CBSE NET Music June-2013 Solved Paper II

Part – I: Common to Hindustani, Karnatak, Rabindra Sangeet, Percussion Instrument

  1. Siddheshwari Devi was a leading artist of

    1. Thumri

    2. Kriti

    3. Dhrupad

    4. Tarana

    Answer: a

  2. Author of ‘Sangeet Parijat’ is

    1. Ahobal

    2. Lochan

    3. Narad

    4. Tumburu

    Answer: a

  3. ‘Upaj Anga’ is meant for

    1. Tan

    2. Sargam

    3. Meend

    4. Layakari

    Answer: d

  4. Hira Bai Barodekar has represented which ‘Gharana’

    1. Jaipur

    2. Delhi

    3. Kirana

    4. Rampur

    Answer: c

  5. Which one of the following is the devotional composition in western music?

    1. Chamber music

    2. Plan song

    3. Symphony

    4. Jazz music

    Answer: b

  6. Match the following:

    List-I List-II
    1. Rati

    2. Haas

    3. Shok

    4. Krodh

    1. Raudra

    2. Karun

    3. Hasya

    4. Shringar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: a

  7. Where is Dhrupad Kala Kendra situated in Gwalior?

    1. Haddu Hassu Sabhagar

    2. Madhav Sangeet Mahavidyalaya

    3. Govt Madhav Sangeet Mahavidyalaya

    4. Sharda Sangeet Mahavidyalaya

    Answer: a

    • Assertion (A): Music is not limited to Guru Shishya Parampara or the classroom boundary, but now it should be used for the welfare of human welfare and in the interest of social context.
    • Reason (R): Music is not a means of entertainment, rather it is related to the intellectual class of society and also music can play important role in the propagation of Indian culture.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. A is wrong, R is correct.

    3. A is wrong, R is wrong.

    4. A is correct, R is correct.

    Answer: d

  8. Which one is not a ‘Rabindra Sangeet’ among the following list of songs?

    1. Tomaro Ashime, Prano Mano Loye

    2. Ore Bhai Fagun Legeche

    3. Eki Brinte Duti Kusum

    4. Ore Grihabasi, Khol Dwar Khol

    Answer: c

  9. How many divisions are in ‘Ekadashi Tal’

    1. 6

    2. 4

    3. 3

    4. 5

    Answer: b

  10. Rabindranath re-arranged the division of ‘Dhamar Tal’ as

    1. 5⎪2⎪3⎪4

    2. 3⎪2⎪2⎪3⎪4

    3. 5⎪3⎪2⎪4

    4. 4⎪3⎪3⎪4

    Answer: b

  11. How many ‘Khali’ or ‘Fhank’ is in Tal ‘Rupakda’

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 0

    Answer: d

  12. Who was the famous Rabindra Sangeet Teacher and Singer?

    1. Girija Shankar Chakraborty

    2. Radhika Mohan Goswami

    3. Shailaja Ranjan Majumdar

    4. Gyan Prakash Ghosh

    Answer: c

  13. Katapayadi Sankhya is used in

    1. Grama Moorchana Jati System

    2. Thaat Nomenclature

    3. 72 Melakarta scheme

    4. None of the above

    Answer: c

  14. The corresponding thaat of Kamavardhini is

    1. Poorvi

    2. Khamaj

    3. Belaval

    4. Kafi

    Answer: a

  15. ‘Vatapiganapatim’ is composed by

    1. Syama Shastri

    2. Muttuswami Dikshitar

    3. Patnam Subramanyam Iyer

    4. Tyagaraja

    Answer: b

  16. Match the following:

    List-I List-II
    1. Dha Kit Nakit Taka

    2. Dha Tin Na Da

    3. Dhi ƒ kd Dhin Dha

    4. Tak Dim

    1. Nakkara

    2. Tabla

    3. Pakhawaj

    4. Mridangam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: b

  17. ‘Na’ of Tadana is produced on

    1. On Syahi

    2. On Lava

    3. On Chanti

    4. In the air

    Answer: c

  18. Writer of Taal Prakash

    1. Bharat Bhushan Agrawal

    2. Bhagwat Sharan Sharma

    3. Satyanarayan Vasishtha

    4. Ram Naresh Rai

    Answer: b

  19. Renowned Tabla player of Delhi gharana

    1. Ramkumar Mishra

    2. Manju Khan

    3. Ilmas Hussain

    4. Lateef Ahmad

    Answer: d

  20. How many ‘Ghar’ are there in the padi of Tabla/Pakhawaj?

    1. 4

    2. 8

    3. 16

    4. 24

    Answer: c

  21. Second component of Prabandh is called

    1. Melapak

    2. Udgraha

    3. Dhruva

    4. Sanchari

    Answer: a

  22. Bade Gulam Ali Khan used which pen name in his compositions?

    1. Ram Rang

    2. Man Rang

    3. Sab Rang

    4. Bhav Rang

    Answer: c

  23. From the following, which scholar has arranged the notes according to the interval 4 3 2 4 4 3 2

    1. Matang

    2. Lochan

    3. Ahobal

    4. Bharat

    Answer: d

  24. Match the following:

    List-I List-II
    1. Pt. Bhimsen Joshi

    2. Pt. MallikarjunMansoor

    3. Pt. UlhasKashalkar

    4. U VilayatHussain Khan

    1. Jaipur

    2. Gwaliar

    3. Agra

    4. Kirana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

Part – II: Hindustani Music (Vocal/Instrumental)

  1. How many strings were used in “Baan-Vadya” of Vedic period?

    1. Seven

    2. Nine

    3. One hundred

    4. Twenty five

    Answer: c

  2. In which treatise thirteen characteristics of Raga have been stated?

    1. Brihaddeshi

    2. Sangeet Ratnaker

    3. Natya Shastra

    4. Sangeet Parijat

    Answer: b

  3. Author of ‘Raga Tarangini’

    1. Pt. Somnath

    2. Pt. Lochan

    3. Pt. Hrydaya Narayan Dev

    4. Pt. Sirinivas

    Answer: b

  4. Uddatswaras are associated with which Gandharva Swaras?

    1. Re, Dha

    2. Pa, Sa

    3. Ma, Ni

    4. Ni, Ga

    Answer: d

  5. How many Bhaktis are there in ‘Samved’

    1. 4

    2. 6

    3. 5

    4. 7

    Answer: c

  6. In staff notation ‘Pa’ is situated on which line from leger line

    1. First

    2. Second

    3. Third

    4. Fourth

    Answer: b

  7. Following Shloka is cited from which trealise: ‘VeenavadanTatvagyahShrutijatiVishardahTalagyachAprayasaneMokshmargNigachhati’

    1. Brihaddeshi

    2. Yagyavalkhya Smrti

    3. Vakyapadiya

    4. Sangeet Martand

    Answer: b

  8. Which Raga will be formed by making Re and Dhakomal in Raga Bhupali?

    1. Bhairavi

    2. Vibhas

    3. Todi

    4. None of the above

    Answer: b

  9. Which Raga is formed by making Rishabh and Dhaivat Shuddh in Multani Raga?

    1. Gurjari

    2. Madhuvanti

    3. Bihag

    4. Maru Bihag

    Answer: b

  10. The combination of Miya Malhar and Sarang creates

    1. Jayant Malhar

    2. Nat Malhar

    3. Miya Ki Sarang

    4. Shuddha Sarang

    Answer: c

  11. The Odav Raga consisting both Gandhar

    1. Jog

    2. Bhupali

    3. Deshkar

    4. Jogia

    Answer: a

  12. What is the frequency of Komal Gandhar?

    1. 248

    2. 258

    3. 268

    4. 288

    Answer: d

  13. Which of the following is the minor chord?

    1. SaGa Pa

    2. Ga Pa Ni

    3. Ma Dha Sa

    4. P Ni Re

    Answer: d

  14. Ustad Mushtak Ali Khan played sitar of how many frets?

    1. 16

    2. 18

    3. 17

    4. 19

    Answer: c

  15. On the Jodi string of Sitar, which swara is found on the fifth fret from Ati or Atak?

    1. Ga

    2. Ma

    3. Ga

    4. Ma

    Answer: b

  16. Which of the following Artists is not a sitar player?

    1. Mushtak Ali Khan

    2. Imdad Khan

    3. Abdul Haleem Zaffar Khan

    4. Ali Akbar Khan

    Answer: d

  17. Match the items of List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Dhrupad

    2. Thumari

    3. Tappa

    4. Quawali

    1. Dhumali

    2. Punjabi

    3. Deepchandi

    4. Chautal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: c

  18. Which category of instruments is named as Pushkar by Acharya Bharat?

    1. Ghan Vadya

    2. Sushir Vadya

    3. Avnadhha Vadya

    4. Tat Vadya

    Answer: c

  19. Name the famous singer of Kirana Gharana in whose name a Gurukul is opened in Karnataka State

    1. Roshanara Begum

    2. Gangubai Hangal

    3. Hirabai Barodekar

    4. Saraswatibai Rane

    Answer: b

  20. Find out the wrong match:

    1. Tansen Samaroha – Gwaliar

    2. Sawai Gandharv Sangeet Samaroha– Pune

    3. Dover Lane Music Conference – Goa

    4. Thygaraj Festival – Theruvaiyar

    Answer: c

  21. Which of the following pair of Ragas have the same Aroha?

    1. Miya Ki Malhar – Bahar

    2. Bhupal Todi – Bilaskhani Todi

    3. Miya Ki Todi – Multani

    4. Yaman Kalyan – Puriya Kalyan

    Answer: b

  22. Who mentioned saranachatustai for the first time?

    1. Matang

    2. Sharangdev

    3. Bharat

    4. Shriniwas

    Answer: c

  23. Who wrote Sangeet Sudhakar?

    1. Singh Bhopal

    2. Vidyaranya Swami

    3. Fakirulla

    4. Vasdev Shastri

    Answer: a

  24. Who is the author of Rag Darpan?

    1. Srikantha

    2. Damodar

    3. Fakirulla

    4. Bhavbhatta

    Answer: c

  25. Vimal Knat Rai Chowdhary is the author of

    1. Pranav Bharti

    2. Sangeet Samay Sar

    3. Kala Nidhi

    4. Bhartiya Sangeet Kosh

    Answer: d

Part – III: Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

  1. Anya Svara in Sri Ragam

    1. Sadharana Gandhara

    2. Chatusruti Dhaivata

    3. Kakali Nishada

    4. None of the above

    Answer: d

  2. Ri Gu Mi Dha Nu is raga

    1. Latangi

    2. Vachaspati

    3. Keeravani

    4. Mechakalyani

    Answer: a

  3. Sri Kaalahastisa Pancharatnam composer

    1. Vina Kuppayyar

    2. Patnam Subramanyam Iyer

    3. Tyagaraja

    4. Syama Shastri

    Answer: a

  4. Composition provoked by incidents in the life of Tyagaraja

    1. Svara Ragasudha

    2. Kori Sevimparare

    3. Nidhi Chāla Sukhama

    4. Endaro Mahānu Bhāvulu

    Answer: c

  5. Samudāyapadas were composed by

    1. Arunagirinathor

    2. Ghanam Krishnayyar

    3. Kshetregna

    4. Svati Thirunal

    Answer: c

  6. Anubandham was the concluding section of

    1. Krti

    2. Varnam

    3. Padam

    4. Tillana

    Answer: b

  7. Lakshana Gitas composer

    1. MahaVaidya Natha Iyyer

    2. Paidala Gurumurty Shastri

    3. Purandara Dasa

    4. Dikshitar

    Answer: b

  8. Bhuta Sankhya is used to denote names of

    1. Uttaranga Svaras

    2. Poorvanga Svaras

    3. Melas

    4. Chakras

    Answer: d

  9. Match the following:

    List-I List-II
    1. Shatkala Govinda Marar

    2. Tyagaraja

    3. Subbaraya Shastri

    4. Tirunjana Sambandhar

    1. Vaggekkara

    2. Tevaram

    3. Edaikkya

    4. Telugu

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: a

    • Assertion (A): Alapana precedinga kruti should have a balanced proportion to the length of thekruti.
    • Reason (R): Alapanas should not precede a Padam.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, R is false.

    3. R is true, A is false

    4. Both R and A are false.

    Answer: a

  10. Tayampaka is ensemble of

    1. Chenda

    2. Mrudangam

    3. Tavil

    4. Maddalam

    Answer: a

    • Assertion (A): In wind instruments greater the vibrating length of air column, less is the pitch.
    • Reason (R): Pitch is inversely proportionate to the length of vocal chords.
    1. A is true, R is false.

    2. R is false, A is false.

    3. R is true, A is false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: d

  11. Author of Sangita Sara

    1. Damodar

    2. Vidyaranya

    3. Somanatha

    4. Haripala

    Answer: b

  12. Kriyanga Ragas are presently known as

    1. Varja Ragas

    2. Shadava Ragas

    3. Audava Ragas

    4. Vakra Ragas

    Answer: d

  13. Kriti ‘KaruBaru’ of Tyagaraja is in Raga

    1. Mukhari

    2. Nadanamakriya

    3. Bhairavi

    4. None of the above

    Answer: a

  14. Sangita Kalpadrumam has been authored by

    1. Haripala

    2. Subbarama Dikshitar

    3. Muttaih Bhagavatar

    4. Somanatha

    Answer: c

  15. Singer of Tevaram

    1. Oduvar

    2. Nayanar

    3. Marar

    4. Ponnani

    Answer: a

  16. Kovur Pancharatna is in praise of

    1. Kamakshi

    2. Venkatesha

    3. Madurai Meenakshi

    4. Sundaresvara Swamy

    Answer: d

  17. Magudi is also known as

    1. Nagasvaram

    2. Nagapani

    3. Kombu

    4. Bhujanga Svaram

    Answer: d

  18. Rudra in 72 melakarta scheme is the

    1. 9th Chakra

    2. 11th Chakra

    3. 12th Chakra

    4. 8th Chakra

    Answer: b

  19. Simhendra Madhyamam inas ampoornamelapadhati

    1. Vegavahini

    2. Chamaram

    3. Sumadyuti

    4. Bhinna Shadjam

    Answer: c

  20. Alaku is the name in ancient Tamil music

    1. Gamaka

    2. Svara

    3. Shruti

    4. Raga

    Answer: c

  21. Nirupanam is found in

    1. Kalakshepams

    2. Tevaram

    3. Divya Prabandham

    4. Tirupugazh

    Answer: a

  22. Match the following:

    List-I List-II
    1. Navavidha Bhakti

    2. Abhang

    3. Divya Prabandham

    4. Dasa Pranas

    1. Nayanar

    2. Prastara

    3. Sravanam

    4. Tukaram

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  23. Ottamtullal is a popular folk dance of

    1. Karnataka

    2. Andhra Pradesh

    3. Tamil Nadu

    4. Kerala

    Answer: a

Part – IV: Rabindra Sangeet

  1. Total number of songs included in the book ‘Geetanjali’

    1. 144

    2. 157

    3. 147

    4. 168

    Answer: b

  2. Which ‘Tal’ was created by R. N. Tagore in 3/2 Chhanda?

    1. Ardha-Jhaptal

    2. Rupakda

    3. Jhampak

    4. Rupak

    Answer: c

  3. ‘Khanchar Pakhi Chilo, Sonar Khanchatite…’ song is originally included in which book of R. N. Tagore?

    1. ‘Manasi’

    2. ‘Utsarga’

    3. ‘Chitra’

    4. ‘Sonar Tori’

    Answer: d

  4. How many songs were composed by R. N. Tagore in his book ‘Geetanjali’

    1. 147

    2. 114

    3. 96

    4. 86

    Answer: d

  5. In which book the song ‘Tumi Ki Kebal-i Chhabi…’ was included?

    1. Mahua

    2. Manasi

    3. Balaka

    4. Kalpana

    Answer: c

  6. How many divisions are in ‘Naba Pancha’ Tal created by Tagore?

    1. 4

    2. 6

    3. 8

    4. 5

    Answer: d

  7. In Jorasako Tagore family, who influenced Tagore mostly for making innovative compostions?

    1. Hemendranath

    2. Abanindranath

    3. Jotirindranath

    4. Devendranath

    Answer: c

  8. ‘Jibano Maraner Simana Chharaye…’ In which taal this song is based on

    1. Rupak

    2. Rupakda

    3. Jhampak

    4. Ekadashi

    Answer: b

  9. Which song reflects ‘Swadesh Prem’ (patriotism) of Rabindranath?

    1. Anando Loke, Mangala Loke

    2. Bado Asha Kore

    3. Purano Sei Diner Katha

    4. Sarthak Janam Amar

    Answer: d

  10. Rabindranath composed which song in reply to his felicitation ceremony at Oxford University?

    1. Aaj Sabar Range, … Rang Meshate Hobe

    2. Anek Katha Jao Je Bole

    3. VishwaVidyathirtha Prangan Karo Mahojjal

    4. Shanti Mandir Punya Angan Hok

    Answer: c

  11. Rabindranath wrote drama ‘Tapati’ in protest against the death of which freedom fighter during British period?

    1. Khudiram Bose

    2. Chittaranjan Das

    3. Mahatma Gandhi

    4. Jotindranath Das

    Answer: d

  12. ‘Ananda Dhara, Bohichhe Bhubane…’ In which raga this song is based on?

    1. Darbari

    2. Malkauns

    3. Bageshri

    4. Kafi Kanada

    Answer: b

  13. Which song is based on the theme of Monsoon among the following?

    1. Jhar Jhar Rakta Jhare

    2. Tahar Ananda Dhara

    3. Jhar Jhat Jhar Bhadar Badar

    4. Bahe Nirantaro Ananda Dhara

    Answer: c

  14. Which song is a baul (folk) based Rabindra Sangeet composition?

    1. Ami Tare-i Jani…

    2. Joy Hok, Joy Hok…

    3. Jagite Hobe Re…

    4. Naba Anande Jago…

    Answer: a

  15. In terms of number of Matra, Rabindrik Tal ‘Ardha Jhaptal’ is equal to

    1. Sasthi Tal

    2. Rupakda

    3. Nabatal

    4. Jhampak

    Answer: d

  16. Rabindra Sangeet ‘Tomaro Ashime Pran Mano…’ is based on which tal?

    1. Ektal

    2. Dhamar

    3. Kaharwa

    4. Teental

    Answer: c

  17. ‘Maha Vishwe, Mahakashe…’ Song is based on which raga?

    1. Yaman

    2. Yaman Kalyan

    3. Bihag

    4. Bihagda

    Answer: b

  18. ‘Ki Gabo Ami, Ki Sunabo…’ song is based on which tal?

    1. Teental

    2. Jhamptal

    3. Ektal

    4. Dadra

    Answer: c

  19. Who was appointed as the music teacher of Tagore family after Jadu Bhatta?

    1. Vishnu Chakroborty

    2. Shyam Sundar Mishra

    3. Radhika Prasad Goswami

    4. Khitindramohan Goswami

    Answer: c

  20. Song ‘Hridaya Nandana Bane…’ Is based on which Mishra Raga?

    1. Ananda – Bhairavi

    2. Asha – Bhairavi

    3. Kafi – Kanada

    4. Lalita – Gauri

    Answer: d

  21. ‘Je Chilo Amar Swapano Charini…’ Which style of Rabindra Sangeet is it?

    1. Folk style

    2. Baul style

    3. Devotional

    4. Kirtan style

    Answer: d

  22. Which song was composed in the style of Western composition?

    1. Laho Laho, Tule Laho

    2. Tomra Ja Balo Tai Balo

    3. Aacho Antare Chirodin

    4. Purano Sei Diner Katha

    Answer: d

  23. Rabindranath wrote famous dance drama ‘Chitrangada’ in which Chitrangada was depicted as Princess of which state?

    1. Punjab

    2. Orrisa

    3. Manipur

    4. Assam

    Answer: c

  24. Dance Drama ‘Taser Desh’ is based on which story written by Rabindranath?

    1. Ekti Asade Golpo

    2. Shyama

    3. Mayar Khela

    4. Mouni Tapas

    Answer: a

Part – V: Percussion Instruments

  1. God of Taal according to ancient treatise

    1. Brahma

    2. Vishnu

    3. Shiva

    4. Ganesh

    Answer: c

  2. Avanaddha Vadya which is played with Manipuri Dance

    1. Mridang

    2. Mridangam

    3. Khol

    4. Pung

    Answer: d

  3. Instrument of Tatavanaddha category

    1. Chang

    2. Upang

    3. Karta

    4. Mukhchang

    Answer: b

  4. Tabla player, who had control equally over all the four main styles of Tabla

    1. Ahmad Jaan Thirakua

    2. Habibuddin

    3. Karamatulla Khan

    4. Alla Rakkha Khan

    Answer: a

  5. ‘Jay Ghanta’ instrument belongs to

    1. Tantra Vadya

    2. Sushr Vadya

    3. Avanaddha Vadya

    4. Ghan Vadya

    Answer: d

  6. Match the following:

    List-I List-II
    1. Tappa

    2. Thumari

    3. Saadara

    4. Quawali

    1. Deepchandi

    2. SoolTaal

    3. Dhumali

    4. Punjabi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  7. Author of ‘Tabla Kaumudi’

    1. Shri Ramshankar Das Pagaldas

    2. Shri Girish Chandra Shrivastava

    3. Shri Satish Chandra Shrivastava

    4. Shri Vijay Shankar Mishra

    Answer: a

  8. Jat Taal consists of

    1. 14

    2. 16

    3. 18

    4. 15

    Answer: b

  9. Match the following:

    List-I List-II
    1. Delhi Gharana

    2. Punjab Gharana

    3. Farrukhabad Gharana

    4. Ajarada Gharana

    1. Mohammad Akaram

    2. Lateef Ahmed

    3. Karamat Ullah Khan

    4. Laxman Singh Seen

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  10. Arrange in chronological order on the basis of their birth year:

    1. Ustad Ahmedjan Thirkawa

    2. Ustad Natthoo Khan

    3. Haji Vilayat Ali

    4. Pandit Anokhelal

    Codes:

    1. 3, 1, 2, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 3, 2, 4, 1

    Answer: a

  11. The process of applying mud on the faces of Mridang was known as

    1. Lepan

    2. Trilepan

    3. Vilepan

    4. Sammilan

    Answer: c

  12. Number of Desi-Taalas in Sangeet Ratnakar

    1. 80

    2. 100

    3. 140

    4. None of these

    Answer: d

  13. Avanaddha Vadya which is played with Odissi Dance

    1. Mridangam

    2. Tabla

    3. Maddalam

    4. Ghant Vadyam

    Answer: d

  14. The guru of Ustad Ahmed Jan Thirkawa

    1. Ustad Muneer Khan

    2. Ustad Nazeer Ali

    3. Ustad Ghame Khan

    4. Ustad Fakeer Bakhsha

    Answer: a

  15. Name the Taala in which the very first Bola covers 1 (½) Matra

    1. Dhumali

    2. Dhamar

    3. Jhoomara

    4. Deepchandi

    Answer: b

  16. The Matras of the Taal ‘Khemta’

    1. 6

    2. 7

    3. 8

    4. 9

    Answer: a

  17. Number of Gattas in Tabla/Pakhawaj

    1. 4

    2. 6

    3. 8

    4. 10

    Answer: c

  18. Trivali instrument belongs to the classification of

    1. Tantri Vadya

    2. Sushir Vadya

    3. Avanaddha Vadya

    4. Ghan Vadya

    Answer: c

  19. The editor of Taalkosh

    1. Harishchandra Srivastava

    2. Satishchanda Srivastava

    3. Girishchandra Srivastava

    4. Lalji Srivastava

    Answer: c

  20. Nana Panse belonged to the instrument of

    1. Tabla

    2. Pakhawaj

    3. Mridangam

    4. Khola

    Answer: b

  21. Match the following:

    List-I List-II
    1. Tabla Puran

    2. Taal Deepika

    3. Tabla Vadan Kala aur Shastra

    4. Taal Prasoon

    1. Shri Chhotelal Mishra

    2. Shri Sudhir Mainkar

    3. Shri Vijay Shankar Mishra

    4. Shri Madhukar Ganesh Godbole

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  22. The place where ‘Taal Toya Nidhi’ granth was written

    1. Jaipur (Rajasthan)

    2. Rampur (Uttar Pradesh)

    3. Datiya (Madhya Pradesh)

    4. Raigarh (Chhattisgarh)

    Answer: d

  23. Match the following:

    List-I List-II
    1. Varanasi

    2. Meerut

    3. Gurudaspur

    4. Lucknow

    1. Ustad Habibuddin Khan

    2. Ustad Jahangir Khan

    3. Ustad Afaque Hussain Khan

    4. Ustad Allarakha Khan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a