CBSE NET Library-Science June-2013 Solved Paper III

  1. “Poole's Index to Periodical Literature” was brought out by

    1. William Frederick

    2. F. W. Lancaster

    3. Van Rijsbergen

    4. H. P. Luhn

    Answer: a

  2. Walford's Gurde to Reference Material is published by

    1. American Library Association, Chicago

    2. R. R. Bowker, London

    3. Library Association Publishing, London

    4. Learned Information Ltd. New Jersey

    Answer: c

  3. Starting, Chaining, Browsing, Differentiating, Monitoring, Extracting, Verification and Ending are important stages of which information seeking behavior model?

    1. Dervin's Model

    2. Ellis Model

    3. Marchionnini Model

    4. Kuhlthan Model

    Answer: b

  4. What kind of arrangement is followed in LISA?

    1. Alphabetcal

    2. Chronological

    3. Classified

    4. Geographical

    Answer: c

  5. Webform is used in

    1. Synchronous Virtual Reference Service

    2. Asynchronous Virtual Reference Service

    3. Both A & (B)

    4. None of the above

    Answer: b

  6. An online search in which all aspects of the records in natural language may be used as sought terms is

    1. Alphabetical collateral search

    2. Multi aspect search

    3. Free text searching

    4. Streaming search

    Answer: c

  7. Science Abstracts published by

    1. INSPEC (Institute of Electrical Engineering)

    2. Institute of Physics, London

    3. American Institute of Physics

    4. PSOJ (Physical Society of Japan)

    Answer: a

  8. Work study, standardized tools, selecting and training of workers are the contributions of

    1. Louis Brndeis

    2. F. W. Taylor

    3. Henry Fayol

    4. Lyndall Urwick

    Answer: b

  9. When the population is heterogenous, which of the following methods give better results?

    1. Purposive Sampling

    2. Quota Sampling

    3. Random Sampling

    4. Stratified Random Sampling

    Answer: d

  10. Which of the following is/are not database object (s)?

    1. Tables

    2. Queries

    3. Relationships

    4. Reports

    Answer: c

  11. What is the process of transferring software programme from secondary storage media to the hard disc called?

    1. Download

    2. Upload

    3. Installation

    4. Storage

    Answer: c

  12. Name a technique used for searching stored data in a database

    1. Boolean operator

    2. Inverting file

    3. Indexing

    4. Binary

    Answer: d

  13. Information about Government of India's stand on ‘FDI’ can be found in

    1. Gazetteer of India

    2. Britanniea Book of the Year

    3. Statesman's Yearbook

    4. Asian Recorder

    Answer: d

  14. “Anomalous State of Knowledge (ASK) Model” one of the user centered model's of information retrieval was proposed by

    1. P. Ingwersen

    2. T. Saracevic

    3. J. N. Belkin

    4. D. Ellis

    Answer: c

  15. The ‘Cranefield Test’ associated with evaluation of information retreval system was carried under the direction of

    1. C. W. Cleverdon

    2. G. Salton

    3. D. C. Blair & M. E. Maron

    4. E. Voorhees

    Answer: a

  16. LAMP stands for

    1. Library Archives Management Programme

    2. Laser Analysis and Multimedia Performance

    3. Linux Apache. MySQL Perl

    4. Library Automation Management protocol

    Answer: c

  17. “Information Literacy Competency Standards for Higher Education” is prepared by

    1. AASL

    2. IFLA

    3. SCONUL

    4. ACRL

    Answer: d

  18. Name the storage medium (compatible with speed of CPU) for storing instructions or data temporarily during processing

    1. RAM

    2. ROM

    3. Cache

    4. EPROM

    Answer: c

  19. “Scitation” is the online host service of

    1. American Institute of Physics

    2. University of Maryland

    3. Society for Industrial Research

    4. Oxford University

    Answer: a

  20. The process of surrogating, repackaging and compaction of the primary literature that results in creation of secondary journals, is

    1. Newsletter

    2. Abstracting and Indexing Periodical

    3. House Journals

    4. Electronic Journal

    Answer: b

  21. Which of the following is not a language of DBMS?

    1. DDL

    2. DML

    3. PASCAL

    4. PLI

    Answer: c

  22. How do we render the name ‘Bernardo Augustine De Voto’

    1. Voto, Bernardo, Augustine De

    2. De Voto, Augustine, Bernardo

    3. Bernardo Augustine, De Voto

    4. De Voto, Bernardo Augustine

    Answer: d

  23. Which reference tool defines Reference service as “… That phase of work which is directly concerned with assistance to readers in securing information and in using the resources of the library in study and research”

    1. Encyclopedia of Librarianship

    2. Encyclopedia of Library and Information Science

    3. ALA Glossary of Library Terms

    4. ALA World Encyclopedia of Library & Information Services

    Answer: c

  24. Indian National Advisory Board for Libraries was setup in 1966 by

    1. Association of Indian Universities

    2. Ministry of Education

    3. Planning Commission

    4. University Grants Commision

    Answer: b

  25. The process of establishing headings and providing ‘Cross references’ is called

    1. Access points

    2. Headings

    3. Authority control

    4. Bibliographic Records

    Answer: c

  26. Which set of rules is applicable for exchange of files over Internet?

    1. FTP/IP

    2. HTTP

    3. HTML

    4. HYPERLINK

    Answer: b

  27. The first printed works are called

    1. Impensis

    2. Incunabula

    3. Impression

    4. Imprimatur

    Answer: b

  28. Which Law of Library Science, restated with emphasis on information as a dynamic, continuum and never ending phenomenon?

    1. Fifth Law

    2. Fourth Law

    3. Third Law

    4. Second Law

    Answer: a

  29. Andrew Carnegie donated two million pounds for development of

    1. Library Collection

    2. Library Building

    3. Library Furniture

    4. Library Staff

    Answer: b

  30. Whose model of communication of knowledge suggests that communication as an open system may be regarded as subjective, selective, variable and yet unpredictable?

    1. G. Gerbner

    2. Juger Hebermans

    3. E Shanon & Weaver

    4. M. Foucault

    Answer: a

  31. Which Committee/Commission recommended that Imperial Library be designated as Copyright Library?

    1. Fayzee Commission, 1939

    2. Riche Committee, 1926

    3. Statham Committee, 1932

    4. Sadler Committee, 1916

    Answer: a

  32. What are the four entities of FRBR model?

    1. Personality, Matter, Energy, Space

    2. Books, Form, Availability, Type

    3. Work, Expression, Manifestation, Item

    4. Discipline, Entity, Action, Personality

    Answer: c

  33. Who said that information is both a product and process?

    1. S. R. Ranganathan

    2. J. Martin

    3. D. J. Foskett

    4. S. C. Bradford

    Answer: b

  34. The process of planning, allocating, organizing and evaluation library tasks and activities within the framework of major objectives, mission and policy refers to

    1. Functional control

    2. Functional Classification

    3. Functional Approach

    4. Functional Authority

    Answer: c

  35. One of the authorized users makes bulk downloading of a Journal using robots and consequently licensor blocks access of the journal. What may be the most appropriate action (s) that librarian should initiate?

    1. Cancelation of authentication of the said user.

    2. Asking the licensor for blocking up the access without prior information.

    3. Investigate and take corrective measures.

    4. Notify user community of user restrictions.

    Codes:

    1. 2, 4 are correct

    2. 2, 3 are correct

    3. 1, 3 are correct

    4. 1, 2, are correct

    Answer: d

  36. The purposes of Metadata are

    1. Unique identification

    2. Authentication of records

    3. Shelf arrangement

    4. Shows the collection of a library

    Codes:

    1. 1, 2 are correct

    2. 2, 3 are correct

    3. 3, 4 are correct

    4. 4, 1 are correct

    Answer: a

  37. The primary difference between knowledge classification and library classification are

    1. Knowledge classification arranges knowledge itself.

    2. Library classification arranges the expression of knowledge in the form of documents.

    3. Knowledge classification is the basis of Library Classification.

    4. Knowledge classification follows system of numbers, called notation.

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 1 and 3 are correct

    3. 1, 2 and 4 are correct

    4. 1, 2 and 3 are correct

    Answer: d

  38. Which of the following activities are supported by UGC?

    1. Facilitating increased access to information.

    2. Monitoring the implementation of revised curriculum.

    3. Making policies for human resource development

    4. Funding all academic libraries.

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 1 and 3 are correct

    3. 2 and 3 are correct

    4. 1 and 4 are correct

    Answer: b

  39. Which of the following methods are suitable to achieve quality of teaching, learning in LIS?

    1. Research-led teaching

    2. State of the art computer lab

    3. Problem-based learning

    4. Introducing the course at degree level

    Codes:

    1. 2 and 4

    2. 1, 3 and 4

    3. 1 and 3

    4. 3 and 4

    Answer: c

  40. Poor ‘Accessibility’ and less ‘affordability’ of journal subscription in print era led to

    1. High allocation of funds for serials

    2. Open access movement

    3. Decrease in subscription of journals

    4. E-journal consortia subscription

    Codes:

    1. 1 & 2 are correct

    2. 1, 2, 4 are correct

    3. 2, 4 are correct

    4. 1, 2, 3 are correct

    Answer: c

  41. The alternatives and modifications of H-Index are

    1. I-index

    2. Pure-h Index

    3. Scimgo Journal Rank

    4. European Impact Factor

    Codes:

    1. 1 & 3 are correct

    2. 1 & 2 are correct

    3. 1 & 4 are correct

    4. 2 & 3 are correct

    Answer: b

  42. Digitization of various cultural resources is possible through

    1. Scanners

    2. Digital cameras

    3. Video cameras

    4. Smart & Mobile phones

    Codes:

    1. 1, 2 are correct

    2. 4, 3 are correct

    3. 3, 4 are correct

    4. 1, 2, 3 & 4 are correct

    Answer: d

  43. What is/are common feature/s between RFID & Barcode Technology?

    1. Read more than one item at a time

    2. Able to locate specific items on shelves

    3. Programmable

    4. Read while item is moving

    Codes:

    1. 1, 2 are correct

    2. 3, 4 are correct

    3. 2, 4 are correct

    4. All the above are correct

    Answer: d

  44. When a librarian has to show the rationale for the purchase of more e-resources, which of the following's will help to support his/her stand?

    1. Collection development policy

    2. Indent from users

    3. Book selection tools

    4. All the above

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 1 and 3 are correct

    3. 2 and 3 are correct

    4. 4 is correct

    Answer: a

    • Assertion (A): Machine translation is not a fully dependable service.
    • Reason (R): The semantics of languages are not fully encoded in algorithms.

    Codes:

    1. A is true, but R is false

    2. Both A & R are true

    3. A is false, but R is true

    4. Both A & R false.

    Answer: b

  45. Match the following:

    List-I List-II
    1. INFLIBNET

    2. INDEST-AICTE

    3. DELNET

    4. e-Gyankosh

    1. Digital Library

    2. Resource aggregator

    3. E-consortia

    4. Organisation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  46. Match the following:

    List-I List-II
    1. Amenable to further algebraic treatment

    2. Estimated without knowing values of extreme items

    3. Mathematieally and logically incorrect

    4. The dispersion does not cover all items of a series

    1. Mean deviation

    2. Medium

    3. Inter-quartile deviation

    4. Arithmetic means

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: a

  47. Match the following:

    List-I List-II
    1. Trade publisher

    2. Subject book publisher

    3. Government Press

    4. Scholarly Publisher

    1. UNESCO

    2. American Psychological Society

    3. Harper Collins

    4. WB Saunders

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  48. Match the following:

    List-I List-II
    1. Statistical Quality/Process Control (SQC/SPC)

    2. Check Shets

    3. Pareto Chart

    4. Fish Bone Diagram

    1. Identify the intensity of each problem in the production process

    2. Selected variables checked

    3. Identify the relationship between problems and causes

    4. Record variables in the production process

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  49. Match the following:

    List-I List-II
    1. Sinha Committee

    2. Dr. SR Ranganathan Committee

    3. Report of Dr. Shaw and Dr. D B Krishna Rao

    4. Dr. J Bhore Committee.

    1. Library staff strength

    2. Central Medical Library

    3. Libraries at Panchayat, Block, District and State level

    4. National Agricultural System of Agriculture Libraries

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  50. Match the following:

    List-I List-II
    1. Finding solution to the problem

    2. Implementation of could computing

    3. A study of mathematician turned librarian

    4. Use of web resources in Central Universities of India

    1. Historical Research of pilferage in libraries

    2. Action research services in special libraries

    3. Experimental Research

    4. Survey Research

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  51. Match the following:

    List-I List-II
    1. Internal Files

    2. Universal File Format

    3. Corel's Word Perfect

    4. Microsoft Reader

    1. WPD

    2. OeB

    3. HTML

    4. RTF

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  52. Match the following:

    List-I List-II
    1. Classical Models

    2. Linear Model

    3. Non-linear Model

    4. Multi dimensional

    1. Ruesch and Bateson's Functional Model

    2. Aristotle

    3. Lasswell

    4. Westley and Mackan's Conceptual Model

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  53. Match the following:

    List-I List-II
    1. Henri La Fontaine

    2. HE Bliss

    3. CA Cutter

    4. JCM Hansar

    1. Expansive Classification

    2. Bibliographic Classification

    3. LC

    4. UDC

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  54. Match the following:

    List-I List-II
    1. PDFA

    2. HTML

    3. TIFF

    4. XML

    1. High Colour depth images

    2. Rules for encoding documents electronically

    3. File format for long term archiving

    4. Language for web pages

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  55. Match the following:

    List-I List-II
    1. Introduction to Modern information Retrieval

    2. Indexing Concepts and Methods (Academic Press)

    3. Thesaurus Construction: A Practical Manual (Aslib)

    4. Organizing Knowledge; An introduction to Managing Access to Information (Ashgate)

    1. H Borko & C. Bernier (McGraw Hill)

    2. G Salton & M. J. McGill

    3. JE Rowley & R. Hartley

    4. J Aitchison & A. Gilchrist

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  56. Match the following:

    List-I List-II
    1. Papyrus

    2. Handmade paper

    3. Clay tablets

    4. Vellum/Parchment

    1. Assyria & Babylonia

    2. Egypt

    3. Medieval Europe

    4. China

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  57. Match the following:

    List-I List-II
    1. Icon

    2. Menus

    3. Dialogue Bou

    4. Pointing devices

    1. Character strings

    2. Select objects on the screen

    3. Bit mapped region

    4. Obtain informaton from the end users

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  58. Match the following:

    List-I List-II
    1. Resource Description

    2. Resource Discovery

    3. Resource Exchange

    4. Interlibrary Loan

    1. MARC

    2. ISO 10160/10161

    3. Dublin Care

    4. Z 39.50

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  59. Match the following:

    List-I List-II
    1. Public Library Extension

    2. Academic Library Management

    3. University Libraries for Developing Countries

    4. Planning Academic and Research Library Buildings

    1. KD Metcalf

    2. M A Gelfand

    3. L R McColvin

    4. M B Line

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: a

  60. Match the following:

    List-I List-II
    1. Indian Cultural Heritage

    2. Race & Brittle

    3. Traditional Knowledge

    4. Mobile Digital Library

    1. TKDL

    2. IGNCA

    3. C-DAC

    4. National Library

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  61. Match the following:

    List-I List-II
    1. Carol Kuhlthau

    2. David Ellis

    3. MJ Belkin

    4. Marchionnini 4. ISB is

    1. 8 stages

    2. ISB is a 6 stage process

    3. ISB is of 8 key activities

    4. dimension characteristic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: a

    • Assertion (A): Colon classification is popular in online catalogues.
    • Reason (R): Traditional classification systems are used in online searching advantageously.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A & R true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is false, but R is true.

    4. Both A & R are true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Technical writing standards, style manulas and citation standards are very essential in structuring the research report.
    • Reason (R): Value will get enhanced by standardizing the structure of research report.

    Codes:

    1. A is true and R is partially true.

    2. Both A and R are true.

    3. Both A and R are flase.

    4. A is true and R is flase.

    Answer: a

    • Assertion (A): The encouraging environment of all time, full reading halls with the students in the libraries is diminishing day by day.
    • Reason (R): All the reading material is easily available and accessible on Internet to all the students.

    Codes:

    1. Both A and R true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): There is a tremendous increase in number of doctoral degrees being awarded in library and information science.
    • Reason (R): Any academician in LIS holding a Ph. D degree is entitled to supervise research programme.

    Codes:

    1. A is true and R is partially true.

    2. Both A and R are true.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): The information seeking behavior research at the current times is on the social and cultural context of human interaction with information.
    • Reason (R): Attempt is being made to interpret social and cultural experiences of individuals with respect to their information seeking and searching experiences.
    1. A is true and R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false and R is true.

    4. Both A and R are true.

    Answer: d

    • Assertion (A): With the emergence of Internet, there is no need for reference service in this technology-based era.
    • Reason (R): Internet has allowed access to every one to seek his/her information from anywhere, any time.

    Codes:

    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false but R is partially true.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Micrographic services have lost acceptance for preservation and dissemination of archival material.
    • Reason (R): ICT has brought in cost effective alternatives and replaced micrographic services.
    1. A is true and R is partially true.

    2. Both A & R are false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Institutions generate information through research and development activities.
    • Reason (R): All such generated information forms the grey literature.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, R is partially true.

    4. A is false, R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Maximizing the access to information in higher education is the motto of UGC-INFONET project.
    • Reason (R): The financial grants of UGC-INFONET are not being fully utlized by all University Libraries for the assigned purpose.
    1. Both A and R false.

    2. A is true and R is partially true.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): The effective reprographic service in libraries indirectly demotivates the user for tearing/theft of reading material.
    • Reason (R): The user gets the photocopy of reading materials free of cost.
    1. A is false and R is true.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true and R is false.

    4. Both A and R are flase.

    Answer: c

    • Assertion (A): RFID technology is still not widely installed in Indian Library Environment.
    • Reason (R): The standardization, application and innovation are constantly changing.

    Codes:

    1. Both A & R true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A & R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Gap device is a nonscientific solution to the problem of growing universe.
    • Reason (R): A classificationist cannot forcast the areas/subjects wherein some new ones may emerge.

    Codes:

    1. A and R is false.

    2. A is true and R is false.

    3. A is false and R is true.

    4. A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): All the states in India have enacted library legislation.
    • Reason (R): NKC recommends for the enactment of library legislation in all the states.

    Codes:

    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: d