    2. Joseph M. Juran

    3. Armand V. Feigenbaum

    4. Kaoru Ishikava

    1. Quality Control Circles

    2. TQM

    3. Planning, Control, Improvement

    4. Plan, Do, Check, Act (PDCA)

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  30. Match the following:

    List-I List-II
    1. Encyclopaeda of Associations

    2. Whitaker's Almanac

    3. LISA

    4. Economic Times

    1. Secondary sources

    2. Primary sources

    3. Directories

    4. Yearbooks

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  31. Match the following:

    List-I List-II
    1. Books in Print

    2. Social Science: A Bibliography of Doctoral Dissertations

    3. Asian Social Science Bibliography

    4. Cumulative Book Index

    1. National Bibliography

    2. Trade Bibliography

    3. National & Trade Bibliography

    4. Subject Bibliography

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  32. Match the following:

    List-I List-II
    1. Dictionary

    2. Glossary

    3. Thesaurus

    4. Lexicon

    1. Foreign Language

    2. Synonymous terms

    3. Words, Synonyms

    4. Specific subjects

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  33. Match the following:

    List-I List-II
    1. Curriculum Development Committee (P. N. Kaula)

    2. Curriculum Development Committee (C. R. Karrisidappa)

    3. Working Group on Libraries

    4. Library Movement in Baroda

    1. 2001

    2. 1992

    3. 1910

    4. 1964

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  34. Match the following:

    List-I List-II
    1. Current Biography

    2. Index Translationum

    3. VINITI

    4. Library Trends

    1. Russia

    2. University of Illinois

    3. U. S. A.

    4. UNESCO

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  35. Match the following:

    List-I List-II
    1. Herbert Hicks

    2. FW Taylor

    3. Henry Fayol

    4. Colonel L. Urwick

    1. The Elements of Administration

    2. The Management of Organisation

    3. Scientific Management

    4. Administrative Management

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

    • Assertion (A): In the study of History, as an academic discipline, a primary source is an artefact, a document, a recording or other source of information that was created during the event or immediately after the event.
    • Reason (R): Primary sources are considered as original material or evidences about the topic and are fundamental to history.

    Codes:

    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Indian National Bibliography is the most comprehensive source of Indian publications.
    • Reason (R): National Library of Kolkata is entitled to receive one copy of each Indian publication under Delivery of Book Act.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): As per the generally accepted principles of construction of statistical tabulation, every table should have a clear, concise and adequate title so as to make the table intelligible without reference to the text and this title should always be placed just below the body of the table.
    • Reason (R): A statistical table which reflects its title just above the table and supply information about several interrelated characteristics of data makes the table unwield and inconvenient.

    Codes:

    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Knowledge Management involves a number of assets and value added to them.
    • Reason (R): Knowledge Management is the core activity of information transfer.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is true, but R is partially true.

    3. Both A and R are true.

    4. A is partially true but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): According to Horton and Merchant, information is a commodity like other resources.
    • Reason (R): Information is a tangible commodity.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true.

    4. A is false, R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Reference section in a Library became insignificant.
    • Reason (R): The Web. 2.0 services replaces the reference desk services.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are true.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Newspaper Digests are the best sources of information to get current and authentic information like books.
    • Reason (R): These sources are compiled by going through various newspapers.
    1. Both A and R are true.

    2. A is partially true but R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. A is true but R is partially true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Encyclopaedias have been regarded as the substitute of all categories of reference sources as these provide all types of information.
    • Reason (R): Encyclopaedias provide comprehensive information on all aspects which otherwise are scattered in different categories of reference sources.
    1. R is true but A is false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true but R is false.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Chi-square is an important non-parametric test which does not require rigid assumptions in respect of the type of population being studied.
    • Reason (R): Since χ2 is a nonparametric test, it requires only the degrees of freedom (implicitly, the size of the population) for using the test.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is false but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Information is commodity.
    • Reason (R): Commodity is a marketable item produced to satisfy human wants or needs.
    1. A is false, and R is true.

    2. R is false and A is true.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: d

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question Nos. 46 − 50):

According to Wikipedia ‘social media’ is media designed to be disseminated through social interaction, created using highly accessible and scalable publishing techniques. According to search engine partner, the term social media describes media that is posed by the user and can take many different forms. Some type of social media are forums, message boards, blogs, wikis and podcarts. Social media applications include Google, Facebook and You tube. In social media, communication takes place through messages, status updates, voice chats etc. Or through photos/videos sharing, games, virtual goods etc. Antony Mayfield in his e-book titled ‘What is Social Media’ has defined social media as online media, which encourages contributions and feedback from everyone who is interested, is open to feedback and participation, is a two way conversation, allows communities to form quickly and communicate effectively to share common interests and thrive on their connectedness.

The growth of social media is phenomenal. It is being used by all netizens all over the world to a great extent in all areas including business, government, fashion etc. A research conducted by the Institute for Prospective Technological Studies (IPTS) indicates that high take up of social media application outside formal educational settings provides new opportunities for innovation and modernisation.

With this growing trend, political leaders have also realized its importance as an effective tool to spread awareness and to reach out their voters. Democratic presidential candidate Barack Obama used it during the Presidential elections. Since then, social media is being highly used by a number of politicians all over the world. Myspace has more than 7400 discussion groups related to politics. According to a survey by manpower, 29% of the companies in America and 20% of companies worldwide have a social media policy.

People even update themselves through micro-blogging on every aspect of human life including the natural and human diasters. In China, Twitter became the first media in the world to break the news of the Wenzhou earthquake. Social media is being used in fashion industry as well to generate interest in a brand through publicity across online communities and websites.

India is one of the most culturally, linguistically and genetically diverse regions having more than one billion people. It is ranked third in Asia in terms of the internet users and quite a number of them are using social media. In fact, approximately 60 millions to 65 millions netizens in India open most of their time on social media/networking sites.

  1. Who defined social media as ‘online media’ which encourages contributions and feedback from everyone who is interested?

    1. Wikepedia

    2. Institute for Prospective Technological Studies (IPTS)

    3. Myspace

    4. Antony Myfield

    Answer: d

  2. Who used the social media for conversing during recent Presidential Election in U. S. A.

    1. Jimmy Carter

    2. Barack Obama

    3. George Bush

    4. John F. Kennedy

    Answer: b

  3. In China, which social media became the first media to break the news of earthquake?

    1. Facebook

    2. Youtube

    3. Twitter

    4. Myzamana

    Answer: c

  4. In Asia, which country is ranked third in terms of using social media by the people?

    1. China

    2. Pakistan

    3. Japan

    4. India

    Answer: d

  5. Which social website has more than 7400 discussion groups relate to politics?

    1. Orkut

    2. Myspace

    3. Facebook

    4. Twitter

    Answer: b