CBSE NET Library-Science September-2013 Solved Paper II

  1. WIPO is located at

    1. New York

    2. London

    3. Geneva

    4. Paris

    Answer: c

  2. The National Mission on Libraries, India was established in which year?

    1. 2009

    2. 2010

    3. 2011

    4. 2012

    Answer: d

  3. The production of mental reflection and imagination is known as

    1. Information

    2. Idea

    3. Data

    4. Knowledge

    Answer: b

  4. Who is the propounder of the term ‘Information Transfer’

    1. Ranganathan

    2. J. Martin

    3. Calvin Moores

    4. Beesman

    Answer: d

  5. Which organisation was joined with ‘Library Association’ to form CILIP in 2007?

    1. Institute of Bibliography

    2. Institute of Information Scientists

    3. Institute of Documentation

    4. Institute of Librarianship

    Answer: b

  6. Dictionary of National Biography (DNB) contains biography of prominent people of

    1. All nations

    2. Europeans

    3. Americans

    4. Britishers

    Answer: d

  7. The “citation indexes” are now available online as

    1. Web of Science

    2. JCCC

    3. Scopus

    4. EBSCO

    Answer: a

  8. Which among the following is free Audio book site?

    1. Ebrary

    2. Virtua

    3. Librivox

    4. Google Books

    Answer: c

  9. The online version of ‘McGraw Hill Encyclopaeda of Science and Technology’ is

    1. Access Science

    2. McGraw Hill Online

    3. Online Encyclopaedia of Science and Technology

    4. Science online

    Answer: a

  10. ‘Indian National Bibliography’ is arranged under two parts, General Publication and _____ Publications.

    1. Private

    2. Electronic

    3. Governmental

    4. Non-book

    Answer: c

  11. The concept of ‘Reference Service’ is given by

    1. J. H. Shera

    2. A. Strauss

    3. S. R. Ranganathan

    4. Samuel Green

    Answer: d

  12. Which of the following is not an alerting service?

    1. CAS

    2. SDI

    3. Document Delivery Service

    4. Electronic Clipping Service

    Answer: c

  13. The concept of ‘Ask Library Anything’ was originally initiated by

    1. Indian Library Association

    2. ASLIB

    3. Special Library Association

    4. American Library Association

    Answer: d

  14. In C. C. The title ‘Medical Jurisprudence’ can be classified and sharpened with the help of

    1. Subject Device

    2. Alphabetical Device

    3. Classic Device

    4. Enumerative Device

    Answer: a

  15. Template is a

    1. Structured specification

    2. Recursive routine

    3. Assembler program

    4. I/O measure

    Answer: a

  16. ‘Research-in-progress’ database in India is________.

    1. Vidyanidhi

    2. Shodhganga

    3. Shodhgangotri

    4. Indian National Depository Library

    Answer: c

  17. ‘Open Journal Access System’ in India is mainly managed by

    1. NIC

    2. CSIR

    3. ICSSR

    4. INFLIBNET

    Answer: d

  18. In the world wide web, name the acronym that describes the internet address of a file

    1. ULA

    2. RELUR

    3. URI

    4. URL

    Answer: d

  19. TKDL is developed and managed by

    1. National Lbrary and RRRLF

    2. CSIR and RRRLF

    3. CSIR and AYUSH

    4. AYUSH and National Library

    Answer: c

  20. Web impact factor is developed by

    1. P. Ingwersen

    2. L. Bornebora

    3. M. Thelwall

    4. R. Rousseau

    Answer: a

  21. Which of the following guides are used in maintenance section of the library?

    1. Gangway guides

    2. Shelf guides

    3. Tier guides

    4. User guides

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 2, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 3 and 4 are correct.

    Answer: b

  22. Which of the following are ‘TQM’ tools?

    1. Fishbone Diagram

    2. Histogram

    3. Pie Chart

    4. Run Charts

    Codes:

    1. 1, 3 and 4 are correct.

    2. 1, 2, 3 and 4 are correct.

    3. 2, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 4 are correct.

    Answer: d

  23. Library Ethics is a combination of what?

    1. Responsibility

    2. Accountability

    3. Commitment

    4. Decision Making

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 2, 3 and 4 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 4 are correct.

    Answer: a

  24. Which of the following is/are related to open access initiatives?

    1. Creative Commons

    2. DOAJ

    3. FOSS

    4. GNU

    Codes:

    1. 1, 3 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 2 are correct.

    Answer: d

  25. User-friendly interface caters to

    1. Human-computer Interaction

    2. Individual users with customisation

    3. Simplify execution of operations

    4. Basis for computer-computer interface

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 1 and 3 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1, 3 and 4 are correct.

    Answer: b

  26. As per Voigt's study, which are the approaches of the scientists towards information?

    1. Current

    2. Everybody

    3. Exhaustive

    4. Browsing

    Codes:

    1. 2. 2 and 4 are correct.

    2. 1, 3 and 4 are correct.

    3. 1, 2 and 3 are correct.

    4. 1, 2 and 4 are correct.

    Answer: c

  27. Why to cite?

    1. Acknowledging the source

    2. Crediting the original ideas

    3. Substantiate findings

    4. For popularising cited sources

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 2, 3 and 4 are correct.

    4. All are correct.

    Answer: b

  28. Match the following:

    List-I List-II
    1. DCMES

    2. MARC

    3. RDA

    4. FRBR

    1. Defined Functional Requirements of Records

    2. Rules for Bibliographic Records

    3. Retrieval and Data Exchange

    4. Coding Scheme for computerized Bibliographic Records

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: a

  29. Match the following dialogue systems:

    List-I List-II
    1. Menu

    2. Icons

    3. Natural language

    4. Common language

    1. Computer recognizable dialogues

    2. Communicating with computers with everyday language

    3. List of options available

    4. Pictorial representation of objects

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  30. Match the following:

    List-I List-II
    1. POSDCORB

    2. TQM

    3. ZBB

    4. PPBS

    1. Robert McNamara

    2. Peter Phyrr

    3. Gulick F. Urwick

    4. Edward Deming

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  31. Match the following:

    List-I List-II
    1. Remote resource sensing satellite

    2. Memory chips

    3. VLSI chips

    4. Optical fibre

    1. Processing data

    2. Transportation of data

    3. Capture data

    4. Storage data

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  32. Match the following:

    List-I List-II
    1. f (r) = K/r

    2. xny = C

    3. L: n: n2

    4. 80 – 20

    1. Bradford

    2. Zipf's

    3. Pareto

    4. Lotka

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  33. Match the following:

    List-I List-II
    1. Scientific Management

    2. System School

    3. Human Behaviour School

    4. Classical School

    1. Max Weber

    2. Mary Follett

    3. Henry Fayol

    4. Louis Brandeis

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: a

  34. Match the following as per Ranganathan's Staff formula recommended for a university library:

    List-I List-II
    1. Acquisition Section

    2. Reference Section

    3. Periodical Section

    4. Circulation Section

    1. 1 person for 1500 readers

    2. 1 person for 500 titles

    3. 1 person for 6000 titles

    4. 1 person for 50 readers

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  35. Match the following standard subdivisions from DDC:

    List-I List-II
    1. Phlosophy & Theory

    2. Serial Publications

    3. Collections

    4. Study and Teaching

    1. 07

    2. 05

    3. 01

    4. 08

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: c

  36. Arrange the following in chronological order of their establishment:

    1. ARPANET

    2. DARPA

    3. SPUTNIK

    4. ICCB (Internet Configuration Control Board)

    Codes:

    1. 4 1 3 2

    2. 3 2 1 4

    3. 2 3 4 1

    4. 1 2 4 3

    Answer: b

  37. Arrange the following according to their year of origin:

    1. APA

    2. MLA

    3. Chicago

    4. Turbian

    Codes:

    1. 2 3 1 4

    2. 1 4 2 3

    3. 3 2 4 1

    4. 4 3 1 2

  38. Arrange the following State Library Acts according to their year of establishment:

    1. Goa

    2. West Bengal

    3. Orissa

    4. Karnataka

    Codes:

    1. 4 2 3 1

    2. 4 2 1 3

    3. 2 1 3 4

    4. 3 2 1 4

    Answer: b

  39. Give the following in sequence according to the year of their first publication:

    1. Bibliographic Classification

    2. Universal Decimal Classification

    3. Library of Congress Classification

    4. Colon Classification

    Codes:

    1. 2 3 1 4

    2. 4 2 3 1

    3. 1 3 2 4

    4. 3 2 4 1

    Answer: d

    • Assertion (A): All research require hypotheses to be proposed and tested.
    • Reason (R): No research is complete without testing of hypotheses.
    1. A is false but R is true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true but R is false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Historical Research has been regarded to be truly scientific by many authorities.
    • Reason (R): Historical evidences can be replicated.
    1. Both A and R are true.

    2. A is false but R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. A is partially true, but R is true.

    • Assertion (A): There is a dismal scene relating to the development of public libraries especially rural libraries in India.
    • Reason (R): Majority of the states do not have library legislation.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): It would be logical to replace catalogue with metadata.
    • Reason (R): Metadata is useful for organising and managing information resources.
    1. A is false and R is true.

    2. A and R are true.

    3. A is true and R is false.

    4. A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): The use of the symbol ‘double colon’ (: ) in UDC allows fixed order of component numbers in a compound subject.
    • Reason (R): The fixed order facilitates easy access in computer based information retrieval.
    1. A is true and R is false.

    2. A is false and R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): There is criticism by academicians and scientists on the use of impact factor as a measure of importance.
    • Reason (R): Impact factor is a journal metrics and can not be used to assess quality of indivdual research.
    1. A is false but R is true.

    2. Both A and R are true.

    3. Both A and R are false.

    4. A is true but R is false.

    Answer: b

Read the following passage and answer the questions 46 − 50:

Computing is in nature a problem driven science and therefore PBL approaches have been applied to teach various subjects. Kay et al (2000). describe

PBL in foundation courses in computer science. The course is driven by specific problems related to programming skills and the instructors have set specific criteria to measure the success of their approach at the end of each problem. Having applied the approach for three years the authors of the study conclude that the PBL approach promoted the collaboration among students and their problem solving abilities.

A problem-based approach is used in a software development project (OKelly and Gibson, 2006). The authors claim that, with this approach, students are provided with the freedom to think for themselves, activate their prior knowledge and acquire new knowledge in an explorative and creative way. Another study supports that lecture based approaches are not stimulating and the computer skills learnt are not transferable to other situations (Lai, 2005). The author applied PBL in teaching pre-school teachers popular computer applications such as Microsoft Office.

Based on their evaluation of the activities, the author concludes that the course was motivational and also promotes higher order thinking skills.

Ellis et al (1998). refer to the full problem-based learning and the guided problem-based learning approaches. In full problem-based learning, the nature of the problem guides and drives the entire learning experience. There are no formal expositions of knowledge from the “expert” and the students develop resources based on requirements they determine. In guided problem-based learning, students have a problem to solve as a group.

  1. What was the result of problem based learning approach?

    1. Improved peer coordination

    2. Promoted collaboration among students

    3. Applied to teach subjects

    4. Applied to teach only computer science

    Answer: b

  2. What are the advantages of PBL application in teaching?

    1. Self study

    2. Exploration of literature

    3. Acquire soft skills

    4. Freedom to think

    Answer: d

  3. What are the limitations of lecture based approach?

    1. Stimulating

    2. Not stimulating

    3. Not repetitive

    4. Transferable to others

    Answer: b

  4. Which types of approaches are described by Ellis?

    1. Group based

    2. Expert based

    3. Lecture based

    4. Guided problem based

    Answer: d

  5. Which approach has no formal exposition of knowledge from experts?

    1. Full problem based

    2. Guided problem based

    3. Expert based

    4. Both A and (B)

    Answer: d