CBSE NET Library-Science June-2012 Solved Paper II

  1. Who was the Chairman of ‘National Policy on Library & Information Systems’ (1986)?

    1. D. N. Banerjee

    2. D. P. Chattopadhyay

    3. Sam Pitroda

    4. Kalpana Dasgupta

    Answer: b

  2. The significance of the year 2011 for LIS education in India is

    1. Golden Jubilee year

    2. Platinum Jubilee year

    3. Diamond Jubilee year

    4. Centenary year

    Answer: d

  3. Digital Reference Service can be offered through

    1. FAX

    2. OPAC

    3. Ask your librarian

    4. Consortia

    Answer: c

  4. “Biotechnology” is formed as a result of

    1. Fusion

    2. Lamination

    3. Fission

    4. Agglomeration

    Answer: a

  5. The order of significance of “Thing, Material and Action” among various components of a compound subject was expanded by

    1. J. Kaiser

    2. E. J. Coates

    3. J. R. Sharp

    4. J. E. L. Farradane

    Answer: b

  6. Relational Database is

    1. A work which has some relationship to another work

    2. A symbol representing relationship between two concepts

    3. Manipulation commands which relate records in different fields

    4. All of the above

    Answer: c

  7. “Shodhganga” is a repository of

    1. E – Resources

    2. E – Thesis

    3. E – Journals

    4. E – Books

    Answer: b

  8. Which of the following tests can be employed for hypothesis testing?

    1. F – test

    2. Ch– square test

    3. t – test

    4. All of the above

    Answer: d

  9. ‘RRRLF’ falls under the:

    1. Ministry of Human Resource Development

    2. Ministry of Information & Broadcasting

    3. Ministry of Culture

    4. Ministry of Science & Technology

    Answer: c

  10. “Internet Public Library” is being maintained by

    1. MIT, Massachusettes

    2. University of Michigan

    3. University of Arizona

    4. Drexal University

    Answer: d

  11. What are the major driving forces behind an ‘Information society’

    1. R T I

    2. I C T

    3. Internet

    4. I T ACT

    Codes:

    1. 2 & 1 are correct

    2. 2 & 4 are correct

    3. 1 & 4 are correct

    4. 2 & 3 are correct

    Answer: d

  12. Which libraries are functioning as depository libraries?

    1. Delhi Public Library

    2. Connemara Public Library

    3. British Council Library

    4. Central Reference Library

    Codes:

    1. 1, 3, 4 are correct

    2. 1 & 3 are correct

    3. 1 & 2 are correct

    4. 2 & 3 are correct

    Answer: c

  13. Which of the following are ‘Inclusive geographical sources’

    1. Maps

    2. Atlases

    3. Encyclopaedias

    4. Yearbooks

    Codes:

    1. 1 & 2 are correct

    2. 3 & 4 are correct

    3. 2 & 3 are correct

    4. 2 & 4 are correct

    Answer: b

  14. Which principles are corollary to Wallpicture principle?

    1. Cow-calf principle

    2. Principle of later-in-time

    3. Whole – organ principle

    4. All of the above

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. 1 and 3 are correct

    4. 1 and 4 are correct

    Answer: c

  15. The factors that influence computer file organisation are

    1. Speed of access

    2. Storage space

    3. Fxed length fields

    4. File volatility

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct

    2. 1, 2 and 4 are correct

    3. 2, 3 and 4 are correct

    4. 1, 3 and 4 are correct

    Answer: b

  16. Major problems of ‘Information Communication Technology’ are

    1. Information overload

    2. Information insecurity

    3. Lack of innovative technologies

    4. Lack of control over communication

    Codes:

    1. 2 and 4 are correct

    2. 1 and 4 are correct

    3. 1, 2 and 4 are correct

    4. 1, 2 and 3 are correct

    Answer: c

  17. Which of the following are ‘Open Source Content Management Systems’

    1. Drupal

    2. Atex

    3. Joomla

    4. OpenCms

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 are correct

    2. 1, 2 and 3 are correct

    3. 2, 3 and 4 are correct

    4. 1, 3 and 4 are correct

    Answer: d

  18. Which of the following are not styles of citation?

    1. Anglo American Cataloguing Rules

    2. MLA Handbook for Writers of Research Papers

    3. Chicago Manual of Style

    4. Little Science Big Science

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 3 and 4 are correct

    3. 1 and 4 are correct

    4. 2 and 3 are correct

    Answer: c

  19. Which of the following are Schools of Management thought?

    1. Scientific Management School

    2. Human Behavioural School

    3. Classical School

    4. School of Authority

    Codes:

    1. 2 and 4 are correct

    2. 1, 2 and 4 are correct

    3. 3 and 4 are correct

    4. 1, 2 and 3 are correct

    Answer: d

    • Assertion (A): Users can have access to large number of e-journals.
    • Reason (R): Users are not aware of using e-journals.
    1. A is true, but R is false

    2. Both A and R are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

    3. A is false, R is true

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A)

    Answer: b

    • Assertion (A): Book selection must be done judiciously.
    • Reason (R): Resource sharing is the need of the hour.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct statement of (A)

    2. A is false, but R is true

    3. A is true, but R is false

    4. Both A and R are false

    Answer: a

    • Assertion (A): Primary sources provide most authentic information for research.
    • Reason (R): Primary sources are highly unorganised.
    1. A is false, but R is true

    2. A is true, but R is false

    3. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A)

    4. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A)

    Answer: d

    • Assertion (A): Abstracting services facilitate literature review.
    • Reason (R): Literature review summarises major findings of various studies.
    1. A is true, but R is false

    2. A is false, but R is true

    3. Both A and R are true

    4. Both A and R are false

    Answer: c

    • Assertion (A): “Name Authority File” should be used in a library.
    • Reason (R): All works of an author should be collocated.
    1. A is true, but R is false

    2. Both A and R true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is false, but R is true

    4. Both A and R are false

    Answer: b

    • Assertion (A): Classification plays a significant role in online retrieval.
    • Reason (R): Classification played an important role in manual system.
    1. A is true, but R is false

    2. Both A and R are false

    3. Both A and R are true

    4. A is false, but R is true

    Answer: d

    • Assertion (A): If changes cannot be adopted to its framework, the organisational equilibrium will be imbalanced.
    • Reason (R): Organisation works in an environment which is marked by dynamic characteristics.
    1. A is true, but R is false

    2. A is false, but R is true

    3. Both A and R are true

    4. Both A and R are false

    Answer: c

    • Assertion (A): There is need to continuous evaluation and appreciation of value of libraries.
    • Reason (R): There is economic pressure on public budget.
    1. Both A and R are true

    2. Both A and R are false

    3. A is true, but R is false

    4. A is false, but R is true

    Answer: a

    • Assertion (A): System analysis identifies the flow of work.
    • Reason (R): System analyss is not necessary if the library is automated.
    1. A is false, but R is true

    2. A is true, but R is false

    3. Both A and R are false

    4. Both A and R are true

    Answer: b

  20. Arrange the following associations according to their year of establishment:

    1. IASLIC

    2. ASLIB

    3. ALA

    4. SLA

    Codes:

    1. 4, 2, 3, 1

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: c

  21. Arrange the following according to their year of enactment in India:

    1. Freedom of Information Act

    2. Right to Information Act

    3. Copyright Act (Revised)

    4. Information Technology Act

    Codes:

    1. 4, 2, 1, 3

    2. 3, 4, 1, 2

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: b

  22. Arrange the following publications according to their year of origin.

    1. Social Science Citation Index

    2. L I S A

    3. Library Literature and Information Science

    4. Library Journal

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 3, 2, 4, 1

    Answer: c

  23. Arrange the following according to their year of origin:

    1. Broad System of Ordering

    2. Classification in Online Systems

    3. Automated Keyword Classification

    4. Classification Research Group

    Codes:

    1. 4, 3, 1, 2

    2. 1, 2, 4, 3

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 2, 4, 3, 2

    Answer: a

  24. Arrange the following according to their year of origin:

    1. Bradford's Law

    2. Lotka's Law

    3. Statistical Bibliography

    4. Zipf's Law

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 1, 2, 4, 3

    3. 4, 3, 1, 2

    4. 3, 2, 4, 1

    Answer: d

  25. “Prevention of Cholera in India” generates following index terms according to modified ‘Chain Indexing’ arrange them in correct order

    1. India

    2. Cholera

    3. Disease

    4. Treatment

    5. Medicine

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2, 5

    2. 2, 1, 3, 4, 5

    3. 4, 3, 2, 5, 1

    4. 1, 3, 4, 5, 2

    Answer: c

  26. Arrange the following according to their year of first publication:

    1. Encyclopaedia Britannica

    2. Encyclopaedia Americana

    3. Encyclopaedia of Library and Information Science

    4. McGraw-Hill Encyclopaedia of Science and Technology

    Codes:

    1. 4, 3, 1, 2

    2. 1, 2, 4, 3

    3. 3, 1, 4, 2

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: b

  27. Arrange the following according to their year of establishment:

    1. NIC

    2. DESIDOC

    3. NISCAIR

    4. NASSDOC

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 4, 1, 3, 2

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: d

  28. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment:

    1. Uttar Pradesh PL Act

    2. Arunachal Pradesh PL Act

    3. Orissa PL Act

    4. Gujarat PL Act

    Codes:

    1. 4, 3, 1, 2

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 3, 2, 1, 4

    Answer: a

  29. Match the following:

    List-I List-II
    1. Obligation of the State

    2. Shelf Arrangement & Catalogue

    3. Open Access & Shelf Arrangement

    4. Library location/hours

    1. First Law

    2. Second Law

    3. Third Law

    4. Fourth Law

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  30. Match the following:

    List-I List-II
    1. Asian Recorder

    2. Union Catalogue of Scientific Serials

    3. Books-in-Print

    4. Social Science Index

    1. Location of specific volume of journal

    2. Articles on Green Revolution

    3. Obituary of Dev-Anand

    4. Availability of books

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: c

  31. Match the following:

    List-I List-II
    1. User orientation

    2. Information repackaging

    3. Translation

    4. Indexing

    1. Bibliographic service

    2. Reference service

    3. Digest series

    4. Support service

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  32. Match the following:

    List-I List-II
    1. Textual representation

    2. Computer language

    3. Network tool

    4. Searching technique

    1. Pascal

    2. Gopher

    3. Boolean operators

    4. ASCI

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  33. Match the following:

    List-I List-II
    1. Law of Parsimony

    2. Principle of Osmosis

    3. Paperless Society

    4. APUPA pattern

    1. Classification

    2. F W Lancaster

    3. Overall economy

    4. Reclassification

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  34. Match the following:

    List-I List-II
    1. Hubs

    2. Repeater

    3. Bus Topology

    4. Switches

    1. A physical layer device used to interconnect the media segments of an extended network

    2. A physical layer device that connects multiple computers each via a dedicated cable

    3. Multiple bridges known for transfer of data between different parts

    4. A straight line data highway that carries network information from one network station to another

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  35. Match the following:

    List-I List-II
    1. RRRLF

    2. Connemara Public Library

    3. NISCAIR

    4. Khuda Baksh Oriental Public Library

    1. Delhi

    2. Patna

    3. Kolkata

    4. Chennai

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  36. Match the following:

    List-I List-II
    1. Right man at right library

    2. Budget

    3. Journal

    4. Identifying user's views and expectations

    1. Annual financial statement

    2. Deployment

    3. TQM

    4. ISSN

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage (Question Nos. 46 − 50)

The primary concern with the longevity of digital documents is the “viewing problem” (Besser, 2000). Unlike analog or physical information, which tends to exist independent of human involvement, digital information needs constant intervention to survive. History has shown that digital documents are problematic by default. Whereas we can actually look at the Sistine Chapel ceiling, painted 500 years ago, it is difficult if not impossible to simply view documents on 8-in. Floppy disks created in the last 20 years, even if there has been an immediate, proactive role in preserving them. Without concerted effort on the part of archivists and preservationists, digital objects quickly become obsolete or inaccessible due to unforeseen, although anticipated, advances in information technology. The variable media art community currently utilizes four digital preservation strategies, all focused on the end product. The first three methods have technical origins and are based on general digital preservation practices. Related to “the viewing problem” they are: Refreshing, the upgrade of storage mechanisms; migration, the premeditated upgrade of file formats; and emulation, which focuses on development of operating systems able to run obsolete media. The fourth option, developed by and for the new media art community, is reinterpretation (Depocas et al. 2003), where the curators attempt to recreate a work given comprehensive documentation of the original artefact. Migration and emulation are the two primary methods in managing the problem of obsolete file formats (Waters & Garrett, 1996). Migration focuses on the files themselves, periodically updating files in new software formats. The second method of preservation is emulation, which can be either at the system or the software level. System emulation focuses on developing systems that mimic the hardware used to create or run the original artefact.

  1. Why digital objects become inaccessible quickly?

    1. Because of unforeseen advancement of technology

    2. It is independent of human intervention

    3. It is independent of any technological advancement

    4. None of the above

    Answer: a

  2. Reinterpretation is a digital preservation strategy where curator intends to

    1. Upgrade file formats

    2. Upgrade storage mechanism

    3. Recreate a work

    4. Upgrade operating system

    Answer: c

  3. What is the focus of system emulation?

    1. Developing systems that mimic hardware

    2. Developing systems that mimic software

    3. Developing systems that mimic file formats

    4. None of the above

    Answer: a

  4. Which of the following is true about migration preservation strategy?

    1. Migration is not related to the viewing problem

    2. Migration is related to the viewing problem

    3. Migration requires comprehensive documentation

    4. Migration does not have a technical origin

    Answer: b

  5. Refreshing preservation strategy focuses on

    1. Comprehensive documentation of original artefact

    2. Development of operating system

    3. Not on viewing problem

    4. Upgradation of storage mechanism

    Answer: d