CBSE NET Linguistics June-2013 Solved Paper III

  1. A mental disorder characterized by a breakdown of thought processes and by a deficit of typical emotional responses is known as

    1. Alzhemer's disease

    2. Schizophrenia

    3. Aphasia

    4. Dementia

    Answer: b

  2. The children who suffer from language deprivation during critical period are known as

    1. Deaf

    2. Dumb

    3. Feral

    4. Mute

    Answer: c

  3. Auditory agnosia otherwise known as

    1. Pure word blindness

    2. Pure word deafness

    3. Agraphia

    4. Anomia

    Answer: b

  4. Assertion – I: Most language functions are located in the left hemisphere. Assertion – II: The right hemisphere does play a role in the interpretation of prosody, metaphor and humour. Codes:

    1. 1 is true, 2 is false.

    2. 1 is false, 2 is true.

    3. Both 1 and 2 are true.

    4. Both 1 and 2 are false.

    Answer: c

  5. Match the following with List-I and List-II and select the correct answer from the following codes:

    List-I List-II
    1. Fluency disorder

    2. Voice disorder

    3. Learning disorder

    4. Language disorder

    1. Dyslexia

    2. Aphasia

    3. Dysphonia

    4. Stuttering

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: c

  6. Language loss in aging is known as

    1. Dementia

    2. Alzheimere disease

    3. Schizophrenia

    4. Parkinson disease

    Answer: b

  7. Assertion – I: The lower back part of the frontal lobe is primarily involved in the encoding of speech. Assertion – II: The upper back part of the temporal lobe, extending upwards into the parietal lobe, is important in the comprehension of speech.

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true, 2 is false.

    4. 1 is false, 2 is true.

    Answer: a

  8. The book “Profiling Linguistic Disability” is written by

    1. A. R. Lura

    2. David Crystal

    3. H. Goodglass

    4. N. Chomsky

    Answer: b

  9. Match the following with List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Saussure

    2. Chomsky

    3. Jacobson

    4. Sabouraud

    1. Selection and combination

    2. Langue and Parole

    3. Phonological and semiological

    4. Competence and Performance

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: b

  10. The Syndrome of acoustic-agnosicaphasia is referred by A. R. Luria as

    1. Sensory Aphasia

    2. Motor Aphasia

    3. Efferent Aphasia

    4. Afferent Aphasia

    Answer: a

  11. Match the items in List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Communicative competence

    2. Verbal deficit hypothesis

    3. Diglossia

    4. Social motivation of sound change

    1. William Labov

    2. Charles Ferguson

    3. Basil Bernstein

    4. Dell Hymes

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  12. Tokenization means

    1. Syntactic analysis

    2. Morphological analysis

    3. Semantic analysis

    4. Lexical analysis

    Answer: d

  13. Match the following with the List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Content validity 1. If it looks as it measures what it

    2. Criterion related validity

    3. Construct validity

    4. Face validity

    1. supposed to measure.

    2. It measures the ability which it is supposed to measure.

    3. The result agrees with those provided by some dependable measures.

    4. If its content constitutes are presentative sample of the language skills.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  14. Match the following with the List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Semasiological

    2. Lexica

    3. Encyclopedia

    4. Thesauri

    1. A catalogue of the words of agiven language

    2. Giving information on many subjects or on many aspects of one subject.

    3. What concepts the word refers to

    4. It lists words grouped together according to similarity of meaning

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  15. Literacy and non-formal, adult education may be linked to

    1. Computer skill

    2. Empowerment

    3. Feminism

    4. None of the above

    Answer: b

  16. The responsive dimension of style is characterized as _________ in language of media

    1. Audience choice

    2. Audience preferences

    3. Audience design

    4. Style

    Answer: c

  17. Social development theory argues that socal interaction precedes development. Consciousness and cognition are the end products of socialization and social behaviour. It was developed by

    1. Lave and Werger

    2. Bruner Jerome

    3. Lev Vygotsky

    4. N. Chomsky

    Answer: c

  18. A behaviourist theory based on the fundamental idea that behaviours that are reinforced will tend to continue was given by

    1. Chomsky

    2. A Bandura

    3. Ivan Pavalov

    4. B. F. Skinner

    Answer: d

  19. A branch of linguistics which studies words in such a way that it includes their nature and function as symbols, and their meaning in relation to epistemology, is known as

    1. Lexicography

    2. Lexicology

    3. Semantics

    4. Pragmatics

    Answer: b

  20. Match the items in List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Structure shifts 1. Involves changes

    2. Classs hifts

    3. Unit shifts

    4. Intra system shifts

    1. rank.

    2. Involves a grammatical change between the structure of source text (ST) and target text.

    3. When a SL item is translated into a T. L. Item which belongs to a different word class.

    4. SL and TL possess systems which correspond formally as to their constitution, but when translation involves, a non-corresponding term is selected.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  21. A process of adapting a message from one language to another in such a way that its intent, style, tone and context are maintained, is known as

    1. Transliteration

    2. Transcreation

    3. Full translation

    4. Partial translation

    Answer: b

  22. The construction which determines the selectional restrictions (or preferences) of the whole construction is known as

    1. Semantic component

    2. Semantic field

    3. Semantic heads

    4. Semantic opacity

    Answer: c

  23. In the sentence “I kicked it with my foot,” ‘with my foot’ is redundant. This type of semantic anomaly isk nown as

    1. Plesionymy

    2. Pleonasm

    3. Polar antonyms

    4. Zeugma

    Answer: b

  24. The category of words through which speakers can convey their attitude towards the truth or reliability of their assertions is known as

    1. Tense

    2. Deontic modality

    3. Epistemic modality

    4. Command

    Answer: c

  25. Match the items in List-I with those in List-II with the codes given below

    List-I List-II
    1. I implicature

    2. M implicature

    3. Q implicature

    4. Generalised implicature

    1. Maxim of manner

    2. Maxim of quality

    3. Maxim of quantity

    4. Independent of context

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  26. Identify the “default meaning” in the sentences given below

    1. 1 saw him going

    2. 1 see what you mean

    3. See, what you can do

    4. 1 think you should see a doctor

    Answer: a

  27. Assertion – I: The irregular forms have been discarded and replaced by the help of analogy. Assertion – II: Analogy is made on the basis of existing model. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true, but 2 is false.

    4. 1 is false, but 2 is true.

    Answer: a

  28. Select the correct sequence moving from a smaller to a larger phenomenon

    1. Dialect – language – idiolect

    2. Idiolect – language – dialect

    3. Dialect – idiolect – language

    4. Idiolect – dialect – language

    Answer: d

  29. The phrase ‘very old men and women’ shows

    1. Lexical ambiguity

    2. Functional ambiguity

    3. Structural ambiguity

    4. Dialectal ambiguity

    Answer: c

  30. Match the items in List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. A short History of Linguistics

    2. BF Skinner

    3. RH Stetson

    4. KL Pike

    1. Phonemics

    2. Motorphonetics

    3. Verbalbehaviour

    4. RH Robins

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: b

  31. Brahui language belongs to the

    1. Indo-Aryan family

    2. Tibeto-Burman family

    3. Austro-Asiatic family

    4. Dravidian family

    Answer: d

  32. The study of the changes and developments of the same language at different periods is

    1. Comparative Linguistics

    2. Historical Linguistics

    3. Contrastive Linguistics

    4. Synchronic Linguistics

    Answer: b

  33. PRO must be

    1. Governed

    2. Ungoverned

    3. Case marked

    4. Tense marked

    Answer: b

  34. Assertion – I: External reconstructon takes into consideration the data of more than one language. Assertion – II: External reconstruction attempts to posit an earlier stage of a language family. Codes:

    1. 1 is true, 2 is false.

    2. 1 is false, 2 is true.

    3. Both 1 and 2 are false.

    4. Both 1 and 2 are true.

    Answer: d

  35. Don Ringe and Joseph F. Eska wrote a book on

    1. Comparative Literature

    2. Sociolinguistics

    3. Historical linguistics

    4. Psycholinguistics

    Answer: c

  36. Match the items in List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Internal reconstruction

    2. Linguistic atlas

    3. Idiolect

    4. Codeswitching

    1. Individual speech

    2. Comparative linguistics

    3. Sociolinguistics

    4. Dialect map

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  37. Linguistic change as occurring in the context of linguistic heterogeneity is described by

    1. Ferdinand De Saussare

    2. Jennifer Coates

    3. K. L. Pike

    4. C. F. Hockett

    Answer: b

  38. Identify the odd one among the following:

    1. Declarative

    2. Comparative

    3. Imperative

    4. Interrogative

    Answer: b

  39. Assertion – I: Descriptive linguist formulates the structure of a language at a particular time. Assertion – II: Historical linguistics describes the historical development of language. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true but 2 is false.

    4. 1 is false but 2 is true.

    Answer: a

  40. Match the items in List-I with those in List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Airstream process

    2. Phonation process

    3. Oronasal process

    4. Articulatory process

    1. Associated with the actions of the velum

    2. Associated with the actions of the lungs

    3. Associated with the actions of the vocal cords

    4. Associated with the actions of the tongue and lips

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  41. The larynx is composed of

    1. Two cartilages

    2. Three cartilages

    3. Four cartilages

    4. One cartilages

    Answer: c

  42. From the time dimension sounds of momentary stricture type are

    1. Fricatives

    2. Trills

    3. Approximants

    4. Flaps

    Answer: d

  43. The articulation of ‘Sh’ in the English word ‘shoe’ is an example of

    1. Double articulation

    2. Anticipatory coarticulation

    3. Primary articulation

    4. Perseveration coarticulation

    Answer: b

  44. With reference to the intensity cline the most intense sounds are

    1. Vowels

    2. Nasals

    3. Voiced stops

    4. Voiceless fricatives

    Answer: a

  45. Assertion – I: Stops exhibit a relative lack of spectrographic activity. Assertion – II: Fricatives show on a spectrogram irregular striations, dark vertical lines in the upper part. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false but 2 is true.

    Answer: a

  46. Match the items in List-I with those in List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Amplitude

    2. Frequency

    3. Frequency of the vibrating vocal cords

    4. Harmonics

    1. Quality

    2. Loudness

    3. Pitch

    4. Fundamental frequency

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  47. Complementary distribution is the relation between

    1. Two phonemes

    2. Two phones

    3. Two allophones

    4. Two features

    Answer: c

  48. Assertion – I: The feature [ + syllabic] implies [ + sonorant] Assertion – II: The feature [ + sonorant] implies [ + syllabic] Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false and 2 is true.

    Answer: c

  49. Assertion – I: Lexical rules apply only within words and require morphological information. Assertion – II: Post-lexical rules apply within words or a crossword boundaries and also require morphological information. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false and 2 is true.

    Answer: c

  50. Match the items of List-I with those of List-II Choose the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Illogical

    2. The pronunciation of ‘chimney’ as [tsimli: ]

    3. The pronunciation of ‘risk’ as [riks]

    4. The pronunciation of ‘hand’ as [haen]

    1. Apocope

    2. Assimilation

    3. Dissimilation

    4. Metathesis

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  51. The terms ‘endocentric’ and ‘exocentric’ were coined by

    1. L. Bloomfield

    2. H. A. Gleason

    3. C. F. Hockelt

    4. E. Sapir

    Answer: a

  52. Assertion – I: A foot is a rhythmcal unit in speech consisting of one or more syllables. Assertion – II: In foot one or more syllables are grouped together according to their stress pattern. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false but 2 is true.

    Answer: a

  53. In the English word ‘untruthful’ the morphemes

    1. Display a linear order and also a hierarchical structure.

    2. Display a linear order and does not display a hierarchical structure.

    3. Does not display a linear order but display a hierarchical structure.

    4. Display neither a linear order nor a hierarchical structure.

    Answer: b

  54. Match the items in List-I with those in List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Prosodic phonology

    2. Autosegmental phonology

    3. Generative phonology

    4. Constraints based phonology

    1. A prince and P. Smolensky

    2. J Goldsmith

    3. JR Firth

    4. N Chomsky and M. Halle

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: c

  55. Assertion – I: NLP aims at devising techniques which will automatically analyse large quantities of spoken and written texts. Assertion – II: The notion of parsing is very useful in NLP Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false but 2 is true.

    Answer: a

  56. ‘Vernacular’ in William Labov's model of sociolinguistics refers to

    1. The speech which is consciously monitored.

    2. A regional standard variety.

    3. The least self-conscious style of speech.

    4. A dialect which is substandard.

    Answer: c

  57. Assertion – I: Isoglosses are lines which show the distribution of linguistic features in a dialect atlas. Assertion – II: Bundles of isoglosses serve to mark the dialect boundaries. Codes:

    1. 1 is true, but 2 is false.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is false, but 2 is true.

    4. Both 1 and 2 are true.

    Answer: d

  58. Assertion – I: The cultural characteristics of a speech community are all preserved and transmitted by language. Assertion – II: The cultural characteristics are not inherited through the genes. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. 1 is true, but 2 is false.

    3. 1 is false, but 2 is true.

    4. Both 1 and 2 are false.

    Answer: a

  59. Assertion – I: The concept of ‘communicative competence’ is a contribution of Dell Hymes in sociolinguistics. Assertion – II: It means ‘Linguistic competence’ plus knowledge of appropriate language use in different social situations. Codes:

    1. 1 is true, but 2 is false.

    2. 1 is false, but 2 is true.

    3. Both 1 and 2 are false.

    4. Both 1 and 2 are true.

    Answer: d

  60. Assertion – I: The speakers of non-standard varieties are capable of complex, logical, symbolic and expressive speech. Assertion – II: We tend to use the norms of the standard variety and normally label the nonstandard ones as ‘incorrect’ and ‘illogical’ Codes:

    1. 1 is false but 2 is true.

    2. Both 1 and 2 are true.

    3. 1 is true but 2 is false.

    4. Both 1 and 2 are false.

    Answer: b

  61. Assertion – I: Acoustic phonetics studies the physical properties of speech sounds as transmitted from mouth to ear. Assertion – II: Physiological phonetics studies the perceptual response to speech sounds. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false and 2 is true.

    Answer: c

  62. Assertion – I: A main clause is usually finite and is equivalent to a simple sentence. Assertion – II: A subordinate clause may be finite or nonfinite and usually functions within other clauses or phrases. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. 1 is false, but 2 is true.

    3. 1 is true, but 2 is false.

    4. Both 1 and 2 are false.

    Answer: a

  63. A sentence composed of a main clause and at least one subordinate clause is a

    1. Simple sentence

    2. Complex sentence

    3. Complement sentence

    4. Compound sentence

    Answer: b

  64. Assertion – I: An adverbial clause is a type of subordinate clause that functions as adverbial in sentences. Assertion – II: An adverbial clause is usually introduced by a subordinating conjunction. Codes:

    1. 1 is true but 2 is false.

    2. 1 is false but 2 is true.

    3. Both 1 and 2 are false.

    4. Both 1 and 2 are true.

    Answer: d

  65. The principle that linguistic rules are sensitive to constituent structure is known as

    1. Principle of categorical scope

    2. Principle of reference

    3. Principle of structure dependency of linguistic rules

    4. Principle of knowledge

    Answer: c

  66. Lexical information is syntactically represented by

    1. Extended projection principle

    2. Projection principle

    3. Theta criterion

    4. Argument structure

    Answer: b

  67. “When an immedately higher subject differs in persons from a lower subject, long distance antecedents are blocked” is called as

    1. M. Command

    2. ECP

    3. Parasitic gap

    4. Blocking effects

    Answer: d

  68. A linguistic area indicates

    1. Share linguistic features within a language family.

    2. Geographical boundaries of a language family.

    3. Shared linguistic features across language family.

    4. Linguistic features separating language families.

    Answer: c

  69. Assertion – I: Intra-language and inter-language switching are sociolinguistic universals. Assertion – II: Code-switching is context-governed. Codes:

    1. 1 is true, but 2 is false.

    2. Both 1 and 2 are true.

    3. 1 is false, but 2 is true.

    4. Both 1 and 2 are false.

    Answer: b

  70. Stylistics is the study of interpretation of texts from a linguistic perspective as a discipline it links

    1. Literary criticism and linguistics

    2. Phonology and morphology

    3. Morphology and syntax

    4. Literary criticism and translation

    Answer: a

  71. In the English word ‘uneasiness’ there are _________ morphemes.

    1. two

    2. Three

    3. four

    4. five

    Answer: c

  72. The process by which humans acquire the capacity to perceive and comprehend language, as well as to produce and use words and sentences to communicate is known as

    1. Language Acquisition

    2. Language Learning

    3. Language Perception

    4. Language Reception

    Answer: a

  73. Assertion – I: Both external and internal Sandhi rules operate within words. Assertion – II: External Sandhi rules operate across word boundaries and internal Sandhi rules operate within words. Codes:

    1. Both 1 and 2 are true.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. 1 is true and 2 is false.

    4. 1 is false and 2 is true.

    Answer: d

  74. Assertion – I: A root is a type of morpheme which forms the kernel of a word and to which affixes may be joined to form derivations. Assertion – II: A stem is a word that may not be further affixed to derive a new word. Codes:

    1. 1 is true, but 2 is false.

    2. Both 1 and 2 are false.

    3. Both 1 and 2 are true.

    4. 1 is false, but 2 is true.

    Answer: a

  75. A synthetic language distinguished from agglutinative languages by its tendency to overlay many morphemes to denote grammatical, syntactic or semantic change is known as

    1. Isolating language

    2. Polysynthetic language

    3. Agglutinative language

    4. Fusional language

    Answer: d