CBSE NET Linguistics June-2013 Solved Paper II

  1. In Chomskyan Hierarchy the type 3grammar refer to

    1. Rewrite grammars

    2. Context-sensitive grammars

    3. Context-free grammars

    4. Finite-state grammars

    Answer: d

  2. Match the items in the List-I with those in List-II:

    List-I List-II
    1. Inflecting language

    2. American languages

    3. South-Asian languages

    4. Semitic languages

    1. Geographical

    2. Typological

    3. Genetic

    4. Areal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  3. The book entitled ‘Introducing Applied Linguistics’ by S. P. Corder was published in

    1. 1965

    2. 1973

    3. 1976

    4. 1980

    Answer: b

  4. An empty morph has

    1. Meaning but no form.

    2. No form, no meaning.

    3. Form and meaning.

    4. Form but no meaning.

    Answer: d

  5. The pulmonic airstream is initiated by

    1. Closed glottis

    2. Vibrating glottis

    3. Lungs

    4. Closed velum

    Answer: c

  6. Match the following in List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Nasalisation

    2. Voicing

    3. Palatalisation

    4. Ejectives

    1. Airstream process

    2. Artculatory process

    3. Phonation process

    4. Oronasal process

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: c

  7. An example of a tonal language is

    1. English

    2. Bodo

    3. Hindi

    4. Santali

    Answer: b

  8. The blade of the tongue is also called

    1. Apex

    2. Dorsum

    3. Centre

    4. Lamina

    Answer: d

  9. The voiced velar fricative is indicated by the IPA symbol

    1. G

    2. g

    3. r

    4. z

  10. Assertion I: In the English words ‘eight’ and ‘eighth’ the same phoneme| t| is present having the same phonetic nature. Assertion II: In the English words ‘eight’ and ‘eighth’ the same phoneme| t| is present having different phonetic nature. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is false and 2 is true.

    4. 1 is true and 2 is false.

    Answer: c

  11. The propounder of ‘Practical phonemics’ is

    1. L. Bloomfield

    2. K. L. Pike

    3. H. A. Gleason

    4. C. F. Hockett

    Answer: b

  12. Match the items from List-I with those in the List-II and select the correct items from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Post position

    2. Formant

    3. Lower lip

    4. Distributed

    1. Articulatory phonetics

    2. Morphology

    3. Acoustic phonetics

    4. Phonology

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

  13. Words with lexicalized meanings, written as single words or not, are called

    1. Compounds

    2. Phrases

    3. Single morphemes

    4. Single words

    Answer: a

  14. The morphological change from one sound to a related one in related words is called

    1. Suppletion

    2. Infixation

    3. Incorporation

    4. Ablaut

    Answer: d

  15. Assertion I: The words ‘this’ ‘that’ ‘the’ ‘a’ in the context of ‘____ girl’ are in paradigmatic relation. Assertion II: The words ‘this’ ‘that’ ‘the’ and ‘a’ in the context of ‘___ girl’ are in syntagmatc relation. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false and 2 is true.

    Answer: c

  16. Unity of a linguistic sequence or chain, defined in terms of its relations with its surroundings is

    1. Cohesion

    2. Coherence

    3. Context

    4. Connotation

    Answer: b

  17. Good: Bad; polite: Rude, impolite; kind: Cruel, unkind; clever: Stupid where the first term expressing a positive attitude towards a referent and the other (s) a negative attitude. In which category of antonyms they belong to?

    1. Overlapping antonyms

    2. Polar antonyms

    3. Partial antonyms

    4. Simple antonyms

    Answer: a

  18. Arrange the following words of Chomsky in chronological order in which they appeared:

    1. Current issues in Linguistic Theory

    2. Syntactic structures

    3. Conditions on transformations

    4. Aspects of the theory of syntax

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 3, 4, 2

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: a

  19. The doctrine of Spho a was introduced by

    1. Pā ini

    2. Patanjali

    3. Kātyāyana

    4. Bhartuhari

    Answer: d

  20. If flower is a super ordinate term, what is the term which refers rose, hibiscus, sunflowers etc?

    1. Hyponyms of flower

    2. Co-hyponyms of flower

    3. Synonyms of flower

    4. Homonyms of flower

    Answer: a

  21. What is the entailment of the sentence “Tracy is a spinster”

    1. Tracy is a male

    2. Tracy is a female

    3. Tracy is an old woman

    4. Tracy is a child

    Answer: b

  22. Transformational generative grammar deals with

    1. Production

    2. Transformation

    3. Semiotics and Pragmatics

    4. Production and Transformation

    Answer: d

  23. Government and Binding theory strives to be a theory of

    1. Universal grammar

    2. Traditional grammar

    3. Phrase structure grammar

    4. Transformational grammar and traditional grammar

    Answer: a

  24. A constituent who takes its reference from its antecedent is

    1. Anaphor

    2. Adjective

    3. Noun phrase

    4. Verb phrase

    Answer: a

  25. Choose the correct order

    1. Semantics, Phonology, Morphology, Syntax

    2. Phonology, Morphology, Syntax, Semantics

    3. Phonology, Semantics, Morphology, Syntax

    4. Phonology, Syntax, Semantics, Morphology

    Answer: b

  26. Choose the correct year of publication of the book ‘Logical Structure of Linguistic Theory’

    1. 1975

    2. 1957

    3. 1965

    4. 1977

    Answer: a

  27. The hierarchy of number of languages recorded for the four dominant families of languages of South Asia is

    1. Tibeto Burman, Indo Aryan, Dravidian, Austro Asiatic

    2. Indo Aryan, Tibeto Burman, Dravidian, Austro Asiatic

    3. Dravidian, Indo Aryan, Tibeto Burman, Austro Asiatic

    4. Austro Asiatic, Indo Aryan, Tibeto Burman, Dravidian

    Answer: a

  28. The most widely spoken language of the North Dravidian group is

    1. Tamil

    2. Kurukh

    3. Malto

    4. Brahui

    Answer: b

  29. One South Asian language that has not been shown convncingly to be genetically related to any other language or language family is

    1. Burashaski

    2. Brahui

    3. Malto

    4. Kurukh

    Answer: a

  30. The complimentizer consistent with the implicational universal of SOV word order, follow the clause in all the Dravidian languages and Nepalese, Assamese and Sinhalese. However, in Kashmiri, Hindi-Urdu the complimentizer occurs

    1. To the left of the subordinate clause.

    2. To the right of the subordinate clause.

    3. In between the subordinate clause.

    4. At the top of the subordinate clause.

    Answer: a

  31. Assertion I: Sound change is regular. Assertion II: Sound change is purely phonetically conditioned. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true but 2 is false.

    4. 1 is false but 2 is true.

    Answer: a

  32. Assertion I: The comparative method is a set of techniques that permits us to recover linguistic constructs of earlier stages in a family of related languages. Assertion II: The techniques involve comparison of cognate material from two or more related languages. Codes:

    1. 1 is true but 2 is false.

    2. 1 is false but 2 is true.

    3. Both 1 and 2 are true.

    4. Both 1 and 2 are false.

    Answer: c

  33. A change in which one sound becomes more similar to another sound through the influence of a neighbouring or adjacent sound is known as

    1. Retroflexation

    2. Assibilation

    3. Assimilation

    4. Labialization

    Answer: c

  34. A wide variety of fusion of sound (phonological processes) across word boundaries and alteration of sounds due to the neighbouring sound or due to the grammatical function of adjacent word is known as

    1. Palatalization

    2. Sandhi

    3. Elision

    4. Lenition

    Answer: b

  35. Germanic consonant shift is also known as

    1. Grimm's Law

    2. Grassmann's Law

    3. Verner's Law

    4. Fortunatov Law

    Answer: a

  36. Phonetic disintegration includes

    1. Phonemic paraphasia

    2. Agraphia

    3. Dyslexia

    4. Anomia

    Answer: a

  37. The concept of ‘Langue’ and ‘Parole’ is associated with

    1. Dell Hymes

    2. Edward Sapir

    3. Ferdinand De Saussare

    4. N. Chomsky

    Answer: c

  38. Dell Hymes introduced the term ‘Communicative Approach’ in the period of

    1. 1950s

    2. 1960s

    3. 1970s

    4. 1980s

    Answer: b

  39. ‘Drive into the par cark’ refers to

    1. Malapropisms

    2. Spoonerisms

    3. Stuttering

    4. Metathesis

    Answer: b

  40. Assertion I: The various strands of what we now call the qualitative approach have been visible within sociology since the 1920s. Assertion II: Since the 1980s this approach has become prominent in the study of language. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. 1 is true but 2 is false.

    3. Both 1 and 2 are false.

    4. 1 is false but 2 is true.

    Answer: a

  41. Match the items in the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Corpora

    2. Concordance

    3. Span

    4. Tree bank

    1. Kwc format

    2. Words in a node

    3. Corpus undergone parsing

    4. Transcribed speech

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: d

  42. Assertion I: Pidgin which has acquired native users is a Creole. Assertion II: A Creole is developed into a complex speech community. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. 1 is true, 2 is false.

    3. Both 1 and 2 are false.

    4. 1 is false but 2 is true.

    Answer: a

  43. Arrange the following concepts of Piaget in a chronological order in which they appeared.

    1. Concrete operations, Intuitive thought, Pre-conceptual thought, sensory-motor intelligence.

    2. Sensory-motor intelligence, concrete operations, intuitive thought, pre-conceptual thought

    3. Sensory-motor intelligence, pre-conceptual thought, intuitive thought, concrete operations

    4. Pre-conceptual thought, intuitive thought, sensory motor intelligence, concrete operations

    Answer: c

  44. A term which refers to the distribution of linguistic variables in relation to the various levels is

    1. Standardization

    2. Stratification

    3. Substitution

    4. Satisfaction

  45. William Labov's ‘sociolinguistic patterns’ was published in the year

    1. 1952

    2. 1962

    3. 1972

    4. 1982

    Answer: c

  46. When a message describe a situation, an object or mental state, it is known as

    1. Referential function of language

    2. Conative function of language

    3. Emotive function of language

    4. Phatic function of language

    Answer: a

  47. The most familiar and most widely used primary medium is

    1. Sign language

    2. Speech

    3. Writing

    4. Finger spelling

    Answer: b

  48. ‘Design feature’ is a term coined by

    1. L. Bloomfield

    2. C. Hockett

    3. N. Chomsky

    4. Ferdinand De Saussure

    Answer: b

  49. Assertion I: Isoglosses are lines which show the distribution of linguistic features. Assertion II: A bundle of isoglosses serves to mark the dialect boundary. Codes:

    1. 1 is true, but 2 is false.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is false and 2 is true.

    4. Both 1 and 2 are true.

    Answer: d

  50. Of all the fundamental features of human language the feature which is also found in animal communication is

    1. Displacement

    2. Arbitrariness

    3. Duality of patterning

    4. Open-endedness

    Answer: b